Skocz do zawartości
IGNORED

Utworzenie zakładki 'Akustyka'

romekjagoda

Czy jesteś za utworzeniem nowej zakładki 'Akustyka'?  

222 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy popierasz pomysł utworzenia zakładki 'Akustyka'?

• Tak
    • Nie jestem zdecydowany / nie wiem
    • Jestem zdecydowanie przeciwny

Rekomendowane odpowiedzi

No dobrze, ale zauważ, że dajmy na to zakładka Hi-End w 98% składa się z przeniesionych wątków,

które z powodzeniem funkcjonowały w STEREO i w zasadzie nikomu to nie przeszkadzało, dopóki jakoś to działało.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Zakładkę Stereo możnaby podzielić np: na poddziały:

- Multichannel

Dość osobliwe.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Użytkownicy+

No dobrze, ale zauważ, że dajmy na to zakładka Hi-End w 98% składa się z przeniesionych wątków,

które z powodzeniem funkcjonowały w STEREO i w zasadzie nikomu to nie przeszkadzało, dopóki jakoś to działało.

Tyle tylko, że przestało działać wraz z przypływem altusolubych ... Hi-End, to ucieczka przed ugrzęźnięciem w brodziku. Inna sprawa, że być może dobrym rozwiązaniem, byłoby powstanie zakładki "Dla początkujących".

Jestem przekonany, że tematy związane z akustyką, powinny być nadal w ramach zakładek Hi-End i ew. Stereo. Trzeba jedynie doprowadzić do tego, żeby łatwo je było zlokalizować, np. tak jak proponuje Romek.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

..a mnie zbanowali... w temacie akustyka ...wyraziłem tylko swe zdanie że dla mnie 25 latek to ...żaden autorytet w audio...chyba ze ukończył studia z akustyki na politechnice ... sami amatorzy....i daleka droga przed nimi....a tu proszę profesjonaliści samozwańcy...

psułeś profesjonalną reklame :) a tak naprawde nikt z osób idzielajacych się w akustyce nie jest w stanie pochwalic sie jakąkolwiek szkołą w temacie

ja grzecznie pare razy pytałem kto weryfikował ich wiedze skoro nazywaja sie profesjonalistami o doswiadczeniu nawet nie wspominałem i zawsze sie potem tylko gotowało

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Podobnie nikt nie jest wykształciuchem od kabli, a jaki wielu forumowiczów uważa się w tej dziedzinie za profi ;)

A swoją drogą, to chyba tendencja jest odwrotna, im ktoś ma mniejsze wykształcenia z dziedziny elektroniki, elektryki tym bardziej słyszy.

Coś to się kłóci z Twoim rozumieniem rzeczy... ;)

Podobnie nikt nie jest wykształciuchem od kabli, a jaki wielu forumowiczów uważa się w tej dziedzinie za profi ;)

A swoją drogą, to chyba tendencja jest odwrotna, im ktoś ma mniejsze wykształcenia z dziedziny elektroniki, elektryki tym bardziej słyszy.

temat kabli proponuje pominąc,natomiast w akustyce i budowie kolumn jest wiele osób o uznanej reputacji ktore temat wykształcenia w dziedzinie mają potwierdzony stosownym wykształceniem zweryfikowanym przez instytucje do tego uprawnione i nie jest to uniwersytet trzeciego wieku co ostatnio staje się nagminne :)

• Użytkownicy+

hmm, jakoś z akwarystyki ludki dyplomów nie robią, a wiedzę co niektórzy mają ogromną... Kolarz też wie, na których gumach mu się lepiej jedzie i nie musi znać wzoru na obwód koła. Poprzez doświadczenie i prawdziwą pasję, można poznać więcej niż student, który klepie na pamięć i natychmiast po egzaminie zapomina. Papierek, to żadna wiedza. Jak jest, to dobrze i tyle.

• Użytkownicy+

..a mnie zbanowali... w temacie akustyka ...wyraziłem tylko swe zdanie że dla mnie 25 latek to ...żaden autorytet w audio...chyba ze ukończył studia z akustyki na politechnice ... sami amatorzy....i daleka droga przed nimi....a tu proszę profesjonaliści samozwańcy...

Równie dobrze można wyrazić zdanie, że po 45 roku życia g... się słyszy. Pytanie tylko, po co takie złośliwości wypisywać ? Na dodatek, w dniu czyiś 25 urodzin ... wybitny takt i elegancja ...

znachor tez ma pasje i to ogromną bo po co mu papierek

Jak pojedziesz do Amazonii i coś Cię ukąsi, to się módl, żebyś takiego znachora bez papierków spotkał ...

Tak się zastanawiam z uśmiechem na ustach od ucha do ucha (ludzie to mają dziwne pomysły) czy istnieje akustyka

Hi-End i zwykła.

Hi-End to w operze, filharmonii i ... kościele :)

Nie zgadzam się Twoim podejściem. Niestety, ale ustrojstwa, droższe kable i inne gadżety, pozostaną zawsze dla wtajemniczonych. Przeciętny Kowalski który w przypływie kaprysu zapyta na naszym forum, o kolejny gadżet (play station i dotykową komórkę już ma), będzie miał gdzieś pomiary, wełny mineralne itp. Ma być sprzęt Yamahy, bo synowi kupił organy tej firmy i są fajne, ew. Sony (pod telewizor do kompletu). Jak się gościa uda przekonać do mało znanej mu firmy .... to już sukces. Nie uwierzę, że gość przestawi przeszkloną biblioteczkę, witrynkę z kieliszkami, czy zakryje ustrojem szklane drzwi na taras... Do tego trzeba lat doświadczeń ... i powolnego urabiania małżonki ;) Myślę, że i tak niewielu to się udaje.

Ludzie chcą być "nowocześni", ale nie wyglądać wśród znajomych na dziwaków. Pochwalić się nowym sprzętem, jest coool, ale ustrojstwa są podejrzane.

System ma być za 25000zł i co czytamy :

- niestety pudełka stać będą w pokoju dziennym domu, stąd o poprawianiu akustyki nie myslę nawet (żona chyba nie zrozumiałaby :) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I tyle w temacie ...

Ukryta Zawartość

Jak pojedziesz do Amazonii i coś Cię ukąsi, to się módl, żebyś takiego znachora bez papierków spotkał ...

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

to teraz w Amazonii znachorzy surowice produkują ?

palton nie pisz śmiesznych rzeczy ,a jak cie polska zmija urąbie to pamietaj prosto do do hobbysty pasjonata ktory ma wiwarium

To jakaś paranoja!

to wyższy stopień

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

To jakaś paranoja!

Nie, to rzeczywistość ... Żona ma często decydujące zdanie ... dlatego ustroje to Hi-End.

"palton nie pisz śmiesznych rzeczy"

Można przerzucać się przykładami, pewnie na każdą okoliczność jakieś się znajdą. Kubica pewnie inż mechanikiem też nie jest ... a doskonale wie, czy auto jedzie lepiej, czy nie. Ale to jest mało istotne, rozmawiamy tu, o ew. zmianach na forum. Jedną z ciekawszych propozycji, jest powstanie zakładki akustyka. Są za i przeciw i poruszajmy się w tej tematyce.

czy jedzie lepiej to wie ale jakos nie słyszałem zeby Adriana Neweya miał wkrótce zastapic bo taki ma zapał i pasje

w temacie zakładki juz glosowałem oczywiscie za bo to forum hobbystyczne wiec im wiecej zakładek tematycznych tym lepiej

• Użytkownicy+

czy jedzie lepiej to wie ale jakos nie słyszałem zeby Adriana Neweya miał wkrótce zastapic bo taki ma zapał i pasje

w temacie zakładki juz glosowałem oczywiscie za bo to forum hobbystyczne wiec im wiecej zakładek tematycznych tym lepiej

Ok.

Ja wciąż nie głosowałem, bo nie ma odpowiedzi która by mi pasowała. Jestem za takim rozwiązaniem, żeby w prosty sposób było można odszukać żądane zagadnienie, w tym akustykę. Nie popieram dalszego dzielenia zakładek (przynajmniej nie tak), bo spowoduje to zanik w nich ruchu i nadmierne rozdrobnienie. Poza tym, tak trzeba rozwijać forum, żeby ułatwiać życie forumowiczom i jednocześnie nie zmieniać wyglądu i podstawowych mechanizmów. Dodanie możliwości sortowania, lub dzielenia zakładki na poszczególne zagadnienie, jest takim właśnie wyjściem. Kto zechce, będzie widział jak do tej pory całość. Ktoś inny, będzie mógł wybrać szczegółowe zagadnienie. Pytanie tylko, czy to jest możliwe. Sądzę że tak, ogłoszenia funkcjonują na podobnej zasadzie.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Kolego ...palton...25 lat to trzeba sluchac zeby miec, wyrobic sobie jakies tam wlasne wnioski i niestety nie da sie tego przeskoczyc...a urodziny ..tu wystepujemy pod nickami i osoby jako takie, dopoki ich nie poznam w realu nie interesuja mnie wcale...krytykuje nie ludzi tylko ich zachowanie Tobie tez tak radze...a jak bedziesz mial 64 lata powiedzmy to przekonasz sie ze pasmo sie nie liczy az tak bardzo..

Dziwię się, że ten wątek/głosowanie jest na "Bocznicy", a nie w "Stereo".

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Problemem Forum stała się zakładka Hi-End.

Oto nagle dowiedzieliśmy się, że wpływ pracy lodówki na system elektroakustyczny to hi-end, jakikolwiek kabel byle drogi to hi-end,...

Odnoszę podobne wrażenie niestety. Z jednej strony dobrze że w tym dziale skanalizowały się bardziej zaawansowane tematy, z drugiej - przynajmniej dla mnie, po odwiedzeniu iluś tam wystaw ze sprzętem hi-end - ta nazwa brzmi zniechęcająco.

A i tak najciekawsze wątki na forum są zazwyczaj gdzie indziej - w Klubach, w Analogu lub w DIY

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Odnoszę podobne wrażenie niestety. Z jednej strony dobrze że w tym dziale skanalizowały się bardziej zaawansowane tematy...

Przepraszam najmocniej, ale skanalizowali to tam się głównie branżowcy mniej lub bardziej oficjalnie reklamujący

swoje sklepy, usługi czy mimochodem polecający konkretne akcesoria, którymi akurat przypadkiem handlują.

Cała reszta, to w ogromnej większości wątki powyciągane ze STEREO i sztuczne utrzymywanie przy życiu tego całego Hi-End,

a jedyna różnica pomiędzy poziomem dyskusji czy roztrząsanych tam zagadnień, to pułap cenowy, na którym się poruszamy.

No sorry bardzo, ale jak dla mnie tematy w stylu "Helo ziomy jaki wzmacniacz do kolumn za 400" na STEREO mają taką samą wartość

jak tematy w stylu "Co kupić za 25.000" zakładane lub przenoszone z automatu do Hi-End tylko dlatego, że 25.000 wygląda lepiej niż 400

a w środku jednych i drugich mamy zazwyczaj to samo masło maślane, przetykane ofertami czy to sklepów czy pokątnych handlarzy.

Wszyscy narzekają na poziom zakładki STEREO a to przecież w dużej mierze zasługa powołania do życia zakładki Hi-End,

hurtowego przenoszenia tam wszystkiego co "warte" przeczytania i zakładania nowych tematów w bardziej "elitarnym" dziale,

gdzie jest chociaż cień szansy, że ktokolwiek się nami zainteresuje, o ile rzucimy jakąś konkretną kwotą "do wydania"

bo z tym wydawaniem też różnie bywa, ale ten czy inny forumowicz "zaistniał", a pozostali się "wykazali" wiedzą

polegającą głównie na wróżeniu z fusów co z czym "powinno się zgrywać" a co z czym "powinno pomóc" w tym czy tamtym.

Wyobraźcie sobie na chwilę, że do STEREO wracają nagle wszystkie tematy pierwotnie tam założone,

a zobaczycie jaki poziom sobą reprezentuje zakładka Hi-End i co się tam skanalizowało.

Skanalizowało się tylko tyle, że nikomu się nie chce udzielać na STEREO, bo dla jednych to obciach, dla innych strata czasu,

nie to co Hi-End, gdzie pada pytanie "Co kupić za 25.000" i odpowiedzi w stylu "Gdybym ja miał tyle do wydania..."

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

...

No sorry bardzo, ale jak dla mnie tematy w stylu "Helo ziomy jaki wzmacniacz do kolumn za 400" na STEREO mają taką samą wartość

jak tematy w stylu "Co kupić za 25.000" zakładane lub przenoszone z automatu do Hi-End tylko dlatego, że 25.000 wygląda lepiej niż 400

a w środku jednych i drugich mamy zazwyczaj to samo masło maślane,

...

I zazwyczaj w przypadku 25,000 występuje żona jako przeszkoda ;).

Te żony to takie anyustroje akustyczne są...

Dość osobliwe.

Ok, przynaję - palnąlem głupstwo. (to w emocjach ;) ) - dobrze, że ktoś to zauwazył.

Chodziło mi jednak, że jeśli byłyby poddziały to możnaby łatwiej zaprowadzić porządek i wielu nurtom wydzielić kącik, tak, by nikt nie czuł sie poszkodowany.

------------------------------------------------------------------------------

Po tygodniu dyskusji pokuszę się o krótkie podsumowanie:

1) znakomita większość dostrzega potrzebę wydzielenia w takiej lub innej formie działu Akustyka, bądź jako osobnej zakładki (pytanie tytułowe ankiety), bądź w formie poddziału w zakładce stereo;

2) wydaje się, że by pozostać pragmatycznym i trzymać się tematu postulaty można/należy wysuwać tylko ad. działu 'Akustyka'

3) najlepiej, by dział 'Akustyka' istniał w ramach jednej zakładki, bez dzielenia go na 'hi-end', 'hifi', 'początkujący', etc.

Jeśli któryś z powyższych punktów budzi kontrowersje / jest niezgodny prosze o komentarze.

Mam w związku z powyższym także pytanie: czy możemy porozumieć się/zgodzić co do postulatu utworzenia działu 'Akustyka' w ramach zakładki 'Stereo' (bez tworzenia osobnej zakładki)?

PS.

I zazwyczaj w przypadku 25,000 występuje żona jako przeszkoda ;).

Te żony to takie anyustroje akustyczne są...

Możnaby im wątek poświęcić ;) "Żona jako antyustrój akustyczny i sposoby rozwiązania tego dylematu" ;)

Powrót po dłuższej przerwie...

Myśle,że akustyka(już wyżej pisałem)jest częścią systemu stereo i wymyślanie dla niej osobnej zakładki jest nonsensem.Jeśli częścią systemu odsłuchowego jest kolumna,wzmacniacz,CD czy gramofon lub są nimi również kable,to trzeba by dla każdego z osobna tworzyć zakladki?Po to właśnie jest zakładka stereo i tam powinny znajdować się wątki dotyczące tego tematu a akustyka pomieszczenia odsłuchowego jest częścią systemu stereo.Za chwile,ktoś wykrzyczy"Utworzyć zakładke dla kabli...osobną"lub...

A to czasem nie jezd nowy...biznesik?

Jeśli tak to jest jus zakładka...sponsorowane.

Myśle,że akustyka(już wyżej pisałem)jest częścią systemu stereo i wymyślanie dla niej osobnej zakładki jest nonsensem.Jeśli częścią systemu odsłuchowego jest kolumna,wzmacniacz,CD czy gramofon lub są nimi również kable,to trzeba by dla każdego z osobna tworzyć zakladki?Po to właśnie jest zakładka stereo i tam powinny znajdować się wątki dotyczące tego tematu a akustyka pomieszczenia odsłuchowego jest częścią systemu stereo.Za chwile,ktoś wykrzyczy"Utworzyć zakładke dla kabli...osobną"lub...

A to czasem nie jezd nowy...biznesik?

Jeśli tak to jest jus zakładka...sponsorowane.

Modrzew, a high-end to jest co? Powielona zakładka stereo.

Co do akustyki, to wyraźnie napisałem nie tylko ja, ża moznaby utwworzyć tak jak w dziale ogłoszenia kategorię/dział 'Akustyka' w ramach zakładki 'Stereo'. Widzisz jakies wady takiego rozwiązania? Czy sugeruje ono, że akustyka nie jest elementem toru stereo? Co do innych możliwych kategorii w ramach zakładki 'Stereo' nie chcę się wypowiadać, bo nie tego dotyczy ten wątek. Niemniej na wielu forach struktura jest znacznie bardziej rozbudowana i skutkuje to znacznie lepszą przejrzystością forum i łatwościa odszukania informacji. Mówiąc otwartym tekstem nie mam nic przeciwko, więcej, wydaje mi się, że byłoby znacznie lepiej, gdyby w ramach Zakladki 'Stereo' były działy: Kolumny, wzmacniacze, Źródło itd.

Co do ostatniego pytania, to dlaczego wszędzie węszyć znowu biznesik? To jest forum pasjonatów/hobbystów. Jeszcze pare postów wyżej ktos zarzucał, że sami amatorzy dyskutują w wątkach o akustyce, a teraz posądzenie o biznesik... Ale, ok: z mojej strony deklaracja - nie jest to biznesik.

Powrót po dłuższej przerwie...

Po tygodniu dyskusji pokuszę się o krótkie podsumowanie:

1) znakomita większość dostrzega potrzebę wydzielenia w takiej lub innej formie działu Akustyka, bądź jako osobnej zakładki (pytanie tytułowe ankiety), bądź w formie poddziału w zakładce stereo;

2) wydaje się, że by pozostać pragmatycznym i trzymać się tematu postulaty można/należy wysuwać tylko ad. działu 'Akustyka'

3) najlepiej, by dział 'Akustyka' istniał w ramach jednej zakładki, bez dzielenia go na 'hi-end', 'hifi', 'początkujący', etc.

Poinformuję Administrację.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb

Pewnie administracja poprze...biznesik.Jakby mogło być inaczej.Ręka ręke...

romekjagoda

Ja odbieram zakładke Hi-end jako wyższy stan wtajemniczenia w stereo...tylko tyle.

Co do akustyki i rozdrabniania na poszczególne działy(zakładki) według składowych systemu,to tak jak napisałem wyżej...bzdura.

Nikt niczego nie węszy a zwyczajnie wygląda samo z siebie.Wystarczy tylko się rozejrzeć i poczytać,jak to ważna jest akustyka.

Dobrze,ze wątek jest na bocznicy bo co nowsi userzy mogliby pomyśleć,że ona sama wystarczy do odtwarzania muzyki.

Taka ona ważna się zrobiła...ostatnio.Sam się zacząłem zastanawiać czy klocków nie sprzedać i nie zainwestować w akustykę,bo może sama

zagra lepiej bez systemu.W życiu najważniejsze są proporcje a co niektórzy o tym zapominają.Administracje zrozumie...mają zarabiać.

mlb

Pewnie administracja poprze...biznesik.Jakby mogło być inaczej.Ręka ręke...

modrzew, porzuć choć na chwilę ten rewolucyjny ton i pomyślże logicznie: co w tym wypadku jest biznesem dla Site? Czyż nie to by forum kwitło i użytkownicy byli zadowoleni, wówczas wpływy z reklam będą większe?

A od kiedy zależy wam na userach?To jakaś nowość jest.Nie ma nic rewolucyjnego w tym co napisałem,szkoda tylko,że ci co powinni pisać w sponsorowanych...piszą gdzie indziej a ty zaraz rewolucja.Tych od akustyki co tak mocno domagają się osobnego wątku,skieruj na sponsorowane

bo sami na to nie wpadną.

Wpływy z reklam będą większe jak zaczną pisać branżowcy w wątkach sponsorowanych.Czyż to nie Eureka?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.