Skocz do zawartości
IGNORED

wytłumienie pokoju...

Marcin_M

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawski, 20 Lut 2010, 18:21

1)Czyli (jak rozumiem) wielkością osunięcia panelu od ściany możemy aktywnie regulować wielkość

>wytłumienia przy ustalonej powierzchni pokrytej panelami.

Teoretycznie - nie wiem jak to sie sprawdzi w praktyce nigdy nie sprawdzalem ale w tym wpisie jedno co mi umknelo a niestety nie udalo sie edytowac to to iz odsuwajac panel od sciany zwiekszamy jego efektywnosc - ale takze zmieniamy jego ch-ke dzialania w szczegolnosci w zakresie niskich czestotliwosci.. Czyli tak jak napisalem odsunieciem od sciany zwiekszamy pochalnianie niskich czestotliwosci.

Informacje odnosnie wplywu odsuniecia materialu tlumiacego od sciany oraz pustej przestrzeni bezposrednio za materialem tlumiacym w panelu pochlaniajacym i wiele wiele innych mozna znalesc w ksiazce A.Everesta - Podrecznik Akustyki bodajze rozdzial 19 albo gdzies w poblizu tego rozdzialu, niepamietam dokladnie.

Pozdrawiam LunaticAllegro

"1. W celu zdiagnozowania powyższego problemu należy zacząć od znalezienia dobrego nagrania na którym znamy położenie poszczególnych źródeł dźwięku (płyta testowa, dobrze znane nagranie). Najlepiej przetestować je również u znajomych audiofili, aby się upewnić, że wspomniana niesymetria napewno występuje na samym nagraniu."

Najlepsze do tego jest nagranie mono (sa takie, polecam Sinatre, Elle Fitzgerald) i metoda Audiophysic. I wtedy sie okaze, czy jest ok z nasza stereofonia - wszystko ma grac ze srodka miedzy kolumnami.

Awo, 24 Lut 2010, 10:58

>"1. W celu zdiagnozowania powyższego problemu należy zacząć od znalezienia dobrego nagrania na

>którym znamy położenie poszczególnych źródeł dźwięku (płyta testowa, dobrze znane nagranie).

>Najlepiej przetestować je również u znajomych audiofili, aby się upewnić, że wspomniana niesymetria

>napewno występuje na samym nagraniu."

Dla tych co mają jeden utworek do testów i nie maja kolegów audiofili itp, to jeżeli centralny (nawet teoretycznie) wokal gra przesunięty w jedna stronę i uważamy, że to wina na linii sygnału czy nagrania, to można by zamienić zwyczajnie kanały prawy z lewym.

Jak nie sygnał to zamieniamy miejscami kolumny.

Jak dalej to samo, to tylko pokój i to najczęściej boczne ściany i ogólnie to jak koledzy wyżej pisali.

Gość cadam

(Konto usunięte)

Witam serdecznie.

Wywołany do tablicy odpowiadam, że powiesiłem tego w sumie 10 sztuk - po 3 za głosnikami i 4 na wprost głośników. Pokój ma około 17 m2.

Co do efektu. Jeśli wezmę pod uwagę swoje miejsce odsłuchowe, to musze stwierdzić, że nie brakuje mi wysokich tonów wogóle, ale mówię tu o książkowym niemalże miejscu. siedzę sobie po srodku, na wprost, a piszczałki mam na wysokości uszu. Jest super czysto. (słucham RXT1 od Akkustyka)

Jeśli natomiast weźmiemy pod uwagę słuchanie przy okazji (kręcąc sie po pokoju) to oczywiście można odczuć wytłumienie, ale tutaj trudno o obiektywną ocenę.

Musze koledze przyznać, że pomysł z płutnem na tych panelach - REWELACJA!!! Wygląda prima:)

pozdrawiam

Witam. W Akkus-ie widziałem takie panele wytłumiające. Kształt prostokąta, rama obciągnięta płótnem a wewnątrz wytłumienie, mieli różne kolory. Stały na podłodze przy ścianach, powiesić też pewnie można. Wyglądały ładnie i estetycznie. Ceny nie znam, ale pewnie nie drogo. Zdjęciami nie dysponuje, więcej szczegółów nie znam, bo nie po to tam pojechałem. Trzeba by zadzwonić.

Dla przypomnieniu układu u mnie:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a jak mam taki problem jak slucham muzyki to wokal jest tak jak by na dole nie na srodku tylko na wysokosci glosnika basowego . Nie wiem czym to jest zwiazane czy ktos moze pomoc??

Posiadam glosniki Monitor audio rx6

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

przeczytalem to: czyli link ze wstepu

Ukryta Zawartość

przemeblowalem pokoj - szafki komody stol itp, powiesilem kotary koce nawet koldry:) - oczywiscie w celach doswiadczenia - no i trzeba przyznac dzwiek odkrywam na NOWO:) - akustyka podstawa - dobrze zrobiona to moze byc lepsze niz zmiana elementow toru na drozszej klasy

Ukryta Zawartość

>oj tam :) dwa razy już pytałem - zapewne zasłuchany w muzyce nie odpowiada :)

Zapytałem jakiś czas temu, to po paru dniach otrzymałem odpowiedź, a teraz ponowne pytanie wysłałem i też czekam. Widocznie Kolega Siara nie jest częstym bywalcem forum...

A mi przy pierwszym rozstawieniu wyszło tak, że jak siedzę w wierzchołku trójkąta, to bas jest odpowiedni dla mnie albo mi go brakuje wręcz. W każdym innym miejscu jest basu duzo więcej, miejscami nawet dudni. Między kolumnami stoi duży TV, który jeszcze musi trochę pomieszkać.

Ktoś mi to wyjaśni lub coś podpowie?

Ja osobiście jestem sceptycznie nastawiony na "pólapki basowe". Kosztuje to majątek, a efekt jest dyskusyjny. musielibyśmy mieć szablonowy wystruj pokoju odsłuchowego, żeby móc się porównywać wzajemnie.

Panele, o których pisałem mają charakterystykę, że częstotliwości powyżej 125Hz są pochłaniane.

jesli dudni, to znaczy, że jest za dużo sprężystych powierzchni, a za mało miękkich. IMMO.

• 2 tygodnie później...

Kupiłem od kolegi Siara sześć tych czarnych paneli (a propos - polecam, super kontakt, szybka presyłka pocztą, wydatek niewielki) i muszę przyznać, że tłumią dobrze. A wyglądaja nawet bardzo dobrze, IMHO. Jeszcze nie znalazłem miejsc w których efekt akustyczny jest najlepszy- mam ich tylko sześć, więc całego pokoju nie obwieszę. pozdrawiam

widzial ktos w jakims profesjonalnym studio takie panele albo jakies wogole? albo w rezyserce gdzie sie miksuje plyty?,toz to koszmar, robicie sobie w domu studnie z filcu i pianki ,w ktoryms z numerow audio albo hi-fi jest wywiad z pania nie pamietam nazwiska ktora zajmuje sie projektami adaptacji akustycznej w filcharmoniach ,halach koncertowych na calym swiecie ,USA ,Australia,zreszta polka,zapytana o ustroje akustyczne i zastosowanie ich w domach niezle sie ubawila twierdzac ze takie ustroje moga tylko pogorszyc akustyke pomieszczenia nic wiecej,polecila zwrocic uwage raczej na meble regaly np z ksiazkami ,dywany,wykladziny ,przedewszystki o zadbanie o nierownosci a nie oklejenie calej chaty jakas pianka,jak znajde ten artykul podam zrodlo

pozdrawiam

Kolego Amores999,

Nie ma co krytykować wszystkich za to że poszukują polepszenia klimatu muzycznego w domu.

Nikt tu jak poczytałem studia nagrań nie wytłumia, a jednak gro jest zadowolone ze swoich poczynań.

od samego czytania artykułów i krytykowania jeszcze nikt nie zrobił postępów. Zrób coś własnymi rękami, a zobaczysz jaka to satysfakcja, a jak się tutaj podzielisz spostrzeżeniami to pewnie nikt Cie tak nie zjedzie... trochę szacunku...

Panowie, a w kwestii wykorzystania tego pomysłu i zrobienia czegoś diy: ja myślę, o zrobieniu podobnych paneli tłumiących, z tym że zamierzam:

1) zakupić ramy

2) zlecić jakiejś agencji reklamowej wydruk dużego formatu zdjęć o tematyce muzycznej

3) owe wydruki (na czym najlepiej? płótno jakieś?) na ramy

4) takie ustroje od tyłu wypełniam materiałem tłumiącym (jaki najlepszy? myślałem o wykorzystaniu takiej waty jak używa się do filtracji akwariów - serio, bez jaj).

Prosiłbym o nie wyśmiewanie pomysłu zrobienia tego diy, a konstruktywne uwagi. Uważam, że nie trzeba kosmicznej technologi, by wykonać ustroje pochłaniające fale. A do tego szczerze takie jednolite jak te prezentowane na powyższych zdjęciach mi się po prostu nie podobają. Uważam, że można ładniej ;-)

Powrót po dłuższej przerwie...

ja osobiście jestem zwolennikiem innej szkoły a mianowicie rozpraszania zamiast tłuienia - w moim pomieszczeniu omnifussory rpg dają o wiele lepsze wyniki niż panele tłumiące np absorbor ( rpg ). oprócz tego pokój nie stał się nienaturalnie głuchy co dzieje się przy tłumieniu. podsumowując - dyfuzory dają swietne efekty i pozostawiają żywą akustykę pomieszczenia. - dyfuzory możecie sobie bez problemu zrobić sami.

>romekjagoda

Jestem w trakcie adaptacji akustycznej pomieszczenia wg projektu znanego akustyka ;)

Jednym z elementów będą panele tłumiące. Konstrukcja to właśnie rama obciągnięta tkaniną, a w środku wełna mineralna Isover Ventilux grubości 3 cm, Cena to 40,26 netto za m2. Wymiary jednej płyty to 150x60 cm. Niestety sprzedawane są w opakowaniach po 13 sztuk. Będę szukał możliwości zakupu na sztuki (potrzebuję 5), ale może byłbyś chętny na wspólny zakup? Może ktoś jeszcze?

Pozdrawiam

Ptyś

Ja swojego czasu popełniłem takie cuś - gabka akustyczna grubości 4cm, ramka drewniana obciągnięta materiałem. Skuteczne i nieinwazyjne ;)

Ukryta Zawartość

post-10771-100008449 1269865472_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

GAnz Gut, niezłe. A skąd brałeś ramki? Sam robiłeś? Gąbkę taką gdzie można zakupić? W jakimś brico czy innym lerłanie merlenie? ;-)

Powrót po dłuższej przerwie...

jak obiecalem

tak robie, cytuje

"W malych pomieszczeniach szczegolnie istotne jest rozpraszanie dzwieku na scianie za odbiorca,aby dac wrazenie wiekszej przestrzeni.Odradzam przy tym stosowanie gotowych niby-ustrojow,ktore sa na rynku,ale ich uzycie moze dzialac jedynie na psychike audiofila i jego dobre samopoczucie,a na pewno nie poprawi obiektywnych wlasciwosci pomieszczenia.To jest tylko bajer" itd itd radze przeczytac artykul

"Muzyka zakleta w drewnie"

wywiad z Ewa Wieckowska-Kosmala,projektantem akustyki i ochrony przed halasem

Hi-Fi i muzyka 2/2005

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.