Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiany w Serii V Musical Fidelity

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Jedna z moich ulubionych marek - Musical Fidelity (znana w pewnych kręgach jako Musical Infidelity ;) ) wypuściła nową wersję V-DAC'a. Nazywa się ona V-DAC II (a jakże!).

Zmiany obejmują:

1/ Kosmetykę - pudełko jest teraz srebrne a nie szaro-ponure

2/ Dodano asynchroniczne wejście USB a tak naprawdę to po prostu wepchano do środka kompletnego V-Linka

3/ Troszkę usprawnień technicznych skutkujących ograniczeniem zniekształceń do 50% poprzednika i separacji m/kanałowej do -105dB

Obrazki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz plotki: V-Link na www divineaudio został oznaczony jako "discontinued".

To daje nadzieję na V-Link II... jedyne usprawnienie jakie przychodzi mi do głowy to izolacja galwaniczna. Ale to tylko moja spekulacja.

Żałuję, że nie zdążyłem kupić V-Linka, następca pewno będzie droższy. Dopłaci sie za srebrne pudełko. :(

O V-Linka wzbogacił się również ulepszony DAC Serii M, nazywa się teraz M1 DAC-A. Dostępny już w tym miesiącu.

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/86444-zmiany-w-serii-v-musical-fidelity/

jeszcze możesz kupić np. tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale czy to ma sens? Lepiej już chyba poczekać na V-Link II, albo kupić na e-bay USBridge MHDT Lab... nie taki ciepły jak V-Link ale mówią, że lepszy...

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

a moze zmien sobie plyte glowna na taka z wyjsciem coax? ostatnie doswiadczenie z interfejsami USB-SPDif pokazaly, ze nawet wyjscie z integry dawalo lepszy rezultat. a wyjdzie chyba taniej. sam mam na razie tak zrealizowane polaczenie i jest ok. wolalbym raczej dokupic karte wewnetrzna typu ESI Maya z wyjsciem coax. z drugiej strony dwoch moich znajomych majacych podobnego typu karty porownywalo je z integra (ALC889) i nie stwierdzilo roznic albo bardzo minimalne.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Zanim zrobię prawdziwy serwer dedykowany tylko do muzyki to jestem zmuszony korzystać z laptopa bez takiego wyjścia - stąd poszukiwania interfejsu USB/SPDIF.

Używałem w tym samym czasie konwenter V-link, Trends Audio ud-10, i teralink x2. Nie zauważyłem w zasadzie różnicy, może trends gra żywiej niz te inne. Dwa nie wiem jak wy słyszycie te wszystkie marketingowe zabiegi :)

Jedni słyszą a inni nie - Bozia dała każdemu z nas różne uszy.

Sprowadzanie wszystkiego do marketingu czy parametrów technicznych to daleko idące uproszczenie.

Weźmy 2 butelki wina: jedyna informacja na etykiecie to rocznik, cena, zawartość alkoholu.

Twierdzisz, że z podobnymi informacjami jw. wino będzie ZAWSZE podobne? I różnica w smaku to TYLKO marketing?

To zrób test w sklepie, kup 2 flaszki "na ślepo". Możliwości jest kilka: A lepsze od B, B lepsze od A, A=B. Ale wierz mi: Twój gust to tak osobista i skomplikowana sprawa, że NIGDY A nie będzie się równać B.

A zaawansowana elektronika to równie (jeśli nie bardziej) skomplikowane zagadnienie jak winiarstwo.

Trywializując w ten sposób niedaleko zajedziemy.

Różnice pomiędzy przetwornikami USB/SPDIF istnieją. Jest to sprawdzone na tanim i drogim sprzęcie. Gdyby nie istniały, to należy zawsze kupować najtańszy. To oczywiste.

Chris Connaker tak powiedział, opisując HiFace: "At the end of the review period I really concentrated on comparing the Halide Design Bridge to the M2Tech hiFace. I used Windows, OS X, iTunes, Amarra, J River etc... to make sure I reached an accurate conclusion. Every comparison ended the same way. Using the Bridge was like removing cotton from my ears as the greater level of clarity and detail were readily apparent. I try very hard not to make unsubstantiated mountains of difference out of realistic mole hills of difference as can be the case in so many audiophile conversations."

A mi się udało zamówić V-Linka, zanim Musical odtrąbi wielki technologiczny sukces wprowadenia izolacji galwanicznej i wprowadzi Series II po wyższej cenie. :)

Czy HiFace jest asynchroniczny?

Owszem.

Plotki o V-Link II zaczynają się potwierdzać...

Ukryta Zawartość

Ale żadnych technicznych konkretów. Stawiam na izolację galwaniczną, srebrne pudełko. Z napisu na nim wynika że wciąż max 24/96...

Przy okazji: pewnien Klubowicz ma już w domu V-DAC II. Dźwiękowo ponoć bez różnicy (porównuje z posiadanym V-DAC z pierwszej serii) za to w środku dużo biedniej w sensie braku elementów dyskretnych do ew. tuningu. Same jakieś scalaki... ;) Jego zdaniem nie warto szarpać się V-DAC II.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Bebechy V DAC vs V DAC II

Ukryta Zawartość

post-38757-0-77850500-1319758175_thumb.jpg

post-38757-0-46076900-1319758181_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bebechy V DAC vs V DAC II

Ukryta Zawartość

gdzieś na necie porównywali i ponoć ma mniejsze zniekształcenia lepszą rozdzielczość wysokich ale czy to prawda ?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Jedna z moich ulubionych marek - Musical Fidelity (znana w pewnych kręgach jako Musical Infidelity ;) ) wypuściła nową wersję V-DAC'a. Nazywa się ona V-DAC II (a jakże!).

Zmiany obejmują:

1/ Kosmetykę - pudełko jest teraz srebrne a nie szaro-ponure

2/ Dodano asynchroniczne wejście USB a tak naprawdę to po prostu wepchano do środka kompletnego V-Linka

3/ Troszkę usprawnień technicznych skutkujących ograniczeniem zniekształceń do 50% poprzednika i separacji m/kanałowej do -105dB

Obrazki

Ukryta Zawartość

Teraz plotki: V-Link na www divineaudio został oznaczony jako "discontinued".

To daje nadzieję na V-Link II... jedyne usprawnienie jakie przychodzi mi do głowy to izolacja galwaniczna. Ale to tylko moja spekulacja.

Żałuję, że nie zdążyłem kupić V-Linka, następca pewno będzie droższy. Dopłaci sie za srebrne pudełko. :(

O V-Linka wzbogacił się również ulepszony DAC Serii M, nazywa się teraz M1 DAC-A. Dostępny już w tym miesiącu.

to swietnie ze w koncu zdecydowali sie zastapic tego v-daca tylko ze mnie przed jakimikolwiek dalszymi ogledzinami tego srebrnego pudelka interesuje jedna sprawa: czy gra to przyzwoicie czy wciaz to tylko budzet jak jedynka?

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Też się właśnie zastanawiam nad kupnem MF V-DAC II znalazłem nawet

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z darmową wysyłką. Przekonuje mnie asynchroniczne usb (bo głównie ten rodzaj podłączenia mnie interesuje) próbkowanie starczy 16/44,1 takie jak na CD nie potrzebuję wiekszego, ale jakby coś to V-DAC II 'zapas ma'. Chcę podpiąć pod NAD'a C370 który zasila Tannoy'e M4 i tyle. Warto?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.