Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody

CuBa_88

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna po waszych radach zakupiłem wzmacniacz Harman/Kardon HK6500. Teraz przyszła kolej na kolumny i chciałbym sprecyzować swoje oczekiwania co do nich:

- cena ich nie powinna przekroczyć 1000 zł

- będę na nich wysłuchiwał muzyki typu: HH i TECHNO

- pare razy chciałbym je wykorzystać na domówke

- powinny być to kolumny podłogowe

- pokój mam 20m2

To są wymagania co do kolumn, ale także zastanawiam się co powinienem dalej kupić tzn. jeszcze zamierzam dokupić słuchawki (też prosze o rady tak do 200zł słuchawki), CD (taki także dosyć niedrogi, najlepiej pasujący do wzmacniacza ale to i tak nie jest najważniejsze), tuner (także opis taki jak do CD), karta muzyczna w kompie (ale to już mi doradziliście) oraz zastanawiam się czy będą mi potrzebne takie rzeczy jak korektor graficzny, przedwzmacniacz i inne. Wiem że może dużo takich tematów było ale zawsze chciałbym się upewnić czy to dalej aktualne i czy może są jakieś dobre okazje kupna jakieś rzeczy po tańszej cenie. Co do kolumn to już mam paru kandydatów ale chciałbym aby było ich jak najwięcej tzn. tych których ja znalazłem to są:

- Technics SB-T200 (nie wiem czy dwudrożne wystarczą do muzyki którą słucham)

- Mission 702e

- JBL LX2004

- CERWIN VEGA V-10F

Z chęcią bym je posłuchał ale nie wiem czy we Wrocławiu jest gdzie bo jak byłem np. w Media-Markt to były tylko jakieś HECO ze znanych mi a reszta to pierwsze co widziałem. Może w ZUBERze będą ? Jak ktoś gdzie by się dało to też prosze pisać.

https://www.audiostereo.pl/topic/8614-pocz%C4%85tek-przygody/

>Cuba

Jeszcze się nie zdecydowałeś? Miałeś już trochę rad nie tylko dotyczących kart komputerowych, ale też i kolumn. Chociaż, kto pyta .....

Z tych co wymieniłeś to chyba jednak JBL, ale chyba zwiększyłeś budżet na ten cel?

Ciekawe, oprócz rodzaju muzyki, to miałem podobne założenia co do zestawu audio. Do mojego HK6500 podpiąłem Kody AV702F (zależało mi na nowych kolumnach podłogowych w przystępnej cenie).

O wrażeniach słuchowych już gdzieś pisałem (wątek 935), więc powiem tylko, że mocy jest sporo a na brzmieniu się nie zawiodłem. Słuchawki mam też w określonej przez ciebie cenie: zamknięte Sennheisery HD 212Pro - mi odpowiadają (może do czasu aż posłucham lepszych), głęboki bas, spełniają założenie żeby odizolować mnie od otoczenia.

Tylko że pare osób mi odradza KODA'y i mówi że lepiej wypadną już Mission'y 702e. Sam już się troche pogóbiłem aha i prosze o jakąś rade CD odtwarzacza ;) Może jakiś Harman, Technics, Yamaha lub Sony ? A może NAD ? Jak myślicie co będzie najlepsze ? Aha a temat kolumn dalej nie rozwiązany :(

SIEMA

APROPO TWOJEGO DYLEMATU Z ZAKUPEM GŁOSNIKÓW.PRZYJACIELU NIE BĘDZIESZ MIAŁ PROBLEMÓW Z ZAKUPEM PODŁOGÓWEK ZA 1000 PLN, PONIWAŻ TO NIE BEDZIE MIAŁO NAJMNIEJSZEGO ZNACZENIA JAKIE GŁOSNIKI KUPISZ ZA TĄ KASĘ (WSZYSTKO DYKTA) A DOTEJ ELEKTRONIKI TYM BARDZIEJ.JESLI CHODZI O NADA JAK NAJBARDZIE WZMACNIACZ (TYLKO) DO TEGO KUP SOBIE ROTELA RCD02 I JAKIES GŁOSNICZKI ZA OKOŁO CONAJMNIEJ 2000PLN I JAKOŚ TO MOŻE ZAGRA...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) te tonsile to chyba nie z dykty tylko z mdfu nowiki 1049zl co o tym sadzicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Już mam wzmacniacz Harmana HK6500 ;] Szukam teraz kolumn do niego i compacta. A co do tego że do 1000 zł będą takie same to wątpie bo słuchałem paru kolumn w Media ale to i tak jakieś nieznane itd. ale rozróżniałem dźwięk :P :D

Dobra to zaczne od kupienia kabli :D ;) Powiedzcie jakie będą najlepsze i które do kolumn a które do podłączenia z kompem (na sam początek - jak się dorobie CD i tunera to raczej nie będe korzystał z połączenia z kompem) ;]

I jeszcze jedno. Powiedzcie mi czemu nikt nie kupuje tych kolumn ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) koleś już zjechał z ceną nawet o 100 zł. Możecie powiedzieć czy to są takie wmiare kolumny czy w takiej cenie można coś lepszego wyrwać ?

Ukryta Zawartość

Kolumny Kody są naprawdę ok. - oczywiście jak na tą cenę, a właśnie jeśli chodzi o cenę to nowe kosztują ok. 900 zł. Powstaje pytanie czy warto zaoszczędzić 200 zł. czy też dołożyć i mieć gwarancję itp., a poza tym z kolumnami tak jak z samochodami. Wyjeżdżasz z salonu i tracisz na wartości (no przynajmniej z tymi tańszymi). A w ogóle to recesja i wszystko ciężko sprzedać. Kupić też, bo ciężko kasę nazbierać, i każdy zakup trzeba dobrze przemyśleć

--- no Koledzy i Koleżanki pomóżcie Cubie uniknąć zakupów nieprzemyślanych-----

Cuba> niechze sarkazm to nie bedzie dla Ciebie jezyk obcy ;-) To moje nie bylo do Ciebie...

Pamietaj, ze z kabli najwazniejsze sa te ktore zasilaja Twoj sprzet. Musisz je koniecznie wymienic. Albo chociaz obciagnac szlauchem i wygrawerowac na nim "Velum" :-)

znajomy szukał onegdaj budżetowego zestawu kd i wybraliśmy właśnie kodę, bo naprawdę przyzwoicie brzmiała zwłaszcza w porównaniu do padalca typu sony, a to czy ona jest z mdf-u , dykty czy tektury to chyba jest mniej ważne od tego co słyszysz...

> Cuba

Dlaczego nikt nie kupuje tych kolumn? Bo to żaden interes. Wybulić trzeba za transport - i to sporo - a jak coś będzie nie tak? Pojechać i sprawdzić, by mieć pewnośc? Cały zysk na ich zakupie pójdzie w cenę benzyny. Jak by był z dużego miasta, to już by sprzedał. A tak musi liczyć na to, iż ktoś w pobliżu będzie potrzebował kolumn lub opuścić jeszcze bardziej.

do techno i hh radził bym raczej paradigmy. Ja tez szukałem kolumn pod techno i troche cięższe brzmiena (rock,metal itp.) i wybralem monitory paradigma 3v3. Porównywałem jbl 2003 lx (wielu polecało:/ ) z paradigmami i naprawde jbl jeżeli chodzi o niższe częstotliwości i bas no... w ogóle mi się nie podobały. Takie bezpłciowe :/

juz jakies male kody grały lepiej.Możesz wziąść jeszcze pod uwagę b&w 602 s3.

...i nie myśl wcale że duży potrafi więcej.

Gdy kumple zobaczyli co kupiłem (nie znaja sie za bardzo hehe) to powiedzieli: co za malutkie popierdółki sobie kupiłeś?

...mina im zrzedła jak podłączyłem ;)...ale co sie bede rozpisywał...

Myśle że do domówek lepiej sie jednak nadadzą podłogowce :))

Ale co widzę?MariuszaJ walki z kablarzami ciąg dalszy :)

>>Himera myśle że każdy z nas tutaj mogłby opisać jak to kolegom szczęki opadły.:) To jeden z jaśniejszych punktów tej całej zabawy ;)

No to tylko co do tych Paradigm'ów troche bym musiał dozbierać ale już zrozumiałem że sprzęt audio jest jak sprzęt od kompa ;] Może dozbieram do tych 7.3 ;] A co do okablowania to dajcie jeden konkret :) Wiecie jakie są moje preferencje :) Aha i jeszcze CD jaki polecacie ? Taki najlepiej nie drogi do 500 zł ;)

Naprawdę wystarczą ci podstawowe kable z tych co polecają na stronce

Ukryta Zawartość

interkonekty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) klasyfikacje/interkonekty.pdf

kable głośnikowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) klasyfikacje/kableglosnikow.pdf

masz tez na stonie ocenione inne elementy hi-fi

od razu poczujesz różnice :)

nie ma żadnego sensu wydawac kase na dobry sprzęt jak bedziesz miał zwykłe kable.

Nawet słuchając hh czy techno .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

juz nie mitologizujmy znaczenia kabli.. wiecej zmian wnosi wymiana elektroniki/kolumn niz wymiana kabli ... Kable sa wazne ale zeby spelnialy swoja funkcje maja gdzies ten sygnal dostarczac a co z tego jesli elektronika/kolumny beda badziewne??

P.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.