Skocz do zawartości
IGNORED

LCD, LED, czy plazma, a może kineskopowy ?

szybki Gonzo

Rekomendowane odpowiedzi

posłuchaj chłoptasiu, wiem że ci puszczają nerwy, niefajnie pewnie jest być pośmiewiskiem na forum. Nawet koledzy z twojego "obozu" cię nie bronią, pewnie i oni widzą w końcu, jaki kit tu sprzedajesz.

Ale - zapracowałeś sobie na ten tytuł swoimi historyjkami i fantastycznymi przygodami.

ps. co ty bredzisz o "przegrywaniu"? Kazałem ci usunąć moją fotkę, którą umieściłeś koło swojego żółtego murzyna, puszczając jakiś piracki plik z przekłamanymi barwami. Te twoje fotki miały odrealnione kolory i zestawiając ten POS z moją fotką dokonałeś ewidentnej manipulacji, ty drobny cwaniaczku.

I moderator ją usunął, a ty dalej niczego się nie nauczyłeś.

I dla przypomnienia jeszcze raz niezapomniana laurka od KrzyśkaA sprzed paru miesięcy pod adresem LCD, zanim nie został ambasadorem Toshiby:

"Ja osobiście nie cierpię obrazu LCD. Kolory nienaturalne obraz mało plastyczny, kontury przerysowane, brak płynności przejść pomiędzy stopniami szarości, kolor skóry nienaturalny, brak szczegółów w cieniach i światłach. Jednym słowom oczojebny. Przy świetle dziennym jeszcze ujdzie ale im ciemniej tym większa masakra. No ale są ludzie ślepi do których dociera tylko mocno przerysowane dla których świat nie jest wystarczająco kolorowy. Ja należę raczej do tych którzy wolą obraz naśladujący rzeczywistość a nie taki który ją przerysowuje."

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Copyright © Audiostereo.pl

Cłoptasiu ? :-) I komu tu nerwy puszczają.

Och, tak mi się napisało :)

Ale proszę Panów powtórnie, nie sponiewierajcie i nie zeszmaćcie tego tematu.

Szkoda by było, jest dużo w nim i wartościowych wpisów, i wpisów które należy mocno poddać analizie.

Pomimo tego że kupiłem plazmę to i tak nie opowiadam się za żadną ze stron biorących udział w dyskusji.

Moje zdanie znacie - kupować to co się komu podoba - to tak w skrócie.

Zgłaszaj do moderatora. Ja w moim temacie też tak robię. A w ekstremalnych wypadkach dawaj bana. Jako założyciel tematu masz do tego prawo.

Poproszę o zbanowanie tego pana.

Jak by banować wszystkich którym się należy już dawno przestałbyś tu pisać cokolwiek. Pomówienia o sponsorowanie, epitety, agresywne ataki. Ty i maczaj to czołowi trolle w Kinie Domowym.

Cenzura się marzy? To se ne vrátí Pane Havranek.

To nie marzenia o cenzurze to akt bezsilności.

KrzysiekA - odpuść sobie tutaj ten "fantastyczny" wątek o Amazonie.

Nie chce mi się sprawdzać (nadal jest wątek na najbardziej technicznym forum = "elektroda"), jak to na Amazonie można kupić chińskie kabla VGA->Euro (nie konwertery, ale kable!!!!) i do tego mają pozytywne opinie od użytkowników TV.

Więcej umiaru (w innych działach też) - bo fantastyka nie musi gościć na tym forum. :)))

Ale na czym miałaby polegać fantastyczność Amazonu. Czy na tym że Amazon nie istnieje? Ależ owszem istnieje i jest to jeden z największych sklepów internetowych. Trochę mnie ubawiłeś próbą deprecjonowania opinii z amazonu przy pomocy chińskich kabli. Jakoś nie widzę związku przyczynowo skutkowego między chińskimi kablami a ocenami telewizorów. Ludzie oceniają przecież coś co kupili. Jak kupili kabel to oceniają kabel a jak kupili telewizor to oceniają telewizor.

Jak chcecie chwalić plazmę to każdy link jest dobry a jak piszą coś dobrego o LCD to wszystko jest albo głupie albo bezwartościowe albo sponsorowane. Więcej obiektywizmu ludzie.

Ukryta Zawartość

KrzysiekA to jak to z tobą jest? Cierpisz ten obraz z LCD czy nie cierpisz ?

Ile razy muszę to wyjaśniać. Kiedyś byłem zwolennikiem plazmy dopóki jednej nie kupiłem i w spokoju oceniłem w domu. Wyobraź sobie jaka musiała być kiepska że mi się tak odmieniło.

Cenzura się marzy? To se ne vrátí Pane Havranek.

Bobcat a ile razy prosiles o bana dla innych uzytkownikow? Trzeba najpierw patrzec na siebie.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Dzisiaj znów widziałem LG 47LV5500 ale w innych warunkach (światło zbliżone do domowego oświetlenia) i ku mojemu zdziwieniu na nastawach fabrycznych jest idealnie wyregulowany (w tym egzemplarzu) balans bieli i czerni, obraz na full HD taki analogowy (plazmowy) bez częstego efektu spotykanego w innych LCD-kach a objawiający się przesadzoną ostrością, w tym egzemplarzu podświetlanie krawędziowe działało już lepiej (prawie brak błędów), regulacja podświetlania działe tylko do pewnego stopnia tzn od 100 do 30%.

Brak zróżnicowania (takie jak na plaźmie) w cieniach.

Powyższa opinia Witka ma podwójny ciężar gatunkowy, gdyż wypowiada ja zwolennik plazmy. Od wielu innych wyróżnia go to, że potrafi być obiektywny.

Bobcat a ile razy prosiles o bana dla innych uzytkownikow? Trzeba najpierw patrzec na siebie.

Kogo? Kiedy?

W watku o plazmie?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

"...Więcej umiaru (w innych działach też) - bo fantastyka nie musi gościć na tym forum. :)))

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl ..."

Tobie też by się ta rada przydała. Takie kable (nie konwertery) są z powodzeniem stosowane przez użytkowników sprzętów, podających na i odtwarzających z gniazd VGA standardowy sygnał RGB PAL/NTSC... :D

W takich gniazdach bywa też często sygnał component, i o zgrozo ludzie używają (chińskich, a jakże!) kabli (nie konwerterów!), mających z jednej strony wtyczkę D-Sub a z drugiej trzy Cinche! Normalnie fantastyka do sześcianu.

:rolleyes:

Tobie ktoś podpowiada , czy sam wymyślasz fantastykę (czt. = bzdury).

Tak się składa ze sporo konwerterów w kablach zmontowałem i sprzedałem (także na serwisach aukcyjnych, ostatnie dość niedawno) i okazuje się że w Twojej osobie pojawił się "geniusz" o którym nawet producenci TV nie wiedzą.

Napisz do nich - zostaniesz bogaczem ,że znasz metodę zamiany VGA na RGB PAL, czy Component w magicznych żyłach kabla - gwarantuję sukces finansowy. :)))))))))

Zanim napiszesz, zerknij np tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i może wyjaśnij jaki to znasz choć jeden model TV , który potrafi przyjąć RGB bez dopasowanych impulsów synchronizacji?

Jak już znajdziesz - to napisz do tego "gościa":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , że znasz genialne rozwiązanie w TV.

Naprawdę macie ( co niektórzy) jakaś satysfakcję za wprowadzanie ludzi w błąd?

(Na "elektrodzie" taki wątek został by zbanowany za szkodliwy, a użytkownik otrzymał ostrzeżenie).

Co do Amazon (wkrótce wchodzi i do nas), to sklep jest tak mierny "technicznie" że i takie coś oferuje:

Ukryta Zawartość

czy:

Ukryta Zawartość

Że Wam nie wstyd (bajkopisarze, fantaści):))))))

(lepiej tam się przenieście)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hojlo1, zanim zaczniesz znów pisać bajki, przeczytaj jeszcze raz cytowany post.

Jak nie zrozumiesz, to jeszcze raz.

I tak do skutku.

Polecam szczególnie fragment: "...są z powodzeniem stosowane przez użytkowników sprzętów, podających na i odtwarzających z gniazd VGA standardowy sygnał RGB PAL/NTSC".

Jeśli nie pojmujesz słowa pisanego to już nie mój problem. :D

Nie "...metodę zamiany VGA na RGB PAL, czy Component w magicznych żyłach kabla...", tylko podawanie sygnału PAL na stykach gniazd VGA. Do takich właśnie zadań używane są zwykłe kabelki VGA-Cinch lub VGA-Euro.

I jeśli możesz, wyjaśnij co z moim postem miały wspólnego podlinkowane cuda techniki z Amazon? :)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Weź podręcznik podstaw RTV i zobacz co to jest standardowy sygnał PAL.

Szczególnie zerknij jaką mam mieć (ile) synchronizację "H").

Teraz znajdź chociaż jedną kartę graficzną komputera (sprzedawaną), która taki sygnał ma.

Lub znajdź chociaż jeden TV , który przyjmuje tzw. "nativeRGB").

NIE WIESZ = NIE PISZ BZDUR (tylko się pogrążasz).

-----------------

Innym: logicznie, technicznie myślącym podpowiem że kable VGA->RGB miały jedynie zastosowanie w pewnej grupie projektorów (nigdy TV).

-----Linki do amazon udowadniają ze największe bzdury można sprzedać (i jak uważasz ze dotyczą Ciebie - przypomnę że nie sam jesteś na forum...) :))))

Ja pierniczę, człeku... :D

Uważasz że świat ogranicza się tylko do TV? :D

To jednak kable VGA-RGB miały jakieś zastosowanie? Bo przed chwilą pisałeś o jakichś bajkach?

Nie muszę szukać żadnych kart ani telewizorów, jest wystarczająco dużo innych sprzętów, które na wyjściu D-Sub podają standardowy sygnał RGB PAL (50Hz / 15625 Hz), oraz innych sprzętów. które na wejściu D-Sub przyjmują standardowy sygnał RGB PAL (50Hz / 15625 Hz).

Nie umiesz czytać co piszą inni, to nie dyskutuj na publicznym forum! :)

haha no mja plazma nie ma 600hr i jakos zenada nie jest;)

teoretycy gawedziarze.

A tak apropos pare lat wstecz byla wojma LCD vs plazma i juz wtedy zwolennicy LCD mowili, ze jest lepszy od plazmy, teraz gdy weszly LED twierdza, ze w koncu LEDy sa tak dobre jak plazma lub lepsze a o zwyklych LCD lepiej zapomniec a najlepszew jest, ze wypowiadaja sie nierzadko Ci sami zwoleninicy LCd.

No coz technologia LCD caly czas goni plazme i jakosc bardzo sie poprawila, co nie znaczy, ze w ostatecznym rozrachunku dogonila plazme. Plazma rowniez nie stoi w miejscu. Ja mam tv sprzed kilku lat Panasonic TH-50PZ80 ktory nie ma 600hz i obraz jest piekny. Wiec prosze szanownych fanow LCD ktorzy nie widzieli w mieszkaniu plazmy o nie pisanie bzdur. Dziekuje;)

Aha jaki to jest ten najlepszy tv na swiecie? Panasonic vt30, plazma zdaje sie czyz nie? A poprzednio Pioneer Kuro? o znowu plazma;)

Zbieg okolicznosci???

Żenua z tym "hahaha"

Jestem ciekaw jak by Ci się patrzyło na TV plazmę gdyby obraz był tworzony 100 "mrugnięciami" na sek. ... gawędziarzu , amatorze.

100 Hz / 50 to byłyby dwa "pola czasowe" na mrugnięcie dla pojedynczej klatki (co dałoby w efekcie straszną pulsację i tragiczne barwy). Życzę Tobie byś zobaczył taki TV i odszczekał to "hahaha". Ale oczywiście coś takiego nie było raczej nigdy produkowane. Minimum to pewnie z 400 Hz (?) - hojlo powinien wiedzieć.

Dokształć się jak tworzony jest obraz na ekranie plazmowym, chyba że skończyłeś polonistykę i zupełnie nie trawisz tematu ... ale w takim razie po co się odzywasz w kwestiach technicznych, zaczynając id tego "hahaha"?

Żenua z tym "hahaha"

Jestem ciekaw jak by Ci się patrzyło na TV plazmę gdyby obraz był tworzony 100 "mrugnięciami" na sek. ... gawędziarzu , amatorze.

100 Hz / 50 to byłyby dwa "pola czasowe" na mrugnięcie dla pojedynczej klatki (co dałoby w efekcie straszną pulsację i tragiczne barwy). Życzę Tobie byś zobaczył taki TV i odszczekał to "hahaha". Ale oczywiście coś takiego nie było raczej nigdy produkowane. Minimum to pewnie z 400 Hz (?) - hojlo powinien wiedzieć.

Dokształć się jak tworzony jest obraz na ekranie plazmowym, chyba że skończyłeś polonistykę i zupełnie nie trawisz tematu ... ale w takim razie po co się odzywasz w kwestiach technicznych, zaczynając id tego "hahaha"?

Sluchaj popatrz w dane mojego tv, TH50PZ80, ile tam hercow jest?

Ty hestes taki spec co to czyta dane techniczne z internetu i to pewnie dopiero od niedawna, gdy pojawily sie 600Hz plazmy), a nigdy nie obejrzal filmu na plazmie. Podtrzymuje haha

Jest pewna subtelna między wnioskiem o ban za chamstwo a wnioskiem o ban za poglądy.

Akurat w tym wypadku to tez jest za chamstwo, ale jak zwykle nic nie kumasz.

Sluchaj popatrz w dane mojego tv, TH50PZ80, ile tam hercow jest?

400 hz (ilość "pól czasowych", czyli ilość mrugnięć (bądź nie mrugnięć) przy pomocy których tworzony jest obraz ... przy 50 fps wypada 8 pól czasowych przy tym modelu w których może wystąpić mrugnięcie / klatkę).

ps. wersja hAmerykańska ma tradycyjnie 480 Hz (tak jak LCD mają nie 100 Hz jak u nas tylko 120 itd.)

Ty hestes taki spec co to czyta dane techniczne z internetu i to pewnie dopiero od niedawna, gdy pojawily sie 600Hz plazmy), a nigdy nie obejrzal filmu na plazmie. Podtrzymuje haha

Wyświetlaczami interesuję się od LAT. To co napisałeś mogę skwitować w Twoim stylu : HAHAHAHA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

480Hz Sub-field Drive

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A TV’s frequency is how often the picture is updated per second, and is measured in Hertz (Hz). A higher frequency, such as 100 Hz, means that a TV is more likely to show fast-moving images with high detail.

cytata z danych technicznych z linka ktory wyslkalem

Ukryta Zawartość

A TV’s frequency is how often the picture is updated per second, and is measured in Hertz (Hz). A higher frequency, such as 100 Hz, means that a TV is more likely to show fast-moving images with high detail.

cytata z danych technicznych z linka ktory wyslkalem

Wiem, wiem ... była już dyskusja nt. Hertzów (że plazmy 600 Hz mają poniekąd 50 Hz - hojlo nawet o tym pisał ...). A że mówiłem o (max) ilości mrugnięć przy pomocy których tworzony jest obraz to chodziło o sub-field. Przy (max) 100 Hz sub-field to na plazmę raczej nie dało by się patrzyć, a barwy byłyby tragiczne - powtarzam się.

Ja pierniczę, człeku... :D

Uważasz że świat ogranicza się tylko do TV? :D

To jednak kable VGA-RGB miały jakieś zastosowanie? Bo przed chwilą pisałeś o jakichś bajkach?

Nie muszę szukać żadnych kart ani telewizorów, jest wystarczająco dużo innych sprzętów, które na wyjściu D-Sub podają standardowy sygnał RGB PAL (50Hz / 15625 Hz), oraz innych sprzętów. które na wejściu D-Sub przyjmują standardowy sygnał RGB PAL (50Hz / 15625 Hz).

Nie umiesz czytać co piszą inni, to nie dyskutuj na publicznym forum! :)

więc sam stawiasz tezę (pierwszy post odnosił się wyłącznie do tego , co napisał inny użytkownik, a Ty za "adwokata" postanowiłes robić i rozciągnac tezę na "inny sprzęt"...widocznie masz kłopoty z czytaniem wątku i to nie mojego...)

Z ciekawości:

- ja podałem linki itp

- podaj jakieś linki do tego tajemniczego sprzętu , co to wysyła, albo odbiera standardowy RGB PALprzez D-Sub???

(za szczególnym nastawieniem na cytuję "jest wystarczająco dużo innych sprzętów")

----------------------------------

don111 - subfield masz stały (np.400), jednak sygnał wejściowy się zmienia, raz masz umownie 50 klatek , a możesz zmienieć to na 100"półklatek" (chyba nie ma naszego odpowiednika' a oni nazywają np. 100Hz doublescan.

Subfield pracuje raz na górnej części, raz na dolnej i potem znowu składa...)

Taki opis znalazłem tylko w angielskojeżycznej literaturze/patentach... .

Generalnie uproszczony, rodzimy opis jest błędny - wg nowych opisów to nadal 400Hz subfield.

raz masz umownie 50 klatek , a możesz zmienieć to na 100"półklatek" (chyba nie ma naszego odpowiednika' a oni nazywają np. 100Hz doublescan.

Mi to wygląda na podwójne wyświetlanie każdej klatki ... tylko po co? Jeśli coś takiego jest to MOŻE zmniejszyłoby to migotanie ... ale przy 4 "polach" na ramkę z barwami nie było by najlepiej ... a skoro jest OK to sam nie wiem co oni mają tam na myśli.

po zmianie ze 100 na 50hz jest widoczne migotanie, są też odrobinę ciemniejsze barwy

Tak jak u mnie.

Czyli "poniekąd" trafiłem, że tak skromnie przyznam :P ;)

u mnie nie widze opcji zmiany na 50)

u mnie nie widze opcji zmiany na 50)

menu / ustawienia

warunek to otrzymany sygnał wyjściowy 50hz (np 1080i/50 na dekoderze sat), przy 60hz opcja znika

Faktycznie troche mruga, ale za moment oko sie przyzwyczaja. Gorzej jest na calkowicie bialej planszy jak pisze cos. Napoczatku myslalem, ze nie mruga, ale poprostu opcja przelaczania sie wylaczyla automatycznie w tv.

...Innym: logicznie, technicznie myślącym podpowiem że kable VGA->RGB miały jedynie zastosowanie w pewnej grupie projektorów (nigdy TV)...

Innym, logicznie myślącym, i tym którym się wydaje że wiedzą, podpowiem iż niemal każdy projektor potrafi na gnieździe D-Sub przyjąć sygnał PAL, i to zarówno RGB jak i component. Robią to zarówno projektory do prezentacji jak i typowe do kina domowego. Z telewizorów potrafiły to pierwsze HD Ready made in China, żadne tam Sony, Panasonic czy Philips.

Od strony źródła była (jako że analogowa transmisja to już przeszłość) grupa urządzeń typu STB, odtwarzacze sieciowe, pierwsze DVD HD (z funkcją odtwarzacza sieciowego), które były wyposażone w gniazdo D-Sub, z możliwością ustawienia na nim także standardowego sygnału PAL. I właśnie użytkownicy tych urządzeń z zadowoleniem stosowali "magiczne" kabelki do połączenia ich ze swoimi TV; zadowolenie wynikało zapewne z faktu wydania 10 USD na przewód zamiast 100 USD na zbędny w tym przypadku konwerter... ;)

Innym, logicznie myślącym, i tym którym się wydaje że wiedzą, podpowiem iż niemal każdy projektor potrafi na gnieździe D-Sub przyjąć sygnał PAL, i to zarówno RGB jak i component. Robią to zarówno projektory do prezentacji jak i typowe do kina domowego. Z telewizorów potrafiły to pierwsze HD Ready made in China, żadne tam Sony, Panasonic czy Philips.

Od strony źródła była (jako że analogowa transmisja to już przeszłość) grupa urządzeń typu STB, odtwarzacze sieciowe, pierwsze DVD HD (z funkcją odtwarzacza sieciowego), które były wyposażone w gniazdo D-Sub, z możliwością ustawienia na nim także standardowego sygnału PAL. I właśnie użytkownicy tych urządzeń z zadowoleniem stosowali "magiczne" kabelki do połączenia ich ze swoimi TV; zadowolenie wynikało zapewne z faktu wydania 10 USD na przewód zamiast 100 USD na zbędny w tym przypadku konwerter... ;)

No to z TV przeszedłeś juz na projektor (nadal nie czytasz wątku, o co chodziło piszącemu, nie mnie...a i nawet projektor powielasz po mnie....).

Nic to .

Z Component już rezygnujesz (czy jeszcze nie)?

Nadal proszę....

Wymień chociaż jedno urządzenie, które na D-Sub wypuszczało PAL????

Będzie to nowy standard. :)))))))))

Podaj z jeden model TV który na D-Sub Pal przyjmował(?)

Też chętnie o unikacie poczytam.

(bo narazie namawiasz tylko ludzi by ewentualnie sprzęt sobie nawet spalili, a możesz choćby link podać...).

Jak już znajdziesz...to poczytaj wątek i powiąż to z tematem.

Dla ułatwienia masz link o standardzie D-Sub(VGA) na RGB "Pal" i odwrotnie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I masz fragment opisu:

Układ zawiera czte-

ry bramki EX-OR, które wykorzystywane są do sumo-

wania sygnałów synchronizacji pionowej i poziomej wy-

chodzącej bezpośrednio z karty graficznej komputera.

Następnie zespolony sygnał synchronizacji trafia na

układ dopasowujący zbudowany z dwóch tranzystorów

T1 i T2. Teraz wystarczy doprowadzić trzy sygnały RGB

i zespolony sygnał synchronizacji,

Ty to kabelkami chcesz zrobić?

(sumator i dopasowanie z drutów?)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

don111 - ja przedstawiam wiedzę podstawową (książkową np. konstruktorów PDP, czy naukowców).

Jeżeli opisuję o podziale klatki (właściwie cytuję konstruktorów)... to oznacza ze jest to proces odwrotny do dublowania (tu nie ma "widzi mi się domorosłych/rodzimych pseudoooooonaukowców").

Chyba najprostszy sposób zobrazowania..., to fragment opracowania ludzi którzy np sprzęt tworzą (rysunek na dole z opracowania sprzętu).

Zerknij dokładnie na rysunek i zobaczysz poniżej jak "klatka" jest rozkładana na 2 części (nie dublowana) właśnie po to byś mógł na finał zaobserwować to co widzisz (łącznie z poprawą jasności).

To w dolnej części rysunku "dzielenie" Panasonic nazwał "100Hz DoubleScan".

Ja nie wiem dlaczego (praktycznie tylko na tym forum) powstają nagminnie nowe wersje "Bajki robotów", które nie maja nic wspólnego z pierwowzorem:

Ukryta Zawartość

Dobrze przyjrzeć się rysunkowi (i opisowi) i wszystko staje się proste (jak ktoś wiedzę ma):

post-8228-0-19133500-1317016287_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.