Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  120 członków

Simaudio Klub
IGNORED

Simaudio CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Srebro, które nie gra jak srebro.

Myślę, że lepsze niż Arini.

O jakich Albedo mowa?

P.S.

A jak polskie małe ma ufakturki zaplataczy kabli z gotowców,  to jest jeszcze ricable.pl na innym forum sobie chwalą te markę.

Jest naprawdę spoko, nie ma problemu też wypożyczyć,  pod9bnie jak AriniAudio.j

Jak pisałem wyżej mam customowe ricable z wtykami viborga, wyszło 900 zł za jeden przewód. Zdecwalem się na takie zasilanie gdyż na ACE przetestowałem ricable od Magnusa do Dedalusa Elite. Kable są bardzo fajne i gdybym nie wymienił sprzętu został bym na dedalus Elite. Wg mnie kable są nieźle wycenione grają z rozmachem ale nie męczą. Obecnie testowany invictus XLR w porównaniu z albedo monolith monocrystal dla mnie za bardzo "rozrywkowy" . Ogólnie w mojej ocenie ricable to całkiem niezła oferta.

Wypożyczył bym Ariniaudio, ale jak mam je wygrzewać 30 dni ... wypadało by potem znów porównać z albedo...

Pytanie jest takie co da mi zmiana albedo RCA na XLR ? Bo wypożyczone mam RCA. Połączenie preampu z końcówką mocy.

Jak masz urzadzenie w pełni zbalansowane, to ma to sens, jak są tylko odczepy z RCA na płytce PCB do gniazd XLR, to jest to pseudo balanced.

Teraz jedna rzecz jest ważna przy porównaniach RCA vs XLR, mało kto się temu bliżej przygląda i w ogóle tak robi.

XLR to zazwyczaj ok 4V na wyjściu tego sygnału vs ok. 2V dla RCA, zatem XLR gra lepiej, bo przede wszystkim gra głośniej, a zazwyczaj głośniej to "lepiej".

Zatem przy takim porównaniu powinno się wyrównać poziomy głośności i nie za pomocą pokrętełka głośności, tylko za pomocą sonometru lub aplikacji w telefonie. 

Trzeba by zrobić taki test, posłuchać z RCA i usiąść w miejscu odsłuchu z sonometrem w ręku lub aplikacją - zapisać wartość w dB.

Później można przejść na XLR i analogicznie ustawić głośność na tym samym poziomie np 78dB jeśli wcześniej na takiej ustawialiśmy RCA, wtedy wsłuchiwać się w niuanse, czy są jakieś różnice między tymi kablami.

Bez takiego wyrównania poziomów głośności w dB, takie porównania jakości dźwięku z XLR vs RCA nie mają sensu.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Jak już pisałem... Łącze moon 330a końcówka mocy, i przedwzmacniacz moon 390. Z tego co się orientuję  to zarówno wejście jak i wyjście są w pełni zbalansowane. Nie znalazłem w specyfikacji napięć. Mam jednak wrażenie że na RCA jest ciszej więc może tak być. 

8 minut temu, Piotr Wrzosek napisał:

Mam jednak wrażenie że na RCA jest ciszej więc może tak być. 

Tak jest.

W dniu 23.03.2023 o 22:47, Adam 38 napisał:

Cena detaliczna wzmacniacza zintegrowanego Moon 250i v2 wynosi 12.888 złotych.

No i mówiłem, że będzie sporo niżej niż sugerowane przez Ciebie okolice 15 tysięcy.
Chociaż matematycznie rzecz biorąc, to cena wyjściowa jest trochę dalej od 10, a bliżej do 15 🙂 W każdym razie jest pole do negocjacji...

A tak przy okazji - wpadł mi w ręce (no może niezbyt dosłownie- raczej "w oczy") film z fabryki Moona

Trochę dziwnie wygląda to wachlowanie Moonem Ace jakby nic nie ważył. A z drugiej strony - to i tak poniżej 10kg, więc nie trzeba być Herculesem... albo współczesnymi odpowiednikami 🙂

Pozdrawiam
PS. Nie kojarzę by ktoś już zamieszczał ten film w naszym Klubie, jeśli tak - to wybaczcie.

Edytowane przez RoRo1
21 godzin temu, RoRo1 napisał:

No i mówiłem, że będzie sporo niżej niż sugerowane przez Ciebie okolice 15 tysięcy.
Chociaż matematycznie rzecz biorąc, to cena wyjściowa jest trochę dalej od 10, a bliżej do 15 🙂 W każdym razie jest pole do negocjacji...

A tak przy okazji - wpadł mi w ręce (no może niezbyt dosłownie- raczej "w oczy") film z fabryki Moona

Trochę dziwnie wygląda to wachlowanie Moonem Ace jakby nic nie ważył. A z drugiej strony - to i tak poniżej 10kg, więc nie trzeba być Herculesem... albo współczesnymi odpowiednikami 🙂

Pozdrawiam
PS. Nie kojarzę by ktoś już zamieszczał ten film w naszym Klubie, jeśli tak - to wybaczcie.

Szkoda tylko, że tak mało o samej fabryce i procesach produkcyjnych znalazło się na tym filmie 😞

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś miał podobny problem?

Słuchając muzyki z Tidal przez Tidal Connect można sterować również głośnością moona przez telefon. Funkcja działała u mnie zarówno na ACE jak i 390. Gdy zmieniłem telefon z Xaiomi mi note 10 na Xaiomi 12 nie mogę już sterować głośnością...

Oczywiście aplikacja mind działa bez problemowo.

Dziś, na Discovery Science HD, został wyemitowany 24-ty odcinek znanego programu „Jak to jest zrobione?”. Odcinek był poświęcony tematowi jak jest produkowany (krok po kroku) odtwarzacz CD, na konkretnym przykładzie … Moon 650D 🙂

Lubię sobie pogrywać ... 

Witam wszystkich,

Od wczoraj calkowicie wysypal mi sie Mind controller w 390tce. Pozostale funkcje jak odtwarzanie przez wejscia np. optyczne i reszte chodza ale jak tylko odpalam aplikacje 390tka blokuje sie. Galka glosnosci nie dziala, przyciski i wyswietlacz sa martwe. Trzeba przyciskiem z tylu wylaczyc i wlaczyc ponownie do czasu odpalenia apki.... Robilem reset, przeinstalowalem aplikacje i nic to nie dalo. Dzisiaj napisalem do Simaudio, ale moze ktos spotkal sie z podobna sytuacja? Mam wrazenie ze co wejdzie nowa aktualizacja to wszystko chodzi coraz gorzej. Jak kupilem go to program dzialal bezawaryjnie. I jedna ciekawa rzecz, tidal i mconnect chodza normalnie. A Mind controller od razu zawiesza caly sprzet.

Sam sobie odpowiem, jakby ktoś miał podobny problem.

Otrzymałem odpowiedź z Simaudio, że jest to problem występujący w 390tce. Już pracują nad jego usunięciem. 

A tak przy okazji popracowaliby w końcu nad stabilnością, bo jestem już troszkę zmęczony tym kontrolerem. Tidal jest o wiele lepiej działającym programem, tylko nie można przez niego sterować dyskiem USB oraz wejściami. Niestety. 

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Weźcie pomóżcie, przeniosłem moona do inne sieci i nijak nie mogę sobie poradzić z konfiguracją. Nie widzi go wcale. W appce wykrywa nieznany moon 280, wprowadzam wszelkie dane sieci i kupa. Robię to oczywiście jak zwykle po kablu.

W dniu 10.06.2023 o 19:28, Luxfer Fereg napisał:

Weźcie pomóżcie, przeniosłem moona do inne sieci i nijak nie mogę sobie poradzić z konfiguracją. Nie widzi go wcale. W appce wykrywa nieznany moon 280, wprowadzam wszelkie dane sieci i kupa. Robię to oczywiście jak zwykle po kablu.

Próbowałeś wyłączyć z sieci i ponowić proces instalacji? Miałem podobny problem i pomogło.

Chyba jeszcze można spróbować twardego resetu z tyłu urządzenia w instrukcji procedurą powinna być opisana.

IMG_20230612_234729.png

• 2 tygodnie później...

Czołem wszystkim Klubowiczom,

Rozważam sprzedaż swojego zestawu:

1. Moon 340i d3px (w środku HiFiTuning Suprema 3 Silver),

2. Moon 280D Mind 2 (w środku HiFiTuning 1x Suprema 3 Silver, 1x Suprema 3 Ceper),

3. Amphion Argon 3LS (na Isoacoustic Gaia III),

Stan techniczny i wizualny bez zarzutu. Wszytko kupione w TopHiFi (jestem pierwszym właścicielem).

Kartony + 2 piloty (1 nowy i 1 używany) w zestawie.

Jeśli ktoś weźmie komplet, cena będzie nieprzyzwoicie atrakcyjna 🙂

Zainteresowanych zapraszam na priv.

Pozdrawiam, Michał

Lubię sobie pogrywać ... 

24 minuty temu, sir.jax napisał:

Michał, co Ty robisz?😏

Zmieniasz cały system, idziesz w nową markę ?

własnie ! cudowny system , przecież sam osobiście słuchałem u ciebie - brzmiało to perfekcyjnie !  jak coś, jestem chętny na poszczególne segmenty 😉

W dniu 27.06.2023 o 00:31, sir.jax napisał:

Michał, co Ty robisz?😏

Zmieniasz cały system, idziesz w nową markę ?

Panowie, 

Sprawa jest prosta i skomplikowana zarazem 🙂 

Po pierwsze wraz z moim bratem (dwóch melomanów-audiofili, po przejściach rozwodowych) zdecydowaliśmy się dzielić wspólnie duży dom prawie 400m2. 

W 50m2 salonie stoi brata sprzęt - amplifikacja Classe (Pre+2 wielkie monstrualne końcówki mocy), zasilająca dwie, 130-kilogramowe kolumny Ushera (modyfikowane pod tę elektronikę), najwyższy model streamera Marantza (również po modyfikacji), zacny gramofon z cholernie drogą wkładką SoundSmith'a + phono Pliniusa oraz kupa innego sprzętu towarzyszącego, o łącznej wartości znacznie przekraczającej 300kPLN.

W konsekwencji mój system już trzeci miesiąc leży w kartonach, bezczynnie... a powinien grać i cieszyć czyjeś uszy.

Dodatkowo postanowiłem kupić (dla nas obu) potwora na 2 kołach marki Kawasaki, a dla siebie trochę osprzętu nurkowego, bo jadę w sierpniu na rafę.

Mam też do sprzedania:

1. Switch Ethernet, NuPrime SW8 - jeśli ktoś stremuje, polecam bardzo,

2. Breaker Gigawatta,

3. Kable głośnikowe - AriniAudio, praktycznie najwyższy model Prince. Jeżeli ktoś chciałby mieć komplet (a uważam, że warto, może sprzedać również Prince'y XLR),

4. 2 szt. zasilających Audioilluninati na Viborgach (1,2m),

5. Kable Ethernetowe DIY na bazie DHLabs (kat.8) - nie słyszałem lepszych,

Pozdr, Michał

W dniu 27.06.2023 o 00:58, Marcouss napisał:

własnie ! cudowny system , przecież sam osobiście słuchałem u ciebie - brzmiało to perfekcyjnie !  jak coś, jestem chętny na poszczególne segmenty 😉

Faktycznie, chyba całkiem zgrabnie to zostało pozbierane. Dlatego najbardziej cieszyłaby mnie sprzedaż kompletu. Jednak oczywiście mogę rozważyć sprzedaż poszczególnych elementów.

Jakby co, pisz na Priv.

M

Lubię sobie pogrywać ... 

3 minuty temu, Pantaleon napisał:

Panowie, 

Sprawa jest prosta i skomplikowana zarazem 🙂 

Michał, myślałem,  że dzielisz swe salony z jakąś lepszą połówka nas mężczyzn,  a Ty z bratem? 😉

Ja tam nic nie potrzebuję, może illuminati do zasilacza, ale 1,2m może być mało. 

4 minuty temu, sir.jax napisał:

Michał, myślałem,  że dzielisz swe salony z jakąś lepszą połówka nas mężczyzn,  a Ty z bratem? 😉

Ja tam nic nie potrzebuję, może illuminati do zasilacza, ale 1,2m może być mało. 

Z lepszą połówką???... a są takie? 

Z kobietami postanowiłem tworzyć wyłącznie trwałe, długoterminowe związki ... góra 3-5 dni. A do tego nie jest mi potrzebne "wspólne gniazdko" 🙂 .

Teraz to ja mam inne zajęcia - 2 nowe firmy, tor wyścigowy pod Łodzią i rafa w Dahab 🙂 

... niestety kompletu Moona nie dam rady wozić ze sobą.

Co do Illuminati to sprawdzę, może będę miał coś dłuższego. Jakby co, dam znać.

Lubię sobie pogrywać ... 

• 4 tygodnie później...

Drodzy Klubowicze,

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami wystawiam na sprzedaż moje graty ze stajni Moona:

Zainteresowanych zapraszam do rozmów na priv.

Pozdrawiam, Michał 

Lubię sobie pogrywać ... 

• 2 tygodnie później...
1 godzinę temu, moto3650 napisał:

Witam klubowiczów.

Czy jest sens dopłacać i zmieniać moona 250i ver 1 na 250i ver 2.

Nie mam gramofonu, ani nic z tych rzeczy. Czy samo brzmienie się mocno zmieniło?

Uważam, że nie.

Upgrade obecnego możesz jeszcze dokonać bez zmiany urządzenia.

Polecam.

• 3 tygodnie później...

Szukam lepszego streamera-transportu niż moja modowana Yamaha np 303s. Jak oceniacie Moon Mind 2 ? Resztę toru,  w tym DAC +PRE  mam już raczej niezmienny więc rozwiązania typu D380/D390 raczej nie biorę pod uwagę. 

Po pierwszych odsłuchach Moon Mind 2 podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Test (również slepy) przeprowadzony w dwóch układach sprzętowych:

1. Moon podłączony do wejścia na DAC w Mark Levinson No 390 - porównanie tego samego ( pomijam fakt że oczywiście nie wiemy do końca jaki materiał  Tidal udostępnia) albumu z Tidal vs płyta CD odtwarzana z ML.

2. Zarówno Moon jak i ML 390 podłączone do zewnętrznego DAC ( Parasound DAC 1500).

Wnioski: W ślepym teście 8/10 różnica słyszalna na korzyść CD, z którego brzmienie bardziej naturalne , trochę cieplejsze, dłuższe wybrzmienia gitar, lepsza głębia i tło,  lokalizacja i wielkość źródeł pozornych zbliżona.  Roznice w teście 2 mniej oczywiste i bardziej zaznaczone przy akustycznych fragmentach utworów z udziałem pojedynczych instrumentów,  słabiej rozróżnialne przy bardziej dynamicznej muzyce. W teście 1 z udziałem DAC ML 390 różnica jeszcze bardziej na korzyść CD , ale generalnie oba źródła słabiej niż na zewnętrznym DAC - choć to na pewno subiektywne i ktoś inny mógłby to odbierać inaczej.  

Moon Mind 2 w mojej opinii Bardzo (80-90% jesli w ogóle można to wyrazić w %) zbliża się w odsłuchu do CD i mogłoby to być moje główne źródło gdyby nie fakt,  że..... już wiem , że z CD jest jeszcze lepiej. Oczywiście można dopracować tor LAN, switche, zasilacze liniowe itd , ale obawiam się, że ewentualna poprawa będzie nieadekwatna do kosztów,  a i tak CD będzie górą. Nie mniej jednak w mojej ocenie Moon Mind 2 to bardzo dobry transport, z dobrą aplikacją i ciągle udostępnianymi aktualizacjami softu ( po instalacji 2 nowe aktualizacje były do pobrania ) 

45 minut temu, carlos med napisał:

Oczywiście można dopracować tor LAN, switche, zasilacze liniowe itd

Trzeba dopracować, a nie można. 

Ja lata stracilem na zwykłej skrętce i z zasilaniem impulsowym, kiedy wziąłem się za tor LAN i zobaczyłem/usłyszałem ile można poprawić. 

Na testach swojego czasu miałem Hegla Mohikana i różnice już nie były tak oczywiste, chociaż kilka zmiennych było i nie można tego równać jak 1:1.

Edytowane przez sir.jax

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.