Skocz do zawartości
IGNORED

LCD, LED, czy plazma, a może kineskopowy ?

szybki Gonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Bo na takich LCD co to ma 1500:1 lepiej się ogląda filmy czarno-białe :)

We wpisie z obrazkiem sromotnie się dziabnąłem, raczej z tymi 16 sektorami, po 16 diod w każdym, powinno być tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

My uważany iż diody są pod matrycą? Skądżeś to Witku wykoncypował? Jak sama nazwa wskazuje są na krawędziach ekranu. Cały zbiór diod jest podzielony na 16 podzbiorów, w każdym z nich rozjaśnianie i przyciemnianie jest sterowane oddzielnie.

Ludzie wytłumaczcie mi po co wam te strefy. Telewizory CRT miały kontrast 200:1 i było dobrze LCD mają 1500:1 i jest za mało. W dupach wam się poprzewracało od tego dobrobytu.

jakie 200:1 ? nie wiem, może stary Rubin (choć wątpię)

przecież kineskopy mają czerń taką, że praktycznie nie widać ekranu, więc kontrast mają zajebisty mimo że nie potrafią być może tak jasno zaświecić jak LCD

w płaskich telewizorach cały kontrast rozbija się właśnie o kiepską czerń, trzeba się uciekać do sztuczek typu lokalne wygaszanie, które nie jest bez wad... plazma ma z kolei czerń bez żadnych dodatkowych wad wpływających na jakość obrazu ale nie jest z kolei w stanie osiągnąć czerni tak głębokiej jak kineskop czy LED z local dimming, nawet Kuro minimalnie ale jednak był widoczny

My uważany iż diody są pod matrycą? Skądżeś to Witku wykoncypował?

To ja tak myślałem.

Rozebrałem na części uszkodzonego Sharpa i świetlówki były jak na poniższym obrazku, dlatego myślałem że diody również są rozmieszczone jak na powyższym obrazku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przecież kineskopy mają czerń taką, że praktycznie nie widać ekranu, więc kontrast mają zajebisty mimo że nie potrafią być może tak jasno zaświecić jak LCD

w płaskich telewizorach cały kontrast rozbija się właśnie o kiepską czerń, trzeba się uciekać do sztuczek typu lokalne wygaszanie, które nie jest bez wad... plazma ma z kolei czerń bez żadnych dodatkowych wad wpływających na jakość obrazu ale nie jest z kolei w stanie osiągnąć czerni tak głębokiej jak kineskop czy LED z local dimming, nawet Kuro minimalnie ale jednak był widoczny

Kontrast to kontrast. Czerń można ustawić niższą obniżając jasnosć lamp ... ale biały będzie ciemniejszy = kontrast przy regulacji lamp jest stały. Oczywiście mówię o TV bez lokalnego wygaszania.

To ja tak myślałem.

Rozebrałem na części uszkodzonego Sharpa i świetlówki były jak na poniższym obrazku, dlatego myślałem że diody również są rozmieszczone jak na powyższym obrazku.

Czyli było bezpośrednie podświetlenie w tym sharp ... choć świetlówkowe.

Czytam i czytam z bananem na gębie te wasze słowne przepychanki co do podświetlania w LED i cieszę się, że w przypadku plazmy ten problem nie istnieje. Światło z podświetlenia nie przechodzi między pikselami, wyłączony piksel w przeciwieństwie do LCD nie emituje światła przez co obraz jest kontrastowy, naturalny i przyjemny dla oka.

Żyjesz chłopie w krainie fantazji ;) Gdyby plazmy nie emitowały na czarnym światła to kontrast byłby nieskończony, a urządzenia pomiarowe wskazywały by 0 cd ... tym czasem tak nie jest. Już OLED to prędzej (coś tam emitują ale często poza zakresem pomiarowym).

To jak to się ma do tych pomiarów?

Plazmy:

Panasonic G30 cz. 0,03cd/m2; b. 96cd/m2

Panasonic VT20 cz. 0,04cd/m2; b. 77cd/m2

Panasonic GT20 cz. 0,06cd/m2; b. 132cd/m2

Panasonic VT30 cz. 0,02cd/m2; b. 89cd/m2

Samsung D8000 cz. 0,06cd/m2; b. 126cd/m2

LG PZ 950 cz. 0,09cd/m2; b. 130cd/m2

Pioneer 508XD cz. 0,02cd/m2; b. 70cd/m2 LCD:

Sharp LE835/830 cz. 0,04cd/m2; b. 120cd/m2

Samsung D8000 cz. 0,03cd/m2; b. 128cd/m2

Sony EX720 cz. 0,03cd/m2; b. 116cd/m2

Toshiba WX800/768 cz. 0,05cd/m2; b. 132cd/m2

Sony HX929 cz. 0,00cd/m2; b. 103cd/m2 L.D. (local dimming)

LG LW 6500 cz. 0,08cd/m2; b. 120cd/m2

LG LE 8500 cz. 0,00cd/m2; b. 118cd/m2 L.D.

Philips 6606 cz. 0,03cd/m2; b. 125cd/m2

Jakoś nie wynika z tego żeby plazmy miały lepszą czerń. Jeżeli już tak patrzeć to w LCD z powodu bardzo wysokiej luminancji maksymalnej można stosować o wiele ciemniejsze filtry przed matrycą a co za tym idzie można uzyskać o wiele lepszą czerń co z reszta widać z pomiarów.

Panasonic ma oczywiście czerń na poziomie 0,03 cd/m2 ale przy luminancji dla białego 96cd/m2

Lcd uzyskują podobną czerń ale dla luminancji dla białego przy około 120cd/m2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (filmik)

Ukryta Zawartość

tutaj coś więcej na temat tych technik LEDowych, na chłopski rozum skoro jest podział na ileś tam części to po to aby każdą z nich sterować osobno

z drugiej strony EDGE LED oznacza podświetlenie krawędziowe, tzn że nie ma ledów pod całą matrycą a tylko na krawędziach ekranu, podział na 16 stref teoretycznie nie powinien oznaczać wysokiej dokładności ale to tylko teoria, a jak jest w rzeczywistości to może stwierdzić tylko Bobcat

w lx9500 gdzieś wyczytałem, że jest 1200 diód i (chyba) 216 stref, jest bardzo dobrze (na wprost) z czernią i efektem halo, choć trochę to widać czasami, a są też określone sytuacje, że widać bardzo wyraźnie np jak lecą napisy końcowe od dołu do góry to normalnie bezczelnie zapalają się kolejne paski podświetlenia (taka lekka mgiełka prostokątna), na szczęście poza napisami końcowymi nie widziałem jeszcze takiej sceny która aż tak by to uwydatniła... najlepiej local dimming wygląda gdy są duże obszary czarnego, wtedy widać że nic nie widać na ekranie :) nieco gorzej gdy jest np gwieździste niebo, nie widać co prawda żadnych rozświetleń od takich drobnych obiektów jak gwiazdy (żeby był mocny efekt halo musi być większy jasny obiekt) ale stojąc z boku widać że panel do końca się nie wygasił tylko mocno przygasił z uwagi na tą ograniczoną liczbę stref, taka gwieździsta scena na Kuro wypada na pewno niesamowicie bo w plaźmie liczba stref = liczba pikseli, na LCD z local dimming wypada niewiele lepiej niż na mojej starej plaźmie (panel przygasa ale nie do końca i efekt bdb czerni nadal jest, bez local dimming to lepiej nie mówić)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tych krawędziowych ledach to są jakieś układy zwierciadeł pod matrycą, co to odbijając światło z ledów mają zapewniać w miarę równomierne podświetlenie (wiadomo, że z kiepskim skutkiem), a jak jest w konkretnym modelu, to się nie dojdzie, musiałby producent podrzucić jakiś poglądowy schemacik. W full-ledach sprawa przynajmniej jest prosta, tutaj na dobrą sprawę nikt nie wie, na jakiej zasadzie jest realizowane lokalne wygaszanie, może być tak, że tzw. sekcja to są kombinacje typu 2 diody z lewej, 3 z góry itd. których zestawienie w jakiś sposób podświetla wybrany fragment.

To ja tak myślałem.

A więc wygaszanie strefowe w krawędziowych LEDach polega na tym że stosowane są dwa rzędy (z góry i z dołu) specjalnych LEDów świecących kierunkowo i specjalny dyfuzor do tego. Efekt jest taki że mimo że Ledy są na krawędzi to mimo to można wygasić podświetlenia w jednej z dowolnych stref ekranu n.p. na środku.

Takie pytanie zadałem, ale widocznie niedoczytałeś mojego wpisu, albo go przeoczyłeś.

Więc powtórzę - proszę mi wyjaśnić, co kryje się pod definicją - podświetlanie krawędziowe ?

diody są zgrupowane na obrzeżu telewizora, aby cała powierzchnie swieciła jednolicie ekran pokryty jest specjalną folią która rozprasza światło we wszystkich kierunkach.

stwierdzenie że podświetlanie krawędziowe działa podobnie jak local dimming jest totalną bzdurą.

Jakoś nie wynika z tego żeby plazmy miały lepszą czerń. Jeżeli już tak patrzeć to w LCD z powodu bardzo wysokiej luminancji maksymalnej można stosować o wiele ciemniejsze filtry przed matrycą a co za tym idzie można uzyskać o wiele lepszą czerń co z reszta widać z pomiarów.

Panasonic ma oczywiście czerń na poziomie 0,03 cd/m2 ale przy luminancji dla białego 96cd/m2

Lcd uzyskują podobną czerń ale dla luminancji dla białego przy około 120cd/m2.

to są tylko pomiary

zapominasz że LCD ma takie wady jak nierówne podświetlenie, kąty (które bardzo wpływają na czerń i widzenie tej nierównomierności) a do tego są mniej precyzyjne w ciemnych scenach jeśli chodzi o przejścia tonalne

co do jasności, to jak komu pasuje, jak dla mnie to zapas jasności jest bardzo duży w plaźmie, co z tego że LCD wyświetli i 200 czy nawet 300cd jak to jest nikomu niepotrzebne, najważniejszy jest dolny zakres a góra to tylko do bardzo jasnych pomieszczeń, ewentualnie dla miłośników wyjątkowo oczojebnego obrazu

tutaj coś więcej na temat tych technik LEDowych, na chłopski rozum skoro jest podział na ileś tam części to po to aby każdą z nich sterować osobno

z drugiej strony EDGE LED oznacza podświetlenie krawędziowe, tzn że nie ma ledów pod całą matrycą a tylko na krawędziach ekranu, podział na 16 stref teoretycznie nie powinien oznaczać wysokiej dokładności ale to tylko teoria, a jak jest w rzeczywistości to może stwierdzić tylko Bobcat

już stwierdził, jest świetnie, znacznie lepiej niż rok temu we flagowcach opisanych w płaskich ekranach - no bo technika poszła do przodu. Po prostu chodziło o to, żeby dobrać tę jedną jedyną liczbę sekcji i u Bobcata trafili w punkt - 16 to ta magiczna liczba, co zbiera tak dobre recenzje (wg bobcata).

Temat więc możemy zamknąć.

Podobno albo zwierciadła albo światłowody. Czy ze złym skutkiem? Niekoniecznie. Gdyby tak było to Edge nie stawałyby się standardem (poza modelami z najwyższej półki, a i to chyba nie wszystkimi).

witek_z

Filmik obejrzałem, mnie osobiście taka technika podświetlania się nie podoba.

Może się zdarzyć że najbardziej jaskrawymi elementami matrycy będą właśnie jego krawędzie.

Już lepsze były chyba te świetlówki w Sharpie, których nawet barwa była bardziej "słoneczna", niż zimna ledów.

A jak wygląda podświetlanie w plaźmie ?

W full-ledach sprawa przynajmniej jest prosta, tutaj na dobrą sprawę nikt nie wie, na jakiej zasadzie jest realizowane lokalne wygaszanie, może być tak, że tzw. sekcja to są kombinacje typu 2 diody z lewej, 3 z góry itd. których zestawienie w jakiś sposób podświetla wybrany fragment.

jest też podział na sekcje, tylko jest ich dużo więcej np tak jak u mnie >200 sekcji, w każdej jest chyba kilka diód

nie sądzę aby była możliwość kombinacji - jedna dioda z jednej sekcji, inna dioda z drugiej itd, bo by wtedy nie było takich efektów ubocznych tej techniki

każda sekcja ma możliwość stopniowego i precyzyjnego przygaszania aż do całkowitej ciemności

w tym moim LG jest to akurat całkiem dobrze zrobione, bo nie uciekają szczególiki typu drobne gwiazdy na niebie (porównywałem bez oraz z local dimming), najniższy poziom czerni powyżej całkowitego wygaszenia (tu gdzieś jest poziom Kuro :)) a także kolejne, to są przeskoki minimalne w jasności

np w Philipsie 9705 jest to jakoś gorzej rozwiązane, tam jest chyba większy przeskok w tym przygaszaniu bo ucina znacznie więcej detali w czerni

diody są zgrupowane na obrzeżu telewizora, aby cała powierzchnie swieciła jednolicie ekran pokryty jest specjalną folią która rozprasza światło we wszystkich kierunkach.

stwierdzenie że podświetlanie krawędziowe działa podobnie jak local dimming jest totalną bzdurą.

Panowie. Jeżeli ja czegoś nie wiem to nie pociskam bzdur wyssanych z palca. Istnieją telewizory z podświetleniem krawędziowym i z local dimming. Polega to na zastosowaniu LEDów świecących kierunkowo i specjalnego dyfuzora światła ze zwierciadłami.

krzysiu napisałeś to samo co ja plus coś o bzdurach - może jaśniej o tych bzdurach moich napisz

Może się zdarzyć że najbardziej jaskrawymi elementami matrycy będą właśnie jego krawędzie.

i tak się często dzieje.

Podobno albo zwierciadła albo światłowody. Czy ze złym skutkiem? Niekoniecznie. Gdyby tak było to Edge nie stawałyby się standardem (poza modelami z najwyższej półki, a i to chyba nie wszystkimi).

Nie no teraz to już sobie jaja robisz?

w plaźmie każdy piksel świeci osobno, czyli masz ponad milion "stref"

świeci tak samo pod każdym kątem i nie ma czegoś takiego jak problem z nierównym podświetleniem

i tak się często dzieje.

Skoro tak się to często dzieje, to to jest po prostu kicha.

krzysiu napisałeś to samo co ja plus coś o bzdurach - może jaśniej o tych bzdurach moich napisz

i tak się często dzieje.

Bredzisz że żal.

witek_z

Filmik obejrzałem, mnie osobiście taka technika podświetlania się nie podoba.

Już lepsze były chyba te świetlówki w Sharpie, których nawet barwa była bardziej "słoneczna", niż zimna ledów.

Przede wszystkim to są matryce LCD których kontrast może sięgać nawet 4000:1 i przy takim kontraście masz najczarniejszą czerń bez uciekania się do jakichkolwiek sztuczek typu local dimming. Proste jeżeli optymalna jaskrawość to 120 cd/m2 to czerń masz na poziomie 0.03 cd/m2 czyli tyle co w plazmie. Przy czym w plazmie jest to czerń tylko pomierzona gdzie pole pomiarowe zasłonięte jest kolorymetrem. W starszych plazmach ekran jest na tyle jasny że w jasnych pomieszczeniach kontrast spada kompletnie na ryj.

Jeżeli chodzi o nierówność podświetlenia to jest ono nierówne ale widać to tylko wtedy gdy ekran się robi całkowicie czarny i to w niektórych telewizorach trzeba się naprawdę dobrze przyglądać żeby to zobaczyć. Owszem są telewizory z podświetleniem krawędziowym gorsze i lepsze.

świeci tak samo pod każdym kątem i nie ma czegoś takiego jak problem z nierównym podświetleniem

Zaczyna mi się plazma podobać :) ale dlaczego niektórzy opisują efekt migotania obrazu ?

600Hz to chyba teraz mus.

Dlatego nie sugerowałbym się poziomem czerni. Ważniejsze jest n.p. czy ekran jest błyszczący czy matowy. Błyszczący ekran w dzień może naprawdę wkrur...ć. I żadna czerń ci tu nie pomoże jak widzisz w telewizorze odbicie teściowej.

Mimo miliona stref plazma miewa gorszą czerń od LCD bez lokalnego wygaszania

Ukryta Zawartość

:]

Ukryta Zawartość

To jak to się ma do tych pomiarów?

Plazmy:

Panasonic G30 cz. 0,03cd/m2; b. 96cd/m2

Panasonic VT20 cz. 0,04cd/m2; b. 77cd/m2

Panasonic GT20 cz. 0,06cd/m2; b. 132cd/m2

Panasonic VT30 cz. 0,02cd/m2; b. 89cd/m2

Samsung D8000 cz. 0,06cd/m2; b. 126cd/m2

LG PZ 950 cz. 0,09cd/m2; b. 130cd/m2

Pioneer 508XD cz. 0,02cd/m2; b. 70cd/m2 LCD:

Sharp LE835/830 cz. 0,04cd/m2; b. 120cd/m2

Samsung D8000 cz. 0,03cd/m2; b. 128cd/m2

Sony EX720 cz. 0,03cd/m2; b. 116cd/m2

Toshiba WX800/768 cz. 0,05cd/m2; b. 132cd/m2

Sony HX929 cz. 0,00cd/m2; b. 103cd/m2 L.D. (local dimming)

LG LW 6500 cz. 0,08cd/m2; b. 120cd/m2

LG LE 8500 cz. 0,00cd/m2; b. 118cd/m2 L.D.

Philips 6606 cz. 0,03cd/m2; b. 125cd/m2

Jakoś nie wynika z tego żeby plazmy miały lepszą czerń.

Doprawdy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaczyna mi się plazma podobać :) ale dlaczego niektórzy opisują efekt migotania obrazu ?

Od 600 Hz zależy ile ci wyświetli stopni szarości. Na miganie nie ma to żadnego wpływu. Nie zapomnij że w plazmach masz szybę z przodu i ich czerń w dzień możesz sobie włożyć do kapelusza bo przy ciemnych scenach masz przed nosem lusterko.

Plazmy tworzą kolor na zasadzie mrugania ... gdyby plazma miała 100 Hz to była by straszna żenada.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.