Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

A co tu oglądać kabel Lapp owinięty taśmą aluminiową , brakuje tylko wtyczek shuko i oplotu bawełnianego :) Zbyniu 6 lat temu próbował go sprzedać za 2tyś jako kabel Bazodruta ......tego już nie dodał.

czy ty wiesz czy to był mój kabel ,mam trochę znajomych ,nie takich ja ty.

Coś cie boli to do lekarza panie!!

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

To ten Wiesław

Wiesław "Baza", "Bazunia" a ostatnio "Bazodrut". Przesympatyczne chłopisko. Otworzył mi wiele lat temu oczy na rzeczy o których istnieniu nie miałem pojęcia. Przede wszystkim na dobre lampy oraz kluczową rolę zasilania w systemie audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W ładnym oplocie niejeden jeszcze by cmokał z zachwytu :)

Ukryta Zawartość

kiedyś widziałem pokaz kabli jakiejś firmy i gość robiący prezentacje powiedział że;

budowę każdego systemu powinno się zaczynać od wyboru kabli bo one są najważniejsze...

W sumie trochę racji miał, bo bez nich ni huhu :)

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

A próbowaliście zasilać sprzęt z UPS ?

Poważnie pytasz?

Jeżeli poważnie to tutaj masz kilka wątków

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak na szybko to:

UPs na ma przetwornicę przeciwsobną. Sinusoida na wyjściu niewiele przypomina sinusoidę z sieci. Dźwięk generalnie jest gorszy.

Nawet w drogich ups nie uzyskuje się sinusoidy zbliżonej do tej z sieci. Nie mówiąc o tym, że każdy ups mocno sieje harmonicznymi.

Jest kilka urządzeń audiofilskich (jak choćby Accuphase serii PS....) one działają na zasadzie równoległej pracy wzmacniacza mocy w trybie równoległym do zasilania. Dodatkowo odfiltrowują napięcie stałe z sieci. Czy słychać? Miałem okazję "słuchać" Burmestera 948 na systemie którego słyszałem pierwszy raz (Dynaudio C2, oryginalny Pass, Wadia). Dźwięk wtedy - bym powiedział - różnił się w niuansikach. Nawet nie w niuansach. Ale powtarzam, nie znałem tego systemu, może na znanym mi systemie znalazłbym więcej różnic.

Ważne!!!

Mieszkam na Śląsku, tutaj ze względu na silne nagromadzenie przemysłu sieć ma trochę inne parametry. Takie uzdrawiacze po stronie zasilania mogą być bardziej słyszalne, aniżeli w miejscowościach nie narażonych na aż takie zakłócenia w sieci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Ile trzeba wybulić za te niuanse od Accuphase?

Około mnóstwo PLN-ów

Pytasz czy jest sens. Warto posłuchać i odpowiedzieć sobie samemu.

To że ktoś wydaje na kabel, kondycjoner 3 zł czy pierdylion dolarów, nie mnie to oceniać czy kwestionować.

Ach te mądrości. Jak prąd wyłączą tez nie będzie "huhu", chyba to logiczne

Albi jesli ty nie załączysz...Rozluźnij sie chłopie, to żarcik był.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Otóż to. Jak świeżo upieczonemu właścicielowi tego węża od pralki z drutami wyprutymi z kabla podtynkowego zagrało wszystko lepiej i poprawił się nawet kontur cyferek na wyświetlaczu lcd, to po co przepłacać???

Czy nie daje do myślenia, jakie farmazony wypisują tu wszelkiej maści "słyszący"?

Mój wpis dotyczył klocka Accuphase.

Tak poczytałem kilkanaście stron i skutkiem czego ośmielam się podzielić z Wami moimi doznaniami. Sceptykiem jestem w temacie sieciówek od wielu wielu lat.

Od niedawna sprzęt zasilam listwą TOMANEK TAP 8 oraz sieciówką od gniazda ściennego do listwy zrobioną z niemieckiego kabla HeluKabel. Nie potrafię zidentyfikować zmian w brzmieniu, ich opisać, ale system teraz gra inaczej. Jakby wszystko było większe w przekazie, wyraźniejsze. Jakieś to dziwne jest. Iluzja ? autosugestia ? Wróciłem do poprzedniej opcji zasilania byle drutami i gra gorzej :( wiec na powrót do listwy i sieciówki. Utwierdziło mnie po kilku zmianach, że jednak różnice wychwytuję słuchem.

To ciekawe zjawiska opisujesz.... Ja tez mam listwe tap8 btw produkt w tej cenie pierwsza klasa polecam wszystkim zamiast jakiegos plastikowego badziewia z media.

Ja dla odmiany potrafie bardzo dobrze zdefiniowac brzmienie jakie slysze po zastosowaniu tej listwy... jest dokladnie... TAKIE SAMO :) zarowno dla mnie jak dla pozostalych domownikow.

Teraz jestem jeszcze bardziej utwierdzony w przekonaniu, ze zmiana kolumn, paneli akustycznych lub wzmacniacza dziala lepiej jak zmiana listwy czy metra miedzianego kabla.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Napięcie stałe mamy w sieci?

A nie?

Tia, szczególnie jak przejdzie przez "kierunkową sieciówkę" :)

Sprecyzujesz swoją wymowę w nawiązaniu do UPS? Bardzo mnie to ciekawi

A nie?

:):)

To może ominąć wszystko łącznie z transformatorem i zasilać bezpośrednio z akumulatorów.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ten temat był już wałkowany w zakładce hi-end. Akumulatory sprawdzają się świetnie w zasilaniu źródeł i preampów. Natomiast żeby uciągnąć końcówkę mocy musiałyby mieć wielkość elewatora na paszę;-)

:):)

To może ominąć wszystko łącznie z transformatorem i zasilać bezpośrednio z akumulatorów.

Kilka produktów firmowych takich było. Między innymi Red Wine Audio (pre lampowe + klasa D). Stałe ładowanie baterii i zasilanie z baterii. Ponoć grało fajnie.

Natomiast bateria jako źródło ma dużą pojemność. Gdzieś pomoże, gdzieś zaszkodzi

Ten temat był już wałkowany w zakładce hi-end. Akumulatory sprawdzają się świetnie w zasilaniu źródeł i preampów. Natomiast żeby uciągnąć końcówkę mocy musiałyby mieć wielkość elewatora na paszę;-)

Nie prawda. Standardowe akumulatory od auta trzymałyby zapewne kilka dni , w nocy można je ładować.

Natomiast bateria jako źródło ma dużą pojemność. Gdzieś pomoże, gdzieś zaszkodzi

Gdzie to wyczytałeś ? Rozumiem, że spojrzałeś kiedyś na transformatory uliczne i zainstalowane tam kondensatory :)

daris666

tutaj jest link (gdzieś w dyskusji) do przedwzmacniacza na zasilaniu bateryjnym. Ja go nie robiłem, nie wiem jak gra. Parametry rewelacyjne, opisy takie sobie. Może kolejny dowód, że parametry nie grają:-)?

Gdzie to wyczytałeś ? Rozumiem, że spojrzałeś kiedyś na transformatory uliczne i zainstalowane tam kondensatory :)

Nie rozumiem.

Wynika to ze starych doświadczeń z Gainclonem. Bardzo starych.

A nie?

Raczej stawiam na prąd przemienny :)

Sprecyzujesz swoją wymowę w nawiązaniu do UPS? Bardzo mnie to ciekawi

Ano zakładając czysto hipotetycznie, że kable mają kierunek przewodzenia prądu i że ta sieciówka ma taką właściwość oznaczałoby, że taki kabel prąd przewodzi tylko w jednym kierunku, z podstaw o prądzie przemiennym wiemy, że jest to taki prąd, który podlega zmianom okresowym kierunku i jeśli kabel miałby właściwości diody prostowniczej spowodowałoby zniekształcenia sinusoidy. A tu okazuje się, że UPS nie da rady I że słychać zniekształcenia? Czymże jest ten UPS w porównaniu do kabla, który jak twierdzą magicy jest kierunkowy, czyli według wszelkich prawideł powinien zniekształcić przebieg prądu przemiennego i wprowadzać gigantyczne zniekształcenia?

To mój 1000 post. Składam wszystkim życzenia miłego dnia !

Gratuluję:-)

Raczej stawiam na prąd przemienny :)

Ano zakładając czysto hipotetycznie, że kable mają kierunek przewodzenia prądu i że ta sieciówka ma taką właściwość oznaczałoby, że taki kabel prąd przewodzi tylko w jednym kierunku, z podstaw o prądzie przemiennym wiemy, że jest taki prąd, który podlega zmianom okresowym kierunku i jeśli kabel miałby właściwości diody prostowniczej spowodowałoby zniekształcenia sinusoidy. A tu okazuje się, że UPS nie da rady I że słychać zniekształcenia? Czymże jest ten UPS w porównaniu do kabla, który jak twierdzą magicy jest kierunkowy, czyli według wszelkich prawideł powinien zniekształcić przebieg prądu przemiennego i wprowadzać gigantyczne zniekształcenia?

Chłopie, jak Ty bardzo komplikujesz.

"Czymże jest ten UPS w porównaniu do kabla, który jak twierdzą magicy jest kierunkowy" - przetwornicą.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Składam wszystkim życzenia miłego dnia !

Nazwajem!

Na bateriach gra między innymi ASR Emitter Accu. Ale tam służą one jedynie do zasilania preampu. Możesz zrobić taki eksperyment z akumulatorem np o pojemności 75Ah, przy czym pozostaje kwestia dopasowania napięcia. Problem jednak tkwi nie w tym ile wytrzyma taki akumulator, tylko czy będzie w stanie przy głośnym słuchaniu oddać wszystkie transjenty w całym paśmie. Najtrudniejsze są do odtworzenia skoki dynamiki w zakresie niskotonowym. Moim zdaniem będzie obcinać atak.

Tyle mocy co może oddać aku samochodowe ( jeszcze w naszym wypadku połączone z drugim i trzecim w szereg ) nie odda żaden zasilacz od sprzętu audio.

Ja dla odmiany potrafie bardzo dobrze zdefiniowac brzmienie jakie slysze po zastosowaniu tej listwy... jest dokladnie... TAKIE SAMO :) zarowno dla mnie jak dla pozostalych domownikow.

No, a ja mam problem, bo poza listwą sieciówka ponad 2 metry jest wpięta i przez nią idzie zasilnie. Listwa podobno sama nie "gra" sieciówka może też, ale razem to kto wie, kto wie :)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Chłopie, jak Ty bardzo komplikujesz.

"Czymże jest ten UPS w porównaniu do kabla, który jak twierdzą magicy jest kierunkowy" - przetwornicą

Ja wiem co to jest... Pytam w sensie zniekształceń nie udawaj, że nie zrozumiałeś pytania :)

Ale może inaczej. Masz kabel, który jest sygnowany jako kierunkowy (lepiej przewodzi prąd w jednym kierunku), czy taki kabel powodowałby zniekształcenia prądu przemiennego uniemożliwiając działanie np. prostego silnika indukcyjnego?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.