Skocz do zawartości
IGNORED

KABELkologia - prośba o PORADĘ

thomassek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej Moi drodzy Audio wyjadacze! Jaki kabel/kable głośnikowy proponowalibyście w zamian za Audionova Moonvalk signature series? oraz za interkonekty Audionova Proteus MKII???

Mój obecny skromniutki system zbudowany jest z następujących składników:

WZMACNIACZ: AUDIOLAB 8000A ( gniazda głośnikowe C.M.C. SG-1 oraz C.M.C. RC-2G

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

KOLUMNY: ( świerzo nabyte w zamian za Quadral Alto Phonologue mkV ) MONITOR AUDIO B1 ( podstawkowe "mikruski" o (dużej neutralności brzmienia) do mego równie masiupkiego pokoju )

DAC: BERESFORD TC-7510 v.2 ( na wtykach C.M.C. RC-2G

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i ingerencją w zasilanie poprzez zmianę okablowania )

INTERKONEKTY: AUDIONOVA PROTEUS MKII

KABLE GŁOŚNIKOWE: AUDIONOVA MOONVALK SIGNATURE SERIES

..kabel ma być tani! ;-) zarówno głośnikowy jak i chinch-chinch.. a lepszy.. nie stać mnie w chwili obecnej ( i pewnie jeszcze baaardzo długo ) na "audiofilskie wodotryski"

Zależy mi na dźwięku jak najbardziej zbiżonym do realnego ot taki przedsionek Hi-End dla ubogich rodaków ;-)

Z "górki" jak zwykle dziękuję :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/86505-kabelkologia-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99/

Hej Moi drodzy Audio wyjadacze! Jaki kabel/kable głośnikowy proponowalibyście w zamian za Audionova Moonvalk signature series? oraz za interkonekty Audionova Proteus MKII???

Ukryta Zawartość

KOLUMNY: ( świerzo nabyte w zamian za Quadral Alto Phonologue mkV ) MONITOR AUDIO B1 ( podstawkowe "mikruski" o (dużej neutralności brzmienia) do mego równie masiupkiego pokoju )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i ingerencją w zasilanie poprzez zmianę okablowania )

..kabel ma być tani! ;-) zarówno głośnikowy jak i chinch-chinch.. a lepszy.. nie stać mnie w chwili obecnej ( i pewnie jeszcze baaardzo długo ) na "audiofilskie wodotryski"

Zależy mi na dźwięku jak najbardziej zbiżonym do realnego ot taki przedsionek Hi-End dla ubogich rodaków ;-)

nie wiem czego słuchasz, jeśli cięższej muzyki to audioquest: ic diamondback głośn.type 8 i spokojnie wystarczy, jeśli delikatnej (klasyka itp) to coś z chorda np ic chameleon silver plus głosnik odyssey 2 i tez styknie,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisz do Arek_45 - robi fajne srebrne kable. Osobiście miałem Proteusa (w mim systemie grał po ciemnej stronie mocy) i wymieniłem go właśnie na srebro, choć z innego źródła. Jestem zadowolony ze zmiany.

Za kolegą radark'iem powtórzę - napisz jakiej muzyki słuchasz.

Pozdrawiam

MONITOR AUDIO B1

znalazłem ten model:

Ukryta Zawartość

... pytanie bez zmian: ... i Ty się bawisz w dobór kabli do tego?

To kolumny wymień na Neumann KH 120A (są bardzo małe) + odpowiedni DAC.

Ukryta Zawartość

Żeby nie przeinwestować, jeśli umiesz trzymać się lutownicy, spróbuj sam DIY. Jeśli tak, to poniesiesz koszty kilkunastozłotowe. Na początek DOWOLNE wtyki Cinch i solid miedziany o małym przekroju, do średnicy 0,5 mm. Może być nawet od telefonu. Nie proponuję go docelowo, ale można się szybko zorientować, czy chodzi o zmiany w tym kierunku. Będzie chwila na złożenie, chwila napięcia i...kicha albo nie. Jak będzie lepiej, to Reson, jak nie, szukamy dalej. Pozwoli to na określenie; solid, może taśma, a może plecionka itd. Uważam, że warto spróbować. Oczekiwania to jednak masz niebotyczne, bo realny dźwięk nawet za 500 kzł bywa mrzonką. Pamiętam parę lat temu porównania, chyba w Dziekance, żywego fortepianu (Malicki)z jego nagraniem. Nagranie nie dało rady mimo sporych inwestycji w sprzęt. Właśnie realny, naturalny, "obecny" dźwięk to ostatni etap przygody z audio; i to czasem za niewyobrażalne pieniądze. Niemniej, życzę sukcesów. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No to się rozzzkręcili milusińscy :-) i dobrze! hehe lecz odrobinę zbyt zwyżkowe cenowo te Wasze propozycje ;-) alee.. dziękować! Jak coś mi odstrzeli to może coś z proponowanych w dalszej przyszłości zakupię :-) PS. Ciągnie mnie do tematu DIY hmm.. no zobaczymy ;-)

chyba zbyt wiele oczekujesz od kabli (swoją drogą Proteus jest raczej jasny i analityczny a Moonwalk jest jego przeciwieństwem), napisz może czego brakuje Ci w dźwięku twojego zestawu, co byś chciał poprawić, masz świetny wzmacniacz i teraz pod niego zbuduj resztę zestawu

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że teraz możesz sam sobie zrobić kabel jaki chcesz. Można się dowiedzieć, że kable Audionova można kupić cięte z metra, a produkuje je niejaka firma Eltron, a nie Audionova

Ukryta Zawartość

To są jego zdjęcia z tamtego wątku.

post-36997-0-68251200-1315999166_thumb.jpg

post-36997-0-06797200-1315999182_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znalazłem ten model:

Ukryta Zawartość

... pytanie bez zmian: ... i Ty się bawisz w dobór kabli do tego?

Dokładanie jak pisze Kyle! Bawisz się w kabelki i w gniazda a przede wszystkim kolumny masz do wymiany.

Ukryta Zawartość

Anti-cables i po temacie. Mam takie, wczoraj na próbe podpiąłem Procab i tak:

Minusy w porównaniu do AC:

- słabsza kontrola i konturowość basu

- sucha średnica

- wąska scena

- spowolnienie dźwięku

Plusy na korzyść procab:

- wiecej detali w górze pasma

Sittek też do tego wniosku dochodzę ;-) Zmiany zawsze są ale subtelne a nie rewolucyjne, dlategoo.. ehh hehe chyba mam ostatnimi czasy za dużo "wolnych godzin" bo mnie trzymają takie zupełnie niepotrzebne myśli i.. co bym zmienił w dźwięku? Dodał bym szczypty dynamiki i doprawił większą scenerią ot całość grałaby wtedy naprawdę klasowo choć zdaję sobię sprawę, że kipiącej dynamiki nie uzyskam na obecnych kolumienkach... ;-) Wasze propozycje rozważę i zobaczymy! Tymczasem General wywęszył naprawdę grubą aferę w kablowym światku ehh kto by pomyślał.. w dzisiejszych czasach nikomu nie można wierzyć i wszystko należy wnikliwie oglądać dziesiątki razy przed zakupem o taa....

A ja jestem miłośnikiem VdH. Używki za grosze, solidne brzienie i nie trzeba się wstydzić przy zmianch sprzętu. Niezłe Magnum Hybrid kupisz za 300 zł. Do tego The Second za drugie 300 zł.

Testowałem różne i stanęło na VdH. Ale z węglem. Lubię to połączenie detaliczności, gładkości i spokoju.

A wg. mnie First Ultimate (z drugiej ręki za 600 zł) to już pierwsza liga :) Ale mi się oberwie...

thomassek ty no pitolisz o tych kablach, zmiana toru zasilania ( kable ) jakie kable itd... weź siądź i posłuchaj tego co masz a nie szukasz dziury w całym, naprawdę uważasz, że inwestowanie XXXX zł w kable poprawi ci system, się gruby mylisz, i nie masz zapewne żadnego obycia i własnego zdania w tym co słyszysz tylko ulegasz autosugestii swojej i innych ,,,, pierw siądź i posłuchaj co masz, a nie uskuteczniasz kablologię ( a niech krzyczą ci od kabli ), niech ci ktoś zrobi ślepy test i gwarantuje ci ze nie odróżnisz kabla za 50zł od takiego za 5000zł.

Ogarnij się chłopie póki jesteś młody bo jak się spaczysz ( co już robisz ), to nie znajdziesz podstawowych problemów swojego systemu a będziesz myślał jaki kabel kupić ......

kup normalne nie wiem klotze z allegro 2x2.5mm2 po 10zł za metr i jakieś czincze za 50-100zł ( nie tyle patrz na cene co na wykonanie ) . I tyle i zacznij sie zastanawiać jaki masz problem w systemie i co można by poprawić i czym bo na kablach to się możesz co najwyżej powiesić jak w końcu otworzysz oczy ( uszy ) i stwierdzisz co ja robię ....

Skąd jesteś ??

pzdr. Łukasz

hehe uśmiałem się jak fretka od tego "pitolenia" eeeh hehe a więc Panie Łukaszu czysta prawda, zgadzam się w całej swej wątłości :-) i.. rozumiem, że szykuje się nam w dalekiej przyszłości audio randka? Odpowiedź co do miejscowości zamieszkania szukaj na PRIV :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.