Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Bobcat porównaj sobie pobór mocy pdp vs lcd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

więc miesięcznie wychodzi nie duża cola a mała za 2,5pln!

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

Co prawda nadal dodatkowy wydatek może nie będzie wielki, jednak porównanie 50" vs. 55" jest nie do końca fair. ... jeśli ktoś twierdzi inaczej to dla czego nie porówna 50" do 46"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odpowiadam hurtem.

720p widziałem w USA. W moim subiektywm odczuciu 1080i jest lepsze, ale to tylko moje odczucie. Przeplot mi aż tak bardzo nie wadzi, choć oczywista że 1080p jest lepsze. CRT SD oglądaliśmy kiedyś na 576i i czy ktoś wtedy zastanawiał się nad takim sprawami jak przeplot?

Europa nie może przejść na 720p gdyż norma stanowi 1080i.

Z tego co wiem to ma każdym tunerze Sat można przełączać pomiędzy rozdzielczościami wyjściowymi. Skorygujcie mnie proszę jeśli nie mam racji. W każdym razie mój może 576i upskalować i wypuścić jako 1080i.

Kyle wspaniałą rzecz zrobiłeś wklejając te linki. Porównałem sobie Panasonic Viera z LG. Obydwa 42". I z większości testów wyszło, że LG jest lepszy. Sorry.

Mikson w testach na podanych przez Kyle linkach wyszło Panasonic 224W, LG 87W. Nie wiem, może coś źle robiłem.

Pozdrawiam wszystkich.

720p widziałem w USA. W moim subiektywm odczuciu 1080i jest lepsze, ale to tylko moje odczucie. Przeplot mi aż tak bardzo nie wadzi, choć oczywista że 1080p jest lepsze. CRT SD oglądaliśmy kiedyś na 576i i czy ktoś wtedy zastanawiał się nad takim sprawami jak przeplot?

CRT fizycznie działało w przeplocie, a przy LCD przeplot musi być programowo usuwany, bo LCD jest progresywne. Trochę więc inna to liga.

Europa nie może przejść na 720p gdyż norma stanowi 1080i.

Z tego co pamiętam to widziałem do wyboru 720p również ... ale może coś pomyliłem, więc daj ew. link, jeśli masz do innych info.

Z tego co wiem to ma każdym tunerze Sat można przełączać pomiędzy rozdzielczościami wyjściowymi. Skorygujcie mnie proszę jeśli nie mam racji. W każdym razie mój może 576i upskalować i wypuścić jako 1080i.

... tylko co z tego? 576i po usunięciu przeplotu i przeskalowaniu do 1080p nadal będzie wyglądał wyraźnie gorzej od "prawdziwego" 1080p. Po drugie operacjęo której piszesz robi zawsze telewizor, więc nie widzę sensu upskalować po stronie tunera (chyba że tuner ma lepsze cyfrowe filtry i lepiej policzy wynikową klatkę)

Kyle wspaniałą rzecz zrobiłeś wklejając te linki. Porównałem sobie Panasonic Viera z LG. Obydwa 42". I z większości testów wyszło, że LG jest lepszy. Sorry.

Które konkretnie?

ps. te testy nie obejmują wszystkich parametrów ... więc można jedynie powiedzieć : "kontrast jest lepszy" albo "jest niższy pobór energii" ... ale globalnie byłbym ostrożny ze stwierdzeniem "jest bezwzgl. lepszy"

Mikson w testach na podanych przez Kyle linkach wyszło Panasonic 224W, LG 87W. Nie wiem, może coś źle robiłem.

Wczoraj jeszcze zmierzyłem SONY EX720 40" - na podświetleniu ustawionym na 6 pobierał 65W .

dałem 55 cali bo nie ma 50lcd

Ukryta Zawartość

jak widać akurat vt30 pobiera 224W nawet jeżeli lcd będzie zjadał 100W mniej to oszczędność miesięczna to butelki cocacoli

więc......

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

Bzdury. Miałem w domu TX-P42GT20E i mam 40WL768G i oczywiście watomierz. Pobór prądu w Panasoniku rzadko kiedy schodził poniżej 180W w Toshibie wieczorem może nawet zejść do 60W.Przy czym jasności nie da się w ogóle porównać. Wybrałeś sobie po prostu dwa telewizora tak żeby ci pasowało. Zwykła manipulacja.

Dlaczego nie wybrałeś tak.

Ukryta Zawartość

Zauważ że telewizor LCD to 55 cali a plazma 50.

Ja płacę za kWh 23 centy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bzdury. Miałem w domu TX-P42GT20E i mam 40WL768G i oczywiście watomierz. Pobór prądu w Panasoniku rzadko kiedy schodził poniżej 180W w Toshibie wieczorem może nawet zejść do 60W.Przy czym jasności nie da się w ogóle porównać. Wybrałeś sobie po prostu dwa telewizora tak żeby ci pasowało. Zwykła manipulacja.

Dlaczego nie wybrałeś tak.

Ukryta Zawartość

Zauważ że telewizor LCD to 55 cali a plazma 50.

Ja płacę za kWh 23 centy.

niech będzie 120W różnicy

to będzie miesięcznie 6,5pln różnicy ! :)

ja liczę dla tv włączonego u mnie 3 godz wieczorem co i tak jest mocno zawyżone bo oglądam średnio 2godz film i wyłączam

więc nie 100h miesięcznie by było a ok60 x ,5 x ,15kW więc wychodzi dla 150W różnicy u mnie przy 2h miesięcznie 4,5pln !!

więc .... gdzie tu sens kupowania tv pod względem ekonomiczności i się tym wyróżniania?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Dokładnie - bzdury....plazma weźmie nawet 3 razy więcej i taka jest brutalna prawda.....widać to nawet w ostatnim Hifi Choice - plazma Panas vt30 50" max. 260 W, średnio 140 W, LED samsung wprawdzie 40 ", ale zaledwie średnio i max. 45 W !!!!!! szkoda, ze nie było LED-a 46 ", bo bierze tylko minimalnie więcej....zresztą tu nie chodzi o różnice i kasę za prąd, ale zasadę...po prostu plazma żre znacznie więcej, ale spokojnie co najmniej 200 zł rocznie się oszczędzi jak komuś na tym zależy i nie chce być inaczej....

więcej wam weźmie lodówka miesięcznie która potrafi w czesie pracy pobierać i 800W do 1Kw dziennie niż pdp :)

taka prawda ale o tym się nie mówi :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

roczne zużycie czyli ok 1kW żre dziennie i to klasa A!!!

plazma przy 3h zje połowę tego :)

masz czajnik elektryczny 1,5kW kilka razy włączony, piekarnik 2kW suszarka 800W światło w salonie pewnie z 200W komp z kartą graficzną mocną i do 500W itd ale nie najważniejsza jest różnica 100W pomiędzy lcd a pdp

to jest dosyć śmieszne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Dodać należy, ze plazma żre znacznie więcej przy nieporównywalnie niższej jasności, co wynika już z podstawowej ułomności tej technologii, która mnie najbardziej odstrasza np. w vt30......

więcej wam weźmie lodówka miesięcznie która potrafi w czesie pracy pobierać i 800W do 1Kw niż pdp

takprawda ale o tym się nie mówi :)

A jakie to ma znaczenie w temacie ? Faktem jest, ze plazma żre 3 razy więcej od LCD/LED i tyle...reszta to off topic....

niech będzie 120W różnicy

to będzie miesięcznie 6,5pln różnicy ! :)

ja liczę dla tv włączonego u mnie 3 godz wieczorem co i tak jest mocno zawyżone bo oglądam średnio 2godz film i wyłączam

więc nie 100h miesięcznie by było a ok60 x ,5 x ,15kW więc wychodzi dla 150W różnicy u mnie przy 2h miesięcznie 4,5pln !!

więc .... gdzie tu sens kupowania tv pod względem ekonomiczności i się tym wyróżniania?

Ja płacę za 1kWh 23 centy i o ile dobrze pamiętaj jest to netto.

Z tego co pamiętam to widziałem do wyboru 720p również ... ale może coś pomyliłem, więc daj ew. link, jeśli masz do innych info.

Poszukam w wolnej chwili i wrzucę.

Które konkretnie?

LG 42LW550T oraz Panasonic Viera TX-P42GT20

Jeżeli dobrze czytam to LG wypadł lepiej w:

* Energy Consumption

* Contrast Measurements White

* Luminance Factory Settings

* Luminance Cinema Mode

* Colors Factory Settings

* Colors Calibrated

* Playback 576i Source

* Playbach 1080i/p Source

* Evenness

* Viewing Angels

* Remote Control

Natomiast Panasonic był lepszy tylko w:

* Input Lag vs CRT

* Contrast Measurements Black

* Contrast Measurements Contrast

* Color Temperature

* Greys

Sprawdź mnie proszę czy dobrze zrozumiałem.

ps. te testy nie obejmują wszystkich parametrów ... więc można jedynie powiedzieć : "kontrast jest lepszy" albo "jest niższy pobór energii" ... ale globalnie byłbym ostrożny ze stwierdzeniem "jest bezwzgl. lepszy"

Przyznaję Ci całkowitą rację. Ciuteńkę się zagalopowałem z moim stwierdzeniem. :)

Poszukam w wolnej chwili i wrzucę.

LG 42LW550T oraz Panasonic Viera TX-P42GT20

Miałem tego Panasonika. Ten telewizor jest po prostu gówniany nawet jak na plazmę. I szczerze go odradzam. Niezależnie od tego czy jest się fanem LCD czy plazmy.

Dodać należy, ze plazma żre znacznie więcej przy nieporównywalnie niższej jasności, co wynika już z podstawowej ułomności tej technologii, która mnie najbardziej odstrasza np. w vt30......

A jakie to ma znaczenie w temacie ? Faktem jest, ze plazma żre 3 razy więcej od LCD/LED i tyle...reszta to off topic....

ma takie znaczenie że jak zrobisz ogólny bilans poboru prądu przez swoje domostwo to się okaże że różnica poboru prądu pomiędzy pdp a lcd jest w procentach pomijalna , ja robiłem wyliczenie takie i mi wyszło że więcej wtedy jak miałem zjadał mi amplituner 5.1 niż tv! 1. światło 2. lodówka 3. komputer 4.pralka 5. sprzęt audio i na końcu tv potem jak masz czajnik suszarka i inne dodatki no chyba że masz ogrzewanie podłogowe elektryczne do gier itd to były największe nabijacze prądu

podlicz u siebie i się przekonasz że pobór prądu przez tv nie jest najistotniejszy w domu

Focal + Naim

ma takie znaczenie że jak zrobisz ogólny bilans poboru prądu przez swoje domostwo to się okaże że różnica poboru prądu pomiędzy pdp a lcd jest w procentach pomijalna , ja robiłem wyliczenie takie i mi wyszło że więcej wtedy jak miałem zjadał mi amplituner 5.1 niż tv! 1. światło 2. lodówka 3. komputer 4.pralka 5. sprzęt audio i na końcu tv potem jak masz czajnik suszarka i inne dodatki no chyba że masz ogrzewanie podłogowe elektryczne do gier itd to były największe nabijacze prądu

podlicz u siebie i się przekonasz że pobór prądu przez tv nie jest najistotniejszy w domu

Mi to daje 40 Euro różnicy w roku. Czy to dużo czy mało trzeba sobie samemu odpowiedzieć.

Gdybym jednak do każdego urządzenia podchodził z nastawieniem że zużycie prądu jest nieistotne n.p. do żarówek lub lodówki to trochę by się tego nazbierało. Zważywszy jeszcze na to że wcale nie uważam że plazma ma lepszy obraz niż LCD to w jakim celu miałbym kupować telewizor który zużywa mi więcej prądu.

Jeżeli chodzi o różnicę 720p a 1080p to z odległości z jakiej oglądam czyli 3m na 40 calach nie widać różnicy. Jest jednak jedno ale. Filmy panoramiczne rozciągam na cały ekran bo z odległości 3m na 40 calach niewiele widać. I tutaj widać już różnicę czy był to 720p czy też 1080p.

widzisz i to jest to o czym pisałem wcześniej mi różnicy by dało 5pln miesięcznie

więc jaki jest sens kierowaniem się w wyborze tv jego ekonomiczności a zapominanie o ekonomicznościach urządzeń w domu które mocniej nabijają liczniki ????? o tym piszę że dla mnie tv jest na 5 miejscu w kategorii prądożerności miesięcznej

gdyby faktycznie był włączony npn stop 12h na dobę do by pewnie był na 1 miejscu ale oglądam 2h maks 3h i wyłączam

z drugiej strony ile w ciągu roku jeżeli mówimy o ekonomicznych aspektach ile razy więcej wydajesz podczas np zakupu w marketach na niepotrzebne do końca rzeczy typu chipsy paluszki cole itd w sumie tu pewnie być kilka razy tyle wygenerował oszczędności.

Focal + Naim

widzisz i to jest to o czym pisałem wcześniej mi różnicy by dało 5pln miesięcznie

więc jaki jest sens kierowaniem się w wyborze tv jego ekonomiczności a zapominanie o ekonomicznościach urządzeń w domu które mocniej nabijają liczniki ????? o tym piszę że dla mnie tv jest na 5 miejscu w kategorii prądożerności miesięcznej

gdyby faktycznie był włączony npn stop 12h na dobę do by pewnie był na 1 miejscu ale oglądam 2h maks 3h i wyłączam

z drugiej strony ile w ciągu roku jeżeli mówimy o ekonomicznych aspektach ile razy więcej wydajesz podczas np zakupu w marketach na niepotrzebne do końca rzeczy typu chipsy paluszki cole itd w sumie tu pewnie być kilka razy tyle wygenerował oszczędności.

Jeżeli ci obraz z plazmy bardziej odpowiada to nie widzę powodu dlaczego nie miałbyś zapłacić trochę więcej za prąd. Ja mam podobnie z kawą. Mogę oszczędzać na wszystkim ale nie na kawie. Kupuje po prostu najlepsze gatunki. Kawa musi po prostu smakować. Co to za różnica czy jedna filiżanka kawy kosztuje mnie 15 czy może 25 centów.

Ty uważasz, że 720p jest lepsze niż 1080i. Wolno Ci. Ja uważam odwrotnie.

A gdzie ja tak napisałem????????? Ja uważam, że na plazmie nie widzę żadnej różnicy gdy przełączę z 720p na 1080i.

być może ten Twój LED to jest model specjalny

Zapewne model ZYZIO LED

720p widziałem w USA.

Zaczynam szczerze wątpić, że gdziekolwiek byłeś.

Ten telewizor jest po prostu gówniany nawet jak na plazmę. I szczerze go odradzam.

Oczywiście chodzi wyłącznie o model który posiadałeś, nie całą serię. Kiedyś zakupiłem słuchawki Sennheisera i były gówniane. Gdy je wymieniłem na inne okazało się że były uszkodzone. Gdybym tego nie zrobił plótłbym głupoty. Czy zrobiłeś to?

Jeżeli chodzi o różnicę 720p a 1080p to

Nam wcześniej chodziło o różnicę pomiędzy 720p a 1080i.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

uważam że różnica w jakości pomiędzy SD a 720p jest zdecydowanie większa niż pomiędzy 720p a HD , porównywałem u kumpla film 720p i HD

Zaraz zaraz, czyż 720p to nie jest już HD? Proszę cię.

dla mnie 1080i jest lepsze niż 720p.

Oczywiście 1080 jest większe od 720. Jest to prosta zależność matematyczna, ale czy to naprawdę widać?

720p widziałem w USA.

A w Polsce nigdy ci się nie udało? :) Gdzie to wyczytałeś kolego?

Widzisz, generalnie wszystko ci się merda. Może zwolnij, przemyśl sobie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

A w Polsce nigdy ci się nie udało? :)

Widzisz, generalnie wszystko ci się merda. Może zwolnij, przemyśl sobie.

Nie, nie udało mi się w Polsce. Z HD mam do czynienia od bardzo niedawna, telewizor jest od kilku tygodni. Akurat będąc w USA (gdy nie miałem jeszcze HD u siebie w domu) była okazja widzieć. I tyle. Podobnie jak będąc w Japonii widziałem LaserVue i może będzie okazja zobaczyć 4K 4096p.

Bardzo możliwe, że uda się zobaczyć 720p u nas również. Choć nie bardzo wiem jak i gdzie. BD? Są sprzedawane w 1080p. DVB-T? Jeśli już nadaje HD (bo więkoszość jest SD) to 1080i. Programy satelitarne FTA? Są 1080i. Cyfra+ HD? Również 1080i. Inne platformy cyfrowe? Nie wiem, ale biorąc pod uwagę obowiązującą normę - chyba również. Pozostają BD z prywatnego importu, których mój odtwarzacz nie łyknie, gdyż ma BD/B DVD/2, nie jest wielostrefowy.

Tak więc chyba mi się nie merda.

Zaraz zaraz, czyż 720p to nie jest już HD? Proszę cię.

Wg najnowsszej matematyki:

720/1080 = 0.6667

Odpowiedź: 720p to jest 2/3 HD.

Podobnie jak HD Ready to jest 1/2 HD.

??

a nie jest przypadkiem że HDready to 720p? :)

720p zalicza się do grupy rozdzielczości HD

czyli mówiąc o HD lepiej podawać 720p lub np 1080p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

??

a nie jest przypadkiem że HDready to 720p? :)

720p zalicza się do grupy rozdzielczości HD

czyli mówiąc o HD lepiej podawać 720p lub np 1080p

Jak zwal tak zwal, kazdy wie o co chodzi, no moze prawie kazdy;)

Bobcat, kilka osob tutaj nie widzi roznicy pomiedzy 720p, 1080i a 1080p z pewnej odleglosci an odbiornikach raczej wyzszej klasy niz Twoj, a Ty drogi kolego widzisz cos w stanach na nieznanym sobie odbiorniku, cos w Japoni itd, itp i mowisz Nam co jest lepsze, co wolisz. Jak mozna porownywac rozdzielczosc 720p widziana w stanach do 1080i widziana teraz w polsce na inym tv, w innym czasie, innym sygnale i wyglaszac takie osady? Mozesz to logicznie wytlumaczyc drogi Watsonie?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

@Bobcat

720p już od lat nazywane jest "HD" ... a 1080p "Full HD".

A więc sprawa jest prosta do sprawdzenia. Mam na odtwarzaczu możliwość ustawienia na wyjściu dowolnego formatu czyli 720p 720i 1080p i 1080i sprawdzę czy jest jakaś różnica i który format jest subiektywnie lepszy 720p czy 1080i przy dobrej jakości filmie. Na stałe mam ustawione 1080p50 i jak już wcześnie pisałem z odległości 3m to nie widać specjalnie różnicy w jakości między 720p i 1080i. Jeżeli jednak rozciągam zoomem film panoramiczny na cały ekran to różnica jest widoczna. Nie pamiętam w tej chwili ile film panoramiczny w 720p ma w pionie pewnie około 500 linii i jak się go rozciągnie to otrzymuje się z tego mniej więcej sygnał jakości dobrego PAL. Na szczęście w Toshibie jest resolution+

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.