Skocz do zawartości
IGNORED

Super Audio CD - taka piękna katastrofa!

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Abandon

Przeczytaj to co napisałeś i zastanów się 2 razy i jeszcze raz przeczytaj i jeszcze...

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Prawda jest taka- na 16 bitowej płycie CD mieści sie tylko 700MB muzyki, a to za mało żeby przekazać wszystkie dźwięki, wybrzmienia i niuanse muzyczne. Muzycy potrafia wskazać konkretne dźwięki których brak w zapisie 16 bitowym, a które są słyszalne na płycie vinylowej i oczywiście na audiofilskich płytach SACD, do czego właśnie te płyty zostały wymyslone, a nie po to żeby Kowalski mógł słchać muzy w samochodzie. Do tego są gorsze, starodawne 16 bitowe płyty CD lub ich jakościowe odpowiedniki w postaci plików mp3, cienkich flac-ków czy ape.

Tego to juz szkoda komentowac.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja tylko wkleję mały cytat z miszcza:

Najbardziej zawiodłem się na odtwarzaczach CD wogóle. Po kilkunastu latach zabawy z tymi wszystkimi NAD-ami i Harmanami razem ze wszystkimi jak wskazują obecne wpisy na forum, zrozumiałem że CD to pomyłka. Początkowo Brnąłem w SACD i pliki flac, ale skończyłem na winylu. Tu jakość jest wzorcowa i to za grosze. Prawie bez znaczenia są kable, zasilanie, aby tylko dobra wkładka i przedwzmacniacz i po sprawie. Mozna się cieszyć muzą, zamiast wywalać kasę na poprawianie miernego z założenia CD.

tak tak tylko dobra wkładka , dobre kable , dobry pre , jeszcze lepsze kable , mega paczki i winyl bedzie grał o ile nowa płyta i to też pierwsze pare razy...

porównywanie vinylu czy innej techniki analogowej z cd/sacd/xrcd/hdcd/dvd-a/bd-a po prostu to aberracja !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

tak tak tylko dobra wkładka , dobre kable , dobry pre , jeszcze lepsze kable , mega paczki i winyl bedzie grał o ile nowa płyta i to też pierwsze pare razy...

porównywanie vinylu czy innej techniki analogowej z cd/sacd/xrcd/hdcd/dvd-a/bd-a po prostu to aberracja !

zgadza sie niezaleznie od tego jaka jakosc zaprezentuje vinyl to jest on juz skazany na porazke moze pozostac tylko w malych kregach odbiorcow... tylko problemem jest to ze kazde geste wynalazki czy przeszle czy takie jak sacd czy przyszle na nosnikach tak samo sa skazane na porazke... na cd skonczy sie obecny sposob dystrybucji i sluchania muzyki i nic tego nie zmieni (chyba ze cos pouchwalaja dla siebie koncerny)

chwilowy brak działalności w audio.

Antymalkontent, Marku, mało w życiu chyba słuchaliście winylu, więc nie wypowiadajcie się na tematy, których kompletnie nie znacie. To samo mówią Ci, co kaset nie słuchali, bo słyszą tylko szum....

Opowiadajcie dalej bajkopisarze.... CD, SACD, o plikach typu flack nie wspomnę to zawsze będą formaty stratne. Trzeba zmienić żywą falę dźwiękową na 0-1 zbiór danych. To tak jak by kupić sobie grę, dobrej jakości słuchawki, hełm 3D i wmawiać milionom, że to jest realny świat! Dobrze wiemy, że to bzdura..., ale wiemy też, że miliony dały się nabrać....

w tym dążeniu do ideału, o czymś się zapomniało....

Napisałem też, że kasa nie gra roli, bo liczy się słuch...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Przeciez napisalem ze niezaleznie od.jakosci vinyl juz nigdy nie bedzie masiwy tak.samo jak sacd na to nie trzeba sluchac vinyli zeby tocwiedziec to widac w spoleczenstwie...

Tak, tylko, że winyl do niedawna był masowym nośnikiem, dziś jest raczejj niszowy, ale ze stałą tendencją wzrostową, a SACD był niszowy, jest niszowy i zawsze będzie niszowy - o ile w ogóle nie padnie, poza Japonią.

zgadza sie niezaleznie od tego jaka jakosc zaprezentuje vinyl to jest on juz skazany na porazke moze pozostac tylko w malych kregach odbiorcow...

i bardzo dobrze; tylko niewielka ilosć ludzi słyszy muzykę

wiekszość opiera się na innych przesłankach: technologie, recenzje, pomiary a do słuchania ... 3 płyty do porównań

reszta dla szpanu bo trzeba mieć ze 2000 na półce

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Antymalkontent vinyl tak do końca nie jest niszowy. Może go kupić każdy ale wygodniej jest kupić CD które jest sporo tańsze.

Oczywiście mowa o nowych winylach, których nie warto kupować, natomiast te stare, nagrywane jeszcze torem analogowym bez szajskiej cyfry nie dość, że są tańsze, to ich wartość muzyczna przewyższa cenowo obecnie czarne płyty o wysławianych tu SACD nie wspomnę.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Oczywiście mowa o nowych winylach,
Zgadzam się. Tak jak CD jest za słaba i winyli nie warto kupować więc co warto? Ja nie mam wątpliwości....SACD. Tylko po co do tego tak okrężną drogą dochodzić? Wystarczy oczy otworzyć. Rynek SACD rozwija się a to daje dalsze perspektywy. SACD to najbardziej muzykalny i analogowy format cyfrowy. Dłuższe odsłuchy to potwierdzają. Bardzo dobrze sobie radzi tak ze starymi analogami przetransferowanymi do DSD jak i muzyką klasyczną a to bardzo dobra rekomendacja. W odróżnieniu od CD słuchanie muzyki nie przypomina podcierania tyłka szkłem.

Zgadzam się. Tak jak CD jest za słaba i winyli nie warto kupować więc co warto? Ja nie mam wątpliwości....SACD. Tylko po co do tego tak okrężną drogą dochodzić? Wystarczy oczy otworzyć. Rynek SACD rozwija się a to daje dalsze perspektywy. SACD to najbardziej muzykalny i analogowy format cyfrowy. Dłuższe odsłuchy to potwierdzają. Bardzo dobrze sobie radzi tak ze starymi analogami przetransferowanymi do DSD jak i muzyką klasyczną a to bardzo dobra rekomendacja. W odróżnieniu od CD słuchanie muzyki nie przypomina podcierania tyłka szkłem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W zasadzie temat wyczerpał się w pełni. Nie warto dyskutował z kimś kto nie tylko ma klapki na oczach ale też nie dysponuje nawet podstawową wiedzą której towarzyszyłyby odsłuchy porównawcze. Do tego ten mentorski ton. Jeśli komuś wystarczą podstawowe klocki i tani cyfrowy amplituner to już jest jego problem ale niech nie wmawia innym że jego jest naj naj i że w ogóle to wtopili pieniądze. Nie jestem fanatykiem wydawania kasy ale jakieś minimum obowiązuje. Jedno wiem po sobie: rzetelne odsłuchy porównawcze uczą pokory. Sam tego kiedyś doświadczyłem i musiałem przyznać rację.

A tak nawiasem Baldi dostał jakiegoś p...ca;-) Poskładał w drugim pokoju zestaw: Sony DVP-NS 900v (czy jakoś tak), Sony STR-DB 2000 a wczoraj kurier przywiózł kolumny: SS-X 70ED. Chce sobie zrobić cały "gęsty" zestaw;-) Zresztą przed chwilą dzwonił twierdząc że jak na razie to Pianocraft jego syna gra lepiej ale może coś się zmieni;-)

Ty nie masz watpliwosci co do sacd mowisz... szkod.ze tylko ty i kilku tobie podobnych tak sadzi

Ja nie mam watpliwosci ze sacd to format na wymarciu i szkoda na to czasu i kasy... to nie jest format dla muzyki tylko dla pojedynczych wybrykow zeby wydrzec kase... zainteresuj sie muzyka a nie tymi wybrykami wprowadzonych zeby sie nachapac na naiwnych w postaci sacd

Przy twoich sprzetach to na pewno wiesz jakie ma mozliwosci cd .... sam piszesz ze twoj sony odtwarza cd jak by papierem ty.... podcierac wiec jak ty mozesz wiedziec jak gra w ogole cd?

Ale mimo ten niewiedzy wciaz glosisz te brednie o slabym cd i dobrym sacd

O żesz k... ja p... Pasmo do 70kHz a wielkie problemy z częstotliwościami słyszalnymi. Jak dobrze pamiętam moje Beethoveny mają 30Hz-22kHz ale różnica w jakości góry jest porażająca. Zero muzykalności poza tym. Jedna wielka ściema.

Arton, nie manipuluj treścią. Napisałem WYRAŹNIE, nie warto kupować NOWYCH winyli, natomiast stare czarne krążki nagrywane jeszcze w czasach, kiedy w studiach szmacianej cyfry nie było brzmią nie dość, że lepiej od CD i SACD to jeszcze są od nich tańsze!!!

Inna sprawa, że mam także parę płyt CD, które nagrane są na prawdę bardzo dobrze, ale nagrane są w technologi AAD, i takie płyty brzmią według mnie zdecydowanie lepiej niż płyty nagrane od początku w DDD.

A SACD? Artoniku, z całym szacunkiem, ale nie opowiadaj bajek i przestań traktować ludzi jak debili, bo jak widzisz, to nie działa. Lepiej kup sobie rower, taniej wyjdzie, a i zdrowszy będziesz.....

szkod.ze tylko ty i kilku tobie podobnych tak sadzi

Tu się zgodzę. Należy żałować, że w tym kraju taki ciemnogród. Coś na wzór społeczności amiszy, nie używających radia , tv i jeżdzących konno. Jakie to uroczo zacofane.

Disco, ten fachowiec od sprzętu. Posiadacz cienkich kolumienek na 12cm głośnikach!!!!! Viena Acoustic Haydn Grand, które maja braki tak w dolnym jak i górnym paśmie /kiepskie głośniki/. I które warto dociążać kładąc na nie książki. Z tych kolumn to dobra jest tylko nazwa. Co tam jeszcze znajdziemy - do kolumienek grających połową pasma za źródło służy Lindemann DAC. Co za wspaniałe urządzenie grające pasmem przenoszenia dla formatów 16bit/44,1 takich jak CD i nic więcej. Tak to nie pomyłka pasmo 22kHz.

lindemanndac.jpg

Tu dla porównania wykres pasma przenoszenia prawdziwego DAC. Na wykresie tym możliwości Lindemann DAC kończą się na paśmie dla CD tam gdzie jest 44.1. Dla porównania wykres DSD to pasmo SACD. Jak widać tej technice bliżej jest do MP3 /pierwszy czerwony wykres 32K/.

dcselgarfreqresponse.jpg

Dalej. Odtwarzacz Krell CD 280KVI. Kupa złomu. Rozgrzewająca się dwie godziny od momentu włączenia do prądu jak piec martenowski. Tak to nie pomyłka ten typ tak ma. Odtwarzacz, którego testy wykazują, że gra średnicę a to chyba trochę za mało?

Disco. Wygumkuj sobie czym prędzej tą stopkę z posiadanym sprzętem. Jak chcesz kogoś krytykować to sobie pierw coś kup i nie ośmieszaj się.

>Bald

Rozumiem, że zamieścisz zdjęcie tego zestawu porównawczego wraz z opisem.

Tak dodawajcie sobie otuchy. Powodzenia.

Rochu, zapomniałeś dodać, że wtedy było bez VAT`u i Arton kupił w promocji z okablowaniem!

podstawowe pytanie: co te wykresy maja wspolnego z jakoscia dzwieku bo mnie to zastanawia?

To podstawy podstaw. Od tego się zaczyna. Nie można twierdzić, że pasmo im węższe tym lepsze. Tak może być tylko w przypadku słabych sprzętów. Można się zadowalać pasmem z telefonu komórkowego tylko czy jest to bardzo dobre granie?

bo nie przenoszą do 70 khz jak jego Sony hehehe.

A przenoszą? Czkamy na zdjęcie z odsłuchów porównawczych i na rzetelny opis. Chyba że to nie ma miejsca jak się domyślamy. Śmiało Bald.icon_smoke.gif

Arton, na razie to Ty może zastanów się nad swoim postępowaniem, później, ewentualnie można się zastanowić nad rzeczową dyskusją. Twoje na pewno przenoszą, kupę nie potrzebnych dźwięków, zamiast skupić się na warstwie słyszalnej....., mogę iść o zakład, że ty nawet tych 13kHz nie słyszysz....

To podstawy podstaw. Od tego się zaczyna. Nie można twierdzić, że pasmo im węższe tym lepsze. Tak może być tylko w przypadku słabych sprzętów. Można się zadowalać pasmem z telefonu komórkowego tylko czy jest to bardzo dobre granie?

pasmo HI-FI norma niemiecka DIN 40Hz-14kHz - mało? - wystarczało

a ile z tego słyszysz netoperku?

a może czakrami słuchasz

a kiedy się zorientują, że to PoS sprzedają je ze znaczącą startą

Chętnie kupię za pół ceny, tylko jakoś nikt nie chce odsprzedać. Masz OPPO BDP95? Masz może płyty SACD do odsprzedania? Póki co to wyprzedaże są ale z CD.

Już był jeden co narzekał na płyty SACD ale odsprzedać ich nie chciał.whistling2.gif

pasmo HI-FI norma niemiecka DIN 40Hz-14kHz - mało? - wystarczało

a ile z tego słyszysz netoperku?

Stara norma i już nie aktualna. Współczesna technika oparta na najnowszej wiedzy te normy oceniała jako niewystarczające do osiągnięcia najwyższej jakości. Ograniczenia z dawnych lat są do pokonania trzeba tylko chcieć.whistling2.gif

ps. czy należysz do ludzi "słyszących kable"? - bywały takie przypadki że gość słyszy kable, a nie słyszy uciętego pasma

czy należysz do ludzi słuchających pasma czy muzyki?

tak, mimo moich lat słyszę zmiany wynikające z każdej zmiany w konfiguracji co nie oznacza dla mnie, że węższe pasmo wyklucza słuchanie muzyki

i tak tyle wart system ile potrafią kolumny, co komu po skrajach jak w w środku dziury

Stara norma i już nie aktualna. Współczesna technika oparta ...

twój słuch też masz z "nowej techniki" czy taki jak ludzie z lat 60-tych

nie masz po prostu ich wrażliwości muzycznej i pasjonujesz się współczesna szybkością

jak się żyje tak się i słyszy

a co to , moderacja wzięła się do roboty (oczywiście nie czując bluesa)

rychło w czas, zgodnie z zasadą "nadgorliwiec to szkodliwiec" - mało że działanie niekompetentne, bez wyczucia to i bez pomyślunku

może niech nasz As się przedstawi i napisze co go tak ostatnio ubodło bo dotychczas dopuszczał wszelkie

głupoty (i w temacie i po za)

zamknij to Violet bo doczekamy się jeszcze ciekawszych kwiecistości

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.