Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Znowu swoiste rozumowanie. Jak to Bobcat, który tak jak plazm chyba w życiu nie widział TV Philipsa. Zrozum też wreszcie, że zakończenie produkcji nie wiąże się z jakością czy ceną produktu a jedynie stratami czy zyskami i opłacalnością kosztów jego produkcji.

Plazmę widział i odszczekał publicznie wszystko, co poprzednio pisał :)

Natomiast co tu ma do rzeczy czy widziałem Philipsa czy nie? Mówicie, ze Philips kończy produkcję, bo TV były za drogie. Ja tylko stwierdziłem prostą zależność ekonomiczną: widocznie rynek uznał, że nie są warte tej ceny. Najelementarniejsze z elementarnych prawidła ekonomii. Skąd wynika wysoka cena? Oczywista, że z wysokich kosztów produkcji.

Kupisz Fiata Seicento za 250000 zł? Nie, gdyż uznasz że nie jest wart tej kasy. Natomiast Mercedesa za taką kwotę chętnie kupisz, bo jest wart takich pieniędzy. Jesli je będsziesz miał, czego Ci szczerze życzę.

No i znowu się nie zawiodłem. Bobcat i KrzysiekA są mistrzami dorabiania teorii do swojego zdania. Z tym że jeden ma wiedzę a drugi nie.

To nie jest dorabianie teorii, tylko elementarne prawidła ekonomii Drogi Panie.

Niby tak wszyscy deklarują przywiązanie do zasad wolnego rynku. A jak tylko ów wolny rynek zadziała zgodnie ze swoimi prawidłami, ale w niezgodzie z czyjąś ideologią - od razu wychodzi z niego Homo Sovieticus.

W elektronice jesteś noga

Raczej Tobie to udowodniono.

Bobcat proszę Cię przestań z tymi "prawidlami ekonomii" bo naprawdę staje się to nie do zniesienia, tym bardziej jak klepiesz to w każdym poście.

Do ekonomii masz podejście nader infantylne / idealistyczne, nie masz pojęcia o szeregu innych czynników, nie warto zabierać głosu w sprawach, których zna się "ogólne prawidła", bo diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach, a sprawy rzadko kiedy są czarne lub białe jak w tych "prawidłach" dla dzieci z podstawówki.

Ciekawe jak by sie LG sprzedawaly gdyby kosztowaly tyle co Philipsy? Prawda jest taka, ze gdyby Samsung i LG nie dawaly duzo za przystepna cene to by nawet nie mieli prawa zaistniec na rynku.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Raczej Tobie to udowodniono.

Nikt mi nic nie udowodnił.

To raczej ty pytasz o najdrobniejsze sprawy i to nie czysto elektroniczne tylko związane z terminami elektroniki użytkowej, nawet nie wiesz jak ustawić telewizor za pomocą plansz testowych a tu będziesz rżnął specjalistę od telewizji cyfrowej i obcykanego ekonoma - żenada.

Witek, a co Cie naszlo zeby Bobcatowi tego LCD polecac?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ciekawe jak by sie LG sprzedawaly gdyby kosztowaly tyle co Philipsy? Prawda jest taka, ze gdyby Samsung i LG nie dawaly duzo za przystepna cene to by nawet nie mieli prawa zaistniec na rynku.

Oni (LG i Samsung) też ograniczają produkcję, tylko że oprócz droższych paneli (pewnie max 10% wplywów ze sprzedaży) mają prawdziwą "masówkę" w swojej ofercie, która pozwala im przetrwać, czasy obecnie takie, że ludzie statystycznie rzadziej kupują nowy TV, a jak kupują to patrzą przede wszystkim na cenę.

A jak "kowalski" szuka TV za około 2 tys to wiadomo że nie dorzuci jeszcze 500 zł do philipsa, tylko weźmie np. LG za 1750 w promocji. A obraz w tym momencie nie ma żadnego znaczenia.

Plazmę widział i odszczekał publicznie wszystko, co poprzednio pisał :)

Natomiast co tu ma do rzeczy czy widziałem Philipsa czy nie?

Parę kartek minie a odszczekasz też Philipsa :-) No i wyszło znowu , że pakujesz w eter opinie o sprzęcie którego nie widziałeś na oczy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Parę kartek minie a odszczekasz też Philipsa :-)

Co mam odszczkiwać? Czy ja pisałem że Philips jest zły? Pisałem tylko, że MNIE się nie podoba i JA uważam, że prezentuje sobą niską jakość. Ustalmy może fakty: 1/Philips kończy produkcję; 2/Piszecie, że to za sprawą za wysokiej ceny; 3/To znaczy że rynek tej ceny nie łyknął. Zaprzeczysz?

No bo się ślepo uparł na LCD no to ma.

Ma i jest z niego naprawdę bardzo zadowolony.

Nikt mi nic nie udowodnił.

To raczej ty pytasz o najdrobniejsze sprawy i to nie czysto elektroniczne tylko związane z terminami elektroniki użytkowej, nawet nie wiesz jak ustawić telewizor za pomocą plansz testowych a tu będziesz rżnął specjalistę od telewizji cyfrowej i obcykanego ekonoma - żenada.

Owszem, udowodnił. A że Ty nie przyjmujesz tego do wiadomości - nie ma znaczenia.

Jak czegoś nie wiem - to pytam i się wstydzę. Moja wiedza w tym zakresie nie ma żadnego związku z wiedzą ekonomiczną.

Co mam odszczkiwać? Czy ja pisałem że Philips jest zły? Pisałem tylko, że MNIE się nie podoba i JA uważam, że prezentuje sobą niską jakość.

Skoro nie widziałes Philipsa w akcji na jakiej podstawie uważasz, że ci się nie podoba?

Ustalmy może fakty: 1/Philips kończy produkcję; 2/Piszecie, że to za sprawą za wysokiej ceny; 3/To znaczy że rynek tej ceny nie łyknął. Zaprzeczysz?

1. Zgoda. 2. Nie, a tańszej konkurencji, czyli kosztów produkcji. Ludzie wolą kupić gorszy sprzęt który jest tańszy i z jakością nie ma to nic wspólnego. 3. Rynek cenę łykał. Philips przegrał z dalekim Wschodem.

Skoro nie widziałes Philipsa w akcji na jakiej podstawie uważasz, że ci się nie podoba?

A skąd wiesz, że nie widziałem?

1. Zgoda. 2. Nie, a tańszej konkurencji, czyli kosztów produkcji. Ludzie wolą kupić gorszy sprzęt który jest tańszy i z jakością nie ma to nic wspólnego. 3. Rynek cenę łykał. Philips przegrał z dalekim Wschodem.

Sittek, sam sobie przeczysz. Jak rynek cenę łykał, skoro sam piszesz że Philips przegrał?

Reasumując: Philips robił świetne telewizory, ale przegrał z tanią tandetą z Dalekiego Wschodu, do której należy zaliczyć: topowe modele Sony, górną półkę Samsunga i LG oraz najnowsze plazmy Panasonica, w tym VT30. Czy dobrze Cię zrozumiałem?

Owszem, udowodnił. A że Ty nie przyjmujesz tego do wiadomości - nie ma znaczenia.

dobra to inaczej, skąd ty sam wiesz kto ma rację? - nie wiesz, więc nie pier**l.

Bo byś takich pierdół nie wypisywał.

Wcześniej pisałeś że ma słaby obraz :

Osobiście wolałbym telewizor z dobrym obrazem niż "zielony".

Telewizorów Philipsa nigdy nie lubiłem ani tymbardziej nie ceniłem. Z uwagi na ich słabą jakość.

Ambilight w TV można wyłączyć, a "zielony" automatycznie nie wyklucza dobrej jakości. I jak na LCD Philips, a szczególnie jego topowe modele naprawdę miał bardzo dobry obraz. Ale brnij dalej. jakie TV widziałeś, oglądałeś?

Sittek, sam sobie przeczysz. Jak rynek cenę łykał, skoro sam piszesz że Philips przegrał?

Za dobrą jakość ludzie są w stanie zapłacić. Niestety producent zawsze chce zwiększać zyski jednakże zawsze polegnie przy tańszej sile roboczej, masówce i niższej cenie.

Reasumując: Philips robił świetne telewizory, ale przegrał z tanią tandetą z Dalekiego Wschodu, do której należy zaliczyć: topowe modele Sony, górną półkę Samsunga i LG oraz najnowsze plazmy Panasonica, w tym VT30. Czy dobrze Cię zrozumiałem?

Wywaliłeś się już na Pioneerze, chcesz teraz ośmieszyć się z Philipsa? zacznij się szanować.

Ale Sony rowniez slabo idzie ze sprzedazy telewizorow. Poczytaj wyniki finasowe sprzed kilku ostatnich lat. Dzial zajmujacy sie telewizorami przynosil najwieksze straty.

Oprocz jakosci i konkurencji jest jeszcze chyba najwaniejsza rzecz w dzisiejszych czasach, czyli marketing. Jezeli ta czesc biznesu nie byla wystarczajaco skuteczna to mozna sobie robic najlepsze telewizory i tak nikt ich nie kupi.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Philips robił bardzo dobre TV. Zawsze przy zakupie je brałem pod uwagę. Ambilight to rewelacja. Niestety w moim przypadku miały za małą przekątną. No i były najdroższe na rynku. A teraz sprzedaje się głównie bajery i wodotryski nie jakość.

Byłem dzisiaj znowu w tym Saturnie i porównałem obydwa telewizory. A więc jedno co się rzuca na oczy to że ekran Panasonika jest kilka razy jaśniejszy niż ekran Toshiby przez co przy świetle czarny na Panasoniku jest kilka razy jaśniejszy. Nie wiem skąd wzięła się legenda lepszej czerni w plazmie. Chyba tylko jak się ogląda po ciemku. Panasonic kosztował 899 Euro a Toshiba 1219 Euro.

Ponownie oglądałem dzisiaj VT30. Bardzo się zdziwiłem jak sprzedawca zdecydowanie odradzał TV (VT30) z szybą, gadał o mega refleksach, które de facto w samym sklepie nie przeszkadzały i nie było ich aż tak dużo żeby były problemem, ale i gość nieźle namieszał i teraz już sam nie wiem co robić.

Ponownie oglądałem dzisiaj VT30. Bardzo się zdziwiłem jak sprzedawca zdecydowanie odradzał TV (VT30) z szybą, gadał o mega refleksach, które de facto w samym sklepie nie przeszkadzały i nie było ich aż tak dużo żeby były problemem, ale i gość nieźle namieszał i teraz już sam nie wiem co robić.

Jak będziesz słuchał sprzedawcy to będziesz w zimie w trampkach chodził.

dobra to inaczej, skąd ty sam wiesz kto ma rację? - nie wiesz, więc nie pier**l.

Ja nie muszę nic wiedzieć. Inni Ci to udowodnili.

Bo byś takich pierdół nie wypisywał.

Wywaliłeś się już na Pioneerze, chcesz teraz ośmieszyć się z Philipsa? zacznij się szanować.

Definicja pierdóły: opinia, ktorej Sittek nie podziela. Dawno nic mnie tak nie ubawiło jak Twoje dzisiejsze wpisy. Poproszę o jeszcze.

A teraz sprzedaje się głównie bajery i wodotryski nie jakość.

Klasycznym przykładem bajeru i wodotrysku jest właśnie ambilight.

to się słuchaj dalej takich gości :) pójdziesz z zamiarem kupienia tv pdp a wyjdziesz z lodówką z małym lcd na której jest pokazywana temperatura

Ja nie muszę nic wiedzieć. Inni Ci to udowodnili.

Definicja pierdóły: opinia, ktorej Sittek nie podziela. Dawno nic mnie tak nie ubawiło jak Twoje dzisiejsze wpisy. Poproszę o jeszcze.

Klasycznym przykładem bajeru i wodotrysku jest właśnie ambilight.

ambi jest całkiem dobrym pomysłem kilka razy oglądałem filmy u znajomego i bardzo dobry efekt , w sumie taniej można lampkę dać za tv :)

Focal + Naim

gadał o mega refleksach, które de facto w samym sklepie nie przeszkadzały i nie było ich aż tak dużo żeby były problemem, ale i gość nieźle namieszał i teraz już sam nie wiem co robić.

Oglądałem VT30 w MM i muszę przyznać, że o istnieniu jakiegoś problemu z szybą i refleksami dowiedziałem się tu na Forum. Może i są, ale ich nie zauważyłem i nie mają żadnego znaczenicza w przyjemności oglądania.

Jak ja bylem kiedys ogladac tv zdecydowany juz na plazme Panasonic, poniewaz widzialem je w akcji i sporo czytalem, sprzedawca powiedzial, ze akurat tego modelu nie maja na miejscu i goraco polecal mi LCD. Pomimo, ze uprzednio powiedzialem mu, ze duzo gram na konsoli i PC, oczywiscie wiedzalem o lagach i tym podobnych a mimo to w zywe oczy mi lgal.

Sprzedawcy z pewnoscia maja wytyczne czego najlpiej sie pozbyc z magazynu. Jezeli sprzedawca jest inteligetny i dobrze oceni klienta to nie bedzie mu wciskal kitu. Niestety wiekszosci sie wydaje, ze sa tacy bystrzy i moga kazdego w konia zrobic.

Jak ja bylem kiedys ogladac tv zdecydowany juz na plazme Panasonic, poniewaz widzialem je w akcji i sporo czytalem, sprzedawca powiedzial, ze akurat tego modelu nie maja na miejscu i goraco polecal mi LCD. Pomimo, ze uprzednio powiedzialem mu, ze duzo gram na konsoli i PC, oczywiscie wiedzalem o lagach i tym podobnych a mimo to w zywe oczy mi lgal.

Sprzedawcy z pewnoscia maja wytyczne czego najlpiej sie pozbyc z magazynu. Jezeli sprzedawca jest inteligetny i dobrze oceni klienta to nie bedzie mu wciskal kitu. Niestety wiekszosci sie wydaje, ze sa tacy inteligetni i moga kazdego w konia zrobic.

Gdy oglądałem plazmy w MM sprzedawca wciskał mi kit że G30 ma panel o 2 generacje starszy niż VT30. Dopiero Mczaj przestawił dowód że to bzdura, jako że obydwa mają najnowsza generację 14.

W elektronice jesteś noga i nawet nie sprawdziłeś jak jest naprawdę z tym DVB-T, dwóch walnęło pierdołę że nie mam racji bo teoretycznie to niemożliwe a ty im wtórujesz jak chorągiewka na wietrze, to że coś jest drogie nie oznacza że bogacz nie ma rozumu i kupi.

już tylko czytałem wątek (ostatni wpis daaaawno temu), ale teraz nie wytrzymałem.

witek_z -> zrób zdjęcie obrazu, na którym masz na MPEGu odbicia. i żeby nie było, nie na priv tylko daj w wątku.

odbicia na w.cz. mogą ci zdegradować sygnał i dać błędy na demodulatorze, ale nie odbicia na ekranie!

zrób i pokaż zdjęcie.

chyba, że chodzi ci np. o odbicie krajobrazu w wodach jeziora, czy coś w tym stylu :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.