Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć DVD do wzmacniacza

Slawkus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie

Mam pytanie w sprawie podłączania dvd (marantz 7001) do wzmacniacza stereo. Marantz ma wyjścia audio analogowe tj: front R i L, sub, tyły ale ma też wjścia tzw. "mixed chanel 2ch R + L". I mój dylemat jest taki jak dobrze podłączyć to dvd żeby nie tylko film ale i muzyki na wzmaku stereo posłuchać. Na razie podłączyłem kable sygnałowe z ww mixed 2ch do aux wzmaka, ale nie wiem czy nie powinienem do fornt R + L dvd? Proszę o pomoc i opinie. Acha czekam na kolumny więc nie mam nawet jak sprawdzić, a naprawdę żeby to podłączyć (wszystki kable) i włożyć dvd do stolika rtv (pomysłu żony) jest sporo zachodu, więc wolę teraz to poprawić póki mam trochę więcej czasu.

pozdrawiam

Slawkus

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20537-0-20911900-1315590157_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Serdecznie

Mam pytanie w sprawie podłączania dvd (marantz 7001) do wzmacniacza stereo. Marantz ma wyjścia audio analogowe tj: front R i L, sub, tyły ale ma też wjścia tzw. "mixed chanel 2ch R + L". I mój dylemat jest taki jak dobrze podłączyć to dvd żeby nie tylko film ale i muzyki na wzmaku stereo posłuchać. Na razie podłączyłem kable sygnałowe z ww mixed 2ch do aux wzmaka, ale nie wiem czy nie powinienem do fornt R + L dvd? Proszę o pomoc i opinie. Acha czekam na kolumny więc nie mam nawet jak sprawdzić, a naprawdę żeby to podłączyć (wszystki kable) i włożyć dvd do stolika rtv (pomysłu żony) jest sporo zachodu, więc wolę teraz to poprawić póki mam trochę więcej czasu.

pozdrawiam

Slawkus

Dobrze podłączyłeś jak najbardziej ,tamte front,tyły central to wyjscie analogowe 5,1 do podłaczenia amplitunera do słuchania SACd,DVD AUDIO,lub oglądania płyt dvd i kożystanaia z dekoderów wbudowanych w odtwarzacz.

Witam

Dzięki za pomoc, wolałem się spytać bardziej doświadczonych forumowiczów - nie chciałbym się później zastanawiać czy słuchając muzyki to nagranie jest takie czy może to przez złe podłączenie ;)

Witam

Dzięki za pomoc, wolałem się spytać bardziej doświadczonych forumowiczów - nie chciałbym się później zastanawiać czy słuchając muzyki to nagranie jest takie czy może to przez złe podłączenie ;)

Nie ma sprawy nic by sie nie stało ,miałem taki odtwarzacz i bardzo fajnie grał ze wzmacniaczem pm7001,i amplitunerem kina domowego SR-6003.

Chyba źle podłączyłeś.

W większości lepszej jakości DVD wyjscie front L+R ma lepszą jakość niż mixed channel.

Także do stereo - front L+R. Przynajmniej tak jest w moim playerze i wyraźnie mówi o tym instrukcja. Na mixed channel opampy są gorszej jakości.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Podłączenie masz wykonane prawidłowo! W czasie odtwarzania ścieżki 5.1 masz sumowany sygnał z wszystkich kanałów, jak podłączysz do frontów, to podczas oglądania filmu będziesz słyszał tylko część ścieżki dźwiękowej. Czy gorzej słychać stereo niż z wyjść frontowych? Pewnie nie, jeśli tak, to możesz wykonać podwójne połączenie - do dwóch wejść we wzmacniaczu i przełączać wejścia w zależności czego słuchasz/oglądasz. Moim zdaniem szkoda kasy na dodatkowy kabel... ;-)

do słuchania muzyki - podłącz dvd z wyjść FRONT L R do wzmaka do wejścia CD

jeżeli nie masz systemu wielokanałowego i oglądasz film z dźwiękiem np 5.1 - podłącz do MIXED L R do wejście AUX czy VIDEO we wzmaku

czyli używasz dwóch par chinchy i odtwarzacz masz zapięty do dwóch wejść we wzmaku

zależnie czego słuchasz/oglądasz albo używasz podłączenia dla stereo (front l r)

albo dla materiału wielokanałowego (mixed)

dlaczego nie olać mixed i nie uzywac tylko front l r ?

ano dlatego że np na filmie 5.1 dialogi masz w znacznej części w kanale centralnym , jak zapniesz się wyjściami

front l r dialogi będą gorzej/słabo słyszalne , jak zapniesz się wyjściami mixed l r - będziesz je słyszał

poprawnie bo odtwarzacz zmiksuje sygnały z wszystkich dostępnych na nośniku kanałów i poda je na wyjścia mixed l r

jeśli nie masz systemu wielokanałowego i podpinasz to do stereo - poszukaj w menu odtwarzacza opcji ustawień dźwięku

na wyjściach - na bank możesz ustawić już w odtwarzaczy zmiksowanie dźwięku wielokanałowego do wyjść LR

(prawdopodobnie sygnał ten pojawi się na mixed)

do słuchania muzyki - podłącz dvd z wyjść FRONT L R do wzmaka do wejścia CD

jeżeli nie masz systemu wielokanałowego i oglądasz film z dźwiękiem np 5.1 - podłącz do MIXED L R do wejście AUX czy VIDEO we wzmaku

czyli używasz dwóch par chinchy i odtwarzacz masz zapięty do dwóch wejść we wzmaku

zależnie czego słuchasz/oglądasz albo używasz podłączenia dla stereo (front l r)

albo dla materiału wielokanałowego (mixed)

dlaczego nie olać mixed i nie uzywac tylko front l r ?

ano dlatego że np na filmie 5.1 dialogi masz w znacznej części w kanale centralnym , jak zapniesz się wyjściami

front l r dialogi będą gorzej/słabo słyszalne , jak zapniesz się wyjściami mixed l r - będziesz je słyszał

poprawnie bo odtwarzacz zmiksuje sygnały z wszystkich dostępnych na nośniku kanałów i poda je na wyjścia mixed l r

jeśli nie masz systemu wielokanałowego i podpinasz to do stereo - poszukaj w menu odtwarzacza opcji ustawień dźwięku

na wyjściach - na bank możesz ustawić już w odtwarzaczy zmiksowanie dźwięku wielokanałowego do wyjść LR

(prawdopodobnie sygnał ten pojawi się na mixed)

Masz świętą rację, ja pominąłem mixed bo na swoim playerze nigdy nie oglądałem filmów z użyciem systemu stereo, po prostu miałem go podpiętego do TV SCART-em i tyle... :)

Jeśli używa się swojego systemu stereo również do filmów, to trzeba podpiąć 2 komplety cinch dokładnie jak mówisz.

Przepraszam za zamieszanie.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.