Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw gramofonowy + pomoc

ambush

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytane (jeżeli głupie to Wybaczcie i Bądźcie dla mnie łaskawi;), ale wolę zadawać pytania niż udawać ze wszystko wiem).

Mam taki zestaw (a właściwie 'za chwilę' będe takowy posiadać):

Pro-Ject Debut III

CAMBRIDGE AUDIO 640P

GOLDRING 2300

Pytanie jakie dobrać do tego zestawu kolumny? i wzmacniacz (bo będzie potrzebny tak? czy nie?)

Preferencje muzyczne:

wszelkiego rodzaju prog-rock/metal/jazz Porcupine Tree, Opeth, Oceansize etc. czasami electro jak Parov Steral czy The Crystal Method

Powierzchnia: ok 20m2

Fundusze:1000 maaax 1500pln (mogą być używki, lepiej dobrą używke w cenie gorszej nówki)

Pozdrawiam,

Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/86304-zestaw-gramofonowy-pomoc/

Łukaszu,

Kupiłeś gramofon, przedwzmacniacz gramofonowy i całkiem porządną wkładkę. Potrzebował będziesz jeszcze wzmacniacza zintegrowanego, kolumn, dwóch par kabli połączeniowych (interkonektów) i kabli głośnikowych. Do 20 m kw. wstawiłbym kolumny podłogowe, a budżet podzieliłbym tak aby przeznaczyć 400-500 zł na wzmacniacz i 800-1000 złotych na kolumny oraz około 150-200 zł na kable. Wypada teraz pochodzić po komisach ze sprzętem audio lub poprzeglądać portale aukcyjne. Wzmacniacz pewnie jakiś japoński (Denon, Marantz, Yamaha, Kenwood, Sony, no coś takiego), kolumny natomiast raczej europejskie. Można się starać kupić kolumny i wzmacniacz w jednym komisie lub od jednej osoby która oferuje używany sprzęt audio na aukcji, powinno być trochę taniej, albo dorzucą kable do tego.

Pozdro,

Yul

P.S. Wkładka może nie dać się prawidłowo zrównoważyć w tym ramieniu Pro-Jecta - wówczas dokupuje się cięższą przeciwagę - nowa około 50 zł, używanych nie widziałem.

Po co mu wzmacniacz zintegrowany jak ma CA 640?Co do reszty się zgadzam, ogólnie nie ma jakiś specjalnych "zestawów analogowych", więc możesz poszukać w zakładce stereo. Skoro masz przedwzmacniacz to odpada też kwestia zintegrowanego przedwzmacniacza. Zastanów się czy chcesz kolumny podłogowe czy podstawkowe do tego pomieszczenia - 20m nadaje do obu rodzajów, chociaż w tej cenie ciężko jest trafić dobre podłogowe. Najpierw wybrabym kolumny, a potem wzmacniacz pod kątem kolumn, odsłuchać kilka modeli i potem polować na allegro. Ja kupiłem wharfedale diamond 10.6 za 650, do tego mam yamahe ax570 za 150(po znajomości, normalnie koło 300zł) - w sumie 800zł - gra całkiem nieźle, neutralnie. Ale w Twoim budzecie można lepiej, ostatnio była yamaszka ax700 za 4 stówy w dobrym stanie. Ogólnie nie warto się spieszyć z wyborem i szukać okazji, które nie trafiają się czesto.

Przeciwwage lepiej dociążyć domowym sposobem, chyba że jesteś skrajnym estetą lub jeżeli ten goldring jest bardzo ciężki.

Po co mu wzmacniacz zintegrowany jak ma CA 640?Co do reszty się zgadzam, ogólnie nie ma jakiś specjalnych "zestawów analogowych", więc możesz poszukać w zakładce stereo. Skoro masz przedwzmacniacz to odpada też kwestia zintegrowanego przedwzmacniacza. Zastanów się czy chcesz kolumny podłogowe czy podstawkowe do tego pomieszczenia - 20m nadaje do obu rodzajów, chociaż w tej cenie ciężko jest trafić dobre podłogowe. Najpierw wybrabym kolumny, a potem wzmacniacz pod kątem kolumn, odsłuchać kilka modeli i potem polować na allegro. Ja kupiłem wharfedale diamond 10.6 za 650, do tego mam yamahe ax570 za 150(po znajomości, normalnie koło 300zł) - w sumie 800zł - gra całkiem nieźle, neutralnie. Ale w Twoim budzecie można lepiej, ostatnio była yamaszka ax700 za 4 stówy w dobrym stanie. Ogólnie nie warto się spieszyć z wyborem i szukać okazji, które nie trafiają się czesto.

Przeciwwage lepiej dociążyć domowym sposobem, chyba że jesteś skrajnym estetą lub jeżeli ten goldring jest bardzo ciężki.

Wzmacniacz zintegrowany to w jednej obudowie przedwzmacniacz i wzmacniacz mocy, czy w tej obudowie bedzie tez przedwzmacniacz korekcyjny gramofonowy nie ma znaczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tomaszu, nie nerwowo, bo narobisz koledze początkującemu niepotrzebnego zamętu. Kolega podaje, że ma CA 640P, gdzie "P" oznacza phono, a więc przewzmacniacz gramofonowy, bez wzmacniacza zintegrowanego nie zagra mu muzyka nijak.

Co do przeciwagi, to twój sposób jest oczywiście dobry w myśl zawołania bacy: "Trza se jakoś radzić!", rzucił baca wiążąc buta dżdżownicą :)

Oczywiście może się zdarzyć, że jak kolega poczatkujący kupi jakąś integrę, np. przykładową Yamahę, to będzie tam już miał pre gramofonowe do wkładek MM. Wtedy zakup CA 640P okaże się przedwczesny, ale niekoniecznie zbędny.

Pozdro,

Yul

Ale dzdzownica się sprawuje, a ja mam w kieszeni 50 zł, a dokładniej 65:)większośc zintegrowanych pre gra wyraźnie gorzej nawet od niższego modelu 540, więc zakup CA myśle że jest udany. Z tego co wiem to stare wzmacniacze sony mialy dobry pre. Przepraszam za zamęt i nieścisłość w terminologii. pzdr

oj nie większość :D ja mam taki PRE co ma taka sekcje phono, że klekajcie zewnętrzne pre za grubą kasę :), właściwie to dopiero idzie ale nie był to zakup w ciemno :),

no ale to budżetu całościowego wliczając gramiaka z wkłądką i tym co zostaje na resztę by brakło :)

pzdr. Łukasz

kolumny kup Tannoye M2 ( nie M1 M2.5 itd.... ) w tej kasie jak i nawet sporo wiekszej grają wyśmienicie. Można je kupić średnio po 500-700

zaufaj i bierz w ciemno

Ukryta Zawartość

generalnie mam dużo lepszy sprzęt ale znam te koluminki bdb i naprawde są świetne, kupiłem je sobie nawet na chwile tak mi się spodobały, potem dostała je dziewczyna.

ps. To nie moja aukcja :), tak znalazłem i wyglądają ładnie

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

Mówisz, że takie dobre te kolumny w tej klasie cenowej? Sam się rozglądam, bo mam stare złomy.

Da się to podpiąć do starego Technicsa? Wiem , to też złom , ale powolutku powymieniam na coś lepszego.

w tej klasie jak i wyższej mało dla nich jest konkurencji, słuchałem ich w salonie audio u znajomego porównywalem z kolumnami nowymi w kwotach 3000-4000k, jakieś JBLe głównie i nigdy nie miałem 100% pewności czy te drozsze większe itp byly by lepsze :). Oczywiście od dołu nie zagrają wszystkiego ale tego nie zrobią żadne monitorki świata bo fizyka na to nie pozwala. Ale ogólnie robią robotę bdb.

a podłączyć możesz pod wszystko :), a to jaki technics jest każdy wie :)

pzdr. Łukasz

Może tutaj będą taniej?

Wyglądają dobrze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Polatałem trochę po aukcjach i co Powiecie na takie kolumny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,i jaki by trzeba (gdyby warto je akurat kupić) dobrać do nich wzmacniacz? Co do CA 640P to jest jeszcze możliwość zmiany na coś innego..może faktycznie lepiej zintegrowany z pre gramofonowym? Jeżeli tak to jaki pod te Tannoy'e?

Ukryta Zawartość

ambush

Bardzo dobry wybór jak na początek. Jednak ja na Twoim miejscu nie szukałbym wzmacniacza ze zintegrowanym przedwzmacniaczem gramofonowym, no chyba że ten drugi jest wybitny ale takich nie ma. Na początek masz odsprzedawalny przedwzmacniacz gramofonowy i tego się trzymaj. Pozostaje poszukać Ci tylko poszukać przyzwoitego wzmacniacza a to już dosyć trudne. Za chwilę będziesz miał tyle wzmacniaczy ile wpisów. Ja proponuję na początek coś z używanych Nadów ale tych wyższych np. 370 lub 372 pod warunkiem że sprawne. Dlatego proponuję jeszcze przejrzeć EBay UK. Szczytem marzeń byłoby oczywiście posłuchanie przed zakupem. Powodzenia.

pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

co z tego jak i m2 i m4 itd nie jest w stanie przenieś od dołu tego co powinno być przeniesione :) to robić 2x więcej kociołu nie ma sensu wg mnie ... :), całe zrównoważenie się psuje, i muzykalność.

Generalnie słuchanie zaczyna się od minimum 20woofera ale u mnie minimum to 25 żeby to miało sens :). 15-16 nie są w stanie po prostu przenieść dołu, nie zależnie jakie by one nie były super :)

pzdr. Łukasz

Czy jest sens płacić więcej za te M2 po tuningu?

Jak myślicie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie tam nie ma co tuningować :), a zmiana kondzi na takie same tylko " lepszej " firmy, albo wymiana kabli :D mija się z celem :), te kolumny w standardzie takie jakie są sa bdb :)

pzdr. Łukasz

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zapewne zaraz będzie jak zwykle, kwota do wydania to max 1500pln.

Tannoy tysiak, Nad proponowany przez paweljazz ponad tysiak, i gdzie tu półtora tysiaka?:)

Chyba że ambush dołoży do 2500, ale zaraz ktoś zaproponuje 3000 może 4000 tysiaki,tak bywa w wielu wątkach:)

Poza tym dla M4 trzeba miejsca.

Jak ma 20m to chyba znajdzie miejsce dla M4 - które 1000 nie kosztują, można spokojnie dostać za 700 zł. NAD 370 za drogi, ale są tanie dobre yamahy/marantze. Z tego co pamiętam tannoye nie grają jakoś jaskrawo, więc z yamahami nie bedzie zbyt jasno i ostro. Nawet w 1000 zł za kolumny i wzmak się zmieści. Ja celowałbym w m4 zamiast m2, z dobrym wzmakiem jednak jestwięcej basu, przydatne zwłaszcza w jazzie.pzdr

Gość rydz

(Konto usunięte)

To zależy co stoi w tych 20 metrach, no i gdzie w jazzie potrzebne jest więcej basu?:) ciekawe.

Wątek powinien znaleść się w zakładce stereo.

Jeszcze jedno Tannoy M4 i Yamaha to ogromna buła na basie:)dziękuję.

na pierdołach :) generalnie jakie jest sens dłubać w kolumnach za 700zł i po co ??. Dłubać o ile ktoś wie jak sie dłubie można w ambitniejszych konstrukcjach, i nie na zasadzie wymiany kondzi na takie same tylko niby lepsze i wyklejenie skrzynki matą w środku no proszę was..... :). To tak jak by w maluchu zakładać alu felgi 17 i miał z tego tytułu lepiej się prowadzić tylko dlatego, że ma zajebistsze felgi .. :)

pzdr. Łukasz

A gdybym jednak mógł wydać mniej na kolumny? Powiedzmy 400-500zł. Co byście zaproponowali z kolumn podłogowych? Duża byłaby różnica w jakości pomiędzy nimi a M2 czy M4? Tylko tak dla normalnego śmiertelnika. No, prawie normalnego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.