Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

TRIBUL po prostu z twojego opisu wynika jakby te przypadłości były rzeczą normalną i była to wada produkcyjna. Jednakże z naszych spostrzeżeń nic takiego nie wynika. Dlatego twoje wnioski idą zbyt daleko.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jaki miałbym w tym niby cel?

Nie wiem jaki cel - może dobra zabawa.

Mrowienie w plazmach występuje - to prawda, ale nie "śnieg" jaki widzieliśmy w Twoich filmach i fotkach.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tribul, ponawiam prośbę o fotkę jakiegoś kadru filmowego zrobioną z 3 metrów w trybie normalnym z podaniem pozostałych ustawień, a następnie z tego samego miejsca ten sam kadr w trybie kinowym, który unaoczniłby, o czym rozmawiamy.

Piszę to bez żadnych złośliwości, bo przyznaję: zwyczajnie nie wiem, co jest przedmiotem sporu, u mnie przełączanie z trybu kinowego na normalny nie powoduje żadnych efektów ubocznych typu "śnieżenie" cokolwiek by to miało być.

Przyłączam się do tej prośby. Jako użytkownik VT50 chciałbym wreszcie zobaczyć o czym mowa.

Przyłączam się do tej prośby. Jako użytkownik VT50 chciałbym wreszcie zobaczyć o czym mowa.

Ja również przyłączam się do prośby.

Zastanawiające. Gdy prosimy o dowody - Tribul się zapowietrzył. Utwierdza to w przekonaniu, że mamy do czynienia z walką z papierowym tygrysem, czyli problem został wydumany.

Wiecie co, tak czytam wasze wpisy o plaźmie i jestem przerażony: tu śnieżenie, tu powidoki, tam komuś się odkleja matryca, ktoś dostał walnięty telewizor i przepalał kolory, gdzieś jeszcze komuś prześwituje światło od tyłu obudowy, jeszcze komuś migocze ekran... Czy to chodzi o VT50? Mam naprawdę ochotę na ten telewizor, ale jak będą takie jaja to się zamęczę z nim na śmierć! Ilosć tych upierdliwych, wkurzających pierdół może przesłonić zalety tej plazmy.

Też kiedyś byłem nakarmiony szeptaną propagandą anty-plazmową i pisałem na jej temat rozmaite farmazony. Aż raz (za radą Kolegów z Forum) poszedłem do MM, gdzie życzliwy personel pozwolił mi bawić się plazmami i ustawiać je po swojemu. W efekcie "zmieniłem barwy klubowe" i sam sobie plazmę kupiłem.

Proponuję zrób to samo co ja. Wyrób sobie włane zdanie.

Wracam po kilku dniach na forum i co widzę?

Jak dla mnie to ta cała gadanina o zielonym śniegu to nic innego jak nagonka na to aby zdecydować się na profesjonalną kalibrację i dać komuś zarobić.

Odnoszę to samo wrażenie.

Nawet gorzej.

A na 4 poprzednich stronach pisałem:

- "Taka zielona kaszka powinna być na 24 i w górę. I zgadza się jest normalna. Jak Ci przeszkadza to odsuń się od ekranu."

- "Bo on ma wyświetlać ze śniegiem, tak działa plazma, a jak jest zbyt zielony to ujmij z G-Cutoff, też było mówione. Niezmiernie mnie Ciekawi czy na prawdę jest u Ciebie problem, czy tylko Ci się wydaje."

- Snieżenie jest i będzie, już napisałem Ci: "It's not a bug it's a feature!"

I widać ilu jest na forum trolli... Chętnie bym napisał dosadniej, ale znowu się poobrażacie :)

Wiecie co, tak czytam wasze wpisy o plaźmie i jestem przerażony: tu śnieżenie, tu powidoki, tam komuś się odkleja matryca, ktoś dostał walnięty telewizor i przepalał kolory, gdzieś jeszcze komuś prześwituje światło od tyłu obudowy, jeszcze komuś migocze ekran... Czy to chodzi o VT50?

Zawsze może trafić się wadliwy produkt, a sama technologia plazm owszem ma pewne wady, ale jeżeli masz odpowiednie warunki w domu to daje niezrównaną jakość.

Niestety na tym forum ciężko przeczytać coś sensownego, jak widzisz - tutaj ludzie są podzieleni na dwa obozy zwolenników i przeciwników zaślepionych swoim wyborem :)

- "Taka zielona kaszka powinna być na 24 i w górę. I zgadza się jest normalna.

- "Bo on ma wyświetlać ze śniegiem, tak działa plazma,

- "Snieżenie jest i będzie, już napisałem Ci: "It's not a bug it's a feature!"

Tylko nadal nie mamy odpowiedzi na pytanie: dlaczego cała lista nazwisk (w tym ja) tego wszystkiego nie ma? Stwierdzenie, że my to napewno mamy, tylko nie widzimy - jest tak niepoważne, że niewarte jakiegokolwiek ustosunkowania się.

Ubliżanie nam od trolli oraz ludzi zaślepionych swoim wyborem jest po pierwsze niegodne gentlemana (za jakiego chyba wszyscy chcielibyśmy Cię uważać), a po drugie dowodzi impotencji argumentacyjnej.

Tribul, ponawiam prośbę o fotkę jakiegoś kadru filmowego zrobioną z 3 metrów w trybie normalnym z podaniem pozostałych ustawień, a następnie z tego samego miejsca ten sam kadr w trybie kinowym, który unaoczniłby, o czym rozmawiamy.

Piszę to bez żadnych złośliwości, bo przyznaję: zwyczajnie nie wiem, co jest przedmiotem sporu, u mnie przełączanie z trybu kinowego na normalny nie powoduje żadnych efektów ubocznych typu "śnieżenie" cokolwiek by to miało być.

Ok postaram się to jakoś uchwycić, niedoskonałości aparatu w galaxy SII utrudniają trochę sprawę.

Ja również przyłączam się do prośby.

Zastanawiające. Gdy prosimy o dowody - Tribul się zapowietrzył. Utwierdza to w przekonaniu, że mamy do czynienia z walką z papierowym tygrysem, czyli problem został wydumany.

Te papierowy tygrys (o co ci w ogóle z tym biega), mało ci już fotek wrzuciłem?Weź sobie jakiś film z ciemnymi scenami na pendrive, idź do media, i sobie to tam włącz, a nie jakieś filmiki reklamowe co tam puszczają.

mczaj, niestety mój telefon nie podoła takiemu wyzwaniu i zdjęcia są z odległości ok 1,5 metra i 70 cm w trybie normalnym na standardowych ustawieniach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak wstawić tu zdjęcia żeby od razu się pokazały (wyskakuje mi coś ze nie mogę o takim rozszerzeniu) dlatego są linki.

U mnie jak i na egzemplarzach w sklepie właśnie w takich scenach pojawia się ta pixeloza, zależnie od poziomu czerniszarości, inaczej tego nie widać.Np jak ustawię tv żeby odbierał sygnał TV, do którego nie mam nic podłączone to wyskakuje mi plansza brak sygnału a w koło jest czarno, i na tym czarnym tle jest kupa zielonych kropek, w sklepie to samo.Jednak ciężko mi to telefonem uchwycić z daleka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dzięki za zdjęcia. Niestety na nich nic nie widać. Wiem jak trudno jest oddać to co widzimy na ekranie na zdjęciu. Niemniej z tych zdjęć nic się nie da wywnioskować.

Widać tylko coś co przypomina mi obraz z pierwszych oglądanych kaset VHS, kupowanych na bazarze.

Żeby coś zobaczyć potzrebny byłby dobry aparat.

Tribul, czy podajesz sygnał z blu-raya czy z jakiegoś pliku? Jakiej jakości jest to sygnał? Jak wyglądał na LCD w sklepie?

Generalnie nie widać na tych fotkach niczego niezwyczajnego.

Ciemne sceny to często wyzwanie dla TV, jak do tego są trochę zaszumione, to plazma może produkować różne dziwne duszki, które jednak pozostają widoczne do około metra max. W sumie to nawet na Twoich zdjęciach widać, że na tym zrobionym z 1.5 metra sytuacja była w sumie normalna, dopiero na 70 cm widać jakieś dziwne struktury.

Moje podejrzenie jest takie: zobaczyłeś coś, co jest typowe dla technologii plazmowej (to mrowienie) i nie daje Ci to spokoju. Następnie problem urasta do rangi natręctwa, masochistycznie wpatrujesz się z bliska w "trudne" sceny i utwierdzasz się, że jest źle.

Moja rada: obejrzyj kilka normalnych filmów, z normalnej odległości. Najlepiej z blu-raya. Nie podchodź do TV, tylko po prostu zacznij używać TV do tego, do czego został stworzony. Z czasem problem sam "ustąpi".

Właśnie ciężko było uchwycić to z 1,5 metra telefonem:/Na żywo widać to z 3 metrów bez żadnego wpatrywania sie, nie muszę podchodzić do tv w ogóle żeby to zobaczyć.Gdybym nie widział tego z tej odleglosci to nie wysyłałbym tv do serwisu przecież,bo po co. Co do filmów, to 90% filmów jakie oglądam to bluray, reszta to pliki mkv od około 5 do 12 giga puszczane z laptopa.Mnie to już nie przeszkadza bo nie używam trybu normalnego.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jeśli faktycznie masz taki obraz jak na tych zdjęciach u siebie z 3m, to koniecznie jeszcze dziś, wyrzuć przez okno albo TV, albo źródło sygnału.

Tak, jak pisałem ostatnio coś takiego widziałem na TV kineskopowym oglądając zajechaną kasetę VHS. Obecnie na TV czy to LCD czy plazmowym mając jako źródło sygnał 1080i choćby, niczego takiego nie zobaczysz. Chyba że TV kupiłeś w chińskim markecie. Naprawdę.

W celu przekonania Cię ile radości daje oglądanie przyzwoitej plazmy, zapraszam na jakiś dobry film.

Jeśli faktycznie masz taki obraz jak na tych zdjęciach u siebie z 3m, to koniecznie jeszcze dziś, wyrzuć przez okno albo TV, albo źródło sygnału.

Tak, jak pisałem ostatnio coś takiego widziałem na TV kineskopowym oglądając zajechaną kasetę VHS. Obecnie na TV czy to LCD czy plazmowym mając jako źródło sygnał 1080i choćby, niczego takiego nie zobaczysz. Chyba że TV kupiłeś w chińskim markecie. Naprawdę.

W celu przekonania Cię ile radości daje oglądanie przyzwoitej plazmy, zapraszam na jakiś dobry film.

Nie nie mam takiego obrazu...robiłeś kiedyś zdjęcie ciemnego obrazu telewizora,bądź czegokolwiek ciemnego w nocy telefonem?Przecież musiałem ustawić tryb nocny w aparacie żeby można było cokolwiek zobaczyć, a chodziło o śnieg a nie jakość obrazu i to starałem sie uchwycic,kolory czy artefakty powstały przez takie a nie inne oświetlenie.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie nie mam takiego obrazu...robiłeś kiedyś zdjęcie ciemnego obrazu telewizora,bądź czegokolwiek ciemnego w nocy telefonem?Przecież musiałem ustawić tryb nocny w aparacie żeby można było cokolwiek zobaczyć, a chodziło o śnieg a nie jakość obrazu i to starałem sie uchwycic,kolory czy artefakty powstały przez takie a nie inne oświetlenie.

No i dlatego, tak jak napisałem, nic te zdjęcia nam nie dają.

I nie chodzi tu o wyciągnięcie na siłę jakichśelementów obrazu. Przy każdym ekranie, nawet na Kuro, poprzez odpowiednie ustawienie naświetlenia i innych parametrów, można na zdjęciu wyciągnąć kaszę-ziarno i napisać że mam śnieg na ekranie. Właśnie, że zdjęcia powinny pokazać jakość obrazu jaki masz u siebie. Powinniśmy widzieć to co sam widzisz. I wtedy możemy sami ocenić czy jest ten śnieg czy go nie ma.

Tribul, na trzecim zdjęciu widać śnieg wyraźnie, ja na swoim LG PJ550 tego nie mam.

Pisałem co trzeba zrobić ale ignorujesz uwagi więc jak Ci pomóc skoro masz to gdzieś?

Tribul, na trzecim zdjęciu widać śnieg wyraźnie, ja na swoim LG PJ550 tego nie mam.

Pisałem co trzeba zrobić ale ignorujesz uwagi więc jak Ci pomóc skoro masz to gdzieś?

Tak tam widać go wyraźnie. No właśnie na moim byłym Lg 50PZ250 też tego nie było stąd moje zdziwienie przy tym Panasonicu.

No namówiliście mnie na serwis to go wysłałem, oznajmili ze wszystko ok, pisałeś żeby wsadzić coś w tv i zrobić zwarcie hehe;) No ale co to da jak na innych egzemplarzach widziałem to samo, nawet jak mi tv wymienią na nowy to nadal to będzie, tego jestem pewien w 100%.Trybu normalnego i tak nie mam zamiaru oglądać bo jest niesamowicie przekłamany więc nie przeszkadza mi to wcale.

Sam jesteś troll, jeśli stać Cię na takie wypowiedzi w przypływie emocji.

W żadnym przypływie emocji. Powtórzę jeszcze raz:

Pisałem trzy razy wcześniej, że ustawienia kalibracyjne nie mają żadnego wpływu na występowanie zielonego mrowienia, a Ty bezczelnie insynuujesz, że drążenie tematu to nagonka na korzystanie z usługi.

Skoro to nie trolowanie to jak to nazwiesz? Czekam na propozycje.

Całkowite mijanie się z prawdą.

Bobcat...masz ten tv?Widziałeś go gdzieś poza półka sklepową?Testowałeś go?Może go projektowałeś?Czy tak sobie piszesz bo piszesz żeby ci liczba postów rosła pod obrazkiem?Powiem ci i to nie złośliwie, że ty masz chyba jakiś problem ze sobą, powinieneś się zgłosić na jakieś badania.

Jednak to że tryb normalny "nie jest przekłamany" na moim tv to potrafisz dostrzec...może jeszcze chcesz mi wmówić coś co ma a czego nie ma MÓJ TV?Powiem ci że masz albo coś ze wzrokiem albo beznadziejny monitor skoro nie potrafisz zobaczyć kropek z trzeciego linka.Nie reaguje już nawet na twoje posty bo rozmowa z tobą jest kompletnie bez sensu.Weź poczytaj trochę, doucz się w tym temacie to porozmawiamy.

Pisałem przecież, że gdy się bardzo chce to można wywołać na ekranie różne dziwne rzeczy. Wystarczy podkręcić ustawienia do jakichś osobliwych pozycji. Ale to nie jest zwykle, codzienne oglądania. Raczej nazwałbym to: dziwaczne eksperymenty. Ty natomiast próbujesz wmawiać nam, że to jest immanentna cecha plazmy. Nie jest. Jeśli to jest zjawisko, którego nie można pozbyć - to Witek pisał Ci (i ja też to podejrzewam) że coś jest nie halo z Twoim telewizorem. Powoływanie się na serwis jest argumentem słabym, wiadomo że profesjonalizm wielu z nich jest wielce dyskusyjny.

Pisałem przecież, że gdy się bardzo chce to można wywołać na ekranie różne dziwne rzeczy. Wystarczy podkręcić ustawienia do jakichś osobliwych pozycji. Ale to nie jest zwykle, codzienne oglądania. Raczej nazwałbym to: dziwaczne eksperymenty. Ty natomiast próbujesz wmawiać nam, że to jest immanentna cecha plazmy. Nie jest. Jeśli to jest zjawisko, którego nie można pozbyć - to Witek pisał Ci (i ja też to podejrzewam) że coś jest nie halo z Twoim telewizorem. Powoływanie się na serwis jest argumentem słabym, wiadomo że profesjonalizm wielu z nich jest wielce dyskusyjny.

No więc ok.Jest coś nie tak z moim tv, tez tak pomyślałem bo na LG nie było mowy o takich zjawiskach (przynajmniej ja niczego takiego ni zauważyłem na nim, za to niesamowicie rozmywał i szarpał obrazem przy jakimkolwiek ruchu kamery), więc wysłałem go na serwis tak jak radziliście.Na temat serwisu to szkoda słów (poza bardzo miłą obsługa przez telefon). Jednak co z pozostałymi tv z Panasonica które oglądałem w sklepach?I nie pisz mi że wystarczy podkręcić ustawienia żeby wywołać zielony śnieg, bo nic takiego nie ma tu miejsca. Ty masz ustawienia typu kontrast 52 i podkręcanie w balansie bieli na trybie normalnym, a ja mówię o standardowych ustawieniach na trybie normalnym czyli jasność 0, kontrast 30, balans bieli wszystko na 0.Więc kłócił bym się które ustawienia są tu podkręcone.Więc proszę cie nie kłóć się i nie wmawiaj właścicielowi danego tv że widzi coś czego nie ma, typu że nie ma śniegu a tryb normalny nie jest przekłamany, tym bardziej że nie miałeś z tym tv praktycznie do czynienia, natomiast ja miałem z trzema w tym z jednym u mnie w domu od jakiegoś miesiąca.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.