Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

powyższy wynik dobitnie wskazuje, że spory % z posiadaczy LCD zagłosował na plazmę

Znaczy się, że jest sporo zawiedzionych zakupem LCD. Tylko nieliczni są zadowoleni. Czyżby ci reprezentatywni?

Wczoraj oglądałem programy na ipla w dość dennej czyli beznadziejnej jakości. Przy tak beznadziejnym bitrate nawet pdp nie dało rady. Nie wyobrażam sobie tego na LCD.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Znaczy się, że jest sporo zawiedzionych zakupem LCD.

Są również zawiedzeni kupnem plazmy, np. tu obecny KrzysiekA. Oraz tacy, którzy obejrzawszy dokładnie jedno i drugie nie wzięliby PDP nawet gdyby im wciskano za darmo, np. ja.

Wiem, wiem: ja jestem nieuświadomiony "Kowalski", plebs, większościowy motłoch, i niewolnik marketingu. Kiedyś jeszcze padło określenie, że tacy zwolennicy LCD są widzami polskich komedii romantycznych (nie oglądałem żadnej, nawet jednego tytułu nie potrafiłbym wymienić), oraz stołują się w Mc Donaldzie (zdarza mi się, nie częściej niż raz na kwartał, gdy bardzo się gdzieś spieszę). Lista tych przestępstw i wykroczeń jest w stanie wstrząsnąć każdym sądem świata :)

Są również zawiedzeni kupnem plazmy, np. tu obecny KrzysiekA. Oraz tacy, którzy obejrzawszy dokładnie jedno i drugie nie wzięliby PDP nawet gdyby im wciskano za darmo, np. ja.

Wiem, wiem: ja jestem nieuświadomiony "Kowalski", plebs, większościowy motłoch, i niewolnik marketingu. Kiedyś jeszcze padło określenie, że tacy zwolennicy LCD są widzami polskich komedii romantycznych (nie oglądałem żadnej, nawet jednego tytułu nie potrafiłbym wymienić), oraz stołują się w Mc Donaldzie (zdarza mi się, nie częściej niż raz na kwartał, gdy bardzo się gdzieś spieszę). Lista tych przestępstw i wykroczeń jest w stanie wstrząsnąć każdym sądem świata :)

szkoda że zapominałeś nagle o userach którzy cały czs posiadają plazmy i lcd np don111 i innych osobach posiadających uczestniczących na forach

najważniejsze jest tylko twoje zdanie, osobiście krzyśka lubię z forum ale nie jest dla mnie absolutnym wymiernikiem argumentacji zmiany pdp na lcd którą miał przysłowiową chwilkę w domu bez równoległego porównania w tych samym warunkach z lcd,

osobiście najbardziej cenię obiektywne opinie don111, wyważone bez emocji i podparte doświadczeniem użytkowania obydwu technologii

Focal + Naim

Właśnie wróciłem od znajomego,który kupił sobie SAMSUNGA LED 40D5500,i w porównaniu z moim Panasem 42X10 wypadł strasznie blado,zarówno kanały HD jak i analogowe.Oba były podłączone do enki.A o kablówce to nawet nie wspomnę.Programy w HD niby ok. ale to jakoś tak sztucznie wyglądało.Na pozostałych kanałach dochodziło do tego smużenie,no chyba że obraz był statyczny to smużenie prawie zanikło.Filmy w MKV 1080p w miarę ok.Jako przeciętnego użytkownika nie interesują mnie pierdoły techniczne ale końcowy efekt,który przemawia zdecydowanie za plazmą ,no i tan Samsung jest prawie o tysiąc zł.droższy niż najtańszy Panasonic więc po co przepłacać.Pewnie zużywa mniej prądu ,ale obraz ma słaby.

A czyje zdanie mam wyrażać, jak nie wyłącznie swoje? Nie jestem równoległym użytkownikiem obydwu technologii. Wszelako szukając sobie nowego telewizora dużo różnych modeli oglądałem a z tymi, które znalazły się na mojej "krótkiej liście" zapoznałem się bliżej. Polegało to najpierw na znalezieniu w gronie Krewnych i Znajomych Królika właściciela danego modelu, a potem na wielogodzinnej zabawie tym telewizorem. Dla porównania, pełniejszej wiedzy i przysłowiowego spokoju sumienia była wśród nich również, niejako dodatkowo, jedna plazma i to przez znawców uznawana za bardzo dobrą, mianowicie Panasonic. Nie napiszę, że jej obraz był zły, gdyż skłamałbym. Ale mnie ten plazmowy obraz zdecydowanie nie przypadł do gustu i nie odpowiada. I dlatego bym jej nie kupił, gdyż byłbym niezadowolony. Naic tak nie psuje humoru jak świadomość źle wydanej kasy.

Wbrew temu, co niektórzy zapewne o mnie sądzą - nie jestem bałwochwalczym wielbicielem LCD. Mam świadomość wad tej technologii. Stwierdzam tylko, że są one dla mnie do przyjęcia, jako mniej istotne niż nieakceptowalne (znów powtarzam: dla mnie) ułomności technologii PDP. Fakt, że miłośnicy plazmy zaraz powiedzą, iż owe ułomności istnieją wyłącznie w mojej wyobraźni mnie nie przekonuje.

Jacku99 Samsung 40D5500 jest telewizorem 50 Hz. Nic więc dziwnego, że smuży.

I to jest właśnie ta marketingowa ściema Samsunga. Tam jest napisane tylko Clear Motion Rate 100. Bez Hz. Wielkość niemianowana. Większość ludzi bierze to za Hz. A to nieprawda. Co to jest owe tajemnicze Clear Mot!on Rate - nikt nie potrafi powiedzieć. Napewno nie jest to częstotliwość odświeżania obrazu gdyż najlepsze modele Samsunga mają ten parametr na poziomie 800, a telewizory tyle Hertzowe nie istnieją. Zresztą te drogie modele mają RÓWNIEŻ, obok, podawana ilość Hz. Clear Motion Rate to jakiś wynalazek Samsunga, który zamiast zwiększania częstotliwości odświeżania ma poprawiać płynność obrazu i likwidować smużenie. Jak to działa w praktyce - miałeś sam okazję się przekonać.

A czyje zdanie mam wyrażać, jak nie wyłącznie swoje? Nie jestem równoległym użytkownikiem obydwu technologii. Wszelako szukając sobie nowego telewizora dużo różnych modeli oglądałem a z tymi, które znalazły się na mojej "krótkiej liście" zapoznałem się bliżej. Polegało to najpierw na znalezieniu w gronie Krewnych i Znajomych Królika właściciela danego modelu, a potem na wielogodzinnej zabawie tym telewizorem. Dla porównania, pełniejszej wiedzy i przysłowiowego spokoju sumienia była wśród nich również, niejako dodatkowo, jedna plazma i to przez znawców uznawana za bardzo dobrą, mianowicie Panasonic. Nie napiszę, że jej obraz był zły, gdyż skłamałbym. Ale mnie ten plazmowy obraz zdecydowanie nie przypadł do gustu i nie odpowiada. I dlatego bym jej nie kupił, gdyż byłbym niezadowolony. Naic tak nie psuje humoru jak świadomość źle wydanej kasy.

Wbrew temu, co niektórzy zapewne o mnie sądzą - nie jestem bałwochwalczym wielbicielem LCD. Mam świadomość wad tej technologii. Stwierdzam tylko, że są one dla mnie do przyjęcia, jako mniej istotne niż nieakceptowalne (znów powtarzam: dla mnie) ułomności technologii PDP. Fakt, że miłośnicy plazmy zaraz powiedzą, iż owe ułomności istnieją wyłącznie w mojej wyobraźni mnie nie przekonuje.

Jacku99 Samsung 40D5500 jest telewizorem 50 Hz. Nic więc dziwnego, że smuży.

a tak z ciekawości zapytam jakie to ułomności? jestem na kupnie TV i muszę wziąść wszystko pod uwage ,dlatego zadaje to pytanie...

a tak z ciekawości zapytam jakie to ułomności? jestem na kupnie TV i muszę wziąść wszystko pod uwage ,dlatego zadaje to pytanie...

O które wady pytasz? Plazmy? LCD? Obydwu? Doprecyzuj proszę pytanie. Z chęcią odpowiem. Na priv, bo znowu rozgorzeje awantura.

O które wady pytasz? Plazmy? LCD? Obydwu? Doprecyzuj proszę pytanie. Z chęcią odpowiem. Na priv, bo znowu rozgorzeje awantura.

lepiej na forum ponieważ będzie to tylko Twoja sugestia a nie ogółu

lepiej na forum ponieważ będzie to tylko Twoja sugestia a nie ogółu

Twojej opini też zasięgnę jeśli oczywiście będziesz chciał odpowiedzieć, ale to też na priv bo inaczej nic z tego znowu nie bedzie

chodzi mi o za i przeciw w każdej z technologi czyli o wady i zalety według Ciebie.

wtedy będę wiedział na co zwracać uwage przy wyborze TV. Do tej pory z chaosu w tym wątku nic nie wywnioskowałem

wtedy będę wiedział na co zwracać uwage przy wyborze TV.

Pytanie też, gdzie masz zamiar zwracać tę uwagę, bo jeśli w sklepie to marne szanse na zobaczenie prawdy, tak o jednej, jak i drugiej technologii. Musiałbyś mieć niesamowite szczęście by trafić na kompetentnego sprzedawcę, który na dokładkę miałby czas i chęć zademonstrowania tego w prawidłowy sposób.

Bobcat - odpuść.

(z jednej strony pytasz o podstawowe cechy TV, by za "chwilę" ekspertem od odświeżania zostać).

Zadam słynne pytanie

Co to jest odświeżanie? (raczej tylko dla Ciebie i masz podpowiedź nawet od strony monitora:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Jak odkryjesz = powiąż z różnymi usprawniaczami w TV (łatwe).

TV LCD odświeża ekran.....,a poprawiacze usprawniają ten proces.

(tylko że mogą usprawnić tylko w "zakresie odświeżania danego max. "odświeżania LCD", a konkretny model ma ograniczone właściwości "odswieżania")

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bobcat - odpuść.

(z jednej strony pytasz o podstawowe cechy TV, by za "chwilę" ekspertem od odświeżania zostać).

Zadam słynne pytanie

Co to jest odświeżanie? (raczej tylko dla Ciebie i masz podpowiedź nawet od strony monitora:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Jak odkryjesz = powiąż z różnymi usprawniaczami w TV (łatwe).

TV LCD odświeża ekran.....,a poprawiacze usprawniają ten proces.

(tylko że mogą usprawnić tylko w "zakresie odświeżania danego max. "odświeżania LCD", a konkretny model ma ograniczone właściwości "odswieżania")

Parę rzeczy wiem, dlatego piszę. Większości nie wiem, dlatego pytam.

Wspomniany Samsung ma sam poprawiacz do odświeżania 50 Hz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytanie też, gdzie masz zamiar zwracać tę uwagę, bo jeśli w sklepie to marne szanse na zobaczenie prawdy, tak o jednej, jak i drugiej technologii. Musiałbyś mieć niesamowite szczęście by trafić na kompetentnego sprzedawcę, który na dokładkę miałby czas i chęć zademonstrowania tego w prawidłowy sposób.

akurat w Krakowie jest mnóstwo "mniejszych" sklepów w których można sobie poradzić z demonstracją nawet swojego materiału...

Bobcat, Dzięki za odpowiedz na PW , teraz już wiem że wybiore Plazme,czesto u rodziców oglądam enke na panasonicu 42" i wady o których mi napisałeś na ich TV nie wystepują a kolory są piękne i naturalne, ale to tylko moje zdanie.

Powyższy wpis Cannabiscupa powienien dla Państwa Plazmowców być dowodem, że nie nie jestem żadnym fanatykiem LCD (a po prostu go bardziej lubię) i udzielając komuś rad na temat zalet i wad każdej technologii staram się być maksymalnie obiektywny.

Ciekawe czy ktoś z ortodoksów PDP byłby w stanie tak poprowadzić rozmowę z osobą pytającą, że jej wynikiem byłaby decyzja o zakupie LCD? Pytanie retoryczne.

Powyższy wpis Cannabiscupa powienien dla Państwa Plazmowców być dowodem, że nie nie jestem żadnym fanatykiem LCD

Bobcat zapytam kolokwialnie : popierdzieliło ci się coś we wnioskach dotyczących własnej osoby? Przecież koledze cannabiscup pisałeś o wadach PDP, które są dla ciebie nie do przyjęcia, a których to wad on zwyczajnie nie dostrzegł, czyli zignorował. I to jest twój sukces? Nie ośmieszaj się bo zaczyna robić się żałosne.

Skoro pare linijek wcześniej napisałeś że nie wziąłbyś plazmy nawet gdyby dawali ci za darmo, to w jaki sposób możesz ją obiektywnie oceniać? Rozumiesz ty siebie ?

Co pisałem na PRIV wie tylko Cannabiscup i ja. Pisałem o wadach każdej z tych technologii. Jednak nie w tonacji, którą usiłują narzucić w rozmowie na temat LCD plazmowcy, a którą można sparafrazować "trzeba być głupcem, ślepcem, motłochem lub ciężkim frajerem aby kupić sobie ... ". O to chyba właśnie chodzi. Każdy powinien być świadom zalet i wad każdej technologii. A czy je dostrzeże i czy są one dla niego istotne - to jego indywidualna sprawa.

Potwierdzam. Nie wziąłbym plazmy nawet za darmo. Czy mogę oceniać? Chyba każdy, kto chce być obiektywny. MNIE się nie podoba, ale to nie znaczy że ją wdeptuję w ziemię. Mogę przyznać rację komuś, z kim się programowo i ideologicznie nie zgadzam, więcej: kogo nie lubię, jeśli w jakiejś konkretnej sprawie tę rację ma. Podobnie: czy jeśli ktoś lubi blondynki to nie ma prawa powiedzieć że jakaś inna dziewczyna jest ładna tylko dlatego, że ona jest brunetką?

Chyba masz uproszczone widzenie świata: jak kogoś nie lubię to choćby był najuczciwszym człowiekiem na świecie - będę w nim zawsze widział oszusta i złodzieja.

Ciekawe czy ktoś z ortodoksów PDP byłby w stanie tak poprowadzić rozmowę z osobą pytającą, że jej wynikiem byłaby decyzja o zakupie LCD? Pytanie retoryczne.

Skoro jesteś jakże wspaniałomyślny i w dodatku erudytą przybliż nam może w jaki sposób poprowadziłeś tę sławną rozmowę ? Poczytamy, podyskutujemy, nauczymy się czegoś, może się też pośmiejemy i wówczas będzie wszystko jasne.

A ciekawi mnie to dlatego, że jak czytam sobie i widzę masz pewną ciekawą, wręcz interesującą formę rozdwojenia jaźni pomiędzy priv a forum.

Nie chodzi mi o cała rozmowę. Przypuśćmy, że stoję przed zakupem płaskiego TV. Napisz co być mi poradził. Jesli boisz się tutaj może być na priv.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.