Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Powinien być ale nie jest.

Gdyby nie był, to byłaby inna rozdzielczość, a nie jest. Chyba że masz informacje, jakoby rozdzielczość w Sharp, modeli konkretnie FullHD RGBY, byłaby niższa od 1920x1080?

A który ma lepszą czerń?

Bardziej równomierna i neutralna jest w EIZO. Co do stosunku białego do czarnego (bo to w konsekwencji determinuje jasność czerni przy wybranej jasności ogólnej obrazu) to lepiej jest raczej w SONY - ale nie stawiałem jeden obok drugiego, dobierając identyczną jasność podświetlenia.

Gdyby nie był, to byłaby inna rozdzielczość, a nie jest. Chyba że masz informacje, jakoby rozdzielczość w Sharp, modeli konkretnie FullHD RGBY, byłaby niższa od 1920x1080?

gołym okiem widać że są takie same, nawet widać że cały piksel jest dłuższy, a że producent pisze że jest 1920x1080 - no cóż...........

gołym okiem widać że są takie same, nawet widać że cały piksel jest dłuższy, a że producent pisze że jest 1920x1080 - no cóż...........

A ostatnio się kłóciliście czy widać różnicę między 1080p i 730p. Nie sądzę żeby Sharp miał mniejszą rozdzielczość natywną niż 1920x1080 bo oznaczałoby to skalowanie i do innej rozdzielczości natywnej.

Wiadomo o co chodzi z sharpami i kolejnymi kolorami - o wyróżnianie się i dawanie siłom sprzedażowym argumentów do przekonywania mało świadomych klientów, czyli większości rynku. Dodatkowy żółty - przewaga konkurencyjna (marketingowa).

Nie ma w tym nic złego, ot prawo rynku, byle tylko nie psuło obrazu, bo że nie polepszy to chyba nikt nie ma wątpliwości. Dalsze dywagacje chyba faktycznie zbędne, wiadomo, że z technicznego punktu widzenia to jest placebo.

zgadzam się w 100%,

z ustawieniami Quattrona może rzeczywiście czasami trzeba poświęcić chwilę żeby było super, przeciętny Kowalski tak jak pisał chyba Bobcat może tego nie zrobić, ale i tak pewnie nawet nie będzie w stanie określić własnych oczekiwań odnośnie obrazu - niestety nie ma rzeczy idealnych.

Dla posiadaczy Quattronów polecam ustawienia z odpowiednich wątków hdtv.com.pl - są bardzo dobre

A ostatnio się kłóciliście czy widać różnicę między 1080p i 730p. Nie sądzę żeby Sharp miał mniejszą rozdzielczość natywną niż 1920x1080 bo oznaczałoby to skalowanie i do innej rozdzielczości natywnej.

Chyba raczej 720p. Nie wiem jak jest z ta wielkością pikseli ale Sharp napewno jest 1920 x 1080.

My tu gadu gadu a ...

it remains to be seen if Panasonic will begin to phase out from the PDP TV segment starting 2012.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panasonic also plans to launch high-end 3D LCD TVs in 2012, while reducing the annual production of its PDP TV panels to 7.2 million units, down from 13.2 million units in 2011, the sources indicated.

Dyskretnie, powoli i z klasą Panas wycofuje się z PDP.

Apel:

Miłośnicy plazm; kupujcie bo może być za późno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

My tu gadu gadu a ...

Ukryta Zawartość

Dyskretnie, powoli i z klasą Panas wycofuje się z PDP.

Apel:

Miłośnicy plazm; kupujcie bo może być za późno.

Ukryta Zawartość

jak będzie ich mniej to może zostaną bardziej docenione bo cena pójdzie w górę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Pchanie się w LCD jest nie najlepszym pomysłem ... przejście na OLED to byłoby coś.

Od kilku lat słyszymy, że już-już, lada miesiąc będzie duży OLED. Full HD, co najmniej 42". A znajdzie się on napewno w ofercie Świątecznej. Mijają lata, jakieś tam dyżurne prototypy są pokazywane na różnych wystawach i targach. I co? Ano dokładnie nic.

jak będzie ich mniej to może zostaną bardziej docenione bo cena pójdzie w górę :)

Tia...na Allegro będą sprzedawać Kury i VT30 z wypalonym logo TVN24 z dopiskiem classic hi-end TV - real vintage :D

myślę że częściej spotka się na allegro używanego lcd z powodu braku zadowolenia z obrazu niż używanego pdp :)

co do wypalonych logo to myślę że znowu wyolbrzymiasz vt30 robione były testy i nic nie zostaje na stałe więc twój mit legł w gruzach....

Focal + Naim

myślę że częściej spotka się na allegro używanego lcd z powodu braku zadowolenia z obrazu niż używanego pdp :)

co do wypalonych logo to myślę że znowu wyolbrzymiasz vt30 robione były testy i nic nie zostaje na stałe więc twój mit legł w gruzach....

A ja się założę że na Allegro stosunek telewizorów LCD do PDP jast taki sam jak telewizorów sprzedawanych w normalnych sklepach.

A ja się założę że na Allegro stosunek telewizorów LCD do PDP jast taki sam jak telewizorów sprzedawanych w normalnych sklepach.

ja mówię o używkach

ale jeżeli statystyka z allegro ma coś mówić to:

używki 508:97 5,1 do 1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [11323]=2&a_text_f[194][0]=&a_text_f[194][1]=&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E

nowe 1326 : 323 4,1 do 1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [11323]=1&a_text_f[194][0]=&a_text_f[194][1]=&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E

czyli proporcja na używkach jest większa lcd niż w nowych o czym to może świadczyć ? zmiana technologii na pdp ? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Koneserzy dobrego obrazu w kolejce do kasy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja mówię o używkach

ale jeżeli statystyka z allegro ma coś mówić to:

używki 508:97 5,1 do 1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [11323]=2&a_text_f[194][0]=&a_text_f[194][1]=&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E

nowe 1326 : 323 4,1 do 1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [11323]=1&a_text_f[194][0]=&a_text_f[194][1]=&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E

czyli proporcja na używkach jest większa lcd niż w nowych o czym to może świadczyć ? zmiana technologii na pdp ? :)

Z tego co się zorientowałem to LCD i LED to dwie oddzielne kategorie.

Wynikałoby mi tak z przeliczenia sumy wszystkich znalezionych telewizorów i z ilości w poszczególnych kategoriach.

Co to oznacza? Oznacza to że trzeba zsumować ilość telewizorów LCD i LED i porównać je z ilością telewizorów PDP.

Stosunki wychodzą zupełnie inaczej niż to co ty policzyłeś.

Nowe LCD+LED do pdp 8:1

Używane LCD+LED do pdp 6:1

A więc wynika z tego że ludzie pozbywają się PDP i kupują LED.

Jak to się mówił znajomy z politechniki: "Powiedy mi jaki ma wyjść wynik a metoda się zawsze znajdzie".

Otóż kolega zapomniał że telewizory LED to też LCD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zupełnie nie rozumiem tej ironii i złośliwości. Jakiś super-sale w "czarny piątek" rano. A co u nas się dzieje, gdy MM też ogłosi super-promocję? To samo. Dodatkowo bitwy klientów i policja w akcji.

Ze zdjęcia wynika, że są to nieznane u nas telewizory Westinghouse. Miałeś okazję go oglądać "w akcji" i wiesz, że ma obraz do d...?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Ze zdjęcia wynika, że są to nieznane u nas telewizory Westinghouse. Miałeś okazję go oglądać "w akcji" i wiesz, że ma obraz do d...?

:D:D:D:D:D:D:D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hahahhahahahahahah

oplułem ze śmiechu ekran hahahhaa świetne!

dobrze uchwycony kadr :)

Z tego co się zorientowałem to LCD i LED to dwie oddzielne kategorie.

Wynikałoby mi tak z przeliczenia sumy wszystkich znalezionych telewizorów i z ilości w poszczególnych kategoriach.

Co to oznacza? Oznacza to że trzeba zsumować ilość telewizorów LCD i LED i porównać je z ilością telewizorów PDP.

Stosunki wychodzą zupełnie inaczej niż to co ty policzyłeś.

Nowe LCD+LED do pdp 8:1

Używane LCD+LED do pdp 6:1

A więc wynika z tego że ludzie pozbywają się PDP i kupują LED.

Jak to się mówił znajomy z politechniki: "Powiedy mi jaki ma wyjść wynik a metoda się zawsze znajdzie".

Otóż kolega zapomniał że telewizory LED to też LCD.

faktycznie zapomniałem że led to lcd ale ten marketing robi wodę z mózgu :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) u nas też pewnie by podobnie to wyglądało albo by była większa ludożerka, gdyby po 1000zł rzucili tv 46'

Ukryta Zawartość

123... test

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) u nas też pewnie by podobnie to wyglądało albo by była większa ludożerka, gdyby po 1000zł rzucili tv 46'

w usa takie cale do kibli montują już :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

w usa takie cale do kibli montują już :)

Wiesz: w USA też do niedawna nie wypadało jeździć samochodem z silnikiem mniejszym niż o pojemności 6 litrów. Ale to se ne vrati. Ekonomia jest bezlitosna. I to już od Karty Energetycznej prezydenta Cartera.

Wiesz: w USA też do niedawna nie wypadało jeździć samochodem z silnikiem mniejszym niż o pojemności 6 litrów. Ale to se ne vrati. Ekonomia jest bezlitosna. I to już od Karty Energetycznej prezydenta Cartera.

zgadzam się

dlatego zamiast 50 kupuja 42 do kibla :)

nadal mają lepiej niż u nas ;)

Focal + Naim

zgadzam się

dlatego zamiast 50 kupuja 42 do kibla :)

nadal mają lepiej niż u nas ;)

Jeszcze trochę a wcale się nie zdziwię gdy zaczną kupować 32" do salonu. A na serio to podobno (wbrew temu co się sądzi) najpopularniejsze na świecie telewizory są wielkości 40" - 42". Zaraz po nich idą rozmiary mniejsze, a większe są w mniejszości.

Wiem. Przeciętny Kowalski postrzega Amerykę na podstawie filmów. Według nich statystyczny Smith ma dom 800 m2, w dużym ogrodzie, obowiązkowo basen - jeden w ogrodzie, drugi w piwnicy, co najmniej 5 samochodów, wszystkie nówki. No i telewizor gigantycznych rozmiarów.

Kto tam był ten wie że rzeczywistość jest inna. Znacznie mniej różowa. Owszem, są tacy jak powyżej. I jest ich dużo. Ale to nie jest przeciętny Smith. Ten na przykład ponad wielkie telewizory przedkłada rzutnik + ekran.

to może coś na rozluźnienie :)

Przychodzi murzyn do warzywniaka i pokazuje na banany.

- Co to jest? - pyta

- To są banany - odpowiada sprzedawca

- U nas to są taaaaaakie banany!!

Potem pokazuje na pomarańcze i tak samo pyta się. Sprzedawca odpowiada, a on na to że u nas to są taaaaaakie pomarańcze. Sprzedawca lekko wkurwiony patrzy na murzyna, po czym znowu murzyn pyta się.

- Co to jest? I pokazuje na morele.

Sprzedawca już mocno wkurzony odpowiada, a murzyn wyśmiewa go i pokazuje, że u niego są taaaaaakie morele. Po czym pokazuje na arbuza i pyta się.

- Co to jest?

A sprzedawca na to:

- A to jest polski, pierd...ny, zielony groszek!

123... test

...Ale to nie jest przeciętny Smith. Ten na przykład ponad wielkie telewizory przedkłada rzutnik + ekran.

Wątpię w prawdziwość tego stwierdzenia. Telewizor po prostu stawiasz (wieszasz) gdzie bądź, podłączasz kabelki z prądem oraz sygnałem, i działa. Z projektorem jest nieco więcej zabawy, i przeciętnemu Smithowi niekoniecznie chce się w nią bawić. Pomijam fakt, że bez dodatkowych urządzeń z projektora nie obejrzysz strawy dla oczu przeciętnego Smitha (TV); ostatni argument może nieco chybiony w czasach STB do kablówki.

Jeśli zaś poprzez przeciętnego Smitha rozumiesz niezamożnego miłośnika filmów lub gier video, to zgadza się, projektor jest idealnym rozwiązaniem; wystarczy porównać cenę zestawu projektor i ekran z ceną TV o przekątnej powyżej 60".

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.