Skocz do zawartości
IGNORED

Bezbolesne wejście w pliki

smykus_likas

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy właśnie wolę kablem.

Nie wiem dlaczego, to irracjonalne zupełnie, ale połączenie kablowe wydaje mi się "pewniejsze" i "solidniejsze" od transportu plików powietrzem... ;)

Wiem ze to bez sensu. :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ja z tego powodu mam 2 lapki. Jeden to jest netbook na którym tylko słucham muzyki. Zaś drugi to duży sprzęt który zastępuje mi komputer stacjonarny. Uważam to za najlepsze rozwiązanie. Ba i dla purystów można w takim systemie prawie wszystko wyłączyć i skonfigurować wedle najlepszych voodoo poradników. :) No a netbook który jest obok Ciebie jest prawie bezgłośny.

Ja mam teraz właśnie taką konfigurację.

I nie polecam - laptop (właściwie to netbook) jest "przypięty" kablem do DAC i traci mobilność. A ja używam go i do innych rzeczy.

Nie mogę sobie pójść np. na taras na papierosa z laptopem, bo po odłączeniu muzyka gaśnie.

Albo rybka albo akwarium, do muzy powinien być osobny komp - dlatego pomysł ze sterowaniem poprzez zdalny pulpit mi się podoba, choć ja bym wolał użyć Windows-tableta, niż notebooka.

W końcu miałbym pretekst, żeby kupić tablet, bo jak na razie, to do niczego jest mi niepotrzebny. A chciałbym mieć... :)

Ale to absolutnie nie ma być mobilne. Nawet bateria jest tu zbędna :) Podchodzę, wybieram album i już, jak w CD. Nie będzie skakania po utworach, przewijania. To taki CD, tylko w "trochę" innej formie.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Nawet bateria jest tu zbędna :)

zasilania awaryjnego bym jednak nie lekceważył.

Podchodzę, wybieram album i już, jak w CD. Nie będzie skakania po utworach, przewijania. To taki CD, tylko w "trochę" innej formie.

ewidentnie chcesz Squeezebox Touch, tylko jeszcze bronisz się przed NAS - a to przecież mini-PC.

jam kupowalem ostatnio cos do takiej konfiguracji.

Mialem takie same zalozenia.

Kupilem Popcorn hour c200

Nie zaluje!!

maly ekranik, da sie wszystko obslugiwac z pod plikow, dysk podlaczam na usb.

Opisalem sporo w watku przeze mnie zalozonym dotyczacym popcorna.

Byla tez opcja inna, hyundai tp01, ale dostalem wadliwy egzemplarz, zawieszal sie, wiec sie zniechecilem, co nie znaczy ze to jest zla opcja.

Zdazylem zrobic testy jesli chodzi o brzmienie (nie zawieszal sie na flacach), zawet mam zasilacz liniowy kupiony na zastepstwo zamiast impulsowego oryginalnego. 12v 3A. niestety juz sie nie przyda heh

z zasilaczem spora roznica w rozdzielczosci i gladkosci dzwieku.

test wypadl super, polecam rowniez, jako rozwiazanie bardziej budrzetowe, jednak konieczne jest zrobienie porzadnej liniowki, tak jak do np rDaca, naprawde robi spora roznice.

jesli chodzi o popcorn to bez wad. zasilanie ktore jest w srodku jest dobre, nie bede nic ingerowac.

Koszt calosci 1200zl polecam itsklep.pl fachowa obsluga, pomocne programy na ich stronie w dziale download. kupilem przez allegro.

w przypadku popcorna nie ma dodatkowych kosztow, podlaczasz dysk na usb i tyle.

Potrzebujesz monitora na HDMI do skonfigurowania na poczatku calosci, pozniej mozesz uzywac tylko malego ekraniku w urzadzeniu.

wyjscie coaxial do Dac-a.

jeszcze jedna zaleta, mozna podpiac komputerowy naped cd/dvd i miec normalny odtwarzacz. koszt 100zl

Bede testowal to rozwiazanie w ten weekend, ale nie mysle ze bede tego uzywac, mam wszystko na dysku, a z plikow zawsze bedzie brzmialo lepiej.

nic sie nie kreci, nie ma co siac, kontrola basu z plikow zadziwiajaca!!

Test popcorn + rDac + zasilacz Majkelosa do Rdaca, wypadl naprawde super, koszt 3tys a gra jak cd za 3 razy tyle.

+ filmy HD i 25000 stacji internetowych, tematycznych, np jazzowe radio linna.

uwierz mi, naprawde cieszy.

pozdrawiam

Bart

a coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i do tego zdalnie albo aplikacja z telefonu albo bezprzewodową myszką włączać?

ktoś ma takie rozwiązanie wygodne jest?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

a coś takiego

Ukryta Zawartość

i do tego zdalnie albo aplikacja z telefonu albo bezprzewodową myszką włączać?

ktoś ma takie rozwiązanie wygodne jest?

niezbyt profesjonalnie, ale napewno tanio heh.

jesli juz jaki kolwiek laptop to mac mini i program pure music, po usb np do rdac-a najlepsze z mozliwych rozwiazan. nadsampling do 384k/32b.

ale to rozwiazanie do arcama rdaca lub innego podobnego dac-a np. pc audio 3.

poc o komplikowac, ewentualnie SB + serwer/Nas, ale jest drozej i trzeba tagowac.

Ukryta Zawartość

Moze byc jeszcze Nokia booklet na ebyu niemieckim nowy 3219 ojro(nie ma zdnych witrakow) i zewnetrzny dysk, do tego pilot po usb.

nokia_booklet_3g01.jpg?9d7bd4

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

powtarzam kolejny raz bo bladzicie Panowie bladzicie i mieszacie mu w glowie:

do plikow? jestes niepowazny bez sensu zeby uzyskac zadowalajaca jakosc to trzeba sie napocic bo przez wyjscie to nie gra...

w ostatecznosci mozna zastosowac Squezebox Touch i dysk przez usb i po sprawie - ale jak pisalem jakosc o wiele slabsza jak przez nasa i lubi zamulic i sie zawiesic

ale nie ma wszystkiego na raz albo rybka albo akwarium;p

na tym poprzestan dobrze cCi radze

z czasem dokupisz NASA i bedziesz sie cieszyl muzyka bez zbednych duperel...

chwilowy brak działalności w audio.

Przeczytaj temat jeszcze raz, postaraj sie zrozumiec co napisalem w pierwszym poscie i jaka jest odpowiedz nan zainteresowanego.

Bo narazie bladzisz i to bardzo nie czytajac watku od poczatku lub tez nie starasz sie rozumiec slowa w nim pisanego (kropka)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

powtarzam kolejny raz bo bladzicie Panowie bladzicie i mieszacie mu w glowie:

na tym poprzestan dobrze cCi radze

z czasem dokupisz NASA i bedziesz sie cieszyl muzyka bez zbednych duperel...

wystarczy zszerowac muzę z kompa, nas to dodatkowy wydatek

Focal + Naim

Ale mniejszy jak komp i bardziej przystepny docsluchania muzyki bo nie zajmuje miejsca cicho jest ekranow nie trzeba... a nie kazdy chce sie az tak bawic podczas odsluchow

Dedykowane urzadzenia sa przeznaczone do muzyki a reszta to bajer albo zabawki dla man...ow bez obrazy a nie jako powazne zrodlo nuzyki wysokiej jakosci

Niestety mylisz sie. SB Touch bez dodatkowego ekranu tzn. ipoda, iPada lub tel., tabletu z Androidem to porazka. Z odleglosci 3m nic nie widac takze sterowanie przy pomocy pilota jest uciazliwe.

W tym wątku jeszcze nie pojawiło to urządzenie:

Ukryta Zawartość

Wydaje się spełniać warunki przedstawione przez autora wątku: bez PC, bez telefonu. Moim skromnym zdaniem jeśli w środku będzie dysk, to mogą być problemy z głośnością.

Ukryta Zawartość

Niestety mylisz sie. SB Touch bez dodatkowego ekranu tzn. ipoda, iPada lub tel., tabletu z Androidem to porazka. Z odleglosci 3m nic nie widac takze sterowanie przy pomocy pilota jest uciazliwe.

tak ale jest na tyle male za mozna je ustawic tak zeby dalo sie przyzwoicie z niego korzystac, to dla tych ktorzy za chiny nie skorzystaja z tel jako sterowania, bo pozostali maja odpowiednia i wystarczajaca pomoc w postaci sterowania z telefonow z androidem...

W tym wątku jeszcze nie pojawiło to urządzenie:

Ukryta Zawartość

Wydaje się spełniać warunki przedstawione przez autora wątku: bez PC, bez telefonu.

Może być takie samo narzekanie na czytelność wyświetlacza jak w przypadku SBT...

Ukryta Zawartość

Załóżmy, że mam kolekcję płyt CD, ale odtwarzacz mi padł. Nie chcę kupować nowego, tylko korzystać z plików. Kolekcja zgrana na hdd 3,5" i... czeka. Jest DAC, jest wzmak, jest dysk. Jak to NAJPROŚCIEJ połączyć? Załóżmy, że pliki hi-res są pomijane, tylko 16/44,1. Telewizora brak. Telefonu z androidem brak. Ma być cicho i niedrogo (załóżmy np 2 tysiące zł). Jak najmniej "pudełek", jak najmniej kabli. Jest jakieś rozwiązanie?

Rozwiązanie najprostsze: netbook + konwerter USB/SPDIF. Sterowanie odtwarzaniem z netobooka. System operacyjny i program do odtwarzania - wedle własnych preferencji. Kupując nowe urządzenia spokojnie zmieścisz się w ~1200 zł. Netbooka możesz wykorzystać także do innych celów.

Możliwe rozszerzenia:

- jeżeli nie chcesz uwiązywać netbooka kablem do reszty sprzętu, zamiast konwertera USB/SPDIF kupujesz Apple Airport Express;

- jeżeli potrzebny Ci większy dysk kupujesz cokolwiek na USB, lub dysk sieciowy (np. WD World Edition) i jakiś router;

- jeżeli potrzebne Ci zdalne sterowanie, kupujesz "pilota do PC". W wersji z Airportem nie będzie konieczny, bo podczas odtwarzania muzyki netbooka możesz trzymać gdziekolwiek, na przykład obok fotela ;)

- jeżeli żywisz uprzedzenia co do jakości sygnału SPDIF z komputera, dokładasz CoCo lub MSS.

Rozwiązanie sprawdzone i działające. Wada łamane na niedogodność: jak to w PC-audio, po zmontowaniu i skonfigurowaniu wszystkiego musisz sprawdzić, czy na wyjściu otrzymujesz sygnał bit-perfect.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

SB Touch bez dodatkowego ekranu tzn. ipoda, iPada lub tel., tabletu z Androidem to porazka. Z odleglosci 3m nic nie widac takze sterowanie przy pomocy pilota jest uciazliwe.

to i tak o niebo lepiej niż gramofon - odejdziesz raptem na głupi metr i nawet płyty nie przewrócisz na drugą stronę ;)

to i tak o niebo lepiej niż gramofon - odejdziesz raptem na głupi metr i nawet płyty nie przewrócisz na drugą stronę ;)

Najwygodniejszym rozwiązaniem jest Squeezebox Duet. W pilocie mam ekran i z tym pilotem mogę chodzić gdzie chcę, nawet do sąsiedniejgo pokoju, to działa on po wi-fi.

Panowie, dzięki za wszystkie propozycje. Sprawa cały czas otwarta. Na dzień dzisiejszy wykluczam NAS i sterowanie przy pomocy telefonu. Ale kto wie, czy jutro nie stwierdzę, że to faktycznie dobry pomysł.

Przez przypadek powstał temat, dla zupełnie "zielonych", którzy chcieliby mieć muzykę "pod ręką", a nie wiedzą jak się zabrać za to.

Tylko w takim ukladzie to po co w ogole SB. Jak i tak musze podejsc, aby przelaczyc plyte. Wtedy wystarczy zwykly odtwarzacz CD.

Nastepnym razem proponuje dluzsze zastanowienie, zanim klepniesz kolejna "zlota mysl"

Najwygodniejszym rozwiązaniem jest Squeezebox Duet. W pilocie mam ekran i z tym pilotem mogę chodzić gdzie chcę, nawet do sąsiedniejgo pokoju, to działa on po wi-fi.

W cenie pilota od Dueta mozna kupic ipoda Touch lub telefon z androidem z duzo wiekszym i czytelniejszym ekranem. Nawigacja koleczkiem od pilota w porownaniu z ekranem dotykowym to inna bajka.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

Tylko w takim ukladzie to po co w ogole SB. Jak i tak musze podejsc, aby przelaczyc plyte. Wtedy wystarczy zwykly odtwarzacz CD.

po to aby odtwarzać pliki - zgodnie z potrzeba zgłoszoną przez założyciela wątku.

Nastepnym razem proponuje dluzsze zastanowienie, zanim klepniesz kolejna "zlota mysl"

daruj sobie wycieczki osobiste, proszę.

no wlasnie tyo jest najwieksza obecnie wada squezebox touch i miejmy nadzieje ze nowa wersja squezeboxa juz bedzie z odpowiednim pilotem, pozatym ma wszystko co trzeba do odtwarzania plikow... i wciaz nie radze nowym rozwiazan oparych o laptopi i inne skomplikowane urzadzenia...

ja jakos nie podchodze a i tak slucham plyt i je zmieniam w SBT dziwki zwyklemu pilotowi i ekranowi ktory widze z miejsca w ktorym slucam i nie wierze zeby w przecietnym pokoju nie dalo sie tak usytuowac urzadzenia zeby bylo widac ekran (przyjmujac ze audio jest szczegolnie niewygodnie polozone i nie widac wyswietlaczy ani urzadzen), cos zle poinformowany jestes

no wlasnie tyo jest najwieksza obecnie wada squezebox touch i miejmy nadzieje ze nowa wersja squezeboxa juz bedzie z odpowiednim pilotem, pozatym ma wszystko co trzeba do odtwarzania plikow... i wciaz nie radze nowym rozwiazan oparych o laptopi i inne skomplikowane urzadzenia...

ja jakos nie podchodze a i tak slucham plyt i je zmieniam w SBT dziwki zwyklemu pilotowi i ekranowi ktory widze z miejsca w ktorym slucam i nie wierze zeby w przecietnym pokoju nie dalo sie tak usytuowac urzadzenia zeby bylo widac ekran (przyjmujac ze audio jest szczegolnie niewygodnie polozone i nie widac wyswietlaczy ani urzadzen), cos zle poinformowany jestes

Nie jestem zle poinformowany tylko mialem te przyjemnosc obcowac z SBT dlugo przed tym jak go zakupiles.

Pozdr.

Niestety z odleglosci 3m i wiecej niewiele widac i sterowanie pilotem od kompletu to zupelna klapa.

Nadmieniam, ze ze wzrokiem u mienia wsio all right!

... zmieniam w SBT dziwki...

no i to jest funkcjonalnosc ktora moze przewazyc szale!

a tak powazniej to jak mozna nazwac skomplikowanymi "laptop i inne urzadzenia" (domyslnie komputerowe), ktorych z racji obcowania z forum kazdy uzywa w porownaniu do obcej maszynki?

Co jest takiego złego w komputerze że tak go odradzasz ?

konfiguracja oprogramowania i sprzetu zeby usyzkac dobra jakosc dzwieku... (w srodowisku zaawansowanym mowi sie ze na chwile obecna nie da sie uzyskac wysokiej klasy dzieku z PC (ale to sa sprawy zaslyszane wiec tylko tak przytoczylem))

tu nie chodzi o sprzet bo coz to jest wlaczyc laptopa podpiac pod wyjscie cyfrowe do daca i wlaczyc na byle jakim programie plik i sluchac - tylko jest problem bo taka konfiguracja zwyczajnie NIE GRA - a zeby to gralo to trzeba sie napocic (tylko zeby gralo bo zeby dobrze gralo to juz wyzsza szkola jazdy - przy SBT wystarczy NAS i DAC i OPCJONALNIE MOD + nowe zasilanie juz bedzie dobrze gralo - taka roznica)

Tylko problem jest taki, że jak się konkretnie rozmawia w czym jest problem to nikt nie odpowiada. Najzabawniejsze że 99,9% muzyki która teraz powstaje jest robiona na komputerze. No ale już słuchać to się jej nie da z tego urządzenia...

Pytam się jaka jest technologiczna przeszkoda w uzyskaniu dobrego dźwięku z pc?

Zegar jest niedokładny, jitter jest za duży, wyjście nie jest bit perfect? Panowie tylko rzeczowo...

Wszyscy szumnie przekreślają komputer a ja chce wiedzieć tylko dlaczego?

Jedyne czego się doczytałem to osoby zawodowo zajmujące się dźwiękiem zwracają uwagę na latencję przy zgrywaniu instrumentów. Ale nie ma ani jednej wzmianki na temat problemów z odsłuchem.

Proszę mi powiedzieć jakie rozwiązanie technologiczne przyczynia się do tego że SB gra lepiej po wyjściu cyfrowym niż komputer?

Zabawnie jest w tym wątku.

...zgrać płyty audio na format plików dedykowany do odtwarzania przez komputer, po czym stwierdzać, że komputer się nie nadaje do ich odtwarzania...

„w środowisku zaawansowanym mówi sie ze na chwilę obecną nie da sie uzyskać wysokiej klasy dźwięku z PC” - WTF? –aaaaa proszę nie odpowiadać.

Pytam się jaka jest technologiczna przeszkoda w uzyskaniu dobrego dźwięku z pc?

Zegar jest niedokładny, jitter jest za duży, wyjście nie jest bit perfect?

Z tych czynników jedynym realnym problemem jest bit-perfect. W sprzęcie komputerowym bywa o to trudno.

Pojawiają się także doniesienia o negatywnym wpływie na dźwięk pętli masy między komputerem a DAC, ale ten problem może pojawić się również w innych konfiguracjach sprzętowych wykorzystujących połączenie elektryczne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.