Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydujcie się w końcu w sprawie tych odbić na DVB-T. Jedna strona podpierając się wiedzą fachową dowodzi, że jest to niemożliwe. Drugą strona powołuje się na doświadczenie i utrzymuje, że jaknajbardziej możliwe. Więc w końcu jak jest?

Przy sygnale cyfrowym odbić na ekranie nie będzie.

Odbicia sygnału analogowego widoczne na ekranach telewizorów mogą powstawać na kilka sposobów.

1. W torze sygnałowym ośrodków nadawczych jako odbicia sygnałów elektrycznych wysokiej częstotliwości w trakcie obróbki sygnału i przesyłania kablowego w studiach telewizyjnych, oraz jako odbicia fal elektromagnetycznych w trakcie radiowego przesyłania sygnału ze studia do nadajnika RTCN).

-Tu istnieje jakaś odpowiednia norma i wymagane do poprawnego nadawania systemowe ograniczanie zakłóceń echowych, wykonywane przez "operatorów".

2. W przestrzeni (eterze) pomiędzy anteną nadawczą RTCN a anteną odbiorczą abonenta jako odbicia echowe fal elektromagnetycznych. Te zależą od warunków topograficznych i zmiennych atmosferycznych występujących na trasie przesyłu radiowego.

-Tu odbicia można zmniejszać przez odpowiednie zamontowanie na maszcie i ukierunkowanie anten odbiorczych oraz dobranie anten o odpowiednich parametrach elektrycznych (niski współczynnik fali stojącej WFS, duża kierunkowość, wysoki stosunek promieniowania przedniego do wstecznego F/R,) zapewniających wysoką zdolności dyskryminacji zakłóceń.

3. W torze sygnałowym pomiędzy anteną odbiorczą a odbiornikiem TV na skutek niedostatecznego dopasowania WFS; (anteny odbiorczej, przewodów antenowych, zwrotnic antenowych, wzmacniaczy antenowych, rozgałęźników i odgałęźników sygnału, złącz antenowych, naściennych gniazd antenowych i wejścia antenowego odbiornika TV.

- Tu podstawowym warunkiem jest wykonywanie toru sygnałowego zgodnie z zasadami przesyłu sygnałów elektrycznych wysokiej częstotliwości (w.cz.)

Blisko nadajnika RTCN poziomy sygnałów odbitych będą bardzo wysokie, zwłaszcza w warunkach gęstej i wysokiej zabudowy miejskiej. Mimo że emisja cyfrowa i cyfrowa technologia obróbki odebranego sygnału DVB-T dobrze sobie radzą z eliminacją sygnałów echowych, to jednak zbyt wysoki poziom bardzo licznych sygnałów echowych może jednak uniemożliwić poprawny odbiór programów DVB-T. Po prostu procesor obliczeniowy dekodera i określony program dekodujący sygnał (szybszy lub wolniejszy) może nie nadążać z poprawną obróbką sygnału wymagającą eliminacji sygnałów echowych towarzyszących sygnałowi głównemu.

Innymi słowy nowa technologia nie zwalnia nas od poprawnego wykonywania odbiorczych instalacji antenowych. Wymagania poziomu sygnałów użytecznych, eliminacji sygnałów zakłócających i echowych, parametry dopasowania WFS są więc w zasadzie te same. Zarówno dla instalacji antenowy do odbioru programów telewizyjnych analogowych jak i cyfrowych.

A wiesz które modele ulegają temu "zapłonowi"?

Wadliwe modele telewizorów to: Bravia KDL-40X3000, KDL-40X3500, KDL-40W3000; KDL-40V3000, KDL-40D3500, KDL-40D3550, KDL-40D3400, KDL-40D3660. Zostały one wyprodukowane w latach 2007-2008.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szczerze?

Ta cała dyskuska na temat 720p versus 1080i nasuwa przypuszczenia, że niektórzy pospieszyli się, kupili HD Ready, a teraz radzi by wymienić na Full HD. Jednak jakoś niezręcznie pozbywać się całkiem nowego sprzętu, a może finanse nie pozwalają. Więc sobie próbują poprawić samopoczucie. Przypomina się chińskie przysłowie:

Trapi cię jakaś niemożność? Dorób do tego ideologię.

Tyle czasu wybierałeś i... wybrałeś wg. mnie "taki sobie" tv (nie mówię że kiepski), ale takie wnioski mi się nasuwają jak czytam...

Ten LG musi być bardzo wrażliwy dla sygnałów poniżej natywnej rozdzielczości, skoro takie różnice wychwytujesz... czy na innych tv również?

Słabego sygnału nie biorę pod uwagę ponieważ by klatkowało

Wcześniej napisałem że dużo zależy od jakości sygnału (bitrate)... ale też od elektroniki która go przetwarza

Ale jeżeli polsat od polsatu HD odróżniasz (ja tylko po logo stacji) to ewidentnie ten tv ma słabą elektronikę

...to by było na tyle w kwestii widzę różnicę/nie widzę...

A co Ty sądzisz w temacie VT30 versus G30?

Odnośnie plazm... dziś oglądałem zarówno G30 jak i VT30 na obydwu leciał avatar możesz śmiało brać G30 jeżeli zdecydujesz się... szkoda że coś z DTV nie leciało więcej mógłbym powiedzieć

poza tym obudowy bardzo podobne...

pomijając całą teorię (a zwłaszcza różnicę pomiędzy am/fm a qam), w transmisji cyfrowej naziemnej (i sat też) na wyjściu (obrazie) możemy zaobserwować 3 stany:

1 - obraz żyleta (o ile można nazwać to, co mpeg robi z obrazem - żyletą)

0 - kaplica (chyba w większości odbiorników jednokolorawa plansza + ew. komunikat o braku sygnału)

nieustalony (pomiędzy 1 i 0; a więc pośredni :) ) - trudno w niego trafić (ale się da), bo przejście pomiędzy 1 a 0 jest stosunkowo ostre; wtedy mamy stopklatki, częściowe stopklatki i generalnie kaszanę na ekranie.

Zdecydujcie się w końcu w sprawie tych odbić na DVB-T. Jedna strona podpierając się wiedzą fachową dowodzi, że jest to niemożliwe. Drugą strona powołuje się na doświadczenie i utrzymuje, że jaknajbardziej możliwe. Więc w końcu jak jest?

da się, gdy siła sygnału spadnie do około 60% jakość około 50% i stop-klatki gwarantowane

Ukryta Zawartość

123... test

@ Slayer

Nie zgodziłbym się z tezą że jest "taki sobie", ani że ma słabą elektronikę. Oczywiście, że są wyższe półki, w ofercie LG również, ale wśród konkurentów z tej samej półki uważam (nie tylko zresztą ja) że jest jednym z lepszych.

Jak jest odbierany program SD - zależy głównie od nadawcy. Mam na tunerze Sat moje ulubione programy FTA z Dalekiego Wschodu. Między innymi japońskie, chińskie i koreańskie. Obraz jak żyleta, majstersztyk, mimo że to tylko 576i. Cyfrowe TVP czy Polsat z DVB-T są też bardzo dobrej jakości, choć to SD, ale nie oszukujmy się: Polsat HD jest jeszcze lepszy.

Dzięki za cenne info odnośnie porównania G30 í VT30.

Dzięki za cenne info odnośnie porównania G30 í VT30.

Cenne info za które dziękujesz to opinia z szybkiego porównania w sklepie, czyli w warunkach, w których sam nie chcesz porównywać, pisząc dosłownie parę postów wcześniej:

"Konsekwentnie stoję na stanowisku, że oglądanie w salonie (przy panujących tam warunkach, w tym zwłaszcza oówietleniowych, ale nie tylko) nie daje totalnie nic."

Oj Bobcat, Bobcat...

-----------------------

A odnośnie "ekstremalnie ciemnego obrazu" Panasonica VT30 to jest ciekawa opinia w najnowszym wydaniu HFC.

Chłopaki z HFC trochę za bardzo się egzaltują, natomiast jest fragment, który mimo wszystko chciałem zacytować:

"Oprócz niesamowitej ilości detali Panasonic zapewnił oszałamiającą dynamikę połączoną z głęboką czernią i oślepiającą bielą.Zaczęliśmy się nawet zastanawiać, czy ten panel, wyposażony w poprawiający luminancję system High Contrast Filter Pro nie jest wręcz zbyt kontrastowy i jaskrawy"

Fakt faktem, że nie testują w media markecie przy jarzeniówkach, tylko mają dedykowany pokój z odpowiednimi warunkami. Może dlatego nie doświadczają najrozmaitszych niesamowitych przypadków.

Oj Bobcat, Bobcat...

Czepiasz się. :)

Ktoś się pofatygował, spojrzał na sprawę którą poruszyłem, a teraz mi wrzuca info. Wypada podziękować. Tylko tyle.

Sam natomiast, pytany o Twoją opinię na temat G30 versus VT30 - nie odpowiedziałeś ani słowa.

Mam na tunerze Sat moje ulubione programy FTA z Dalekiego Wschodu. Między innymi japońskie, chińskie i koreańskie. Obraz jak żyleta, majstersztyk, mimo że to tylko 576i.

Jakość obrazu nie zależy wyłącznie od elektroniki TV. Wystarczy że program zostanie nagrany w HD lub fullHD i potem przekonwertowany do 576i -i tak będzie świetny. Gdy bitrate będzie duże to już mozna będzie doznać orgazmu. I to na słabym 576i.

@ Slayer Nie zgodziłbym się z tezą że jest "taki sobie", ani że ma słabą elektronikę.

Slayer bardzo dobrze to wyjaśnił. W przypadku plazm Panasonica nie ma żadnej różnicy co wskazywałoby na świetną technologię. Jesli na tym LCD widać zdecydowaną różnicę wszystko wskazuje na to że elektronika pozostawia sporo do życzenia. Ja rozumiem, że skoro wybrałeś ten LCD to musi być świetny. Dlatego uważam, że twoje pytania do nas co do wyboru TV są bez sensu i są zwykłym biciem piany. Dlatego poproś rodzinę. Na pewno wybiorą coś lepszego.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

@ Sittek

Twoje odpowiedzi są podyktowane nie chęcią obiektywizmu, ale dla wyartykułowania po raz n-ty Twojej miłości do PDP oraz nienawiści do LCD. Sam nie jesteś pewien słuszności swoich przekonań, skoro potrzebujesz ich stałej publicznej konfirmacji? Sorry za szczerość.

Ja nie pisałem zdecydowanych różnicach, więc nieuważnie czytasz. Podałem przykład DTV TVP czy Polsat, podałem przykłady stacji satelitarnych z Dalekiego Wschodu. Wszystko SD, a obraz jest dobry lub bardzo dobry. Tyle że porównując DTV Polsat SD z Polsatem HD, czy też jakikolwiek dobry obraz SD z obrazem HD - widać, że HD jest jeszcze lepszy. Na logikę: skoro (jak twierdzisz) przy dobrej elektronice w telewizorze nie ma różnicy pomiędzy SD a HD - to po jaką cholerę ta cała zabawa z HD? Wystarczy się postarać po stronie nadawczej, dać dobry bitrate - i mamy to samo. Popadasz więc w śmieszność.

Skoro nie widzisz różnic pomiędzy SD a HD - to nie dowodzi, że Twój telewizor ma świetną elektronikę. Jest wprost przeciwnie: ma walniętą albo bardzo marną elektronikę, która sobie nie radzi z sygnałem HD.

Nie musisz odpowiadać na moje wpisy, skoro Cię irytują. Są tacy, którzy mi odpowiadają i przekazują cenne informacje oraz spostrzeżenia. Nie wydaje mi się aby Ich ktokolwiek do pisania przymuszał. Daruj sobie wygłaszane mentorskim tonem poczenia.

@ Sittek ...nie ma różnicy pomiędzy SD a HD - to po jaką cholerę ta cała zabawa z HD? Wystarczy się postarać po stronie nadawczej, dać dobry bitrate - i mamy to samo. Popadasz więc w śmieszność.

A gdzie ja napisałem że nie ma różnicy pomiędzy SD a HD?

Ja twierdzę, że nie widzę różnicy pomiędzy 720p a 1080i.

Czy to jest to samo?

Oglądnij program nakręcony w SD i nadany potem w HD a potem odwrotnie nakręcony kamerą HD i odtworzony w TV SD. Czy nie będzie różnicy o której piszę?

Jednakże jeśli dla ciebie 720p to SD to chyba naprawdę nie mamy o czym rozmawiać.

Widocznie to mnie się durnowato wydawało, że 720p = 1280×720 pikseli i jest to już HD. Ale pewnie jest tak jak sugerujesz i popadam w śmieszność.

@ Sittek

To się w pewnej kwestii nie zgadzamy, gdyż ja z kolei twierdzę że różnica pomiędzy 720p a 1080i jest i to od razu zauważalna.

720p robi w Ameryce za HD i pewnie dlatego im się wydaje, że taka norma powinna obowiązywać na całym świecie. Nie obowiązuje. W innych częściach świata to jest zaledwie HD Ready, a HD (dla odróźnienia zwane Full HD) musi być powyżej 1000. Europa przyjęła 1080i/p.

Czy wiesz w jakim standardzie nadaje telewizja HD w Japonii?

@ Sittek

To się w pewnej kwestii nie zgadzamy, gdyż ja z kolei twierdzę że różnica pomiędzy 720p a 1080i jest i to od razu zauważalna.

Może zajdź kiedyś w czasie ekscytujących i czasochłonnych zakupów Szanownej Małżonki ( ja też tak robię, mam wtedy kupę czasu) do sklepu RTV i zrób porównanie tego na jakiejś plazmie Panasa.

ISDB

@ Sittek

720p robi w Ameryce za HD i pewnie dlatego im się wydaje, że taka norma powinna obowiązywać na całym świecie. Nie obowiązuje. W innych częściach świata to jest zaledwie HD Ready, a HD (dla odróźnienia zwane Full HD) musi być powyżej 1000. Europa przyjęła 1080i/p.

HD zaczyna się od 720p włącznie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

HD zaczyna się od 720p włącznie

Ukryta Zawartość

Wiesz Mikson: mam lepsze źródła informacji i poszerzania wiedzy niż Wikipedia.

Ukryta Zawartość

Bobcat juz raz ci dalem link ze tylko nieliczne stacje w Ameryce nadaja 720p (te ktore nadaja duzo sportu-glownie baseball czy football). Reszta nadaje w 1080i. Przeczytales to chociaz?

Poza tym gdzie nadaja w 1080p?

Wiesz Mikson: mam lepsze źródła informacji i poszerzania wiedzy niż Wikipedia.

to proszę podaj w których to twoich mądrych i oświeconych wiedzą źródłach

rozdzielczość 720p nie jest zdefiniowana jako HD

czekam!

Focal + Naim

W zamierzchlych czasach bylo HD Ready 720p i FullHD 1080p, pozniej zaczeto wymyslac stany posrednie. Tak ja to pamietam:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Bobcat juz raz ci dalem link ze tylko nieliczne stacje w Ameryce nadaja 720p (te ktore nadaja duzo sportu-glownie baseball czy football). Reszta nadaje w 1080i. Przeczytales to chociaz? Poza tym gdzie nadaja w 1080p?

Racja. Dałeś takie info.

Gdzie nadają 1080p? Nigdzie. DVB-T i DVB-S to 1080i.

W Japonii DVB-T to 1125i.

Sam natomiast, pytany o Twoją opinię na temat G30 versus VT30 - nie odpowiedziałeś ani słowa.

Ale odpowiem teraz, bo wracając z roboty wstąpiłem do MM i zobaczyłem co i jak.

Bedzie to więc opinia tzw marketowa, z której nie należy wyciągać daleko idących wniosków.

Nic nie ustawiałem, nie prosiłem o pilota itp. itd.

Przyjrzałem się 4 modelom panasonica, 3 plazmy i jeden elcedek, wszystkie wyświetały materiały panasonica bardzo dobrej jakości. Oświetlenie na szczęście umiarkowane.

Najpierw VT30 - obraz po prostu znakomity, naturalny, taki oczywisty, kompletny, kolory nasycone i prawdziwe, subiektywnie odczuwana głębia obrazu. Zachowuje swoje przymioty także w ruchu. Świetny design. Mój faworyt. Nawet w sklepie oglądanie go sprawiało po prostu przyjemność (tylko trzeba popatrzeć trochę dłużej, tak ze 3 minuty przynajmniej, a nie na zasadzie rzut oka na plazmę, rzut oka na elcede)

G30 - obraz w zasadzie tej samej jakości, różnice subtelne, związane z tym efektem głębi odczuwalnym przy VT30. Design mocno średni, wystająca ramka. Generalnie jednak bardzo godny polecenia z uwagi na niższą cenę.

UX30 (wciąż plazma) - obraz gorszy od G30, ewidentnie przeszkadzało mu oświetlenie, czerń zrobiła się szarawa. Ale ruch znakomity, kolory dość dobre. Generalnie bez rewelacji, średniak.

Następnie elcedek, zdaje się E30. Po przyzwyczajeniu się do obrazu z VT30 i G30 przejście na tę nową "estetykę" wiązało się z dużym dyskomfortem. Obraz stał się syntetyczny i wyostrzony na krawędziach, faktury twarzy trochę uśrednione, mydlane, kolory przekłamane. W ruchu duże płaszczyzny traciły rozdzielczość, stawały się rozmazane.

Wrażenie naturalności i głębi obrazu zniknęło, ustępując miejsce jakiejś takiej nerwowości, cyfrowości, sztuczności. Dla mnie ten TV jest nieakceptowalny.

Tak więc odpowiadając na pytanie - stosunek jakość obrazu/cena jest lepszy w G30. Sobie kupiłbym jednak VT30.

Ukryta Zawartość

a gt30 widziałeś?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

NIE

w dvb-s/t/h - nie ma nawet teoretycznej możliwości wystąpienia takiego czegoś, jak odbicia widoczne na obrazie, spowodowane niedopasowaniem toru antenowego, czy wielodrożnością sygnału w.cz.

natomiast jak ktoś ma pecha, bo wie i ślepy nie jest, dadzą się zauważyć zniekształcenia spowodowane kompresją, filtrami wyostrzającymi itp.

Ukryta Zawartość

a gt30 widziałeś?

był ale w innym miejscu i innym (badziewnym) sygnałem, więc trudno cokolwiek powiedzieć.

Natomiast Mikson na Twoim miejscy przyjrzałbym się VT 55 cale, naprawdę klasowy obraz.

Ukryta Zawartość

Bardzo dziękuje Mczaj. Dylemat rzeczywiście istotny. Wg cen z dziś G30 to 2700 zł podczas gdy VT30 to 4700 zł. Pytanie czy różnice w głębi są aż tak istotne, że warte dopłaty 2000 zł. Rozumiem, że mówimy o obrazach 2D i porównujemy "głębię" obrazów 2D. Czy możesz (jak mawia młodsza generacja mojej rodziny) "uchylić rąbka z tajemnicą" i napisać (choćby na PRIV) gdzie/w którym markecie byłeś? Skoro tam mają obydwa i można sobie je porównać - przejadę się tam w weekend aby samemu zobaczyć.

Na koniec coś szczerze: dla mnie LCD Panasonic również są nieakceptowalne.

był ale w innym miejscu i innym (badziewnym) sygnałem, więc trudno cokolwiek powiedzieć.

Natomiast Mikson na Twoim miejscy przyjrzałbym się VT 55 cale, naprawdę klasowy obraz.

szkoda że cena troche zniechęca... 50' od 42' jest droższy o 1,5k a 55' od 50' o ponad 2k...

mnie kusi trochę 50VT30, tym bardziej że jest 5 lat gwarancji teraz... coraz bardziej się przekonuje że zrobiłem błąd zmieniając 46' na 47', zamiast na 50', do tego jednak ogólnie obraz plazmowy bardziej mi podchodzi, choć nie ukrywam, że są rzeczy które mnie mocno trzymają przy moim LEDzie i nie chciałbym ich stracić

55 jest duży skok cenowy

mnie interesuje gt30 lub vt30

jak nie podrożeją bo kurs poszybował lekko

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.