Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Przykładowo od kilku miesięcy walczyłem ze szklistą sygnaturą na wokalach oraz niektórych instrumentach. Zmieniałem lampy, kable głośnikowe, itd, a okazało się, że winny był mierny kabel zasilający między kondycjonerem a listwą.... Po wymianie jakby ręką odjął. Pojawiło się co prawda trochę za dużo basu, ale to się da utemperować.

W każdym razie zmiany są kardynalne.

Z wykształcenia jestem inżynierem lecz nie podejmuje się wytłumaczyć naukowo tej zmiany. Uszy nie kłamią i tym się należy kierować.

Ja też mam schrzaniony system;) Praktycznie mogę teraz modelować brzmienie za pomocą sieciówek dowolnie,tutaj zmiany są wyraźnie słyszalne.

Natomiast próbowałem ostatnio różnych kolumn i przyznam,że te,które nie grają w stylu odciskającym wyraźne piętno na brzmieniu systemu,te mające neutralną charakterystykę nie wprowadzają zbyt dużych różnic brzmieniowych.

Generalnie można przyjąć,że w miarę wyrównanym systemie łatwiej zmienić brzmienie kablem sieciowym niż kolumnami.

Akustyka,stwierdzam,też jest przereklamowana,wystarczy jedynie zadbać o dobre rozproszenie w newralgicznych miejscach pomieszczenia i do tego co uzyskamy dobrać sprzęt.Czytanie o tym jak to kolumny zaczęły grać nagle niewiarygodnie po przestawieniu o kilka centymetrów albo położeniu dywanika można włożyć między bajki,złe kolumny nie zabrzmią pięknie choćby wydać na adaptację pierdylion;)

l'enfant sauvage

Generalnie można przyjąć,że w miarę wyrównanym systemie łatwiej zmienić brzmienie kablem sieciowym niż kolumnami.

O Ku**a :D

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

:)

Akustyka,stwierdzam,też jest przereklamowana,

Pewnie, akustyka jest przereklamowana i wystarczy zadbac by kabel sieciowy byl dobry, i nim sobie wszystko zmodelujemy, wszak napsiales ze wymiana ta daje wieksze zmiany niz kolumny

Czytanie o tym jak to kolumny zaczęły grać nagle niewiarygodnie po przestawieniu o kilka centymetrów albo położeniu dywanika można włożyć między bajki,

Malo jeszcze wiesz, akustyka sprawia ze pasmo przenoszenia w roznym miejscu pomieszczenia wedruje sobie po KILKADZIESIAT decybeli w gore i w dol, zmiana polozenia kolumny, wlasnie dywanik juz w znaczacym stopniu niweluja takie karpaty na charakterystyce

Generalnie można przyjąć,że

niepotrzebnie się tu tym wpisem zaprezentowałeś.

próbuj, słuchaj i nie lansuj podobnej wiedzy, dopóki nie usłyszysz i zrozumiesz tego, czego nie słyszałeś i nie zrozumiałeś.

z niewiadomego powodu ktoś niewiadomy zbanował abece na cacy

Widziales kiedys spektrogramy i wykresy wodospadowe akustyki pomieszczenia? to sa realne rzeczy, czasy wygaszania dzwieku i podbicia na czestotliwosci akustycznej, o widac na pomiarach i slychac

pisanie o pojawieniu sie "powietrza" w dzwieku kiedy czas wygaszania dochodzi do 1000ms to smiech na sali

byc moze niektorzy zle interpretuja moje wpisy o akustyce, wiec napisze jasno:

1. Akustyka ma najwiekszy wplyw na dzwiek, mozna to zobrazowac w ten sposob, zmiana kolumn czy wzmacniacza modyfikuje charakterystyke +/- kilka % a wplyw akustyki pomieszczenia to kilkaset %

Mozna miec najlepszy subwoofer, ale jak ktos ma gole sciany i podloge to na nic mu ten subwoofer sie nie zda bo nie uzyska dobrego basu.

2. Jest tez druga strona medalu, jeśli sprzet sam w sobie nie reprezentuje pewnych cech z natury to bez wzgledu czy akustyka jest skopana czy jest mozliwie najlepiej zaadoptowane pomieszczenie po prostu ich nie uslyszymy

Ale wniosek każdemu z pewnoscia nasuwa sie jeden, akustyka to jest cos od czego kazdy powinien zaczynac.

Nie kazdy ma mozliwosci profesjonalnej adaptacji, pomiarow, ustawiania dyfuzorów itp

ale naprawde prostymi metodami mozna zminimalizowac wplyw pomieszczenia

Zamiast szukac kabli ktore na granicy percepcji zlagodza wysokie tony lepiej pomyslec o tapecie na scianie

niepotrzebnie się tu tym wpisem zaprezentowałeś.

próbuj, słuchaj i nie lansuj podobnej wiedzy, dopóki nie usłyszysz i zrozumiesz tego, czego nie słyszałeś i nie zrozumiałeś.

Ten wpis był dedykowany wszystkim tym,którzy mają dystans...także do audio.

Bo się tu zbytnio niektórzy napinają;)

l'enfant sauvage

trzeba było zaznaczyć

Cholera,myślałem,że sama zawartość wystarczy;)

Widziales kiedys spektrogramy i wykresy wodospadowe akustyki pomieszczenia? to sa realne rzeczy, czasy wygaszania dzwieku i podbicia na czestotliwosci akustycznej, o widac na pomiarach i slychac

pisanie o pojawieniu sie "powietrza" w dzwieku kiedy czas wygaszania dochodzi do 1000ms to smiech na sali

Widziałem,natomiast słuchałem także muzyki w pomieszczeniu gdzie pewnemu człowiekowi firma pro przygotowywała i zrealizowała projekt akustyczny,było wzorowo (w pomiarach),a chłop się załamał bo wybulił 35k,a cieplejszą średnicę można by usłyszeć nawet w prosektorium.

l'enfant sauvage

To juz sa skrajnosci, i moglbym tu przytoczyc np kupienie jakiegos audiofilskiego gadzeta ktory w srodku jest pusty ;p wniosek jeden, nie zawsze wydanie ogromnej sumy pieniedzy daje efekty. A niektore rzeczy sa nie do przeskoczenia, nie da sie za zadne pieniadze zrobic akustyki tak aby muzyka w miejscu odsluchowym byla odtwarzana liniowo, wszystko rozchodzi sie o odpowiednie odbijanie lub rozpraszanie fal, czasem poswiecamy jedno by zyskac drugie

W każdym razie wyrazilem swoje zdanie, i goraco zachecam bo zabawa z akustyka nie kosztuje nic, jedynie troche wysilku w przenoszeniu mebli i negocjacji z żoną :)

Widziałem,natomiast słuchałem także muzyki w pomieszczeniu gdzie pewnemu człowiekowi firma pro przygotowywała i zrealizowała projekt akustyczny,było wzorowo (w pomiarach),a chłop się załamał bo wybulił 35k,a cieplejszą średnicę można by usłyszeć w prosektorium.

ten przykład powinien być przykładem do zastanowienia a nie wyrażania tezy o przereklamowanej akustyce.

To nic złego napisać głupotę którą się zrozumie :)

Naprawdę myslisz, ze ci, co szukają kabli nie mają za sobą już latania z kolumnami po pokoju?

Ileż można? 40 lat starczy?

Ogladajac zdjecia pokoi smiem w to watpic, ile to juz bylo takich gdzie podloga byla drewniana bez jakiejkolwiek adaptacji, sciany gole, pokoj ogolnie pusty, 1 szafka, 1 fotek, telewizor

Nie trzeba daleko szukac, zdjecie pokoju Pacuły

@Bumpalump,rozmawiasz z człowiekiem,który ma trudne pomieszczenie,ci co trafili na dobre warunki akustyczne -zastane-zazwyczaj o akustyce wiedzą niewiele ,nie wiem jaki jest Twój stan cywilny,natomiast kiedy większość z nas nie ma dedykowanych pomieszczeń do słuchania muzyki,a wszelkie zabiegi zmierzające w kierunku poprawy akustyki raczej zbyt wysokiego W.A.F'u nie mają to wiesz,nie jest to bułka z masłem;)

Co wcale nie zmienia faktu,że kiepski sprzęt z kiepskimi kablami zasilającymi w wypasionej akustyce...wciąż pozostaje kiepski;)

l'enfant sauvage

Mam ten komfort ze poki co nikt nie ingeruje w to co robie w swoim mieszkaniu, z przyszla zona nie wiem jak to bedzie, jesli nie bedzie chciala zaakceptowac sprzetu w salonie, to trzeba bedzie pomyslec o pomieszczeniu dedykowanym do audio, ale to dluga droga, bardzo mlody jeszcze jestem.

W tym pokoju ja za wiele tez nie robilem, na scianie naprzeciwko kolumn jest duszy pochlaniacz z gąbki ktory jednoczesnie zakrywa drugie drzwi do tego pokoju, za kolumnami ktore i tak stoja w sporej odleglsoci od scian 2 mniejsze pochlaniacze, dywan na niemal calej powierzchni podlogi, standardowy komplet mebli, kilka obrazów na scianie, kolumny stoja na krotszej scianie, pomieszczenie ma 3x5m

kolumny skierowane do srodka pod katem 17 stopni

A jaki wpływ na kable ma akustyka? ;)

hehe

he

przyszla zona nie wiem jak to bedzie, jesli nie bedzie chciala zaakceptowac sprzetu w salonie, to trzeba bedzie pomyslec o pomieszczeniu dedykowanym

specjalnie dla żony :)

Mam ten komfort ze poki co nikt nie ingeruje w to co robie w swoim mieszkaniu, z przyszla zona nie wiem jak to bedzie, jesli nie bedzie chciala zaakceptowac sprzetu w salonie, to trzeba bedzie pomyslec o pomieszczeniu dedykowanym do audio, ale to dluga droga, bardzo mlody jeszcze jestem.

W tym pokoju ja za wiele tez nie robilem, na scianie naprzeciwko kolumn jest duszy pochlaniacz z gąbki ktory jednoczesnie zakrywa drugie drzwi do tego pokoju, za kolumnami ktore i tak stoja w sporej odleglsoci od scian 2 mniejsze pochlaniacze, dywan na niemal calej powierzchni podlogi, standardowy komplet mebli, kilka obrazów na scianie, kolumny stoja na krotszej scianie, pomieszczenie ma 3x5m

kolumny skierowane do srodka pod katem 17 stopni

To ty jeszcze szczawik jesteś, a piszesz, jakbys się tym hobby zajmował co najmniej pół wieku. ;)

I wszystko jasne :)

A jaki wpływ na kable ma akustyka? ;)

Nie wiem,ale odwrotnie można przyjąć,że mając wszystkie kable w takim oplocie raz na zawsze możemy pozbyć się moda w okolicy 128Hz;)

I niech ktoś powie,że oploty nie grają:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

To ty jeszcze szczawik jesteś, a piszesz, jakbys się tym hobby zajmował co najmniej pół wieku. ;)

I wszystko jasne :)

Czlowiek uczy sie cale zycie chociaz kazdy ma inny stopien przyswajania wiedzy

po przestawieniu o kilka centymetrów albo położeniu dywanika można włożyć między bajki,

Z tymi kilkoma cm to racja,ale z dywanikiem się nie zgodzę.

Dywanik 1cm gruby-i zwykły "flak" o wym 2*2m na powierzchni 35m2 to pewnie że pic na wodę.

Ale porządny gęsty dywan,4500g/m2 z runem 5cm,o wym 3*3/4m w pokoju 20-25m2,daje więcej niż 10szt Vicoustic Vawe Vood.:) to takie małe sprostowanie.

To ty jeszcze szczawik jesteś, a piszesz, jakbys się tym hobby zajmował co najmniej pół wieku.

Nie którym wystarczy 2-5 lat doświadczenia-i wiedzą o co kaman(nie dają sobie mózgu wyprać) ,a inni latami wieżą w magię,mimo że mamy 21 wiek.

Z tymi centymetrami to zalezy w ktora trone, w bok czy w przod to faktycznie nic, ale obrocenie o nawet 2 stopnie moze calkowicie zmienic odbicia fal

Tak zgoda,miałem na myśli odsuwanie dosuwanie do ściany ,ale też nie o 20-30 cm,tylko np 2-5cm:)-a łapanie dogięcia faktycznie przy kilku centymetrach można usłyszeć.

Tak zgoda,miałem na myśli odsuwanie dosuwanie do ściany ,ale też nie o 20-30 cm,tylko np 2-5cm:)-a łapanie dogięcia faktycznie przy kilku centymetrach można usłyszeć.

Większej bzdury w życiu nie czytałem,chcesz powiedzieć,że w ślepym teście rozróżnisz dogięcie +/- 2cm?!!

I proszę,nie piszcie już o dywanach,trzeba je mieć i tyle ale to nie jest rozwiązanie,które wyniesie słabą konfigurację na wyżyny,jeszcze takiego persa nie utkano;)

l'enfant sauvage

Większej bzdury w życiu nie czytałem,chcesz powiedzieć,że w ślepym teście rozróżnisz dogięcie +/- 2cm?!!

I proszę,nie piszcie już o dywanach,trzeba je mieć i tyle ale to nie jest rozwiązanie,które wyniesie słabą konfigurację na wyżyny,jeszcze takiego persa nie utkano;)

wiesz co, akurat te +/- 2 cm w oparach tego całego absurdu nie jest juz niczym niezwyklym. skoro ludzie slysza srubki lub pierscienie antywibracyjne na kablach zasilajacych, slysza czy kabel jest zgiety (inny przeplyw elektronow) lub czy jest wygrzany (ja ***** wlasciwosci miedzi nie zmieniaja sie od przeplywu sygnalow przez ten kabel) to ja juz sie niczemu nie dziwie. w zakladce high end ktos spytal sie w zartach (chyba) o oczyszczacze powietrza, zeby dzwiek mial wieksza swobode ;-)

rece / uszy po prostu opadaja.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

@leon,ja się trochę...no...przekomarzam;)

Bo chłopaki z frakcji niesłyszących to oni tak na poważnie wszystko,że dywan lepszy od sieciówki i w ogóle;)

l'enfant sauvage

@leon,ja się trochę...no...przekomarzam;)

Bo chłopaki z frakcji niesłyszących to oni tak na poważnie wszystko,że dywan lepszy od sieciówki i w ogóle;)

a ja sie ciagle daje podpuszczac ;-/ choc obiecalem sobie nie pisac juz w tym watku dla zlotouchych. wracam do testowania nowych pre + koncowki - tu przynajmniej nawet gluchy uslyszy roznice.

No co ty? Koledzy nie mówili tobie, że każda końcówka mocy gra tak samo? Szkoda twojego czasu i kasy… :-) A jeśli uważasz, że słyszysz różnice to udowodnij to? Bo na pewno tylko się tobie wydaje.

No co ty? Koledzy nie mówili tobie, że każda końcówka mocy gra tak samo? Szkoda twojego czasu i kasy… :-)

no szkoda, co robic, nuda panie, nuda

Możesz się zdziwić, ale tu pokazali , ze nawet starsi ludzie potrafią słyszeć różnice we wzajemnym położeniu kolumn rzędu 2 - 3mm.

Ukryta Zawartość

Z tego artykułu również wynika, ze ludzie są w stanie słyszeć różnice czasowe w dźwięku znacznie powyżej fizjologicznej granicy tych 20 kHz. I ta zdolnośc niewiele zmniejsza się z wiekiem.

Ciekawe jest również, dlaczego ten odnosnik znajduje się w angielskojęzycznej wersji wikipedii, nie ma go natomiast w polskiej. ;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.