Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

A ja właśnie usłyszałem kawał.

Blondynka pojechała do Rzymu na wycieczkę. Przewodnik opowiada o ciekawej budowli: "Szanowni państwo ten wspaniały budynek zbudowany przed 2500 laty jest przykłądem...." Niestety nie zdążył dokończyć bo przerwała mu blondynka. "Proszę pana, ale to przecież niemożliwe. My mamy dopiero rok 2011"

fajny kawał :)

mczaj ja tego samiego w prosty sposób wyregulowałem do moich oczu i było bardzo interesująco dla mnie :)

natomiast szkoda że nie ma tam lepszego jakościowo sygnału bo więcej można by powiedzieć o samych detalach

Focal + Naim

Gdy szukałem sobie nowego telewizora - napisałem, że budżet został ustalony na poziomie 5000 zł. Potem, gdy przyznałem się że mój nowy nabytek kosztował ok. połowę tej kwoty - zostałem (przy wsparciu kąśliwych ironii) obwołany sknerą.

Obecnie co poniektórzy podniecają się faktem, że za cenę Panasa 55VT30 można kupić 64" Samsunga D8000, z porównywalną jakością obrazu.

Postrzegam w tym wszystkim niekonsekwencję. Lubicie bardzo duże ekrany? Sami (dorozumiewam się) nie jesteście skąpcami? Proponuję przeto zainteresować się najnowszym ekranem plazmowym 65" Panasa. Nie wiedziałem go w akcji, lecz "w ciemno" mogę zapewnić dwie rzeczy: (a) ma obraz najlepszy z najlepszych; (b) kosztuje duuuużo drożej od rzeczonego Samsunga.

Nie róbcie mi proszę konkurencji. Jeden sknera na Forum wystarczy :)

wiesz tu nie chodzi o podniecanie się że vt30 55 jest w cenie d8000 64cali samiego ale o fakt że jest bardzo mała różnica w jakości obrazu

czytałem że 55cali vt30 jest obarczone jakąś małą podatnością na usterki, natomiast gdyby porównywać 64 samiego i 65 panasa vt30 to różnica w cenie nie jest adekwatna absolutnie do dołożenia do vt30 do minimalnej poprawy jakości obrazu gdzie sami kosztuje 9,5tys a vt30 14tys :)

tu nie chodzi o to żeby wywalić 14tys i mieć panasa tylko kupić relatywnie najlepszy obraz w pewnej cenie, podniecać się może nastolatek jak rozłoży ckm :)

Focal + Naim

Gdy szukałem sobie nowego telewizora - napisałem, że budżet został ustalony na poziomie 5000 zł. Potem, gdy przyznałem się że mój nowy nabytek kosztował ok. połowę tej kwoty - zostałem (przy wsparciu kąśliwych ironii) obwołany sknerą.

Obecnie co poniektórzy podniecają się faktem, że za cenę Panasa 55VT30 można kupić 64" Samsunga D8000, z porównywalną jakością obrazu.

Postrzegam w tym wszystkim niekonsekwencję. Lubicie bardzo duże ekrany? Sami (dorozumiewam się) nie jesteście skąpcami? Proponuję przeto zainteresować się najnowszym ekranem plazmowym 65" Panasa. Nie wiedziałem go w akcji, lecz "w ciemno" mogę zapewnić dwie rzeczy: (a) ma obraz najlepszy z najlepszych; (b) kosztuje duuuużo drożej od rzeczonego Samsunga.

Nie róbcie mi proszę konkurencji. Jeden sknera na Forum wystarczy :)

Myślę, że jeśli kogoś będzie stać na Panasa to go kupi a jeśli nie to pozostanie mu Samsung. Osobiście na ten czas wybrałbym Samsunga a zaoszczędzone pieniądze wpakowałbym w audiofilię. ;) Notabene gdy kilka lat temu kupowałem tv to nie szczędziłem i wybrałem Pioneer'a. :)

ewentualnie można jeszcze kupić przez internet

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub przemyśleć model poprzedni

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu nie chodzi o to żeby wywalić 14tys i mieć panasa tylko kupić relatywnie najlepszy obraz w pewnej cenie, podniecać się może nastolatek jak rozłoży ckm :)

Próbowałem tłumaczyć w podobnym duchu, że chodzi o to aby swoje wymogi jakościowe zaspokoić możliwie za najniższą cenę. Usłyszałem w odpowiedzi, że moje pokrętne wyjaśnienia niczego nie wyjaśniają, że przy użyciu pozornie logicznych słów kręcę dla ukrycia prawdy, mianowicie mojego sknerstwa. A budżet 5000 zł ustaliłem tylko dla zmyłki i oszukiwania samego siebie.

Subtelna różnica polega na tym, że Mikson z tego co pamiętam ustalił budżet na ok. 8 tys więc sytuacja jest jakby inna, skoro rozważa coś za dychę i za czternaście.

Przecież nie wyskoczył nagle że znalazł jakieś cudo za 4 koła, Bobcat - naprawdę nie wyczuwasz tych "subtelności" ? :)

Czyli mówiąc krótko:

* rozrzutność stawiamy na piedestale;

* im kto wyda więcej kasy - tym większy szacun;

* a nieśmiałe próby ekonomicznej roztropności piętnujemy jako rzecz wysoce naganną.

Bobcat, znowu:

a) nie rozumiesz co się do Ciebie pisze, nie wyławiasz sensu tego co piszą inni

b) tworzysz jakieś własne interpretacje, kompletnie od czapy i bez sensu

c) biadolisz następnie nad tymi własnymi interpretacjami

Sorry, ale nie da rady z kimś dyskutować, kto najzwyczajniej w świecie nie kuma tekstu pisanego.

Ależ rozumiem. Dlatego proponuję, aby rozważając 64"-65" wogóle nie brać pod uwagę D8000 (jest za tani, przecież tylko w cenie 55" Panasa), ale skierować zainteresowania od razu na znacząco droższy ekran plazmowy Panasonic. Inaczej powiem żeście sknery. I stracę zasłużony monopol w tej dziedzinie.

Nad niczym nie biadolę. Raczej ubawiła mnie ta sytuacja. Takie "przyganiał kocioł garnkowi".

Zaraz usłyszę że nic nie rozumiem. Odwracanie kota ogonem to nasza specjalność.

Chłopie, powiem krótko: co ty bredzisz? Czy naprawdę tak ci cieżko idzie z konwersją słów w znaczenie pełnego zdania?

Ok, pobawmy się w przedszkole. Drogie dzieci, mamy 2 sytuacje:

1) pan X szuka najlepszego TV do 5 tys po czym na koniec kupuje TV za 2.5 tys twierdząc że i tak był najlepszy

2) pan Y szuka TV w cenie 8 tys, ale zerka też na modele z ceną przekraczającą ten budżet, bo kusi go większa przekątna, ale nie chce wydawać 14 tys bo to prawie 2 razy zakładany budżet.

Drogie dzieci, czy to są dwie analogiczne sytuacje czy może całkiem inne?

Mikson nie zapominaj, że testowałeś chwilę w sklepie, nawet jak miałeś pilota to niewiele zdążyłeś poustawiać....

tutaj bardziej dokładnie testowali te panele, są jednak większe różnice niż się wydawało

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

ja dalej uważam, że zdroworozsądkowo należy pozostać przy tv rzędu 50 cali i ewentualnie dorzucić mu projektor

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Mczaj zapytam to samo: a co Ty bredzisz? I dlaczego manipulujesz? Czy masz kłopoty z percepcją tego, co ja z kolei pisałem? Więc powtórzę.

Ustalając budżet określam maksymalną kasę, jaką chcę na dany zakup przeznaczyć. Wcale to nie znaczy, że MUSZĘ cały budżet koniecznie wydać. Ustalam listę cech i parametrów, jakie nowy zakup ma mieć. Również drugą listę funkcji zupełnie mi niepotrzebnych (np. 3D). I jeśli jest coś, co za niższą cenę spełnia moje wymogi - to biorę. A nie na siłę kupuję droższy model nafaszerowany do niczego mi niepotrzebnymi pierdalamencjami, aby tylko się nazywało że budżet został wykorzystany w 100%, ergo ja nie jestem skąpcem.

Nie wiem czy zauważyłeś, że zawsze zwracam się do Ciebie (i do każdego) z dużej litery. Wiesz dlaczego? Przez szacunek. Nie od dziś dowodzisz, że kanony elegancji są Tobie obce. A jeśli ktoś w polemice prezentuje zdanie odmienne od Twojego - nawet nie próbujesz nad sobą zapanować. Na ringu dostałbyś ostrzeżenie za atakowanie głową.

Mikson nie zapominaj, że testowałeś chwilę w sklepie, nawet jak miałeś pilota to niewiele zdążyłeś poustawiać....

tutaj bardziej dokładnie testowali te panele, są jednak większe różnice niż się wydawało

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

don111 absolutnie nie zapominam i zanim bym miał nabyć to kilka razy podejdę jeszcze do sklepu a najlepiej kupię gdzie będę miał możliwość zwrotu :)

bo tylko w domowych warunkach jest najlepsza ocena dźwięku jak i obrazu,

zgadzam się również że 50cali jest ekonomiczniejszym wyborem o czym też pisałem,

osobiście poczekam jeszcze bo może jakaś mała promocja będzie, kto wie,

czas raczej tu na moją korzyść będzie grał a nie mam zamiaru kupić szybko i potem marudzić

wytrzymałem na tym paździochu tyle czasu to wytrzymam jeszcze 2-3miechy ,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

:)

podobał mi się post z "ustawką" - coś w tym jest

no to przyznawać się, kto se apartament kupił pod tv? :D kto codziennie przed swoim cudem odpala kadzidełka i składa dary/ofiary? i oprowadza wycieczki? (za ile bilety?)

a poważniej.

czytałem w newsach na interii, że wymyślili powłokę (dużo warstw w tej powłoce - cena pewnie będzie niezła), która prawie absolutnie redukuje odbicia na szybie. na załączonym obrazku wygląda to nawet, nawet. może next tv u mnie będzie plazma z taka powłoką? i może polubię laptopy z glare-matrycami (paskudztwo :( ).

w moim przypadku tv jest przedmiotem użytkowym, a nie, nie wiem, substytutem jakiegoś superupiornieniesamowicie drogiego dzieła sztuki w obowiązkowo złoconych ramach. pokój z tym tv przypomina trochę akwarium - 1 ściana szkła. lubię go (pokój), bo jest fajnie jasny. tyle, że to zabójcze warunki dla plazmy (nawet mat w lcd nie do końca niweluje odbicia (nie te wynikające z wielodrożności w.cz. :D - świat jest wredny i niedoskonały). a na myśl o przysłanianiu okien za każdym odpaleniem tv najprzyjemniejsza nie była. być może, gdybym stworzył av-room zdecydowałbym się na plazmę. co do przekątnej - skończyło się na 42" pomimo, że prawie zdecydowałem się na 47 - i dobrze, że prawie. 47 zmusiłoby mnie do zakupu odpowiedniego wieszaka z możliwością regulacji kątów w 2 płaszczyznach (bo istotniejsze niż góra-dół jest lewo-prawo)- a te dość znacznie "oddstają" tv od ściany i co najmniej częściowego przemeblowania. a tak przyjechał, postawił się na meblu i stoi. więc w MOIM PRZYPADKU 42 lcd okazało się według MOICH kryteriów lepsze niż jakakolwiek inna rozważana opcja.

lepsze - wcale nie oznacza idealne, ale mi wystarcza. ktoś inny być może wybrałby plazmę i założyłby rolety automatycznie opuszczane przy starcie tv.

czytałem w newsach na interii, że wymyślili powłokę (dużo warstw w tej powłoce - cena pewnie będzie niezła), która prawie absolutnie redukuje odbicia na szybie.

Miałem coś takiego w poprzednim monitorze CRT :P

Najgorsze jest to, że wiele osób kupuje TV po przeczytaniu takich wątków jak ten (może części takiego wątka) bez oglądania TV na żywo. Naczytają się ochów i achów, kupią TV a później biadolenie lub wmawianie sobie, że jest ok (mowa o refleksach, których koledzy nie widzą). Od kilkudziesięciu postów lub więcej nie zostało tutaj napisane zupełnie nic konstruktywnego wnoszącego cokolwiek w dyskusję.

Nie wiem czy zauważyłeś, że zawsze zwracam się do Ciebie (i do każdego) z dużej litery. Wiesz dlaczego? Przez szacunek. Nie od dziś dowodzisz, że kanony elegancji są Tobie obce. A jeśli ktoś w polemice prezentuje zdanie odmienne od Twojego - nawet nie próbujesz nad sobą zapanować. Na ringu dostałbyś ostrzeżenie za atakowanie głową.

nie wiem czy zauważyłeś, ja też piszę do Ciebie z dużej a to powyżej to z rozpędu.

Najśmieszniejsze, czy może najsmutniejsze jest to, że Ty dalej zapewne widzisz pełną analogię w tych przykładach z przedszkola...

Bo też te refleksy zostały tutaj awansowane do roli papierowego tygrysa. Gdyby nie niniejszy wątek wogóle bym nie widział że to jest jakiś problem. Gdy poszedłem byłem do MM w poszukiwaniu prawdy o PDP to było jeszcze przed przedmiotową dysputą tu na Forum. Podziwiając piękny obraz VT30 wogóle przez myśl mi nie przyszło, że tam są jakieś refleksy, które mają mi w dodatku przeszkadzać w czymkolwiek. Po prostu na to nie zwróciłem uwagi. Jakiś kolejny nadmuchiwany problem. Bardzo możliwe, że na wyłączonym telewizorze, gdy przegląda się w nim całe otoczenie - by mi to przeszkadzało, gdyż nie gustuję w takich lustrach. Ale w normalnym oglądaniu nie ma to żadnego znaczenia. Szczególnie gdy się nie wie, że na to trzeba zwrócić uwagę i to ma mi przeszkadzać.

Najgorsze jest to, że wiele osób kupuje TV po przeczytaniu takich wątków jak ten (może części takiego wątka) bez oglądania TV na żywo. Naczytają się ochów i achów, kupią TV a później biadolenie lub wmawianie sobie, że jest ok (mowa o refleksach, których koledzy nie widzą). Od kilkudziesięciu postów lub więcej nie zostało tutaj napisane zupełnie nic konstruktywnego wnoszącego cokolwiek w dyskusję.

kil, ale kto powiedział że nie ma refleksów? Przecież każdy pisze, że są, tyle że ludzie przeważnie oglądają TV włączone, wtedy te refleksy są mniej widoczne a czasem nie są widoczne w ogóle.

A Ty po poszukiwaniach TV co w końcu wybrałeś albo umieściłeś na short-liście?

@ Mczaj

Żadnej analogii nie widzę, spoko.

Tylko odniesienie mnie do pana X jest cokolwiek nadinterpretacją. Ja nie szukałem najlepszego wogóle telewizora do 5000 zł, ale szukałem w tej cenie najlepszego dla mnie, najlepiej spełniającego mój zbiór wymogów i oczekiwań. Więc skoro mogę mieć co chciałem za niższą cenę to chyba nic w tym złego.

Bo też te refleksy zostały tutaj awansowane do roli papierowego tygrysa. Gdyby nie niniejszy wątek wogóle bym nie widział że to jest jakiś problem. Gdy poszedłem byłem do MM w poszukiwaniu prawdy o PDP to było jeszcze przed przedmiotową dysputą tu na Forum. Podziwiając piękny obraz VT30 wogóle przez myśl mi nie przyszło, że tam są jakieś refleksy, które mają mi w dodatku przeszkadzać w czymkolwiek. Po prostu na to nie zwróciłem uwagi. Jakiś kolejny nadmuchiwany problem. Bardzo możliwe, że na wyłączonym telewizorze, gdy przegląda się w nim całe otoczenie - by mi to przeszkadzało, gdyż nie gustuję w takich lustrach. Ale w normalnym oglądaniu nie ma to żadnego znaczenia. Szczególnie gdy się nie wie, że na to trzeba zwrócić uwagę i to ma mi przeszkadzać.

tu się zgodzę, też kiedyś byłem sceptycznie nastawiony na refleksy ale nie jest tak tragicznie w praktyce,,

Focal + Naim

mogą przeszkadzać jeśli ktoś ma naprawdę ciężkie warunki do oglądania, tylko że wtedy nawet na matowym ekranie się kiepsko ogląda, bo mimo że nie ma odbić to trzeba ostro zwiększyć kontrast i takie oglądanie męczy...

a kto ma komfortowe warunki do oglądania może sobie pozwolić na najlepszy telewizor, bo większość topowych LED również ma szybę

tak, ma szybę i odbija bardziej od plazmy Panasonica, mniej "rozmywa" :)

mi to w niczym nie przeszkadza, w jasny dzień coś tam widać jedynie na ciemnych scenach, ot i cały problem

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.