Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  120 członków

Simaudio Klub
IGNORED

Simaudio CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Nie.

Targuj, bo 5700zl to cena taka sobie. Można drasnac taniej.

Jak nigdy tego nie robiłeś to zostaw to okablowanie, ja użyłem Neotecha linka UP OCC w teflonie i konektory Furutecha, ale ja mam narzędzia i zaciskarki do takich szpejów.

Ale bez ingerencji możesz pobawić się podkładkami, Isoacoustic Orea Bronze, coś od Finite Elemente, chociaż ten Moon na wlasnych nóżkach też brzmi bardzo spoko.

A terminale Viablue.

IMG_20210415_010848.jpg

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

6 minut temu, sir.jax napisał:

Nie.

Targuj, bo 5700zl to cena taka sobie. Można drasnac taniej.

Jak nigdy tego nie robiłeś to zostaw to okablowanie, ja użyłem Neotecha linka UP OCC w teflonie i konektory Furutecha, ale ja mam narzędzia i zaciskarki do takich szpejów.

Ale bez ingerencji możesz pobawić się podkładkami, Isoacoustic Orea Bronze, coś od Finite Elemente, chociaż ten Moon na wlasnych nóżkach też brzmi bardzo spoko.

A terminale Viablue.

IMG_20210415_010848.jpg

wow wygląda to super.. ale bezpiecznik chce wymienic i tak koniecznie 😄 skoro masz ten model to moze pojde w Twoim kierunku z wyborem bezpiecznika? bo niezbyt wiem jakie są oferowane na rynku i jak ingerują w brzmienie nawet ? Niee zbiłem cenę do 5000 zł choc widziałem że chodziły kiedyś i po 4600 zł. Ale targowalem sie dlugo, w sumie od 2 miesiecy walczę z gościem 😉  nie zwyklem juz od dawna kupować używek, mam wszystko nowe i troche boję się bez odsluchu go brać, jednak nie sadzę by ktoś był aż takim oszustem by wystawiac niedziałający sprzęt hmmm

11 minut temu, Marcouss napisał:

ale bezpiecznik chce wymienic i tak koniecznie 😄 skoro masz ten model to moze pojde w Twoim kierunku z wyborem bezpiecznika?

Ja akurat mam Verictuma X Fuse X2. 

Ostatnio ćwiczę w DACu Verictum X fuse X2 vs SR Orange i mam zagwozdkę, chociaż na tę chwilę siedzi Orange. 

Verictum to poziom jakościowy tego Orange, a teraz porównaj ceny 😁, zaś oba mają trochę odmienny sznyt.

HifiTuning i chyba Synergistic Research nie da się wypożyczyć,  trzeba kupić tak przynajmniej jest w AVCorp.

Ale Verictuma możesz dostać na 18 dni i po tym czasie oddać jak nie pasuje, no i akurat ja wiem od razu jak wkładać Verictumy i SRy, żeby  bylo dobrze. Przez lata żonglowania tymi bezpiecznikami można to opanować, na słuch zresztą też. 

Na foto masz jaki tam jest bezpiecznik, czyli szybki 2A.

IMG_20210415_010828.jpg

Edytowane przez sir.jax

ooo fantastyczna instrukcja.. Tu widzę że chyba już niedostępny ten Verictum X Fuse X2 hmmm. A to ja nawet nie wiedziałem, że bezpieczniki są kierunkowe 😮 to jak ja to sam mam ogarnąc hmm..W starych Technicsach bezpieczniki wymieniałem sam, na takie same i tyle, ale tam to była prościzna..tu widze że ja nie wiem czy podołam wypięcia go w gniazda, a co dopiero zamontowania...

a na AvCorp wszystkie bezpieczniki mają T, a nie F...

Ta kierunkowość dla wielu jest kontrowersyjna, ale w rozdzielczym systemie nie ma problemu, żeby nie ogarnąć. 

Trzeba jeszcze zrozumieć jak powinen brzmieć we właściwym kierunku, bo w wątku o bezpiecznikach kilka osób tak naprawdę wybrało nie te stronę, ale jak im pasuje to ich sprawa.

Zresztą Verictum jak zagadasz to potwierdzi Tobie o czym mówię, mialem kiedyś wszystkie ich bezpieczniki x fuse, x fuse X2 i x fuse XC w ocenie ich brzmienia napisalem do nich jak "wystopniowali" ich soniczne cechy i w odpowiedzi dostalem info, ze dobrze je opisalem i dobrze słyszę 😉

Jak to X2 niedostępny, jak dwa tyg temu sprzedałem X Fuse i w jego miejsce kupiłem X2 do DacAmpa słuchawkowego.

Napisz do Verictuma o bezpiecznik 6,3x32mm T 3,15A i tyle, ja taki mam w 250i (szybkich nie mają w tym rozmiarze).

Zobacz, czy gdzieś można nabyć z warunkiem zwrotu SR Orange, bo to jedyny sensowny poniżej Purple i Master.

Na eBayu są w bdb cenie, ale z Anglii, więc nie wiem jak tam ze zwrotem.

A dla zabawy małym kosztem to masz na alliexpress spoko bezpieczniki, mają dobre opinie i kosztują aż 100zl z hakiem 😁

Edytowane przez sir.jax

dużo informacji na raz 😄

https://www.gfmod.pl/pl/p/Verictum-X-Fuse-bezpieczniki-audiofilskie-srebrzone/272

tu napisali, że wycofane z oferty, ale to i tak nie ten rozmiar.. Jak się nie uda to po prostu nabędę do 240i bezpiecznik bo widzę, że z tym łatwiej.. A to ciekawy wątek z tym SR Orange bo z tego co pamiętam (znów powołam się na Pantaleona 😄 ) wspomniane było, że zdecydowanie nie poleca bezpieczników SR, a dodatkowo cena jest z kosmosu - strona 41 tegoż forum 😛

racja, chyba po prostu do nich napiszę i zapytam. To juz będę miał kwestie modeli chociaż rozwiązaną. Ale wciąż nie wiem jak to zamontować nie niszcząc płytki z zawartością 😄

1 minutę temu, sir.jax napisał:

No i ...? Jakiś wniosek?

Łatwiej będzie znaleźć pasujący 😄

Wszystkie materiały które przejrzałem, nawet te od Ciebie, wskazują że "błędem jest stosowanie bezpieczników zwłocznych tam, gdzie producent przewidział bezpiecznik bezzwłoczny bo to grozi zniszczeniem sprzętu oraz nawet pożarem". Jak to się ma w praktyce? Stosujesz zwłoczne z powodzeniem, jak się domyślam, więc jak wiele ryzykujesz tak obiektywnie patrząc 🙂 ?

37 minut temu, Marcouss napisał:

dużo informacji na raz 😄

https://www.gfmod.pl/pl/p/Verictum-X-Fuse-bezpieczniki-audiofilskie-srebrzone/272

tu napisali, że wycofane z oferty, ale to i tak nie ten rozmiar..

To są x Fuse X2. 
Bezpiecznik X fuse ma obwolutkę.

https://www.verictum.pl/produkty/bezpieczniki/16_x-fuse

Bezpieczniki Verictuma bierz bezpośrednio od Verictuma, gadaj o rabacie dostaniesz, jak się zdecydujesz na zakup.

X Fuse X2 nie wiem czy maja na chwile obecna w rozmiarze 6,3x32mm, ale małe kupowałem 2tyg temu.

https://www.verictum.pl/produkty/bezpieczniki/17_x-fuse-model-x2

Najszybszy w sensie konturu basu, ale nadal z „analogowym” brzmieniem to X Fuse XC.

https://www.verictum.pl/produkty/bezpieczniki/53_x-fuse-xc-nowosc

Te z obwolutką da się zastosować do cyfrowych urządzeń Moona, one mają rozmiar 5x20mm.

Kiedy przejdziesz ze zwykłego na te nie ma możliwości, żebyś nie usłyszał różnicy.

Niemniej warto rozważyć SR Orange lub któryś z Hifi Tuning.

https://www.ebay.pl/itm/155055484951

54 minuty temu, Marcouss napisał:

Stosujesz zwłoczne z powodzeniem, jak się domyślam, więc jak wiele ryzykujesz tak obiektywnie patrząc 🙂 ?

W 250i mam zwłoczny, bo Verictum nie ma akurat szybkich w tym rozmiarze.

Przeczytaj uważnie artykuł o bezpiecznikach, nie ten Wojtka Pszoniaka, tylko ten o charakterystykach.

Jak się skupisz, to doczytasz, że w pewnych warunkach zwłoczny szybciej zadziała niż szybki.

Mam od kilku lat 250i i nic się nie dzieje.

Poza tym te bezpieczniki główne przy gniazdach głównie mają zabezpieczać nas przed porażeniem.

Kiedy rozmawiałem z Verictum jak dobrać wartość i czy coś się zadzieje, gdy włożę zwłoczny zrobiłem prosty test.

Kupiłem zwłoczny 1A, a nie 2A i testowałem łącznie z wyłączaniem od sieci, tak by włączając tylnym włącznikiem powodować nagły wzrost „pik” kiedy kondensatory są zupełnie rozładowane, a po włączeniu zaczynaja się ładować nie pamietam ile razy i ile cykli wykonałem.

Nic sie nie działo, to pokazuje, że równie dobrze można by dać bezpiecznik audio o nominalnej wartości, a nie przewartościowany.

Trzeba też pamiętać, że gdy wyłączamy urządzenie tylnym wyłącznikiem obok gniazda, to każdy taki cykl skraca żywotność bezpiecznika.

Przypomnę tylko co napisałem wcześniej w DACu Moona mam 10x przewartościowany bezpiecznik i stosownym stworzeniem warunków bezpiecznik się przepalił. Dlaczego? Też o tym pisałem.

Więcej znajdziesz w tematach o bezpiecznikach tu zaczynamy robić off top.

Pozdrawiam

Edytowane przez sir.jax

10 godzin temu, sir.jax napisał:

W 250i mam zwłoczny, bo Verictum nie ma akurat szybkich w tym rozmiarze.

Przeczytaj uważnie artykuł o bezpiecznikach, nie ten Wojtka Pszoniaka, tylko ten o charakterystykach.

Jak się skupisz, to doczytasz, że w pewnych warunkach zwłoczny szybciej zadziała niż szybki.

Mam od kilku lat 250i i nic się nie dzieje.

Poza tym te bezpieczniki główne przy gniazdach głównie mają zabezpieczać nas przed porażeniem.

Kiedy rozmawiałem z Verictum jak dobrać wartość i czy coś się zadzieje, gdy włożę zwłoczny zrobiłem prosty test.

Kupiłem zwłoczny 1A, a nie 2A i testowałem łącznie z wyłączaniem od sieci, tak by włączając tylnym włącznikiem powodować nagły wzrost „pik” kiedy kondensatory są zupełnie rozładowane, a po włączeniu zaczynaja się ładować nie pamietam ile razy i ile cykli wykonałem.

Nic sie nie działo, to pokazuje, że równie dobrze można by dać bezpiecznik audio o nominalnej wartości, a nie przewartościowany.

Trzeba też pamiętać, że gdy wyłączamy urządzenie tylnym wyłącznikiem obok gniazda, to każdy taki cykl skraca żywotność bezpiecznika.

Przypomnę tylko co napisałem wcześniej w DACu Moona mam 10x przewartościowany bezpiecznik i stosownym stworzeniem warunków bezpiecznik się przepalił. Dlaczego? Też o tym pisałem.

Więcej znajdziesz w tematach o bezpiecznikach tu zaczynamy robić off top.

Pozdrawiam

Szybko przyswajam wiedzę, więc juz mocniej kminie co masz na myśli. Jak z czymś nie podołam to będę pisał. Jeszcze raz dzięki 🙂

7 minut temu, sir.jax napisał:

Co tam za fiolety, melodika?

Gratulować.

P.S.

Posluchaj, daj znać jak sonicznie do 240i

Dokładnie tak, Melodika. Widzę sokole oko 😉 to przewód łączący jedynie komputer ze wzmacniaczem. Jak najbardziej, oddam się w otchłań odsłuchów i za jakiś cza zdam relację 😉

PS. Zamówiłem ostatnią sztukę X Fuse za 450zł (mam nadzieję, że nie przepłaciłem).

2 minuty temu, Marcouss napisał:

PS. Zamówiłem ostatnią sztukę X Fuse za 450zł (mam nadzieję, że nie przepłaciłem).

Jaki x Fuse?

X Fuse raczej nie ma w rozmiarze 6,3x32mm, jak już to x Fuse X2.

3 minuty temu, Marcouss napisał:

Widzę sokole oko 😉 to przewód łączący jedynie komputer ze wzmacniaczem.

Jak Ty łączysz komputer ze wzmacniaczem?

🤔

szczerze to nie wiem..spytałem czy mają jeszcze bezpiecznik X Fuse w tym rozmiarze i 3,15A i odpisano mi że mają ostatnią sztukę..To rozumiem że X2 to jakiś inny? czyli nie ten polecałeś ?

2 minuty temu, Marcouss napisał:

szczerze to nie wiem..spytałem czy mają jeszcze bezpiecznik X Fuse w tym rozmiarze i 3,15A i odpisano mi że mają ostatnią sztukę..To rozumiem że X2 to jakiś inny? czyli nie ten polecałeś ?

A mówiłeś, że łatwo przyswajasz wiedzę 😁

Wejdź na stronę Verictuma i zakładkę produkty, albo linki, które podałem.

6 minut temu, Marcouss napisał:

rozumiem że X2 to jakiś inny? czyli nie ten polecałeś ?

Właśnie polecałem x Fuse X2 do Moona.

X Fuse zbyt mocno dociąża brzmienie i może być za gęsto z 250i

1 minutę temu, Marcouss napisał:

hehe wchodziłem oczywiscie 😄 tam jest wymieniony ten rozmiar przy X Fuse jak i przy X2. 100% 😄

Wiem 😝

sorki, pogubiłem się na chwilę 😄 to już prostuję i zamawiam właściwy rodzaj 🙂 ze mną nieraz jak z dzieckiem, ale jak już zatrybie to idę we właściwą stronę i potem już gitary nie zawracam 😉

1 minutę temu, Marcouss napisał:

sorki, pogubiłem się na chwilę 😄 to już prostuję i zamawiam właściwy rodzaj 🙂 ze mną nieraz jak z dzieckiem, ale jak już zatrybie to idę we właściwą stronę i potem już gitary nie zawracam 😉

Zamówiłeś właściwy rozmiar.

Ale czy sonicznie przypasuje nie wiem.

Poza tym nie wiem jak wygląda w tym rozmiarze jego średnica z tą owijką na bezpieczniku, ale może być problem z umieszczeniem go w takim typie gniazda jak w Moonie.

Poczekaj, niech przyjdzie najpierw.

Mówiłem cały czas o X2, nie czytałeś z uwagą.

W Heglu  kałem x Fuse z owijką i było spoko, ale często bezpiecznik zostawał w urządzeniu, kiedy chciałem wyjąć.

Pokażesz zdjęcia na PW i zobzaczymy, przy okazji podpowiem w jakiej pozycji zachowasz kierunek.

Mam gdzieś zdjęcia wszystkich trzech typów Verictuma w rozmiarze 5x20mm jak leżą obok siebie.

P.S.

Może nie zaśmiecajmy już wątku simaudio bezpiecznikami 😉

PW

Edytowane przez sir.jax

Dobra ! załatwione 🙂 ! dzieki wielkie. jasne, napiszę na priv z pełna dokumentacją zdjęciowa jak juz wszystko bede mial przygotowane. Kończymy zatem ten wątek tutaj 😄 niech dzieje się Moon 😄

Moon wczoraj poinformował, że podstawowy wzmacniacz 250i - będzie w nowej wersji, a więc 250i V2 (symbol nie jest zaskoczeniem 🙂  ).

"MOON is delighted to announce a new version of its best-selling 250i integrated amplifier!

It features an upgraded circuit design, a new shield for the power supply and, for the first time, an MM phono preamplifier. The 250i v2 is an analog design classic that delivers the renowned MOON audio performance and represents outstanding value."

Zapowiedź jest na Facebooku i na stronie Kanadyjczyków (cena 3400 USD)
https://simaudio.com/en/product/250i-v2-integrated-amplifier/?v=9b7d173b068d

Doszło pre gramofonowe dla wkładek MM.
A co do kolejnych zmian względem pierwszej wersji czyli co konkretnie da "ulepszona konstrukcja obwodów i nowa osłona zasilacza" to trudno powiedzieć.

Pozdrawiam

Być może sekcja gramofonowa w 250i V2 jest taka sama jak w ACE?

Nie wiem jak jest z ceną tej nowości - wydawało mi się, że widziałem cenę 3.400 $ za 250i V2, a teraz na stronie Moona 250i V2 jest 2.400 $ (a stara wersja - za 2.900 $)
https://simaudio.com/en/product/250i-v2-integrated-amplifier/?v=9b7d173b068d

obraz.thumb.png.e0fc047123818ccdebedee83ecf38ce2.png

Co do kolorów: na zdjęciach są czarne oraz bi-color.

obraz.thumb.png.e42aa719afcfbd41dddd4566bd051604.png

Swoją drogą to dość dyskretnie 250i zniknęła z cenników, teraz znowu będą trzy modele do wyboru: 240i, 250i V2 oraz ACE.

Jak ktoś potrzebuje taniego (???) świeżego Moona - to trochę odsłuchów i porównań go czeka w takim zakresie cenowym: 2.400 $ (???) za 250i V2, 3.300 $ za 240i, oraz 4.200 $ za ACE. Oczywiście ceny wyjściowe, ze strony Moona. A jak  jest u nas z cenami to inna sprawa. Na razie polskiej za 250i V2 jeszcze nie ma.

Pozdrawiam

Edytowane przez RoRo1
Dodałem zdjęcie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.