Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam HD ready więc wyjdzie gorzej więc jest sens?

Chciałbym tylko zauważyć że zdjęcia mają szerogość 1100 punktów i nie ma znaczenia czy to Full HD czy też HD ready.

Dawaj co zrobiłeś.

Poza tym lustrzanka ma kilka razy większą matrycę przez co ma kilka razy mniejsze szumy i algorytmy odszumiania nie degradują tak ostrości.

To proponował bym wkleić lepsze z plazmy a później pogadamy. Czekam

Takie zdjęcia są na "flatpanelshd". Robione w tych samych warunkach, dobrym aparatem przez ludzi znających się na rzeczy ze skalibrowanych TV. Można porównać często te same ujęcia. Jakość nie jest też najlepsza (ze względu na warunki internetu i charakter świecenia TV) ale można na nich, jak się chce zobaczyć sporo (są plazmy , LCD-eki i nawet jeden OLED). W ramach wybierania TV w zeszłym roku ściągnąłem trochę tych zdjęć, ale nie wiem jak się tu wkleja. Jeżeli zrobi się zdjęcie ustawiając w aparacie balans bieli indywidualny (nie wszyskie aparaty mają taką możliwość) na biały ekran TV to zdjęcie będzie miało zupełnie inny wygląd, bo zdjęcia z Avatara, które zamieściłeś wyżej nie mają nic wspólnego z obrazem, który widzę na swoim TV.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Chciałbym tylko zauważyć że zdjęcia mają szerogość 1100 punktów i nie ma znaczenia czy to Full HD czy też HD ready.

Dawaj co zrobiłeś.

Poza tym lustrzanka ma kilka razy większą matrycę przez co ma kilka razy mniejsze szumy i algorytmy odszumiania nie degradują tak ostrości.

Popatrz sobie na napis Regza to będziesz wiedział na ile ostre są zdjęcia.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dawaj co zrobiłeś.

Na ostatnim zdjęciu poziome, białe linie pozostawiają za sobą ciągnący się cień. A obraz jest statyczny.

Takie zdjęcia są na "flatpanelshd". Robione w tych samych warunkach, dobrym aparatem przez ludzi znających się na rzeczy ze skalibrowanych TV. Można porównać często te same ujęcia. Jakość nie jest też najlepsza (ze względu na warunki internetu i charakter świecenia TV) ale można na nich, jak się chce zobaczyć sporo (są plazmy , LCD-eki i nawet jeden OLED). W ramach wybierania TV w zeszłym roku ściągnąłem trochę tych zdjęć, ale nie wiem jak się tu wkleja. Jeżeli zrobi się zdjęcie ustawiając w aparacie balans bieli indywidualny na biały ekran TV to zdjęcie będzie miało zupełnie inny wygląd, bo zdjęcia z Avatara, które zamieściłeś wyżej nie mają nic wspólnego z obrazem, który widzę na swoim TV.

Faktycznie. Zrobiło się strasznie niebieskie. Na telewizorze tak nie było. Jeżeli chcesz wklejać zdjęcia to albo prze linka to masz taki znaczek zaraz nad polem do pisanie. Jak dasz kursor nad tym znaczkiem to pojawi się wstaw grafikę. Jak klikniesz to pojawi się okienko do wpisania adresu. Musisz skopiować adres obrazka i wstawić w to okienko. Jeżeli chcesz wstawić grafikę z twardego dysku to używaj przeglądaj poniżej i załącz ten plik.

Na ostatnim zdjęciu poziome, białe linie pozostawiają za sobą ciągnący się cień. A obraz jest statyczny.

W którym miejscu dokładnie? Nie mogę znaleźć. Pionowe linie to odbicie kanapy. A chciałbym zauważyć że moje odbicie ma banding co dowodzi tego że banding na tych zdjęciach nie pochodzi z telewizora ale z aparatu.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Faktycznie. Zrobiło się strasznie niebieskie. Na telewizorze tak nie było. Jeżeli chcesz wklejać zdjęcia to albo prze linka to masz taki znaczek zaraz nad polem do pisanie. Jak dasz kursor nad tym znaczkiem to pojawi się wstaw grafikę. Jak klikniesz to pojawi się okienko do wpisania adresu. Musisz skopiować adres obrazka i wstawić w to okienko. Jeżeli chcesz wstawić grafikę z twardego dysku to używaj przeglądaj poniżej i załącz ten plik.

W którym miejscu dokładnie? Nie mogę znaleźć. Pionowe linie to odbicie kanapy. A chciałbym zauważyć że moje odbicie ma banding co dowodzi tego że banding na tych zdjęciach nie pochodzi z telewizora ale z aparatu.

Popatrz na prawy koniec poziomej linii dolnej. Tam to widać wyraźnie. Cień białej kreski ciągnie się dalej. Na górnej też to widać.

Witek. Co tak długo.

Popatrz na prawy koniec poziomej linii dolnej. Tam to widać wyraźnie. Cień białej kreski ciągnie się dalej. Na górnej też to widać.

Chyba jestem ślepy bo nic nie widzę. Poczeka to zrobię zdjęcie tej linii z bliska.

Zdjęcia z "flatpanelshd", któty to jest Panasonic GT20 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31316-0-63120000-1313838104_thumb.jpg

post-31316-0-69034000-1313838114_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Czy o tą linię ci chodziło?

Zdjęcia z "flatpanelshd", któty to jest Panasonic GT20 ?

Jaki to film? Może mam to porównamy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze raz LCD-Plazma-LCD.

Ukryta Zawartość

post-31316-0-76389700-1313838395_thumb.jpg

post-31316-0-16979100-1313838415_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spodziewałam się lepszej jakości(mówię o zdjęciach a nie o jakości obrazu telewizora).

No niestety to jedyne co można w sieci otrzymać, ale jak widać da się porównać chociaż oczywiście są to obrazy nieruchome.

I jeszcze raz LCD-Plazma-LCD.

Prawdę powiedziawszy to wiele z tych zdjęć nie wynika. Dziwi mnie tylko że robią zdjęcia a telewizora to na tym zdjęciu tyle co kot napłakał. Większość to ciemność.

Ten LG faktycznie przepala światła. Ze wszystkich to chyba najlepszy ten Sharp. Plazma ma problemy z bielą. Jaki to model bo na zdjęciu nie widać?

Ale z tych zdjęć naprawdę nie da się coś konkretnego powiedzieć.

Ja mam HD ready więc wyjdzie gorzej więc jest sens?

Witek, dawaj zdjęcia. Ileż można robić jedno zdjęcie.

Ze wszystkich to chyba najlepszy ten Sharp. Plazma ma problemy z bielą. Jaki to model bo na zdjęciu nie widać?

Problemy z biela... a bladosc kolorow wody w wawozie i rozmycie jej szczegolow Ci nie przeszkadza?

plazma to GT20 - jest podpisana

porownaj tez ostrosc i ilosc detali w koronach drzew na skale po prawej na gorze... na sharpie jest zlane a na gt20 nie

Prawdę powiedziawszy to wiele z tych zdjęć nie wynika. Dziwi mnie tylko że robią zdjęcia a telewizora to na tym zdjęciu tyle co kot napłakał. Większość to ciemność.

Ten LG faktycznie przepala światła. Ze wszystkich to chyba najlepszy ten Sharp. Plazma ma problemy z bielą. Jaki to model bo na zdjęciu nie widać?

Ale z tych zdjęć naprawdę nie da się coś konkretnego powiedzieć.

Witek, dawaj zdjęcia. Ileż można robić jedno zdjęcie.

Ale to LG dostał na "flatpanelshd" "Highly recomended" (cokolwiek to znaczy, zresztą GT20 też) i certyfikat THX (też cokolwiek to znaczy).

Problemy z biela... a bladosc kolorow wody w wawozie i rozmycie jej szczegolow Ci nie przeszkadza?

plazma to GT20 - jest podpisana

porownaj tez ostrosc i ilosc detali w koronach drzew na skale po prawej na gorze... na sharpie jest zlane a na gt20 nie

Akurat kolor wody bardziej mi odpowiada na Sharpie. Skały wyszły lepiej na Panasoniku. A tak prawdę powiedziawszy to nie wiadomo na ile jest to jakość telewizora a na ile jakość zdjęć.

Akurat kolor wody bardziej mi odpowiada na Sharpie. Skały wyszły lepiej na Panasoniku. A tak prawdę powiedziawszy to nie wiadomo na ile jest to jakość telewizora a na ile jakość zdjęć.

To prawda.

Ale to LG dostał na "flatpanelshd" "Highly recomended" (cokolwiek to znaczy, zresztą GT20 też) i certyfikat THX (też cokolwiek to znaczy).

To z kalibracją się za bardzo nie postarali. Wlejam jeszcze jedno zdjęcie. Kolor się nie zgadza całkowicie ale widać przynajmniej że LCD nie mają problemów z przepalaniem świateł.

GT20 miałem w domu w wersji 42 cale i powiem jedno: ich THXa to mogą sobie wsadzić tam gdzie światło nie dochodzi.

P.S. To ja już swoją padaką robię chyba lepsze zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a moze monitorow na ktorych to ogladamy... ja w sharpie widze rozmycia i brak ostrosci glownie na drzewach w prawym gornym rogu, skala po prawej tez nie jest tak ostra jak na GT20... jesli nie monitor to pewnie preferencje i nalezy sie tylko cieszyc, ze sa obie technologie a nie zastanawiac, ktora jest lepsza...

jesli nie monitor to pewnie preferencje i nalezy sie tylko cieszyc, ze sa obie technologie a nie zastanawiac, ktora jest lepsza...

Jedna z mądrzejszych wypowiedzi w tym temacie.

To ja już swoją padaką robię chyba lepsze zdjęcia

Raczej nie ;-). Ale to nie grzech. Zrobić dobre zdjęcie z TV to naprawdę sztuka. Tak na szybko napewno się nie uda (co zresztą widać na załączonych przykładach). Wiem jak wyglądają te sceny z Avatara i napewno te zdjęcia nie oddają, nawet w ułamku procenta, tego co widać na Twoim ekranie.

Raczej nie ;-).

Ja przynajmniej fotografuję ekran telewizora. Mógłbym wkleić oczywiście coś takiego. Ale to chyba nie o to chodzi. Przypominam że w dalszym ciągu czekam na zdjęcia z palzmy.

A szczególnie od Witka.

A dodam jeszcze że nawet jak się zmniejszy to i tak zdjęcia wyglądają gorzej niż obraz na telewizorze.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-68312500-1313843219_thumb.jpg

post-13669-0-73823800-1313843884_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja przynajmniej fotografuję ekran telewizora. Mógłbym wkleić oczywiście coś takiego. Ale to chyba nie o to chodzi. Przypominam że w dalszym ciągu czekam na zdjęcia z palzmy.

Krzysiek, jeżeli wśród dyskutantów jest ktoś kto zna się na robieniu takich zdjęć (z TV) to będziesz przerażony tym co zobaczysz, ale oczywiście to będzie tylko świadczyło o umiejętności robienia zdjęć, a nie o jakości wyświetlanego obrazu. Zrozum Ty i oczywiście ja jesteśmy tylko amatorami w fotografii a takie porównania korespondencyjne słabej fotki z TV z np. dobrą fotką sa całkowicie bezsensowne (to trochę tak jak z porównaniami TV w sklepach z tym, że chyba jeszcze gorzej).

Krzysiek, jeżeli wśród dyskutantów jest ktoś kto zna się na robieniu takich zdjęć (z TV) to będziesz przerażony tym co zobaczysz, ale oczywiście to będzie tylko świadczyło o umiejętności robienia zdjęć, a nie o jakości wyświetlanego obrazu. Zrozum Ty i oczywiście ja jesteśmy tylko amatorami w fotografii a takie porównania korespondencyjne słabej fotki z TV z np. dobrą fotką sa całkowicie bezsensowne (to trochę tak jak z porównaniami TV w sklepach z tym, że chyba jeszcze gorzej).

Masz może jakieś linki do takich zdjęć. Mam na myśli profesjonalnych.

Masz może jakieś linki do takich zdjęć. Mam na myśli profesjonalnych.

Niestety nie, ale spróbuję namówić kolegę, który o fotografii wie bardzo dużo (choć nie jest profesjonalistą i nie dysponuje najlepszym sprzętem), żeby spróbował zrobić fotkę tego Avatara. Nie wiem tylko czy kolega w najbliższym czasie da się na taki eksperyment namówić (jest mocno zajęty), a później to może być już temat przedawniony.

Sporo takich zdjęć i testów plazma kontra lcd jest na hdtv.pl ale właściciel kiki vel locoloco każe sobie płacić za dostęp bo umieszcza je w strefie klubowej.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Sporo takich zdjęć i testów plazma kontra lcd jest na hdtv.pl ale właściciel kiki vel locoloco każe sobie płacić za dostęp bo umieszcza je w strefie klubowej.

Ja osobiście nie spotkałem jeszcze zdjęć które by oddawały chociaż w połowie jakość obrazu telewizora. Aparat musi być już naprawdę dobrej jakość. A kolory trzeba by było chyba obrobić w photoshopie porównując z rzeczywistością żeby uzyskać takie jak na telewizorze. Dlatego myślałem że znasz jakieś linki żeby można było zobaczyć jaka jest granica jakości zdjęć.

Proponował bym konkurs. wybrać jakiś film który mają wszyscy i z konkretnych fragmentów filmu spróbować zrobić jak najlepsze zdjęcia. Abstrahując oczywiście od tematu plazma LCD. Ja oczywiście robiłbym na LCD bo innego telewizora nie mam. Można by przyjąć konkretną rozdzielczość powiedzmy że szerokość 1000 pikseli. A do uzyskanie jak najlepszej jakości wszystkie metody są dozwolone.

Ja osobiście nie spotkałem jeszcze zdjęć które by oddawały chociaż w połowie jakość obrazu telewizora. Aparat musi być już naprawdę dobrej jakość. A kolory trzeba by było chyba obrobić w photoshopie porównując z rzeczywistością żeby uzyskać takie jak na telewizorze. Dlatego myślałem że znasz jakieś linki żeby można było zobaczyć jaka jest granica jakości zdjęć.

Proponował bym konkurs. wybrać jakiś film który mają wszyscy i z konkretnych fragmentów filmu spróbować zrobić jak najlepsze zdjęcia. Abstrahując oczywiście od tematu plazma LCD. Ja oczywiście robiłbym na LCD bo innego telewizora nie mam. Można by przyjąć konkretną rozdzielczość powiedzmy że szerokość 1000 pikseli. A do uzyskanie jak najlepszej jakości wszystkie metody są dozwolone.

Poza "Photoshop-em" ;-).

Poza "Photoshop-em" ;-).

Ale myślę że to jedyny sposób uzyskania takich samych kolorów jak na telewizorze.

Właśnie zrobiłem ciekawy eksperyment. Nagrałem na aparacie video w 1080p30 z obrazu telewizora i puściłem znowu na telewizor.

Wsadziłbym jakąś próbkę na jakiś portal ale nie wiem gdzie można nie mając konta i to bez ograniczeń. Na Youtube spaprają pewnie jakość.

Miłośnik koncertów i kina domowego ale oglądanego w dyskretnie oświetlonym pokoju (tak lubię) wybał dobrego LCD. Zwracam uwagę, że piszę tylko za siebie (l. pojedyncza).

a czy miałeś kiedyś dobrą plazmę ? szczerze mówiąc, w moich warunkach nocnego oglądania jedynie ten całkiem dobrze dopracowany local dimming i 3d na zapas (nie zależy mi na tym no ale może coś będzie do oglądania niedługo) ratuje całą sytuację w tym LG, właściwie to jest tylko tyle i aż tyle jednocześnie bo ten jeden element robi niesamowite wrażenie od czasu do czasu...

takie prawie Kuro, no przynajmniej w tym jednym elemencie, czyli czerni, ale reszta nie robi na mnie żadnego wrażenia i bez tego obraz jest po prostu nieco gorszy ogólnie niż na 3 letniej plaźmie Panasonica

w zestawieniu z nowszymi, porządnymi plazmami typu Panasonic GT30 albo VT30, które są już dużo lepsze od mojego modelu (znacznie poprawiona ostrość i judder, lepsza czerń, lepsza gamma) nie byłoby żadnych wątpliwości, który tv wybrać

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.