Skocz do zawartości
IGNORED

Super Audio CD - taka piękna katastrofa!

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Kurna, śmiech na sali. Arton w jednym poście twierdzi, ze formaty bezstratne są najlepsze, a w innym, że mp3 jest lepsze niż CD. No to jak to Artonku jest z tym Twoim zdaniem? Masz jakieś?

Gzie ja tak twierdzę?

A dzisiaj tylko ten jeden kwadracik jest ważny zwany przetwornikiem.

Tak. Bez niego to kicha nawet w starych CDkach.

Ale mimo tych wyjątków, wierzę w stary, dobrze zaprojektowany sprzęt...

Jedyny należysz do tej sekty. Ale znam gorsze zboczenia. Życze miłej zabawy. Jaki złom ostatnio modny?

Kurna, śmiech na sali. Arton w jednym poście twierdzi, ze formaty bezstratne są najlepsze, a w innym, że mp3 jest lepsze niż CD. No to jak to Artonku jest z tym Twoim zdaniem? Masz jakieś?

Sory, ale to już wygląda na krucjatę, albo wogóle nie czyta wczesniejszych postów.

Mowa o jakości dźwięku, a konwersja mp3 to raczej nie ta liga, to że 80% ludzi słucha mp3 to nie znaczy, że to dobrze brzmi. A przecież o to się rozchodzi, prawda? Arton zawsze twierdzi, że formaty bezstratne są najlepsze, a tu nagle stwierdza, że miarą jakości jest to, że mp3 zastępuje CD. No przepraszam, ale może tylko ja mam zwidy? Skoro ktoś za wszelką cenę broni SWOJEGO ZESTAWU to nie ma to nic wspólnego, że to dobrze brzmi.

Tak samo można napisać, że skoro ponad 70% Amerykanów zajada ze smakiem hamburgery, to oznacza, że są zdrowe i pożywne. Wiadomo jednak, że jest inaczej....

Stajnia SACD to nic innego jak czysta manipulacja, czasami podchodzi to pod handel, bo inaczej tego nie można nazwać.

>>Arton

Oj, Artonku, no to co, przyznajesz, że sam przetwornik nie gra? U Ciebie, to nawet ta kosteczka ma problemy.

Jedyny należysz do tej sekty. Ale znam gorsze zboczenia. Życze miłej zabawy. Jaki złom ostatnio modny?

Oj, wolę taką sektę, niż wyroby księgowych, Artonku....

Jak chcesz porównania, to zapraszam, już raz dałem ogłoszenie i nikt się nie zgłosił? Boją się ludzie?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

, to że 80% ludzi słucha mp3 to nie znaczy, że to dobrze brzmi.

Gzie ja tak twierdzę?

Stajnia SACD to nic innego jak czysta manipulacja, czasami podchodzi to pod handel, bo inaczej tego nie można nazwać.

Jak taką wypowiedź można nazwać? Manipulacja, ciemnota czy zabobon?

Jak chcesz porównania, to zapraszam, już raz dałem ogłoszenie i nikt się nie zgłosił? Boją się ludzie?

Może po prostu nikt nie jest ciekaw?

Skoro uważasz, że mp3 zastępuje CD to oznacza, że to musi być z założenia lepsze, jak byś twierdził inaczej to napisał byś to chyba inaczej?

Arton, boisz się, że zagra lepiej?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Arton55, mógłbyś napisać co to za model SACD, z którego warstwa CD i CD brzmią jak mp3? Nie wątpię, że takich sprzętów jest więcej. W końcu każdy kupujący SACD chce usłyszeć jego lepszość.

Kolejne pytanie - jakie ma znaczenie cena Audio Note CD4.1? Masz zrobić dobry CD z garścią części za 1000zł.

Gość rochu

(Konto usunięte)

A jak jest cena Audio Note Cd4?

Ja widzę jak te nowe formaty wchodzą:

HDTV- ok. 10 lat

SACD -ok. 10 lat

BD Audio dopiero próbuje

pliki HiRes dopiero próbują

Na co liczysz SdMusa rok temu wprowadzony? Przypomnij sobie i zapomnij.

http://sdmusa.org/

http://applefobia.blox.pl/2010/06/Fanbojstwo-zarys-monografii.html

Gdy czytałem ten tekst miałem jedno skojarzenie - arton i jego komanda.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A już najlepsze są, kierowane widać z braku lepszych, argumenty dające się streścić: "masz 60 lat, więc jesteś stary pierdzielem, zamknij przeto dziób i słuchaj z pokorą co Jaśnie Oświeceni mają do powiedzenia". Próby prowadzenie dyskusji w tym duchu wystawiają jednoznaczne świadectwo autorowi tego typu tekstów.

Czekam z rozbawieniem na (zapewnie) kulturalną inaczej odpowiedź.

Tekst o wyższości własnego odtwarzacza nad 95% innych (w tym tych najlepszych) wygląda znośnie w wieku 20 lat. Bo to młodość, brak doświadczenia itp. W wieku 60 lat wygląda śmiesznie żeby nie powiedzieć żałośnie.

Głównym oceniającym (z nominacji własnej) sprzęt innych Forumowiczów jest ktoś, który za nic w świecie nie chce wyjawnić co sam ma.

Wątek krakowski i przynajmniej kilkadziesiąt odsłuchów. Nieformalnie kilka razy tyle. Gdzie poczytam o tym czego Ty słuchałeś? Gdzie poznam Cię z imienia i nazwiska? Jak dotąd potrafisz tylko szydzić i donosić do moderacji. Gdybyś jeszcze wiedział jakie ta moderacja ma o Tobie zdanie to z pewnością byś wyluzował.

>Disco

Ja gdybym miał taką wiedzę jako profesjonalista o audio to zajął bym się np. fotografią. Jak się ma kłopot ze słuchem to zawsze można jeszcze na oczach polegać.

Powiem dalej - nawet wiadomo co jest najlepsze w/g pana Disco. Oczywiście to co jest na półce w salonie. A konwertery HiRes, serwery audio, multiformatowce jak BR/SACD/CD/FLAC są oczywiście do bani. Stąd to w kółko powtarzanie nie stać cię. Ciekawe ile osób czuje się po takich zakupach zrobionych w balona. Ile osób zdało sobie sprawę z wartości kolekcji płyt na którą wydali kupę kasy a które są aktualnie nic lub prawie nic nie warte. Najgłupszą rzeczą jaką można dziś zrobić to kupić nowy odtwarzacz CD za kilkanaście tyś. Proszę do mnie nie mieć pretensji. To nie ja robiłem ludzi w balona ośmieszając inne technologie jak to próbują jeszcze robić nieliczni. Ktoś to musi głośno powiedzieć. Panowie dość oszukiwania i chrzanienia o szumach w SACD których nie słychać i tym podobnych dyrdymał lub braku różnicy między CD a HIRes . Za dużo osób uwierzyło w only CD i teraz mamy brak takich płyt u nas na rynku. Jest to efekt stadnego myślenia. Niczego więcej. Ludzie sobie życzą CD mają CD. Ludzie nie chcą się teraz głośno przyznać, że popełnili błąd i dokupują gramofon próbując zaradzić sytuacji. Proszę zobaczyć jak żyje zakładka z tematami o Vinylach. Czy to jest rozwiązanie? Dla niektórych pewnie tak ale nie jest to przyszłość. Jak wytwórnie się nie zreflektują z studyjnymi plikami to jedynym prawdziwym formatem audio będzie SACD. smilee.gifsmilee.gifsmilee.gif

Jakbyś miał dobry słuch wiedziałbyś że tego co masz w domu słuchać się nie da. Do człowieka który jest naszym wspólnym znajomym mam duże zaufanie.

Najlepsze według mnie jest to co jest dobre. I nieważne czy ma 10, 20, 30 czy 40 lat, czy jest to zupełnie nowe. Nie znam nikogo poza tym małym stadkiem na forum kto twierdziłby że zakup CD to strata czasu i kasy. A znam różnych. W tym takich których stać na wszystko. Mogą w każdej chwili kupić klocek za kilkaset tysi. Powyższy wpis jest zwyczajną manipulacją lub efektem braku wiedzy i osłuchania. Niczym więcej.

Odnośnie sprzętu. Części do bardo dobrego odtwarzacza kosztują ok. 1 tyś. PLN. Oczywiście liczy się dobry projekt. Czyli jak sie ma dobry napęd i dac nie jest tajemnicą, że potrafi zagrać jak jak CD ze złotej obudowy za 13 tyś. PLN. a przyjmijmy , że kosztowało 3 tyś. PLN reszta czyli ok. 10tyś. PLN to opłata frajerska. Co na to naganiacze?

Największym naganiaczem jesteś Ty. Napęd i DAC to dopiero powiedzmy 10% sukcesu.

Tekst o wyższości własnego odtwarzacza nad 95% innych (w tym tych najlepszych) wygląda znośnie w wieku 20 lat. Bo to młodość, brak doświadczenia itp. W wieku 60 lat wygląda śmiesznie żeby nie powiedzieć żałośnie.

Ale to nie upoważnia do szydzenia z czyjegoś wieku. Nikt z nas nie posiada eliksiru wiecznej młodości, każdy się prędzej czy później zestarzeje. Czy miło będzie wtedy słuchać jak będzie z nas szydziła młodzież o wiele pokoleń młodsza?

Wątek krakowski i przynajmniej kilkadziesiąt odsłuchów. Nieformalnie kilka razy tyle. Gdzie poczytam o tym czego Ty słuchałeś? Gdzie poznam Cię z imienia i nazwiska? Jak dotąd potrafisz tylko szydzić i donosić do moderacji. Gdybyś jeszcze wiedział jakie ta moderacja ma o Tobie zdanie to z pewnością byś wyluzował.

Będę napewno na Warsaw Audio Show. Co roku bywam. Nie wiem czy jestem osobą aż tak ciekawą i wartą poznania. Pozatym ja Ciebie też nie znam z imienia i nazwiska, a tylko z Forumowego nicka. Moderacja gdyby miała do mnie jakieś zastrzeżenia - to by mi powiedziała bezpośrednio, udzieliła ostrzeżenia, w skrajnym przypadku zbanowała. Mówienie "a wiesz co o tobie mówi pan X" traktuję jako zwykłe plotkarstwo.

Znamienne, że nie wymieniałem w swoim wpisie nikogo personalnie a odezwałeś sie Ty.

Pozdrowienia.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie zgadzam się z twierdzeniem, że "naprawdę dobry (klocek) musi trochę kosztować". Elektronika w audio jest banalna w porównaniu np elektroniki w domowym komputerze.

Zauważ, że najlepsze domowe komputery kosztują 1,5-2 tysiące USD, a są wielokrotnie bardziej zaawansowane technicznie niż np odtwarzacz cd accuphase.

Wyceniając technikę zawartą w urządzeniach, odtwarzacz cd powinien kosztować kilkaset USD. Ok 100 USD najprostsze modele, do 1000 USD te w złotych obudowach.

To tak jakby audi za model a6 zamiast 100-200 tysięcy, żądało 1-2 mln zł....

Daj już spokój z tym pitoleniem. Wykonaj za 5 tysi odtwarzacz klasy w/w Audio Note. Choć jak znam życie nawet go nie słuchałeś. Nawiasem mówiąc Audio Note stosuje "przestarzałe" rozwiązania: 18-bitowe kości;-)

Jakbyś miał dobry słuch wiedziałbyś że tego co masz w domu słuchać się nie da. Do człowieka który jest naszym wspólnym znajomym mam duże zaufanie.

No dobra.

Ten znajomy, przykro to napisać ale jestem co jakiś czas prowokowany, nie ma pojęcia o cechach dobrego dźwięku. Uważa, że jest jedna - czystość. I faktycznie tą jedną posiada nic poza tym. Złote obudowy za 20 koła napędzają 12 cm. woofery w Sonusach! Dźwięk pozbawiony dynamiki w skali makro i mikro oraz basu. Niepotrafiący zagrać gęstej aranżacji. Brak przezroczystości, głębi i wglądu w scenę. Kłopoty z powietrzem, mikroinformacją i wybrzmieniami. Co ma? Dobre samopoczucie. Podłączył ostatnio XLRy Nordosta i mówi, że ma pełniejszy dźwięk?! Mało się nie polałem. Jak słyszy dźwięk gdzieś z boku to myśli, że to oznaka referencji. Ja mu na to, że mam podobnie z plazmy Panasa jak zaczyna się bloczek reklamowy to dźwięki za każdym razem wędrują po całym pokoju. Kto mu pomógł kupić coś takiego? Otrzymał poradę na forum a może u dystrybutora?

kArtonek55 sprzedaj zatem te swoje cudenka skoro panas wystarczy. A ten panas to jakis aparat foto, TV LCD czy moze sam Janusz Panasewicz spiewa u Ciebie w pokoju sorołnd sołndowca , łałdiofila?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość rochu

(Konto usunięte)

No dobra.

Ten znajomy, przykro to napisać ale jestem co jakiś czas prowokowany, nie ma pojęcia o cechach dobrego dźwięku. Uważa, że jest jedna - czystość. I faktycznie tą jedną posiada nic poza tym. Złote obudowy za 20 koła napędzają 12 cm. woofery w Sonusach! Dźwięk pozbawiony dynamiki w skali makro i mikro oraz basu. Niepotrafiący zagrać gęstej aranżacji. Brak przezroczystości, głębi i wglądu w scenę. Kłopoty z powietrzem, mikroinformacją i wybrzmieniami. Co ma? Dobre samopoczucie. Podłączył ostatnio XLRy Nordosta i mówi, że ma pełniejszy dźwięk?! Mało się nie polałem. Jak słyszy dźwięk gdzieś z boku to myśli, że to oznaka referencji. Ja mu na to, że mam podobnie z plazmy Panasa jak zaczyna się bloczek reklamowy to dźwięki za każdym razem wędrują po całym pokoju. Kto mu pomógł kupić coś takiego? Otrzymał poradę na forum a może u dystrybutora?

Ten twój znajomy istnieje tylko w twojej wyobraźni.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No dobra.

Niestety to nie ten znajomy;-)

Kto tu cwaniakuje, to każdy wie. Arton, a może w końcu odpowiesz mi na pytanie, jak przedstawia się Twoja droga poznania dobrego dźwięku? Bo teksty reklamowe to każdy może sobie zacytować...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Póki co jesteś niewiarygodny! Taka cwaniacka zagrywka.smilee.gifsmilee.gifsmilee.gif

Wyluzuj. Nie chce mi się czytać inwektyw, w cztery oczy nie powiedziałbyś ani słowa - uwierz.

W sumie wcale się nie dziwię że Twój sprzęt gra słabo bo tak naprawdę co w nim ma grać? Kiepskie źródło? Tani amplituner? Czy szrotowe kolumny? Niestety z g.. bata nie ukręcisz.

Ty jesteś jasnowidzem?????

Złamanego grosz bym nie dał za bzdurne i nieuwiarygodnione opinie.

Najzwyczajaniej, powiedzmy sobie to szczerze, kłamiesz!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdy czytałem ten tekst miałem jedno skojarzenie

kombos - wariant dogmatyczno-psychoanalityczno-finansowy z pre-kombosem i deprecjantem intelektualnym:

"Buhaha...! Ajfon jest debest, a ty zazdroscisz, ze mnie na niego stac, ty debilu!"

:D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Arton, przestań wszystkich obrażać i nazywać cwaniakami! Tylko człowiek myślący inaczej próbuje w taki sposób bronić swoich racji! I nie podawaj znowu swoich kochanych wykresów, bo nie tu leży prawda. Najważniejsze jest osłuchanie! Bez tego każdy plastik gra bardzo dobrze!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ty jesteś jasnowidzem?????

Złamanego grosz bym nie dał za bzdurne i nieuwiarygodnione opinie.

Najzwyczajaniej, powiedzmy sobie to szczerze, kłamiesz!

Znam Twój sprzęt. Amplituner nie radzi sobie z budżetowym wzmacniaczem stereo. Yamaha AX-900 zrobiła z niego miazgę. Stary Sony TA-F 555 ES (jeden z najlepszych ESów jakie wyszły kiedykolwiek) jeszcze większą - w każdym aspekcie. Źródło ma u siebie Bald. Kupił dla hecy za niewielką kasę po tym osławionym tuningu. Podpięty do Krella zagrał jak... Szkoda epitetów. A łykał płyty SACD, w tym między innymi pożyczone Darkside of the moon - podobno referencja. Kolumny Sony reklamowane są jako "do odsłuchu SACD" z pasmem przenoszenia do 70 kHz (oczywiście spadku nie podano). Brzmią fatalnie, jak to określił znajomy: "taniość słyszę". Dostępne w cenie około 1000 PLN/sztuka. I powiedz co tu ma grać? Gra tylko Twoja wyobraźnia.

Arton, przestań wszystkich obrażać i nazywać cwaniakami! Tylko człowiek myślący inaczej próbuje w taki sposób bronić swoich racji! I nie podawaj znowu swoich kochanych wykresów, bo nie tu leży prawda. Najważniejsze jest osłuchanie! Bez tego każdy plastik gra bardzo dobrze!

Disco powołuje się na nieznajomego znajomego, który niby jest a go niema. Mówi o dźwięku , który niby słyszał a nie słyszał. Jak to nazwać? Czy zarzucasz mi brak osłuchania? Skąd wiesz jakie ja mam. Rościsz sobie wiedzę tak jak Disco? Jeżeli tak to wybierz sobie uczciwe określenie na siebie.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Zastanawia mnie upór naszego kolegi.

Jakaś przyczyna tego być przecież musi.

Może jest pracownikiem jakiegoś upadającego sklepu z audiofilskimi płytami?

A może zrobił większy prywatny import płyt SACD pod kątem np. Allegro i po prostu wtopił kasę?

Jak myślicie?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Disco powołuje się na nieznajomego znajomego, który niby jest a go niema. Mówi o dźwięku , który niby słyszał a nie słyszał. Jak to nazwać? Czy zarzucasz mi brak osłuchania? Skąd wiesz jakie ja mam. Rościsz sobie wiedzę tak jak Disco? Jeżeli tak to wybierz sobie uczciwe określenie na siebie.

Twój cudowny amplituner 6x 120 watt "do odsłuchu SACD" to zwykły wzmacniacz cyfrowy. Posiada wszelkie wady systemu. Grzeszy muzykalnością, brzmi ostro, chwilami jeździ po uszach. Nadaje się do słuchania przez osobę mało wrażliwą, może z nieco przytępionym słuchem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.