Skocz do zawartości
IGNORED

LCD, LED, czy plazma, a może kineskopowy ?

szybki Gonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś byłem w Arkadii.

W RTViAGD ceny z kosmosu, może dlatego że większość tv powyżej 3tyś. ale pooglądałem, zwłaszcza te z z 3D, bo sporo ich było, Sony, Panasy .... etc

Okulary bez kabelka i z kabelkiem, mniejsza o nazwę technologii oglądania tych z 3D, na wszystkich tv sygnał z Blue-Raya.

Jak założyłem okulary to po paru minutach ogladania zaczęła mnie boleć głowa.

Dla mnie ten "system" wyświetlania, w obecnej technologii jest nie do przyjęcia, nawet za darmo bym tego nie chciał.

Nie wiem czym się ludziska zachwycają ? To jest jakiś koszmar.

Wśród klientów widać tylko zaciekawienie, ale zasadniczo brak wzięcia.

Krótka kolejka w aptece i po 15 min bul głowy ustał, a ja pomknąłem do Saturna.

Wybór tv olbrzymi, LCD, LED Plazma + z boku sali duuuże stoisko pt. kino domowe (nie zaglądałem).

W Saturnie (mówiąc prawdę) kreciłem się jak smród po gaciach, w sumie zauważyłem że już po pół godzinie sam nie wiem co kupić.

LEDy napierdalały po oczach niesamowitymi kolorami, plazmy (jak angielski gentlemen)nieco stonowane w barwie, ale z niezwykle naturalnymi kolorami (wiem, kwestia ustawienia).

Ogólnie, nie dość że "cenowy zawrót głowy" to jeszcze wybór ogromny, a wszystko z rzutu produkcyjnego 2011 AD.

I nie kończące się rozmowy z obsługą, która powiem szczerze, wiedziała co powiedzieć i jak doradzić.

Oczywiście, wśród plazm preferowane (przez obsługę stoisk) Panasoniki, a wśród LCD LG.

W pewnym momencie zauważyłem że sam się już nakręcam na coraz droższe produkty.

Po ostudzeniu własnego zapału i porównaniu kilku wybranych modeli, kupiłem w końcu plazmę LG 42PT353 i do tego wieszak uchylny do zamocowania tv na ścianie.

Czyli wybrałem to co mnie się spodobało, a nie to, co mi doradzała obsługa stoisk.

Miało być do 3tyś, a wyszło o tysiaka (z małym hakiem) mniej.

Telewizor wisi już na ścianie, a ja jestem z jego zakupu bardzo zadowolony.

Naprawdę te 42` jest dla mnie akuratne.

Nie jest to FullHD, tylko HDReady, ale wierzcie mi, porównywałem obie rozdzielczości i nie zauważyłem na tyle dużej różnicy, abym musiał wydawać znacznie więcej.

Nauczony własnym doświadczeniem, związanym z kupnem tego tv, na pewno nie odważył bym się radzić komukolwiek w zakupie nowego.

To jest jednak mocno indywidualna akceptacja plusów i minusów technologii i parametrów.

pzdr.

Bobcat ty sobie jaja robisz? Rubin to byl calkowity POS nie godny nawet miana telewizora!

W swoim czasie i na tle ówczesnej mizerii rynkowej Rubin wcale zły nie był. Nie porównuj go z dzisiejszymi modelami bo wpadniesz w śmieszność.

P.S. Co to jest POS?

Gonzo wybacz ale nie pochwałam Twojego wyboru. I nie mam tu na myśli plazmy. Tobie się podoba, Twoja kasa. Szanuję każdą taką decyzję. Ale HD Ready???

Don chyba masz rację :)

W swoim czasie i na tle ówczesnej mizerii rynkowej Rubin wcale zły nie był. Nie porównuj go z dzisiejszymi modelami bo wpadniesz w śmieszność.

P.S. Co to jest POS?

'POS' to po prostu 'kawal go..wna'. Widziales kiedys 'prawdziwe' telewizory z tamtej epoki? Powtarzam te Rubiny to byla tragedia. Jak sie pojawily Jowisze to chociaz byly i tak b. przecietne jak na tamte czasy to w porownaniu do Rubina to bylo jak Hi-Fi to Boombox-a.

Miałem to co wtedy można było kupić. Jowisza też miałem, był następcą Rubina, ale pojawił się znacznie później. Początkowo jedyny TV kolor to był Rubin.

Zdawałem sobie sprawę ze wszystkich jego wad ale aż tak żle go nie oceniam.

Gonzo, napisz coś więcej jak się obraz prezentuje w domu.

Szczerze to nie znam tego modelu, nawet nie wiedziałem, że jeszcze są w sklepach "haderedy".

ps. miga? przygasa?

Gonzo, napisz coś więcej jak się obraz prezentuje w domu.

Szczerze to nie znam tego modelu, nawet nie wiedziałem, że jeszcze są w sklepach "haderedy".

ps. miga? przygasa?

Nic nie miga, nie przygasa, a tego się obawiałem.

W typie tv jest wpisana w nazwie Razer, czyli cieniutka ramka wokół ekranu, a to mnie również cieszy.

Na ścianie prezentuje się naprawdę bardzo dobrze.

Wczoraj leciał jakiś film na Polsacie, niesamowita czwórka, czy jakoś tak - obraz był zajefajny, głęboka czerń kosmosu i nagle oślepiający wybuch, szybkość reakcji jest super.

Bez smużenia, bez brzęczenia zasilacza, specjalnie wyłączyłem wszystkie żarówki w pokoju, aby wychwycić na jakieś błędy wyświetlania obrazu, do niczego nie mogłem się za tą cenę przyczepić.

Mimo że to haderedy to ma tą większą rozdzielczość/600Hz, a nie podstawową.

Ten tv nie różnicuje stacji telewizyjnych, na każdej odbieranej obraz jest identyczny - nie wiem jak to możliwe i jakich myków technicznych użył LG że tak jest.

Poczytaj więcej tu (opinie), a ze wszystkimi się całkowicie zgadzam.

link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za te pieniądze i to co oferuje ten tv to jest strzał (nie nosem w dupę) w dziesiątkę.

Szkoda tylko że w instrukcji brak jest tych wszystkich parametrów co były wyszczególnione w sklepie, ale jak znajdę trochę czasu to poszperam za nimi w necie.

No i cieszy możliwość odtwarzania filmów z pena :))

pzdr

I specyfikacja LG 42PT353;

ekran

Rozdzielczość 1024x768

Kontrast 3 000 000:1

Kreator obrazu

Tryb ekspercki według ISF

Kąt widzenia 178/178 st.

Dźwięk

Mono/Stereo/Dual

Moc RMS 10W + 10W

System Surround Infinite Surround

Dekoder Dolby Digital

Funkcja Czysty Głos II

Inne

Dekoder MPEG-4 AVC(H.264) Tak

Teletekst do 2000 stron

Eco – Funkcje oszczędzania energii

Inteligentny czujnik

Inteligentny System Oszczędzania Energii

Złącza-bok

AV - wejście 1

HDMI 1

CI 1

USB 2.0 1 (JPEG, MP3, DivX HD)

Złącza-tył

RF - antenowe 1

Scart Full/Half 1/1

Component 1

Cyfrowe wyjście audio 1 (optyczne)

AV - wejście -

HDMI/HDCP 1

RGB D-sub (15pin) 1

PC audio 1

LAN -

RS-232C 1 (serwisowy)

Ukryta Zawartość

szybki Gonzo

Ze zdziwieniem czytam że poszedłeś do sklepu i wybrałeś to, co uważałeś za stosowne. :)))))))))))

Zrobiłem tylko jeden wpis w tym temacie....i spodziewałem się kolejnej:

- "wojny o wyższości Świąt..."

- albo zę z rodziną , znajomymi,ugrupowaniami społecznymi, politycznymi itp...objazd kraju zrobisz.....

...a tu taka niespodzianka..... :)))))

Przypomnę:

szybki Gonzo - czytam Twój 1wszy wpis i ostatnie.... .

Nie lepiej iść do sklepu i kupić co uważasz za stosowne.

To tylko TV (nie pociąg pancerny, ani "żona" na lata...).

Chcesz oglądać obraz transmitowany, czy jednak "diody" itp z tyłu TV.... (?)

Za 1/2 roku i tak sprzęt zmieni się diametralnie, choćby cenowo.

Teraz czekam jak inni udowodnią,ze Twój wybór nie był właściwy (przecież szkoda tematu...) ;))))))))))))

Kamień z serca Gonzo mi spadł, pamiętasz jak doradzałem kupno plazmy LG? szkoda że nie wybrałeś modelu o oczko wyżej.

Czytałem Twoje i Kolegów porady, ale powiem szczerze - zacząłem się już gubić w tym wszystkim, tym bardziej że były po drodze słowne przepychanki pomiędzy Wami.

Oczko wyżej to pewnie fullHD ?

Oglądałem i porównywałem full i raedy, biorąc pod uwagę że to nowa technologia (wysyp 2011r.) różnicy kolosalnej, na korzyść full nie stwierdziłem.

Już miałem wziąć 50` też LG, ale jak ten co kupiłem zawiesiłem na ścianie to zdałem sobie sprawę że ta oglądana w sklepie pięćdziesiątka byłaby za duża, no może 46, ale nie dajmy się zwariować - jest lepiej niż sie spodziewałem.

131W przy oglądaniu, a na stendby 0,3W, obraz jak z pocztówki, odświeżanie 600Hz i za taką kasę - czego trzeba więcej ?

Największemu wrogowi bym go polecił ;)

W Arkadii spędziłem chyba ze 4 godziny, głownie w Saturnie.

Ten zakup to był jak zakup samochodu, wiadro lodu na łeb i dopiero można myśleć, adrenalina połączona z brakiem myśli.

Byli co prawda ze mną dwaj synowie, do targania tego (ewentualnie zakupionego) pudła, ale powiedzieli że to ja mam wybierać, oni tylko bagażowi - no i z czachy zaczęło dymić.

Ale, jak pisałem wcześniej, opamiętałem się i ostygłem w emocjach, tym bardziej że jak zacząłem patrzyć po wyższych modelach/cenach/calach to Oni zaczęli patrzeć na mnie jak na Jack`a Nicholsona z filmu Lśnienie.

To był koszmar, podpowiedzieć nie chcieli, ale w końcu jak wybrałem to powiedzieli że to również był Ich faworyt.

I udało się :)

To wypadało by tylko życzyć przyjemności z oglądania. Ja bym w prawdzie HD Ready nie kupił ale z tej odległości z której ty oglądasz przeszkadzać to nie będzie.

szybki Gonzo

Ze zdziwieniem czytam że poszedłeś do sklepu i wybrałeś to, co uważałeś za stosowne.

Inaczej być nie mogło, nie kupuję kota w worku i tylko na podstawie opinii.

O pomoc Kolegów poprosiłem, aby wiedzieć na co głównie zwrócić uwagę przy wyborze tv.

Jakie firmy, modele brać pod uwagę.

A okazało się że kupiłem LG plazmę, czyli tak jak chciałem - matryca zabezpieczona, grubość tv niewielka, małe zużycie energii.

Firma plasuje się co prawda na 3 miejscu w rankingu popularności, ale ich tegoroczne wyroby są godne zainteresowania.

Jak się weźmie pod uwagę parcie klienteli i niezłą marketingową otoczkę wokół Panasoniców, bo faktycznie tej firmy tv są sprzedawane najczęściej, to .... ?

Porównywałem plazmy panasa z LG i ten drugi miał obraz bez smużenia, a na panasie były jedna widoczne te smugi.

Co ciekawe, gostek "latający" po sklepie miał inną fiszkę na klapie, niż pracownicy Saturna, i chyba był przedstawicielem tej firmy, bo o wystawionych plazmach wiedział wszystko i w właściwie "gorąco" polecał różne modele tego Producenta.

"Bo to przodująca firma, doskonała technologia ... " i inne takie opowiastki i ściemy.

A prawda okazuje się inna, owszem trzeba by było wydać 3000zł za 32 plazmę i wtedy by było widać różnicę.

Ale różnica jest również w cenie i calach, co zaznaczyłem tłustym drukiem.

Większość tv panasa z prezentowanym filmem demo Avatar, było podłączone pod blue-raya , więc sygnał do każdego z nich docierał w najwyższej jakości.

Reszt (chyba) pod sygnał z kompa.

To wypadało by tylko życzyć przyjemności z oglądania. Ja bym w prawdzie HD Ready nie kupił ale z tej odległości z której ty oglądasz przeszkadzać to nie będzie.

0

* +

Sam nie mogę teraz w to uwierzyć, że nastawiając się na zakup fullHD kupiłem raedyHD, naprawdę :)

Nie wiem, bo nie mam wystarczającej wiedzy w temacie, ale wzrok nie najgorszy - jak LG udało się zrealizować tak dobry obraz w rozdzielczości 1024x768, jest co prawda zastosowana porządna częstotliwość odświeżania, te 600Hz, ale coś innego musi być na rzeczy z tą Ich technologią.

Panas śnieży w przejściach, a tu jak drut.

Dziękuję za życzenia :)

Co ciekawe, gostek "latający" po sklepie miał inną fiszkę na klapie, niż pracownicy Saturna, i chyba był przedstawicielem tej firmy, bo o wystawionych plazmach wiedział wszystko i w właściwie "gorąco" polecał różne modele tego Producenta.

"Bo to przodująca firma, doskonała technologia ... " i inne takie opowiastki i ściemy.

A prawda okazuje się inna, owszem trzeba by było wydać 3000zł za 32 plazmę i wtedy by było widać różnicę.

Nie ma Plazm 32 cale. Była chyba raz jedna i to o ile dobrze pamiętam to od LG ale była ekstremalnie kiepska. Poza tym to plazmy LG mniej migają i faktycznie mają mniejsze skoki kontrastu przy jasnych scenach niż Panasoniki.

Sam nie mogę teraz w to uwierzyć, że nastawiając się na zakup fullHD kupiłem raedyHD, naprawdę :)

Nie wiem, bo nie mam wystarczającej wiedzy w temacie, ale wzrok nie najgorszy - jak LG udało się zrealizować tak dobry obraz w rozdzielczości 1024x768, jest co prawda zastosowana porządna częstotliwość odświeżania, te 600Hz, ale coś innego musi być na rzeczy z tą Ich technologią.

Różnicę byś zauważył gdybyś siedział dwa metry przed telewizorem. Z tej odległości z której ty oglądasz nie widać już pikseli. Mam wrażenie że przy materiale SD plazmy HD Ready mają jakby ostrzejszy obraz niż Full HD. Zauważyłem coś takiego przy telewizorach Panasonika HD Ready.

Wg mnie do oglądania telewizji i ripów z bd - plazma jest idealna. Gdybym oglądał tylko bd - porządny lcd (np z matrycą ips).

Nic nie miga, nie przygasa, a tego się obawiałem. W typie tv jest wpisana w nazwie Razer, czyli cieniutka ramka wokół ekranu, a to mnie również cieszy. Na ścianie prezentuje się naprawdę bardzo dobrze. Wczoraj leciał jakiś film na Polsacie, niesamowita czwórka, czy jakoś tak - obraz był zajefajny, głęboka czerń kosmosu i nagle oślepiający wybuch, szybkość reakcji jest super. Bez smużenia, bez brzęczenia zasilacza, specjalnie wyłączyłem wszystkie żarówki w pokoju, aby wychwycić na jakieś błędy wyświetlania obrazu, do niczego nie mogłem się za tą cenę przyczepić.

Wszystko fajnie, tylko nie wiem jak u ciebie, ale u mnie (mam c+) polsat nadawał w formacie pocztówkowym - nie bardzo dało się ten film oglądać.

Ramki ze wszystkich stron, a powiększanie obrazu SD powoduję straszną utratę jakości.

Co innego TVN, ze swoim wczorajszym hitem - Transformers 2. Tutaj obraz (chociaż SD) był 16:9, przyzwoitej jakości. Dźwięk był (obok polskiego lektora) nadawany w oryginale ac3. Duży + dla tej stacji.

TVN wypadł znacznie lepiej niż Polsat w piątkowy wieczór (prawie jak bitwa lcd vs plazma) :)

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Wszystko fajnie, tylko nie wiem jak u ciebie, ale u mnie (mam c+) polsat nadawał w formacie pocztówkowym - nie bardzo dało się ten film oglądać.

Ramki ze wszystkich stron, a powiększanie obrazu SD powoduję straszną utratę jakości.

Dobrze że poruszyłeś ten problem. Ciągłe oglądanie telewizji w 4:3 na plazmie może się skończyć wypaleniem pocztówki na środku ekranu.

Przed chwilą zmierzyłem miarką, w jakiej odległości od tv LG już nie widać pixeli - 1,4m[

"Nie ma Plazm 32 cale."

Nie mówię na 100%, bo trochę mnie "zbiłeś z tropu" tym stwierdzeniem, ale wczoraj oglądałem panasa 32` za 2999 i była to chyba plazma fullHD z 3D.

A oglądałem dlatego, że zamierzałem kupić plazmę, więc chyba się nie pomyliłem że to była plazma, choć nie pamiętam w 100%.

Dobrze że poruszyłeś ten problem. Ciągłe oglądanie telewizji w 4:3 na plazmie może się skończyć wypaleniem pocztówki na środku ekranu.

Nie zrozumiałeś mojego wpisu !

Obraz pocztówkowy, jak napisałem, nie dotyczył rozmiarów na ekranie tv tylko jakości !

Obraz był wyświetlany na pełnym obszarze matrycy !

Jak są reklamy, to zdarzy się czasami czarny pasek na górze i dole ekranu, ale to tylko podczas reklam.

Przy "normalnej transmisji" telewizor sam dostosowuje obraz do wyświetlania na pełnej powierzchni matrycy.

Nie mówię na 100%, bo trochę mnie "zbiłeś z tropu" tym stwierdzeniem, ale wczoraj oglądałem panasa 32` za 2999 i była to chyba plazma fullHD z 3D.

A oglądałem dlatego, że zamierzałem kupić plazmę, więc chyba się nie pomyliłem że to była plazma, choć nie pamiętam w 100%.

Na 100% LCD. Obecnie nie ma żadnego telewizora 32 cale w technologii plazmowej.

Na 100% LCD. Obecnie nie ma żadnego telewizora 32 cale w technologii plazmowej.

Nie ma problemu abym to sprawdził, podam nawet typ tego panasa, mam od Arkadii 4 krótkie przystanki tramwajowe :)

Nie zrozumiałeś mojego wpisu !

Obraz pocztówkowy, jak napisałem, nie dotyczył rozmiarów na ekranie tv tylko jakości !

Obraz był wyświetlany na pełnym obszarze matrycy !

Jak są reklamy, to zdarzy się czasami czarny pasek na górze i dole ekranu, ale to tylko podczas reklam.

Przy "normalnej transmisji" telewizor sam dostosowuje obraz do wyświetlania na pełnej powierzchni matrycy.

Akurat tutaj odpowiadałem nie na twój post.

Nie zmienia to jednak faktu że jeżeli przez kilka miesięcy będzie się oglądać telewizję w formacie 4:3 to może się to skończyć tym że boki będę świecić jaśniej niż środek ekranu. Dlatego jeżeli telewizor ma funkcję przerabiania formatu 4:3 do 16:9 i nawet jak trochę zniekształca po bokach to w plazmie bym tej funkcji używał.

Plazmy tworzą kolor na zasadzie mrugania ... gdyby plazma miała 100 Hz to była by straszna żenada.

haha no mja plazma nie ma 600hr i jakos zenada nie jest;)

teoretycy gawedziarze.

A tak apropos pare lat wstecz byla wojma LCD vs plazma i juz wtedy zwolennicy LCD mowili, ze jest lepszy od plazmy, teraz gdy weszly LED twierdza, ze w koncu LEDy sa tak dobre jak plazma lub lepsze a o zwyklych LCD lepiej zapomniec a najlepszew jest, ze wypowiadaja sie nierzadko Ci sami zwoleninicy LCd.

No coz technologia LCD caly czas goni plazme i jakosc bardzo sie poprawila, co nie znaczy, ze w ostatecznym rozrachunku dogonila plazme. Plazma rowniez nie stoi w miejscu. Ja mam tv sprzed kilku lat Panasonic TH-50PZ80 ktory nie ma 600hz i obraz jest piekny. Wiec prosze szanownych fanow LCD ktorzy nie widzieli w mieszkaniu plazmy o nie pisanie bzdur. Dziekuje;)

Aha jaki to jest ten najlepszy tv na swiecie? Panasonic vt30, plazma zdaje sie czyz nie? A poprzednio Pioneer Kuro? o znowu plazma;)

Zbieg okolicznosci???

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Nie ma problemu abym to sprawdził, podam nawet typ tego panasa, mam od Arkadii 4 krótkie przystanki tramwajowe :)

Plazmy Panasa mają w nazwie P a LCD mają w nazwie L n.p. TX-P42... to plazma a TX-L32... to LCD.

Plazmy Panasa mają w nazwie P a LCD mają w nazwie L n.p. TX-P42... to plazma a TX-L32... to LCD.

Spoko, dam radę odróżnić, a w zasadzie przeczytać, bo przy każdym tv jest sporej wielkości tabliczka informacyjna z typem telewizora (plazma,LED,LCD) symbolem produktu i najważniejszymi parametrami :)))

haha no mja plazma nie ma 600hr i jakos zenada nie jest;)

teoretycy gawedziarze.

A tak apropos pare lat wstecz byla wojma LCD vs plazma i juz wtedy zwolennicy LCD mowili, ze jest lepszy od plazmy, teraz gdy weszly LED twierdza, ze w koncu LEDy sa tak dobre jak plazma lub lepsze a o zwyklych LCD lepiej zapomniec a najlepszew jest, ze wypowiadaja sie nierzadko Ci sami zwoleninicy LCd.

No coz technologia LCD caly czas goni plazme i jakosc bardzo sie poprawila, co nie znaczy, ze w ostatecznym rozrachunku dogonila plazme. Plazma rowniez nie stoi w miejscu. Ja mam tv sprzed kilku lat Panasonic TH-50PZ80 ktory nie ma 600hz i obraz jest piekny. Wiec prosze szanownych fanow LCD ktorzy nie widzieli w mieszkaniu plazmy o nie pisanie bzdur. Dziekuje;)

Aha jaki to jest ten najlepszy tv na swiecie? Panasonic vt30, plazma zdaje sie czyz nie? A poprzednio Pioneer Kuro? o znowu plazma;)

Zbieg okolicznosci???

Ja miałem w domu plazmę. Jeżeli uważasz że ktoś pisze bzdury to nie wystarczy to tylko stwierdzić trzeba to jeszcze udowodnić.

Oczywiście że niektóre LCD przegoniły plazmę.

Oto fragment z recenzji mojego telewizora z PC World. Extra HDTV z listopada 2010:

"Liczba szczegółów jest zdumiewająca, telewizor pozostawia w tyle wiele plazm (nie mówiąc o większości modeli LCD) i pozwala na nowo odkryć oglądanie w telewizji sportu czy filmów akcji".

Zbieg okolicznosci???

A kto tak twierdzi? Chyba tylko ty.

Tu masz oceny na Amazon Twój VT 30 dostał tylko 3.5 gwiazdki na 5 możliwych. Chyba to trochę mała jak na najlepszy telewizor na świecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu są fajne wyniki "czerni" - słynnej toshiby co to 20 plazm panasonica w MM pobiła na głowę :)))

Ukryta Zawartość

a jakby tego było mało, to okazuje się, że przez fatalne podświetlenie panelu "czerń" waha się w tej toshibie od 0,05 do 0,18 wg pomiarów AV w różnych miejscach ekranu.

A czyjaz to ta slynna Toshiba?;)

Ukryta Zawartość

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

A czyjaz to ta slynna Toshiba?;)

Pewnie popsuta sztuka bo inaczej nie było by takich recenzji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cytuję.

Liczba szczegółów jest zdumiewająca, telewizor pozostawia w tyle wiele plazm (nie mówiąc o większości modeli LCD) i pozwala na nowo odkryć oglądanie w telewizji sportu czy filmów akcji.

"WL768 zalicza się do ostrych elcedeków. Obraz jest tak klarowny i bogaty w detale, że WL768 bez trudu wytrzymuje porównanie z dobrymi plazmami.

"Dzięki zastosowaniu skanującego podświetlenia oraz zaawansowanego układu o nazwie Active Vision M200HD Pro osiągnięto poziomą rozdzielczość obrazów ruchomych rzędu 1050–1080 linii (!). Jest to jeden z najlepszych wyników wśród obecnie produkowanych telewizorów i plasuje Toshibę 40WL768G w absolutnej światowej czołówce w tej kategorii.

"Jeśli chodzi o wyświetlanie tradycyjnego obrazu (2D) też trudno do czegoś się przyczepić, jakość jest naprawdę imponująca. (...) oglądanie filmów na 40 WL768 to czysta przyjemność. Żywe kolory, świetne odwzorowanie szczegółów, imponujący kontrast i ekstremalnie głęboka czerń na całej powierzchni ekranu."

"Obraz jest ostry, kolory świetne. To zdecydowanie najlepsza jakość obrazu SD jaką zdarzyło mi się widzeć."

"Sygnał HD - Znów wielkie brawa dla Toshiby. Obraz jest naprawdę świetny. Szczegóły, kolor, brak artefaktów. To najlepszy obraz HD jaki oglądałem podczas testów."

Czerń i ilość szczegółów znakomita. Temperatura kolorów jest na bardzo dobrym poziomie. Czerwień rewelacyjna. Paleta barw - urzekająca. Zdjęcia statyczne prawie jak w oryginale. Rewelacyjne usuwanie przeplotu i tu naprawdę widać mistrzowską rękę inżynierów Toshiby.

I to nie jest recenzja z jednej gazety tylko z różnych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiec prosze szanownych fanow LCD ktorzy nie widzieli w mieszkaniu plazmy o nie pisanie bzdur.

A fani LCD, którzy naoglądali się plazmy w warunkach domowych i nadal im się ta technologia nie podoba?

Aha jaki to jest ten najlepszy tv na swiecie?

Mitsubishi LaserVue. Czyli żadna plazma.

Zbieg okolicznosci???

Raczej wishful thinking fanów PDP.

Ja bym jednak tak nie generalizował Panowie.

Jak napisałem już wcześniej - zależy co się komu podoba.

Do sklepu wchodziłem z mieszanymi uczuciami, byłem raczej nastawiony na plazmę, ze względu na osłonę matrycy, ale nie był to podstawowy czynnik brany pod uwagę.

Już na miejscu, w sklepie, po porównaniu obu technik i tylko w mojej ocenie - LEDy są zbyt nienaturalnie, "farba leje się z ekranu" - widzicie przecież rzeczywistość na co dzień, świat nie jest aż tak kolorowy.

Nawet retransmisje sportowe daleko odbiegały kolorystycznie od rzeczywistości.

To nie jest naturalny obraz, tylko mooocno podkolorowany, a przez to nieprawdziwy.

Ale to tylko moje obserwacje i mój pogląd w sprawie i nie dlatego że kupiłem plazmę.

Chociaż właśnie "kolorystyka obrazu" była jedną z tych cech, która również zaważyła o kupnie.

Ja bym jednak tak nie generalizował Panowie.

Jak napisałem już wcześniej - zależy co się komu podoba.

Do sklepu wchodziłem z mieszanymi uczuciami, byłem raczej nastawiony na plazmę, ze względu na osłonę matrycy, ale nie był to podstawowy czynnik brany pod uwagę.

Już na miejscu, w sklepie, po porównaniu obu technik i tylko w mojej ocenie - LEDy są zbyt nienaturalnie, "farba leje się z ekranu" - widzicie przecież rzeczywistość na co dzień, świat nie jest aż tak kolorowy.

Nawet retransmisje sportowe daleko odbiegały kolorystycznie od rzeczywistości.

To nie jest naturalny obraz, tylko mooocno podkolorowany, a przez to nieprawdziwy.

Ale to tylko moje obserwacje i mój pogląd w sprawie i nie dlatego że kupiłem plazmę.

Chociaż właśnie "kolorystyka obrazu" była jedną z tych cech, która również zaważyła o kupnie.

Wina kolorów to raczej problem tryby sklepowego. Jest prosty powód dlaczego tak jest. W plazmie nie da się po prostu ustawić tak jaskrawych kolorów. Gdyby się dało to w sklepie by tak poustawiali.

Oczywiście że to kwestia gustu tylko że co poniektórzy nie za bardzo mogą to zrozumieć i w dalszym ciągu twierdzą że technologia plazmowa jest obiektywnie lepszą technologią niż technologia LCD co jest oczywistą bzdurą. Są telewizory lepsze i gorsze niezależnie od tego jaka technologia jest zastosowana. Pewne plazmy będą lepsze od pewnych LCD i na odwrót. Mało tego zwolennikom plazmy będą odpowiadać bardziej modele jednej firmy lub na odwrót.

Wszystko kwestia gustu.

Co innego TVN, ze swoim wczorajszym hitem - Transformers 2. Tutaj obraz (chociaż SD) był 16:9, przyzwoitej jakości. Dźwięk był (obok polskiego lektora) nadawany w oryginale ac3. Duży + dla tej stacji.

TVN wypadł znacznie lepiej niż Polsat w piątkowy wieczór (prawie jak bitwa lcd vs plazma) :)

Ano właśnie, a wiesz o co chodzi ?

Te w formacie 4:3, to są obrazy w fullHD, a reszt w redy.

Też tak miałem, jak dał mi UPC, na rok w umowie, dekoder z twardym dyskiem, dla programów w fullHD - było ich raptem CZTERY, a wszystkie w wyświetlanym powyżej formacie, czyli 4:3.

Przemęczyłem się przez roki i podziękowałem, mam to samo w redyHD i na pełnym ekranie.

Wina kolorów to raczej problem tryby sklepowego. Jest prosty powód dlaczego tak jest. W plazmie nie da się po prostu ustawić tak jaskrawych kolorów. Gdyby się dało to w sklepie by tak poustawiali.

Oczywiście że to kwestia gustu tylko że co poniektórzy nie za bardzo mogą to zrozumieć i w dalszym ciągu twierdzą że technologia plazmowa jest obiektywnie lepszą technologią niż technologia LCD co jest oczywistą bzdurą. Są telewizory lepsze i gorsze niezależnie od tego jaka technologia jest zastosowana. Pewne plazmy będą lepsze od pewnych LCD i na odwrót. Mało tego zwolennikom plazmy będą odpowiadać bardziej modele jednej firmy lub na odwrót.

Wszystko kwestia gustu.

Nareszcie :)

Pod Twoim wpisem należałoby dopisać AMEN.

Niemniej, to co mi poradził hojlo1 urasta do miana prawdy absolutnej.

Chcesz kupić sprzęt audio ? rusz dupę i posłuchaj go w sklepie, a jeszcze lepiej we własnych warunkach domowych, zwłaszcza jak jest możliwość wypożyczenia go za kaucją.

Chcesz kupić tv ? rusz ..., a że niema możliwości wypożyczenia, to przynajmniej odwidź sklepy, gdzie tego towaru jest dużo - porównasz i coś wybierzesz dla siebie.

Nie czytaj gazetek reklamowych, periodyków i miesięczników o tematyce audio/wideo, polegaj na opiniach właścicieli i te opinie przetwarzaj, ale ostatecznie to Twoje zdanie jest najważniejsze - w końcu kupujesz tylko dla siebie.

Inaczej być nie mogło, nie kupuję kota w worku i tylko na podstawie opinii.

O pomoc Kolegów poprosiłem, aby wiedzieć na co głównie zwrócić uwagę przy wyborze tv.

Jakie firmy, modele brać pod uwagę.

A okazało się że kupiłem LG plazmę, czyli tak jak chciałem - matryca zabezpieczona, grubość tv niewielka, małe zużycie energii.

Firma plasuje się co prawda na 3 miejscu w rankingu popularności, ale ich tegoroczne wyroby są godne zainteresowania.

Jak się weźmie pod uwagę parcie klienteli i niezłą marketingową otoczkę wokół Panasoniców, bo faktycznie tej firmy tv są sprzedawane najczęściej, to .... ?

Porównywałem plazmy panasa z LG i ten drugi miał obraz bez smużenia, a na panasie były jedna widoczne te smugi.

Ale różnica jest również w cenie i calach, co zaznaczyłem tłustym drukiem.

Większość tv panasa z prezentowanym filmem demo Avatar, było podłączone pod blue-raya , więc sygnał do każdego z nich docierał w najwyższej jakości.

Reszt (chyba) pod sygnał z kompa.

Pisalem wielokrotnie, ze przy 3-4 metrach HD Ready jest wystarczajace i ide o zaklad, ze ten Twoj LG HD wyswietla lepszy dynamiczny obraz niz slynne na tym forum LG Bobcatowskie i Toshiba Krzysztofa;)

Wiem bo mialem 42 cale Panasonic HD ready i bylo naprawde bardzo dobrze.

nie odniose sie do Twojego wpisu o Panasach bo wiem, ze nie chierpisz tej firmy i w zwiazku z tym trudno o obiektywizm.

Nie ma Plazm 32 cale. Była chyba raz jedna i to o ile dobrze pamiętam to od LG ale była ekstremalnie kiepska. Poza tym to plazmy LG mniej migają i faktycznie mają mniejsze skoki kontrastu przy jasnych scenach niż Panasoniki.

Różnicę byś zauważył gdybyś siedział dwa metry przed telewizorem. Z tej odległości z której ty oglądasz nie widać już pikseli. Mam wrażenie że przy materiale SD plazmy HD Ready mają jakby ostrzejszy obraz niż Full HD. Zauważyłem coś takiego przy telewizorach Panasonika HD Ready.

Alez Ty masz dziwne spostrzezenia czlowieku. Dlaczego ma niby lepeij wyswietlac obraz SD? Raczej latwiej panasowi fullHD sie przystosowac poniewaz ma wiecej i mniejsze piksele. Obraz natywny moze byc lepszy.

Widze, ze co niektorzy dostali tutaj kompleksu Panasonica, skoro juz nie ma Kuro to trzeba znalezdz innego wroga;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.