Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Na Eurosporcie czasami leci full HD ale wtedy pisze na dole: native.

To coś do "tyłu jestem"?

Mnie informowano że "Native HD" (w Eurosporcie) oznacza oryginalną transmisję.

(Czyli jak np wezmą coś z USA to zapuszczą np. 720p bez upscalowania (?)

To coś do "tyłu jestem"?

Mnie informowano że "Native HD" (w Eurosporcie) oznacza oryginalną transmisję.

(Czyli jak np wezmą coś z USA to zapuszczą np. 720p bez upscalowania (?)

To źle Cię informowano.

teraz chwila spokoju, więc c.d.następuje

zmienny bitrate w obrębie transpondera/multipleksu jest realny chyba tylko i wyłącznie, przy zapełnieniu go przez 1 (JEDNEGO) nadawcę - kto się zgodzi (zwłaszcza u nas), żeby podcinać mu bitrate, bo u konkurencji jest więcej szczegółów? no może tvp spróbuje. jeszcze drobiazg - trzeba analizować kilka strumieni wejściowych i wyliczać któremu więcej, któremu mniej - przypominam, że samo kodowanie jednego strumienia w mpeg-4 ma spore zapotrzebowanie na moc obliczeniową podczas kodowania.

możliwości oglądaczy załatwiono trochę jak z kompresją audio - słyszę często o osobach, które twierdzą, że aac+64 jest lepsze niż mp3@128 i jeszcze jest identyczne jak audio CD.

zazdroszczę(?) im - ja słyszę różnicę. i nie bardzo sobie wyobrażam, że można być tak głuchym.

podobnie jest z obrazem - na niektórych filmach (zwłaszcza a...kich produkcyjniakach) rażą mnie wręcz ujęcia z "wydartymi" aktorami na spaskudzonym do bólu tle. a wiem, że są osoby, które tego nie zauważają.

dynamiczne sceny w naziemnych multipleksach - wąskie pasmo, mała rozdzielczość, a tv stara się, jak umie, zrobić z tego HD (albo HDReady) - to nie może się udać.

zainteresowani niech sobie zrzucą kilka minut strumienia do analizy.

z drugiej strony - jak podczas oglądania filmu znajduję czas na wyłapywanie artefaktów, itp. to chyba oznacza, że albo film jest faktycznie technicznie zmasakrowany, albo fabuła jest tak wciągająca, że szukam sobie dodatkowych atrakcji.

oczywiście problemem może być też technologia w jakiej wykonano wyświetlacz tv ;)

Z tego, co wiem, to niekodowane kanały ARD i ZDF lecą z satelity w 720p i są upskalowane z PAL. Obejrzyjcie sobie np. Anixe SD i Anixe HD (obydwa niekodowane) i tam możecie sobie zobaczyć jak powinno wyglądać prawidłowe SD i HD z satelity.

Ja z kolei słyszałem, że nie praktykuje się już obecnie upskalowania z PAL, są to materiały od początku tworzone jako HD. I że emisja leci w 1080i. Głowy nie dam, wiadomość zasłyszana.

Kiedyś w dyskusji na Forum padło zdanie, że SD na LCD wypada nienajlepiej. Z tego co widzę: i tak i nie. Mnóstwo jest na satelitach stacji nadających po partacku, ze skandalicznie niskim bitratem. Tego się naprawdę nie daje oglądać. Zęby bolą. Ale starannie przygotowany i emitowany materiał, nadawany z dobrym bitratem wypada bardzo dobrze, tak samo jak na CRT. Oczywiście, że aby rozwiać wątpliwości należałoby postawić przez sobą obydwa telewizory: LCD i CRT i oglądać jednocześnie to samo, ale takie odniosłem wrażenie.

Wspomniany przez Neofozzie program Anixe SD jest jednym dobrych przykładów perfekcji emisyjnej w SD (podobnie jak Anixe HD jest takim samym dowodem perfekcji technicznej w HD).

Przy statycznym osobiście wierzę.

Przy statycznym 720 p odbiega znacznie od 1080p dlatego zmienilem tv, poniewaz musze czytac co jest napisane. W filmach natomiast tej roznicy nie widac a skoro nie widac pomiedzy 720p a 1080p to tym bardziej nie bedfzie widac pomiedzy 720p a 1080i.

Na FHD LCD 720p moze wygladac gorzej poniewaz tv znieksztalca obraz , nie pracuje w swojej rozdzielczosci natywnej, niemniej jednak przy 3 metrach na 40 calowym tv problem podczas ogladania filmu chyba raczej nie istnieje. Hmm??

Trzeba by zrobić ślepe testy. Tylko że do tego trzeba by mieć próbkę wideo tego samego nagraną w dwóch formatach. Myślę że inaczej tego nie da się sprawdzić. Jeżeli chodzi o obraz statyczny to tu nie ma żadnych wątpliwości. 1080i jest ostrzejsze niż 720p i to widać z dużej odległości.

KrzysiekA znowu piszesz o slepych testach! Nie rob tego, w ten sposob niczego sie nie dowiesz, to nie test wzmacniaczy a obrazu!

Bobcat, z góry przepraszamy, jeśli wydźwięk mojej sugestii mógłby być dla Ciebie przykry czy powodować jakikolwiek dyskomfort, ale czy mógłbyś właśnie (och, nie chcę powiedzieć, to takie obcesowe, fuj) w swojej łaskawości (och, no nie może mi to przejść przez gardło, to takie nieobyczajne) nie sadzić po prostu tych grubych farmazonów tak pro publico bono? (uff, w końcu to powiedziałem, co za ulga).

Jeszcze raz przepraszam jeśli prośba mojej skromnej osoby wydała się zbyt ordynarna, niezmiernie wysokie standardy wszak panować mają w tym wątku.

:)))))

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Przy statycznym 720 p odbiega znacznie od 1080p dlatego zmienilem tv, poniewaz musze czytac co jest napisane. W filmach natomiast tej roznicy

Ostatnio robiłem porównanie filmu "Desperado" w wersji 1080p vs. 720p ... na monitorze 22" z odległości kilkudziesięciu cm, czyli normalna odległość z jakiej siedzimy przy PC (na TV nie robiłem, bo SONY oczywiście po USB nie czyta tych plików). ... widać różnicę (biała koszula Banderasa, w scenie kiedy kumpel mówi mu że Bucho jest w mieście ma tkaninę w prążki ... na 720p miejscami zupełnie tego nie widać (gładziutka), miejscami ledwie ledwie, a przy 1080p widać dosyć dokładnie).

aby rozwiać wątpliwości należałoby postawić przez sobą obydwa telewizory: LCD i CRT

40" LCD trzeba by zestawić z minimum 42" CRT (TV CRT mają ponad 1" schowany, przy takich przekątnych będzie to pewnie 2") - mógłby być problem.

Ostatnio robiłem porównanie filmu "Desperado" w wersji 1080p vs. 720p ... na monitorze 22" z odległości kilkudziesięciu cm, czyli normalna odległość z jakiej siedzimy przy PC (na TV nie robiłem, bo SONY oczywiście po USB nie czyta tych plików). ... widać różnicę (biała koszula Banderasa, w scenie kiedy kumpel mówi mu że Bucho jest w mieście ma tkaninę w prążki ... na 720p miejscami zupełnie tego nie widać (gładziutka), miejscami ledwie ledwie, a przy 1080p widać dosyć dokładnie).

No ale monitor z kilkudziesieciu centymetrow to nie tv z 3-4 metrow. Nawet gdyby obliczylo sie proporcje wielkosci ekranow do odleglosci od nich i bylyby identyczne z matematycznego punktu widzenia, wcale nie oznacza to, ze dla oka byloby to samo.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

No ale monitor z kilkudziesieciu centymetrow to nie tv z 3-4 metrow. Nawet gdyby obliczylo sie proporcje wielkosci ekranow do odleglosci od nich i bylyby identyczne z matematycznego punktu widzenia, wcale nie oznacza to, ze dla oka byloby to samo.

Na teście który robiłem powyżej różnicę na literach można było zobaczyć z odległości 3 metrów. Podejrzewam że z większej odległości też byłoby widać.

Wracając do parametrów nadawców (i często bezsensowności dyskusji , bo np TV Kultura może być całkiem inaczej nadawana tylko dlatego że z różnych "miejsc" jest brana - stąd każdy user widzi co innego)polecam ten namiar(w 3ech odsłonach):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i np. dla przykładu prześledzić transpondery "cyfry+" , czyli ile upychają:

Ukryta Zawartość

Wiadomo że to się zmienia (raczej na korzyść), ale... . ;)

Ps - na koniec przypomnę oficjalne oznaczenia sprzętu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę, że bitrate i rozdzielczość w RP wcale nie jest takie złe. W porównaniu z UK mamy się całkiem dobrze, czyli podobnie a nawet lepiej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• 2 tygodnie później...

Więc LCD górą :D:D:D

Możesz rozwinąć?

Niedawno na tym forum user (fachowiec podobno) udowadniał że TV LCD należy tak umieścić, by górna część ekranu była na wysokości oczu osoby oglądającej.

Znowu Ty przedstawiasz inną koncepcję (zadartej głowy) - to trochę bez sensu (w warunkach domowych).

Naprawdę idzie się pogubić. :((((((

(ustalić wreszcie stanowisko - innym to pomoże....chyba...)

A co to jest KMN? Jakaś organizacja gejowska?

Odpowiem małym offtopem w tym wątku, gdyż tamten został słusznie zakończony.

KMN jest to Kabaret Moralnego Niepokoju. Czasami warto się pośmiać.

Od samego początku, więc tak naprawdę to zawsze były lepsze. Popieram.

Odpowiem małym offtopem w tym wątku, gdyż tamten został słusznie zakończony.

KMN jest to Kabaret Moralnego Niepokoju. Czasami warto się pośmiać.

Od samego początku, więc tak naprawdę to zawsze były lepsze. Popieram.

A można to obejrzeć na Youtube? Może ktoś wklei linka.

A można to obejrzeć na Youtube? Może ktoś wklei linka.

Ukryta Zawartość

3:40

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3:40

Dobre, dobre.

Ukryta Zawartość

Możesz rozwinąć?

Niedawno na tym forum user (fachowiec podobno) udowadniał że TV LCD należy tak umieścić, by górna część ekranu była na wysokości oczu osoby oglądającej.

Znowu Ty przedstawiasz inną koncepcję (zadartej głowy) - to trochę bez sensu (w warunkach domowych).

Naprawdę idzie się pogubić. :((((((

(ustalić wreszcie stanowisko - innym to pomoże....chyba...)

Nie żartuj sobie ze mnie. (dobrze pamiętam co pisałem i do kogo)

Nie żartuj sobie ze mnie. (dobrze pamiętam co pisałem i do kogo)

Ja mam oczy na wysokości dwudziestu centymetrów od dolnej krawędzi ekranu. Telewizor stoi jak stoi i nie ma żadnej możliwości regulacji. Osobiście to wolał bym raczej żeby telewizor stał jeszcze niżej ale nie sądzę że ma to aż tak duże znaczenie.

No pewnie

;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.