Skocz do zawartości
IGNORED

Cocktail Audio X10 - sieciowy serwer audio z amplitunerem CD

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

To jeszcze zapytam, kim jest człowiek zakładający wątek, bo głownie bazowałem na jego pozytywnych opiniach. Mało tego wypowiadał sie na forum którymś z HiFi że jest to super urządzenie. Daleki jestem od teorii spiskowej, jednak to co pisał dalekie jest od rzeczywistości.

Poczytajcie gwarancje odnośnie firmware. Z jednej strony zachecają do wgrywania, a z drugiej brak odpowiedzialności za to co dają. Czyli nabijanie w butelkę. Kolejna firma jak to się mówi KRZAK. już to miałem z kartami przechwytywania HDMI gdzie straciłem kupe kasy bo nie potrafili naprawić. Czyli kupują u koreańczyków którzy maja ich w D. i potem takie skutki.

Cholerny świat że człowiek zawsze da się nabić w butelkę przez firmy dziadoskie! A przecież x10 nie jest tani.

Podejrzewam że wątek założono na zamówienie!!!!!!

@Sylw

Regulacji barwy nie ma. Wyjście na aktywne monitory z line out (mały jack).

Również kupiłem zachęcony recenzjami i nie żałuję. Zastąpił Cambridge Audio Np-30. Wewnętrznego wzmacniacza nie używam i używać nie będę,było by to nie porozumienie, mając wzmacniacz tranzystorowy i lampowy.

Używając do niego DACa mam to co chciałem, swoje płyty CD w jednym miejscu i bez wstawania z fotela zmianę kiedy i co chcę posłuchać. W porównaniu do odtwarzacza CD ,dźwięk jest prawie taki sam, a + na korzyść plików hi-res.

Jakość = reszta systemu, a ja nie mam systemu z górnych półek, mnie muzyka ma cieszyć.Nie jestem audiofilem. Nie szukam przestrzeni,lokalizacji poszczególnych instrumentów czy wokalisty koło mnie na fotelu :lol: , nie mam czasu na tego typu sluchanie, ale jakość muzyki płynąca z kolumn musi mnie zadawalać. I tak jest.

Słucham jazzu,starego rocka,klasyki,posłucham i muzyki obecnych czasów ale disco,rappu,dance nie znoszę. Cóż,stary jestem.:D

Wysyłane z mojego Transformer TF101G za pomocą Tapatalk 2

Urządzenie jest dla tych, którzy nie chcą w salonie laptopa rozkładać do słuchania muzyki. Toż to jest mały komputer z aplikacją odtwarzacza w znośnej obudowie.

Twoje rozgoryczenie wynika z zbytniego zaufania recenzjom. Choć przyznam też, że violet bardzo sugestywnie zrecenzował sprzęt.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Kolego ja mam też swoje lata i lubie dobrą muzykę. Poszukiwałem urządzenia bardziej sprawnego niz komputer. Nie jestem audiofilem ale mp3 od waw odróżnię bez problemu. Dylemat gdzie trzymać utwory z winili i CD skoro winile trzeszczą z biegiem lat a CD padają. HDD mam juz 10 lat i trzymają się dobrze wiec poszukiwałem czegoś nowszego aby kolejne 10 lat być pewnym swych utworów.

Chyba jednak moj PC z kartą PRODIGY jest niezastąpiony. A uzywam go od 5 lat z kolumnami STX i dźwięk jest super.

Mimo że nie jest to Audiofilski sprzęt to jakość jest bardzo dobra. ( niejeden audiofil - tak twierdzili dał się nabrać) Mnie szkoda kasy na bzdury wolę wydawać na żeglowanie!

To pomyśl, wywalone 1000zł w błoto,a wywalone 10kzł czy 50kzł jak co niektórzy ,którzy czytają recenzje i kupują takie klocki?

Moze akurat w Twoim systemie Cocktail się nie wpasował? Masz DACa? Nie będę Cie namawiał na zakup jeżeli nie masz,ale pożycz od kogoś i sprawdź wtedy jak gra.

Z drugiej strony nie oczekuj od urządzenia za 1000zł aż takich rewelacji, są droższe i grają na podobnym poziomie.

Mam własnej konstrukcji sprzęt, lampowo - tranzystorowy. Nie muszę wydawać kasy jak sobie sam zrobiłem dawno temu. Pewnie teraz za cos takiego płacą tyle kasy co piszesz. Dla mnie to absurdy, ale o gustach sie nie dyskutuje.

Dzięki , jarojaw , sam lubię ustawić dźwięk pod siebie ,nigdy na odwrót , więc brak korekcji trochę mnie zmartwił...

Brałem pod uwagę jeszcze Philips Mci900 lub Mci8080 cena podobna / niższa do tego co bym złożył z ca plus niedrogie monitory. Mam z 3 i pół roku Philips np1100 i ogólnie jestem zadowolony jednak jeżeli chodzi o aktualizacje softu to można sobie pogwizdać... :( Ogólnie Philips ma fajne mini z "górnej półki" a dzięki temu że nie jest obiektem kultu to i jakośc/cena jest niezła.

@Sylw

Jest korekcja dźwięku, ale to są ustawienia fabryczne dla poszczególnych gatunków muzyki. W opcjach audio musisz wejść w złącze SPDIF i ustawić Stereo PCM, wtedy eqalizerem ustawisz sobie odpowiednią korekcje, a i będziesz mógł regulować glosność na wyjściu audio i optycznym.

@Paluki

A może jesteś przyzwyczajony do dźwięku,muzyki tak jak do tej pory sluchaleś. I nagle dźwięk z Cocktaila wydaj ci sie do doopy.

Ja kiedyś słuchałem muzy poprzez amplituner. Źródłem były odtwarzacze multimedialne. Korekcja wysokich i basu na + 10. I to mi jak najbardziej odpowiadało.

Odkąd wróciłem do stereo a we wzmakach brak było pokrętełek do korekcji, to musiało trochę czasu minąć abym mógł się przyzwyczaić. Teraz nawet nie pomyślę aby sztucznie podbarwiač dźwięk.

Posłuchaj parędziesiąt godzin Cocktaila,może zmienisz zdanie:rolleyes:

@Sylw

Jest korekcja dźwięku, ale to są ustawienia fabryczne dla poszczególnych gatunków muzyki. W opcjach audio musisz wejść w złącze SPDIF i ustawić Stereo PCM, wtedy eqalizerem ustawisz sobie odpowiednią korekcje, a i będziesz mógł regulować glosność na wyjściu audio i optycznym.

To już zabrzmiało bardzo interesująco , dzięki :)

Właśnie sprawdziłem w internecie jak sie ma cena mojej karty PRODIGY, i jestem w szoku obecna karta w niczym nie przypomina tej ktorą kiedyś kupowałem (1tyś). Ciekawe jakie parametry mają obecne faktyczne nie katalogowe. Moja ma 110 db odstęp od szumów i dynamikę dzwieku 96db. Dla mnie gra super nawet ciche smyczki słychac jak bym był na koncercie. nie wspomne o ripowaniu płyt.

A to chyba najważniejsze parametry na nasze uszy czyli dynamika i szumy, zniekształcenia to bardzo subiektywny parametr. Ale przy takiej dynamiece to h% są nieistotne. Mam też rózne karty creative ale są kiepskie w porównianiu z w/w zresztą gdzieś wyczytałem że Prodigy skumało się z creative i jest kicha!. Pozatym po 50 słuch jest tak tempy że szkoda kasy wydawać.

Uszy są najbardziej czułe na charakterystykę i głośność . Ale tak czy siak to ostatecznie i tak chemia i prąd w mózgu więc na temat opinii dot. dźwięku mam swoje zdanie ;)

jarojaw fakt muzyka zwłaszcza akustyczna brzmi przepięknie bez korekcji bogactwo średnicy jest nie samowite ale słucham również sporo elektroniki (muzyki nie klocków ;) ,ogólnie to niemal wszystkiego słucham i czasami lubię pokręcić gałami...

No to jedziemy dalej z problemami z tym urządzeniem czyli COCTAIL AUDIO X10

1.Nie nagrywa z radia internetowego mimo że po naciśnięciu przycisku rec. wskazuje na nagrywanie

2. Nie nagrywa z wejścia in mimo że pliki pojawiają się w aux record i nie są puste ale dźwieku nie ma.

3. Nie można odtworzyć pliku waw bez konwersji do flac lub innego formatu

4. Po wyjściu z menu radia w trakcie grania radia nie można do niego powrócić bez zmiany kanału

5. Dwa inne piloty od wzmacniacza Ferguson i TV LG działają na to urządzenie powodując rożne dziwne zachowania

Na razie to tyle, możliwe że z tym nagrywaniem coś nie zrobiłem jednak dokładnie czytałem instrukcje i nic nie znalazłem.

Jeśli możecie to skomentujcie moje uwagi!

Żaden z wymienionych problemów u mnie nie występuje.

Przywróć mu ustawienia fabryczne i spróbuj ponownie.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Już znalazłem katalog nagrywa w katalogu "IRadio Recording" - ale sie naszukałem bo mam ze 100 katalogów na dysku. teraz sprawdze czy nagrywa z wejscia IN

No to teraz nagrywa i jest dźwięk z wejścia IN-AUX nagrywa w katalogu "AUX Recording"

Najgorsze że trzeba przeszukiwać HDD jakby nie mogli zrobić to w łatwy sposób. Ani nie widzimy poziomu sygnału na wejsciu - czasem sie przydaje. No i ma jeszcze jeden minus jak wyjscie na wzmacniacz jest podłaczone to słuchawki nie grają a przydałoby się jakby chciało się nagrać na zewnętrznym recorderze np' olimpus ls11.

Pilot od wzmacniacza dalej mi przełącza w X10 opcje i pewnie tego nie wyeliminuję.

Widać coś mu się wczoraj pomieszało że dopiero ustawienia fabryczne daly radę. - dzieki JAROJAW

A i jeszcze jedno czy jak wyjdziecie z opcji Radio i chcecie wrócić ponownie to się Wam to udaje bo u mnie niestety nie, i muszę na nowo wejśc przez wybów z ulubionych najpierw stacje obok i potem tą którą słuchałem.

A i jeszcze jedno czy jak wyjdziecie z opcji Radio i chcecie wrócić ponownie to się Wam to udaje bo u mnie niestety nie, i muszę na nowo wejśc przez wybów z ulubionych najpierw stacje obok i potem tą którą słuchałem.

Nie mam pojęcia jak jest w CA ale u mnie w Philipsie mam listę ulubionych na pilocie (jeden guzik) i w opcji "Radio" jest lista ulubionych więc droga jest nieco skrócona. Może CA ma coś podobnego? pozdr.

Na pilocie wciśnij przycisk z nutką. Now playing.

Dzięki. pomogło. pewnie kiedyś bym to znalazł przypadkowo. Już większość problemów pokonałem. Ważna zaleta to taka że podczas pracy tego urządzenia można przegladać i modyfikować na komputerze zawarość HDD gdy mamy podłączenie x10 do PC po USB.

To jeszcze takie pytanie czy znacie coś lepszgo od tego x10 pod względem jakości ripowania płyt lub nagrywania na HDD, oraz magazynowania. Ja do tej pory zgrywałem na rejestratorze olimpus LS11 i co do jakości jest dobry (nie mówiąc świetny), ale trzeba się napracować.

Kolejna sprawa to jak wgrywacie nowe oprogramowanie po USB czy przez wgranie pliku z HDD (mnie się zawiesza gdy wgrywam po HDD), po USB jest dobrze.

Ja ripuje płyty na laptopie, używam programu dBpoweramp.

Firmware idzie automatycznie z sieci, nie mam problemu z uaktualnieniem.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

A macie porównanie X10 do innych urządzeń ( Squeezebox, tablet, lub inne) ale tylko jako transport do Daca?

I jeszcze jedna wątpliwość; jeśli puszczam sygnał po optyku do daca to w opcjach audio ustawiłem- dźwięk oryginalny.

Jest jeszcze;

-wyjście 96 kHz

-wyjście 48 kHz

-stereo PCM

Kiedy mają zastosowanie te ustawienia i co dają?

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Ja ripowalem też na JetAudio, i bylo nieźle. Ale nie wiem czy to ma znaczenie jako odtwarzacz CD mam bluraya. Maxglow nie pomogę bo nie chce się wymądrzać na tematy trochę mało mi znane. Mogę pomóc w elektronice bo to mój fach.

Dzisiaj puściłem sobie płytę M.Knopflera równolegle z X10 po zripowaniu i z oryginał na odtwarzacza Bluray Samsunga połączonego optykiem do wzmacniacza. A X10 po wejściu Audio na inne wejście wzmacniacza. Barwa dźwięku na zero w obu przypadkach.

I stwierdzam swoim subiektywnym słuchem że na samsungu brzmi lepiej, jakby głębiej i przestrzenniej. Ale trzeba się wsłuchać aby to zauważyć. Wnioskuję że tor audio po analogu zamazuje jakość w X10 bo wcześniej trenowałem z niego po optyku i było lepiej.

Czyli tak jak podejrzewałem tor audio analog wraz ze wzmacniaczem jest przeciętny. Aczkolwiek nie ma to większego znaczenia przy słuchaniu w mieszkaniu. Testowo kupilem sobie płytę Suzanne Vega na winilu i CD i obie zgrałem na komputer. Subiektywnie stwierdzam że z Winila brzmi lepiej. Choć podejrzewam ze CD kopiowane w Polsce są gorszej jakości. Ale materiał zgrany z winila brzmi cieplej, chodzi mi o tony średnie i wysokie, bo od dolnego zakresu dźwięku CD jest lepszy.Tyle tylko że czasami te trzaski z winila denerwują. Ale czy dla nas nieaudiofili ma to znaczenie. I tak słucham w wiekszości country, szant i reggae, które nie muszą mieć Hi- Endowego brzmienia a jedynie klimat muzyczny.

Tym sposobem to porównałeś przetwornik cyfrowo-analogowy w X10 z przetwornikiem we wzmacniaczu.

To, że dac w tym urządzeniu nie jest najlepszy to ja też stwierdziłem. A co to za wzmacniacz masz z wejściem optycznym?

No tak masz racje z tym przetwornikiem, ja używam do bieżącej pracy Fergusona AC770, ma wejścia cyfrowe (opto i coaxail). Dobrze radzi sobie z kolumnami STX. Zapoznałem się też wczoraj z przetwornikami c/a i powiem że bez pomocy doświadczonej grupy ludzi wolałbym nie kupować. Wiec jaki doradzacie, ale nie za kosmiczne pieniądze tylko rozsądne. Na bieżąco to słucham muzyki po analogu na własnym wzmacniaczu 2x30 W lampowym z tranzystorami. Nie jestem zwolennikiem dawania mocy na max i to mi wystarcza.

Pierwsze zalety x10 już widzę - czyli słuchania radia a szczególnie Pacuda Radio. Stara gwardia jak zawsze nie zawodzi. Szkoda że nagrywanie musisz pilnować i po utworze nagrywanym nie potrafi się wyłączyć - dla programistów to przecież nie problem zrobić.

Poluj na używkę matrix mini i. albo v-dac I , II. Nowe daci w cenie ok 500 nic nie dają.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.