Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Ciemny pokoj, to zalezy jaka plazma i jaka szyba, ale tak masz racje, naoglo LCD jest jasniejszy, chociaz nie wiem, czy mowimy o plazmach sprzed 10 lat czy o wspolczesnych?

Zwlaszcza nie mam pojecia o jakich zyzio pisal.

Dodam jeszcze, ze gdy w plazmie wlacze gamemode to kolory robia sie podobne do tych w LCD, wszystko jest przekoloryzowane.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jedynym powodem dlaczego nie odesłałem tego telewizora z powrotem była jakość obrazu.

A mogło się wydawać, że wystarczyłoby dokupić zasłonkę na jasne okno lub trochę przygaść światło. Ale faktycznie lepiej wymienić cały TV :)

Abstrahując od parametrów odbiorników, których wartościami można dowolnie sobie żonglować jak w spotach przedwyborczych, faktem jest że wynik ankiety jest wymowny : 38:10 Aż tak nie można się mylić.

A tu co pisałem po kupieniu.

Kupiłem TX-P42GT20E. Trochę się tym telewizorem pobawiłem i muszę powiedzieć że jestem rozczarowany.

Ja mam tylko małe pytanie:

Gdzie kupiłeś tego bubla ? ( nie chodzi mi o typ i markę a o konkretny model) Taniej w Internecie od "żyda" czy w MM po kilku miesiącach intensywnego używania na półce sklepowej. Gdyż Twoje objawy z tym telewizorem wszystko by tłumaczyły ..............

Poza tym jaki masz sygnał podpięty pod TV?

A tu co pisałem po kupieniu.

Kupiłem TX-P42GT20E.

Teraz najgorsza wada tego telewizora. Jakość obrazu SD to tragedia. Szczególnie z tunera DVB-T. Obraz jest bardzo nieostry i nie jest to wina samego sygnału ani wielkości telewizora. .......

Nawet najlepsi tytani od PR LCD z MM nie wymyśliliby takiego opisu. Wielki Szacun.

Uważam przekonany w 100%, że masz własny a nawet zawodowy powód aby wypisywać takie pierdoły !!!!!!!

Pisałem już że taka ankieta to jest zabawa towarzyska i jej wyniki nie mówią totalnie o niczym.

A o czym mówią?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

A mogło się wydawać, że wystarczyłoby dokupić zasłonkę na jasne okno lub trochę przygaść światło. Ale faktycznie lepiej wymienić cały TV :)

A co z nieostrym obrazem, brązowymi podbarwieniami, wysokim zużyciem prądu i miganiem?

Czy dopiero ustawienie w piwnicy pomaga?

Ja mam tylko małe pytanie:

Gdzie kupiłeś tego bubla ? ( nie chodzi mi o typ i markę a o konkretny model) Taniej w Internecie od "żyda" czy w MM po kilku miesiącach intensywnego używania na półce sklepowej. Gdyż Twoje objawy z tym telewizorem wszystko by tłumaczyły ..............

Poza tym jaki masz sygnał podpięty pod TV?

W Redcoon i telewizor był oryginalnie zapakowany. Akurat Redcoon ma siedemnaście tysięcy ocen i pełne pięć gwiazdek na idealo.de więc na sklep raczej nie ma co narzekać.

Tak przerwę kłótnię. Widzę że w najnowszych modelach TV LCD kontrast statyczny matryc (nie liczymy wygaszania lokalnego) nieco się podniósł.

Zależnie jaki jest poziom odniesienia i rodzaj pomiarów i co autor ma w danej chwili na myśli. Przekłamania a wręcz kłamstwa producentów LCD widzieliśmy często przy podawaniu wartości dotyczących czasu reakcji pikseli. Aby uzyskać coraz to lepsze wyniki wprowadzano ludzi w błąd. Potem okazywało się , że monitory z 15ms są zdecydowanie szybsze od tych z 2 ms.

jak jest w tym przypadku? marketing czy nie? I na ile zmiana parametrów o kilka procent jest od razu widoczna dla oka ludzkiego?

Sygnał to niemieckie DVB-T i Full HD z pleyera. Ale sygnał nie ma tu nic do rzeczy. Na Toshibie nie ma wyżej opisanych problemów.

Nawet najlepsi tytani od PR LCD z MM nie wymyśliliby takiego opisu. Wielki Szacun.

Uważam przekonany w 100%, że masz własny a nawet zawodowy powód aby wypisywać takie pierdoły !!!!!!!

Jeszcze jeden z paranoją. Tak należę do tajnego stowarzyszenie LCD które chce przejąć władzę nad światem.

brązowymi podbarwieniami

W Redcoon i telewizor był oryginalnie zapakowany. Akurat Redcoon ma siedemnaście tysięcy ocen i pełne pięć gwiazdek na idealo.de więc na sklep raczej nie ma co narzekać.

Chyba był podpsuty, nazywam tak urządzenie działające ale z ukrytymi wadami.

Zależnie jaki jest poziom odniesienia i rodzaj pomiarów i co autor ma w danej chwili na myśli. Przekłamania a wręcz kłamstwa producentów LCD widzieliśmy często przy podawaniu wartości dotyczących czasu reakcji pikseli. Aby uzyskać coraz to lepsze wyniki wprowadzano ludzi w błąd. Potem okazywało się , że monitory z 15ms są zdecydowanie szybsze od tych z 2 ms.

jak jest w tym przypadku? marketing czy nie? I na ile zmiana parametrów o kilka procent jest od razu widoczna dla oka ludzkiego?

Link do pomiarów dałem (nie pochodzą one od producentów) - nie wiem więc skąd Twoje pytania. Nie umiesz czytać.

Różnica pomiędzy 4000:1 a 5600:1 to nie kilka, ani nie kilkanaście %, tylko kilkadziesiąt %. Nie umiesz liczyć.

A co z nieostrym obrazem, brązowymi podbarwieniami, wysokim zużyciem prądu i miganiem?

Czy dopiero ustawienie w piwnicy pomaga?

KrzysiekA odpowiem kolokwialnie : przestać pierdzielić o wadach których nie ma, gdyż wypowiedzi twoje oraz twoich zaprzyjaźnionych dziewczyn od LCD zaczynają być męczące a wręcz wkur....( dopowiedz sobie sam).

Widocznie macie w tym swój interes i życzę wam wszystkiego najlepszego. Oby sprzedaż szła jak najlepiej.

Jeśli więc głupek jeden z drugim nabierze się na te wywody i je łyknie to tylko jego winą.

Przecież to tylko głupek.

Osoby skłonne do plazm jak widzę nie żonglują parametrami i nie wymyślają cudów.

Wy jesteście mistrzami sensacji, dziwnych przypadków i parametrów.

Tyle nieszczęść naraz . Współczuję.

Chyba był podpsuty, nazywam tak urządzenie działające ale z ukrytymi wadami.

Porównywałem dwie plazmy GW20 i któregoś z LG i to w sklepie. Było dokładnie tak samo. Panasonic miał problemy z kolorem a LG nie. W Pansoniku szary był po prostu trochę beżowy.

Widzisz sittek obie strony wprowadzają ludzi w błąd a ty z "uporem maniaka" sugerujesz tylko jedną stronę (oczywiście producentów LCD).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

KrzysiekA odpowiem kolokwialnie : przestać pierdzielić o wadach których nie ma, gdyż wypowiedzi twoje oraz twoich zaprzyjaźnionych dziewczyn od LCD zaczynają być męczące a wręcz wkur....( dopowiedz sobie sam).

Tyle nieszczęść naraz . Współczuję.

A ileż można wklejać linki do testów czy też ludzi którzy narzekają na plazmę? Moje wypowiedzi zaczynają wkur...

No cóż muszę zacytować samego siebie.

Panowie o co chodzi. Telewizory plazmowe mi się nie podobają i nie będą podobały.

Nie wiem czemu was to tak unieszczęśliwia. Nie sądzę żeby jakiekolwiek dyskusje to zmieniły.

Jak wam to nie daje spokoju ducha to radziłbym się udać do psychologa.

Dyskusja ze mną będzie powodowała jedynie jeszcze większy dyskomfort psychiczny. Amen.

Jeśli więc głupek jeden z drugim nabierze się na te wywody i je łyknie to tylko jego winą.

Przecież to tylko głupek.

Wow, ta wypowiedź to istny przejaw geniuszu.

Porównywałem dwie plazmy GW20 i któregoś z LG i to w sklepie. Było dokładnie tak samo. Panasonic miał problemy z kolorem a LG nie. W Pansoniku szary był po prostu trochę beżowy.

Czy Ty masz fotochromy na "nosie"?

Widzisz sittek obie strony wprowadzają ludzi w błąd a ty z "uporem maniaka" sugerujesz tylko jedną stronę (oczywiście producentów LCD).

producenci plazm nie muszą oszukiwać co do wartości tych parametrów.

KrzysiekA jeszcze raz powtarzam. Twoje przypadki są dziwne jak ty sam. Albo jesteś Jonaszem albo pierdzielisz jak potłuczony.

zacznij grać w totka. Ze swoim pechem do plazm jesteś inny. Szczególny. Oryginalny.

Wow, ta wypowiedź to istny przejaw geniuszu.

Wypowiedź prosta, nie zaprzeczam, lecz nie pozbawiona logiki. Można to ując w piękne i kwieciste słówka, można byłoby dodać parę niesamowitych zdarzeń i przypadków z LCD, można byłoby to poprzeć paroma interesującymi parametrami i niezależnymi testami, tylko po co? Przecież głupek tego nie zrozumie. Kupi. LCD.

Buahahaha ... a widziałeś na plazmie kontrast kilkadziesiąt tys. :1 ? (w postaci wyniku pomiaru, wykonanego przez niezależnego testera) ... albo 5 mln. : 1 ? - tyle podaje Panasonic dla swoich produktów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

shittek ... fanatyzm się normalnie z co poniektórych wylewa.

Ukryta Zawartość

KrzysiekA jeszcze raz powtarzam. Twoje przypadki są dziwne jak ty sam. Albo jesteś Jonaszem albo pierdzielisz jak potłuczony.

zacznij grać w totka. Ze swoim pechem do plazm jesteś inny. Szczególny. Oryginalny.

Pewnie że nie muszą. Tutaj jeden przykład z brzegu kontrast plazma i LCD.

Ukryta Zawartość

Bardzo cieszę się że tak wiele uwagi poświęcasz mojej osobie chciałbym jednak zauważyć że rozmawiamy tutaj o telewizorach a nie o mnie.

A co do pecha. Można spojrzeć z innej strony. Miałem duże szczęście że trafiłem na Toshibę. Dalej bym błądził w różnych modelach Panasonika.

Chciałbym jeszcze zauważyć że ci piana na usta wychodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pod tym linkiem (polska strona Panasonica) są parametry jednego z najlepszych TV obecnie na rynku w rubryce "kontrast" napisali 1:5.000.000 statyczny - prawda czy fałsz ? Tak samo jest na stronie angielskiej, ale na amerykańskiej już nie bo tam można zapłacić nieliche odszkodowanie za podawanie nieprawdy

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Buahahaha ... a widziałeś na plazmie kontrast kilkadziesiąt tys. :1 ? (w postaci wyniku pomiaru, wykonanego przez niezależnego testera) ... albo 5 mln. : 1 ? - tyle podaje Panasonic dla swoich produktów.

Ukryta Zawartość

Gdybyś był choć trochę spostrzegawczy zauważyłbyś że rozmawiamy o reakcji plamki a nie o kontraście.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podejrzewam że to efekt lokalnego wygaszania. Nie ma w tym żadnego przekrętu zważywszy na to że LCD świeci kilka razy jaśniej. A gdy w ciemnych miejscach wygasza podświetlenie to uzyskasz kontrast wyższy niż w plazmie. Można dyskutować nad tym czy tak duży kontrast ma jakikolwiek sens ale z wynikami pomiarów ciężko dyskutować.

Ukryta Zawartość

O właśnie taki był efekt. Jak tanie ruskie brązowe fotochromy kupione na placu.

Kiedyś pisałeś że nosisz okulary i dlatego zapytałem czy masz fotochromy bo jeśli tak to one są powodem podbrązowienia obrazu a nie sam telewizor, jeśli nie masz fotochromów to jest niemożliwym abyś widział podbrązowiony obraz chyba że telewisor miał jakąś wadę.

Chciałbym jeszcze zauważyć że ci piana na usta wychodzi.

Przy wciąż powtarzanych bredniach i opisywanych nieszczęśliwych przypadkach nawet święty Antoni by się podkurzył. Ile można konfabulować aby utrzymać się przy swojej teorii?

Kiedyś pisałeś że nosisz okulary i dlatego zapytałem czy masz fotochromy bo jeśli tak to one są powodem podbrązowienia obrazu a nie sam telewizor, jeśli nie masz fotochromów to jest niemożliwym abyś widział podbrązowiony obraz chyba że telewisor miał jakąś wadę.

Moje szkła są przejrzyste jak źródlana woda.

Przy wciąż powtarzanych bredniach i opisywanych nieszczęśliwych przypadkach nawet święty Antoni by się podkurzył. Ile można konfabulować aby utrzymać się przy swojej teorii?

Ciekaw jestem czy mi się uda cię bardziej wkur... Po twoich wypowiedziach wnioskuje że już bardziej się nie da. Przyznam że to trochę zabawne ale z drugiej strony martwię się o stan twojego zdrowia. Jeszcze ci pikawa wysiądzie.

Buahahaha .....

Coś nie ustosunkowujesz się do tematu krętactw stosowanych przez producentów dotyczących czasu reakcji w LCD. Czyżby wątek niewygodny? Skazany na porażkę?

Moje szkła są przejrzyste jak źródlana woda.

Ciekaw jestem czy mi się uda cię bardziej wkur...

Próbuj. Opisz jeszcze parę niesamowitych i niespotykanych przypadków z plazmą.

Miał jedna bardzo istotną wadę. To była plazma.

Coś nie ustosunkowujesz się do tematu krętactw stosowanych przez producentów dotyczących czasu reakcji w LCD. Czyżby wątek niewygodny? Skazany na porażkę?

Tu masz porównanie czasu reakcji.

Plazma 3ms a LCD 4 ms. Normalnie różnica taka że aż koniec świata.

Ukryta Zawartość

Ups... na odwrót LCD 3ms a plazma 4 ms.

Ukryta Zawartość

To teraz zagadka.

Dlaczego Panasonic ( nie mowimy o Panasoniku ani Panskaniku czy czyms tam jeszcze);)powyzej 32 cali produkuje plazmy a mniejsze tv to LCD?

Chyba dlatego, ze klient ktory placi wiecej to i wymaga wiecej? hmm?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gdybyś był choć trochę spostrzegawczy zauważyłbyś że rozmawiamy o reakcji plamki a nie o kontraście.

A to może czas 0,001ms w parametrach Panasonica to jest ten sam czas co np. 4ms w Sharpie ? Oczywiście to co podaje Panasonic to nie jest fałsz, ale tych dwóch danych nijak nie można porównać (Panas.- Sharp). Jest to taki chwyt marketingowy dla niewtajemniczonych.

Krzysiek napisz jaki masz model Thosiby bo aż muszę zobaczyć czym Ty się podniecasz?

Wcale się nie podniecam. Ja nie jest tak nadpobudliwy jak co poniektórzy koledzy. Mój telewizor nie jest znowu aż taki dobry tylko ta plazma była aż tak gówniana. Ale ciekaw jestem co wyniknie z twoich badań. Mam 40WL768G.

Miał jedna bardzo istotną wadę. To była plazma.

Tu masz porównanie czasu reakcji.

Plazma 3ms a LCD 4 ms. Normalnie różnica taka że aż koniec świata.

Ukryta Zawartość

Ups... na odwrót LCD 3ms a plazma 4 ms.

KrzysiekA przestań kłamać.

Czas reakcji tej plazmy to 0,001 ms

Zamiast czytać jakieś durne testy w chipach z łaski swojej zajrzyj na stronę producenta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.