Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz dać ALT+PrintScreen (i tradycyjnie wklejka do paint, dalej zapis do *.PNG)?

Tutaj z pomiarem gamutu monitora z laptopa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13669-0-45214000-1317733853_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też zgłupiałem do reszty. Teraz nie wiem w co wierzyć.

W tym linku w tabelce można odczytać gamut dla różnych standardów.

Ukryta Zawartość

Z tego co wynika istnieją dwa standardy NTSC i stąd ta różnica.

Ukryta Zawartość

Chodzi o to że te wszystkie małe przekątne nie są zbyt dobrej jakości a ja nie chcę się zagłębiać w temat bo jest mi to niepotrzebne więc idąc na łatwizne pytam innych.

Witek nie bądź taki kokiet :)

Czy to miałeś na myśli? cyt."Słowo „kokiet” to nie synonim zdobywcy, lecz elegancki epitet pod adresem kombinatora lub żebraka, który mizdrzeniem się usiłuje wymusić na innych względy dla siebie, taryfę ulgową, uznanie, hołdy."

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jako że obchodzę półki sklepowe z TV LCD szerokim łukiem nie mam zielonego pojęcia co wybrać,(komuś) jakieś sugestie odnośnie wielkości 32 cali?

Ostatnio kupowałem dla babci TV 32 cale. I kupiłem jej nie używany kineskopowy jakiś topowy Loewe. Gdzieś się uchował. Obraz super. Cena chyba około 600zł. A kiedyś 8kzł.

Kierunek poszukiwań zaproponowany przez HQ150 powinien być jak najbardziej właściwy, ponieważ na większości nowych 32" LCD można sobie co najwyżej w kuchni walnąć menu obiadowe na nastepny dzień. Jednakże niestety za rok z hakiem zakup ten wiązać będzie się z dokupieniem dekodera a to już dodatkowe koszta.

Ja bym się zastanowił czy nie dałoby się wcisnąć jednak 37" plazmy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

LG 32LW450U wygląda ciekawie (wysoki kontrast jak na IPS, poza tym typowo dla IPS szerokie kąty). Sam w niego celuję dla babci.

Kierunek poszukiwań zaproponowany przez HQ150 powinien być jak najbardziej właściwy, ponieważ na większości nowych 32" LCD można sobie co najwyżej w kuchni walnąć menu obiadowe na nastepny dzień. Jednakże niestety za rok z hakiem zakup ten wiązać będzie się z dokupieniem dekodera a to już dodatkowe koszta.

... no na plazmie tego menu nie wyświetlisz bo się wypali x-P

LG 32LW450U wygląda ciekawie (wysoki kontrast jak na IPS, poza tym typowo dla IPS szerokie kąty).

Kontrast to akurat dla mnie żaden argument, zresztą wysoka luminancja też.

Najbardziej interesuje mnie jakość czerni i obrazu tzn. brak sztuczności czyli brak teatrzyku, najlepiej w niższej rozdzielczości (są takowe?), ma ktoś u siebie albo u kogoś widział fajnego 32 cali LCD-ka? (sygnał SD)

Ja bym się zastanowił czy nie dałoby się wcisnąć jednak 37" plazmy.

Plazma odpada raz ze względu na wielkość a dwa na możliwość pozostawienia na dłużej jakiegoś programu.

Najbardziej interesuje mnie jakość czerni

Tzn. co konkretnie?

Kontrast to akurat dla mnie żaden argument

Czyli nie interesuje Cię jasność czerni przy danej jasności - ciekawe.

ma ktoś u siebie albo u kogoś widział fajnego 32 cali LCD-ka? (sygnał SD)

Mam Sony EX720 i wyświetla SD lepiej niż nie jedna plazma :]

żeby nie była niebieska

Na wprost na SONY EX720 nie jest niebieska ... pod kątem już tak. Na tym LG na IPS nie wiem.

czarniejsza od szarego

To już zależy od jasności oświetlenia zewnętrznego. W całkowicie ciemnym pokoju to czerń jest szara na każdej plazmie x-P

To już zależy od jasności oświetlenia zewnętrznego. W całkowicie ciemnym pokoju to czerń jest szara na każdej plazmie x-P

Mój braciszek ma PY85 i w ciemnym pokoju jest tak jak na kineskopie, jednym słowem świetnie więc Kyle nie okłamuj innych

Mój braciszek ma PY85 i w ciemnym pokoju jest tak jak na kineskopie, jednym słowem świetnie więc Kyle nie okłamuj innych

Czyli jest świetnie szara kłamco! Miałem niejednego CRT i widziałem że czerń nie jest "absolutna".

ps. i z czym do ludu? .... może zrobić Ci fotkę niedoskonałej czerni na CRT?

Ło kurde 3500zł za taki mały telewizor i na dodatek wiem z góry że nie umywa się do plazmy a tym bardziej na SD - nie no jaja.

~2400 zł kłamczuchu.

Ukryta Zawartość

A gadkę o "umywaniu się" to możesz sobie fanatyku darować.

Ukryta Zawartość

Czyli jest świetnie szara kłamco! Miałem niejednego CRT i widziałem że czerń nie jest "absolutna".

ps. i z czym do ludu? .... może zrobić Ci fotkę niedoskonałej czerni na CRT?

Jak wszdzisz łeb do komina to faktycznie może taka nie jest ale wystarczająca, siedzę teraz i czytam twoje wpisy na monitorze Compaq p700 jest taka sama jak na PY 85, jak zgasze światło to szybciej zobacze ramki niż kineskop.

Jak wszdzisz łeb do komina to faktycznie może taka nie jest ale wystarczająca, siedzę teraz i czytam twoje wpisy na monitorze Compaq p700 jest taka sama jak na PY 85, jak zgasze światło to szybciej zobacze ramki niż kineskop.

I dla tego analfabeto zanim nazwałeś mnie kłamcą powinieneś dokładnie czytać co piszę.

Jak czerń nie jest absolutnie czarna w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu to ... jest to szarość ... a plazmy nie mają idealnej czerni - po tym stwierdzeniu nazwałeś mnie kłamcą

Ukryta Zawartość

Gratuluję znalezienia najwyższej ceny.

Ukryta Zawartość

Ja bym raczej unikał ferowania apriorycznych osądów (wiem z góry że...). Wydaje się wskazanym najpierw zapoznać się z jakimś sprzętem, a dopiero potem wygłaszać opinię. Pozatym jeżeli dobrze zrozumiałem mówimy o telewizorze 32". Znasz plazmy w tym rozmiarze? Więc nie uprawiajmy polemiki dla polemiki.

I dla tego analfabeto ....

dlaczego nazywasz mnie analfabetą? (pisać i czytać umię)

"Dlaczego" pisze się razem - więc?

Gratuluję znalezienia najwyższej ceny.

Pierwsza lepsza w googlach

Jak czerń nie jest absolutnie czarna w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu to ... jest to szarość ... a plazmy nie mają idealnej czerni - po tym stwierdzeniu nazwałeś mnie kłamcą

doskonała czerń jest tylko w czarnych dziurach i na pewno nie w LCD-kach bez local dimming.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.