Skocz do zawartości
IGNORED

GMO zagrożeniem dla życia ...

Koolo

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Mądralińscy, czytajcie ze zrozumieniem, pisaliście, że nic nie może zmienić naszgo DNA, a ja wam napisałem że MOŻNA i że robi się to za pomocą mn wirusa grypy.

Dla mnie możecie wpitalać żywność modyfikowaną i karmić tym swoje dzieci, wasza brocha.

Ja chcę mieć wybór.

Możecie się szczepić lub nie , możecie łykać garściami leki, ja chcę mieć wybór a nie nakazy z mocy ustawy.

Jakbym miał 100ha sadu to też nie chcę robić badań czy nie jest zainfegowany GMO , które z pola sąsiada zainfekowało moje uprawy.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Mądralińscy, czytajcie ze zrozumieniem, pisaliście, że nic nie może zmienić naszgo DNA, a ja wam napisałem że MOŻNA i że robi się to za pomocą mn wirusa grypy.

Dla mnie możecie wpitalać żywność modyfikowaną i karmić tym swoje dzieci, wasza brocha.

Ja chcę mieć wybór.

Wcale nie powiedziałem ze nic nie może zmienić naszego DNA bo mutacje są właśnie zmianą kodu genetyczne ale jak kolega bady powiedział mylisz pojęcia.

Od żywności modyfikowanej sie i tak nie ustrzeżesz bo postępu nie zatrzymasz ale właśnie moje wpisy mają za zadanie uświadomić i uspokoić co poniektórych. Tylko niestety najwiecej w temacie mają do powiedzenia ci którzy ledwo umieją rozwinąć skrót GMO a co dopiero powiedzieć coś sensownego w temacie.

Jakbym miał 100ha sadu to też nie chcę robić badań czy nie jest zainfegowany GMO , które z pola sąsiada zainfekowało moje uprawy.

Uważasz że miałbyś "zainfekowane" drzewka?

.Nawet ostatnie badania prognozują zwiększenie liczby chorób nowotworowych.

Dlatego że ludzie żyją coraz dłużej, są coraz zdrowsi dzięki nowoczesnej medycynie - i nowotwory maja czas, żeby powstać w organiźmie. Ale ludzie coraz wczęśniej i częściej poddają się badaniom diagnostycznym.

Ostatnie badania wskazują, że najwięcej ludzi umiera na leżąco - od jutra śpię na krześle.

Ostatnie badania wskazują, że najwięcej ludzi ginie na pasach - od jutra przechodzę jezdnię gdzie indziej.

Statystyka to taka dziwna nauka...

• Moderatorzy

Wcale nie powiedziałem ze nic nie może zmienić naszego DNA bo mutacje są właśnie zmianą kodu genetyczne ale jak kolega bady powiedział mylisz pojęcia.

Od żywności modyfikowanej sie i tak nie ustrzeżesz bo postępu nie zatrzymasz ale właśnie moje wpisy mają za zadanie uświadomić i uspokoić co poniektórych. Tylko niestety najwiecej w temacie mają do powiedzenia ci którzy ledwo umieją rozwinąć skrót GMO a co dopiero powiedzieć coś sensownego w temacie.

Uważasz że miałbyś "zainfekowane" drzewka?

owoce, które powstaly przez zapylenie pyłkiem ze zmodyfikowanych mogą być zainfekowane niechcianymi genami, a co gorsza mix normalnego i zainfekowanego może być już całkiem popaprany.

początki wpływania krzyżówek na populację gatunków można zaobserwować już dziś:

wysianie nasion pozyskanych z własnego ogródka pochodzących od kupnych sadzonek często daje rośliny nienadające się do upraw(jakość owoców),

również rasy kur z wylęgarni poprzez krzyżówki bądź modyfikacje genowe pozbawiane są instynku kwoczenia(brak możliwości odchowu piskląt w warunkach naturalnych) , jak i również wyłączono kurom "pierzenie się - czyli cykliczną wymianę piór" owocuje to brakiem spadku nieśności w okresie pierzenia , ale kury nawet chodzące po trawie po około 3 latach mają tak zrujnowane i wyniszczone organizmy, że nadają się tylko na rosół. Rasy niemodyfikowane żyją i mogą być eksploatowane ekstensywnie koło 10 lat

z punktu widzenia gospodarstw drobiarskich te zmiany są korzystne bo tam kury użytkuje się przez 1 sezon (maxymalna nieśność),

z punktu ingerencji w gatunek, jak i również możliwości przetrwania gatunku to prawdziwa katastrofa, to tak jakbyśmy wychodowali człowieka-pracownika z zaprogramowaną bezpłodnością i śmiercią w wieku lat np 28, ale za to wymagającego jedynie 2 godzin snu dziennie.

No to ja nie kumam, o co ci idzie. To chyba powinno być dobrze, że sztuczne odmiany nie mogą się rozmnażać? Masz pewność, że nie "zanieczyszczą" środowiska swoimi wstrętnymi popsutymi genami.

• Moderatorzy

bady, słów mi już brak , fajnie, że wiele osób czyta ze zrozumieniem ale z wyciąganiem wniosków to już kiepsko.

Ty , ja i inni to jedzą, budują z takiego budulca swoje organizymy, wchłaniają leki , odżywki i całą chemię jaką są traktowane uprawy jak i hodowle.

Potem jako głównego winowajcę spadku płodności wśród mężczyzn obwinia się slipki.

Ja nie mogę. GMO winne. Co będzie za 3 pokolenia????

Zobacz, jak diametralnie zmienia się styl życia ludzi. Jedni siedzą non stop przy biurku, inni tyrają 12h dziennie 6dni w tygodniu. Gdzie tu zdrowy tryb życia i gdzie przy tym wszystkim jest GMO? Przeciętna amerykańska dieta: na śniadanie obiad, na obiad dwa obiady i na kolację obiad. I później GMO winne. "Myśleliśmy, że jak coś sprzedają, to jest zdrowe". No k**wa. Autentyczny cytat z filmy o tym, że McDonalds jest fe.

No to ja nie kumam, o co ci idzie. To chyba powinno być dobrze, że sztuczne odmiany nie mogą się rozmnażać? Masz pewność, że nie "zanieczyszczą" środowiska swoimi wstrętnymi popsutymi genami.

Bady - z rozmnażaniem GMO z naturalnymi odmianami jest jak z głupią MISS ŚWIATA, która zaproponowała brzydkiemu GENIUSZOWI żeby zrobili dziecko. Mówi Ona do niego: jak się urodzi to będzie takie piękne jak Ja i takie mądre jak Ty.

On Jej odpowiedział NIE. Nie będziemy ryzykować. Może się też urodzić takie głupie jak Ty i brzydkie jak Ja.

owoce, które powstaly przez zapylenie pyłkiem ze zmodyfikowanych mogą być zainfekowane niechcianymi genami, a co gorsza mix normalnego i zainfekowanego może być już całkiem popaprany.

A co może w nim być popapranego? Ekspresja genów, pojawi sie dany fenotyp albo sie nie pojawi i tyle. Ale to są człowieku podstawy...

początki wpływania krzyżówek na populację gatunków można zaobserwować już dziś:

wysianie nasion pozyskanych z własnego ogródka pochodzących od kupnych sadzonek często daje rośliny nienadające się do upraw(jakość owoców),

Nie ma w tym nic nienormalnego, tak sie dzieje od tysiecy lat. Proponuję poczytać podstawy genetyki

Ty , ja i inni to jedzą, budują z takiego budulca swoje organizymy, wchłaniają leki , odżywki i całą chemię jaką są traktowane uprawy jak i hodowle.

A co ma do tego niesmaczny owoc z własnych nasion? Albo GMO? To właśnie "tradycyjne" uprawy podatne na choroby i szkodniki, pryskane hektolitrami pestycydów psują nam zdrowie.

A co ma do tego niesmaczny owoc z własnych nasion? Albo GMO? To właśnie "tradycyjne" uprawy podatne na choroby i szkodniki, pryskane hektolitrami pestycydów psują nam zdrowie.

Staram się rozumieć Cię - Twoje wykształcenie pozwala zajmować się GMO i zarabiasz na tym pieniądze. Gdybyś tego nie robił czym byś się zajmował? Musisz chwalić coś co przynosi Ci dochód nawet jeśli jest to złe.

Nie zaprzeczysz jednak że ludzie zniszczyli środowisko przez nieracjonalną gospodarkę i ingerencję w środowisko, zachwianie łańcucha pokarmowego.

Dziś pracujemy po 10-12 godzin dziennie i brakuje do końca miesiąca, kiedy kiedyś praktycznie każdy był samowystarczalny z tego co uchodował i nie potrzebował tyle pracować.

Opalamy dziś olbrzymie pomieszczenia bez potrzeby, kiedyś zimą palono w 1-2 pomieszczeniach z całego domu oszczędzając przy tym.

Wędkowanie dziś to siedzenie nad wodą bo ryb praktycznie nie ma, ale były tylko bezpowrotnie zniszczyliśmy to przez rabunkową gospodarkę i kłusownictwo. To samo dotyczy mórz. Nie wspomnę o wysypywaniu całych kontenerowców śmieci na pełnym morzu i zanieczyszczaniu środowiska.

Lasy poszatkowane są jak kapusta i w takich warunkach ma żyć dzika zwierzyna? Każdy chce mieszkać w ciszy przy lesie, a przy okazji niszczy, hałasuje (kosiarki spalinowe i inne...), grodzi wolne tereny, ogranicza miejsca występowania zwierzyny.

Wypalamy gigantyczne złoża ropy i węgla na oświetlenie ulic, placów,banerów z nachalnymi reklamami i nie myślimy co będzie za jakiś czas. Prosty przykład bezmyślności z tego co jeszcze pamiętam: w latach 70 ubiegłego stulecia w mojej miejscowości były 2 piekarnie zaopatrujące miasto w chleb. Dziś piekarni jest kilkanaście i zaopatrują one inne miasta ościenne, ale z innych miast chleb przywożony jest też do nas. Gdzie tu sens, gdzie logika? Paliwo na transport przecież kosztuje i to nie mało.

Wszystkie zmiany kosztują i to nie mało. Kosztować też będzie GMO, też nie mało.

Takie przykłady bezsensownej gospodarki rabunkowej mógłbym mnożyć tylko po co? Kto się zreflektuje że źle robi? Pędzimy do przodu jak stado baranów bo inni pędzą.....aż natrafimy na "urwisko" i nie będzie wyścia.

Staram się rozumieć Cię - Twoje wykształcenie pozwala zajmować się GMO i zarabiasz na tym pieniądze. Gdybyś tego nie robił czym byś się zajmował? Musisz chwalić coś co przynosi Ci dochód nawet jeśli jest to złe.
Akurat na transgenetyce nie zarabiam ale mam wykształcenie. I wcale nie muszę tego promować tylko chce uświadomić pewnych ludzi że tego nie unikną i to wcale nie jest złe (wizja Greenpeace i innych zielonych oszołomów).

Wszystkie zmiany kosztują i to nie mało. Kosztować też będzie GMO, też nie mało.
No dobrze, to podaj mi przykłady (konkrety) dlaczego ma GMO nas tak dużo kosztować?

Akurat na transgenetyce nie zarabiam ale mam wykształcenie. I wcale nie muszę tego promować tylko chce uświadomić pewnych ludzi że tego nie unikną i to wcale nie jest złe (wizja Greenpeace i innych zielonych oszołomów).

a co ty prezentujesz nazywając oponentów swojej postawy oszołomami

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

ZIK do ~granda: sol wypadowa jest bardzo szkodliwa dla zdrowia poniwaz zawiera duza ilosc substancii rakotworczych. proponuja zagladnac do szpitali onkologicznych ile tam jest ludzi po uzywaniu tejze soli wypadowej . a na dowod jej szkodliwosci rakotworczej popatrzcie ilu jest tam pacjetow ponizsj 12 lat- ..>>>to nie na ten temat ale bardzo logiczna wypowiedz na podobny temat bo utrzymana w konwencji tego tematu.Sol jak wiemy nie jest szkodliwa ale nie spelnia norm.

Dziekuje.Bardzo podoba mi sie statystyka blokowan..Jezdem zablokowany u wszystkich idiotów dracych mo..rdy w imie obrony wolnosci internetu.Przypomina to lud irlandzki ktory tez był za dopoki mu nie ukradziono awataru.taka inteligencja mas pracujacych.

Oszołomami nazywam pseudoekologów którzy dra japy tak naprawde nie wiedząc z jakiego powodu. Proponuje czytać ze zrozumieniem...

Oszołomami nazywam pseudoekologów którzy dra japy tak naprawde nie wiedząc z jakiego powodu. Proponuje czytać ze zrozumieniem...

tym wpisem wyłączyłeś się z jakiejkolwiek kulturalnej dyskusji. Ja nie rozumiem, jaką pojebaną szmatą trzeba być, żeby coś takiego napisać.

(jeżeli dostanę za to ostrzeżenie/bana, to ten baran powinien tym bardziej).

a ja odnosze to do drących japę "za" nim poznają skutki "przeciw" , to łatwo pojąć

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

No dobrze, to podaj mi przykłady (konkrety) dlaczego ma GMO nas tak dużo kosztować?

Napewno przy okazji GMO coś pójdzie nie tak. Powrót do stanu pierwotnego nie będzie możliwy. Dlatego to będzie kosztować. Realnie myślący widzą zagrożenie w przeciwieństwie do tych co lubią ostrą jazdę bez trzymanki.

tym wpisem wyłączyłeś się z jakiejkolwiek kulturalnej dyskusji. Ja nie rozumiem, jaką pojebaną szmatą trzeba być, żeby coś takiego napisać.

(jeżeli dostanę za to ostrzeżenie/bana, to ten baran powinien tym bardziej).

Swoim wpisem nikogo nie uraziłem. Twój wpis ma tyle kultury co TY

Napewno przy okazji GMO coś pójdzie nie tak. Powrót do stanu pierwotnego nie będzie możliwy. Dlatego to będzie kosztować. Realnie myślący widzą zagrożenie w przeciwieństwie do tych co lubią ostrą jazdę bez trzymanki.

Od 40lat istnieje GMO i jakoś nie widać tragicznych skutków. Co więcej przynosi ono korzyści. Jest to przyśpieszanie pewnych procesów naturalnych.Jak już pisałem wcześniej negatywne skutki byłby widoczne po paru latach a nie pokoleniach. Odnoszę wrażenie kolego że boisz sie ale sam nie wiesz czego... Naczytałeś i nasłuchałeś się głupot od nawiedzonych. Jak do tej pory nikt nie przytoczył sensownego argumentu przeciw (zgaduję, nie ma takich)...

A tak swoją drogą, wiecie że GMO naturalnie występuje w środowisku (i to na waszym podwórku)?

• Moderatorzy

Benek , jak rynek gmo zostanie uwolniony to normalnych odmian już nie będzie, a jak twój kwiatek zeżre ci psa t zaczniesz podchodzić bardziej rozsądnie.

Odmiany GMO całkiem wyprą zwykłe , tak jak dziś odmiany komercyjne całkiem wyparły tradycyjne np: chciałem kupić kilka tradycyjnych jabłoni , takich które po 10 latach będą miały 4-5 m wysokości i świetnie się sprawdzą w ogrodzie jako źródło owoców i cienia, a na rynku są dostępne wyłącznie pokraczne odmiany przemysłowe dorastające do 2,5 m

Benek , jak rynek gmo zostanie uwolniony to normalnych odmian już nie będzie, a jak twój kwiatek zeżre ci psa t zaczniesz podchodzić bardziej rozsądnie.

Pozostawie to bez komentarza bo większych głupot to ostatnio nie widziałem...

chciałem kupić kilka tradycyjnych jabłoni , takich które po 10 latach będą miały 4-5 m wysokości i świetnie się sprawdzą w ogrodzie jako źródło owoców i cienia, a na rynku są dostępne wyłącznie pokraczne odmiany przemysłowe dorastające do 2,5 m
A nieprawda bo są dostepne wyższe odmiany. Na wysokość drzewa mają wpływ głównie 2 czynniki: zastosowana podkładka oraz sposób formowania drzewka
  • Moderatorzy

Pozostawie to bez komentarza bo większych głupot to ostatnio nie widziałem...

A nieprawda bo są dostepne wyższe odmiany. Na wysokość drzewa mają wpływ głównie 2 czynniki: zastosowana podkładka oraz sposób formowania drzewka

ad 1 Podoba mi się ta strategia: :" coś mi nie pasuje - więc jest głupie"

ad 2 Założenia masz słuszne, ale twoja teoria rozmija się z praktyką

ad 1 Podoba mi się ta strategia: :" coś mi nie pasuje - więc jest głupie"

ad 2 Założenia masz słuszne, ale twoja teoria rozmija się z praktyką

Chłopie, kompletnie nie masz wiedzy w temacie, wypisujesz niestworzone rzeczy wiec jak nie napisać że głupotami nas karmisz? Najgorsze jest to że jeszcze ktoś przeczyta i będzie powtarzał że "GMO jest złe bo zżera pasy"...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.