Skocz do zawartości
IGNORED

single ended parallel vs push-pull

tanebo

Rekomendowane odpowiedzi

Single ended parallel i push-pull. Co lepsze w wzmacniaczach lampowych?

Wciskasz "Push" w obudowie wzmacniacza i robisz "Pull over" na fotel i przeżyjesz The Single Ended of the Day bo jutro będzie nowy The Day....hehehe

A z lampowych wzmacniaczy to najlepsze są...dobre tranzystorowe.

A tak już na serio to jest wielu fanów lampy, ja powoli też się do nich zaliczam i fajnie jak lampa jest w torze audio ale nie na wzmocnieniu a wcześniej, w preampie.

Taka hybrydowa konfiguracja jest najlepsza bo ma zalety lamp jak przestrzeń, detale, barwy i zalety tranzystora czyli wielki, głęboki i dobrze kontrolowany bas czego lampa mieć nie będzie.

No ale to kwestia gustu.Sam musisz posłuchać.

Wciskasz "Push" w obudowie wzmacniacza i robisz "Pull over" na fotel i przeżyjesz The Single Ended of the Day bo jutro będzie nowy The Day....hehehe

A z lampowych wzmacniaczy to najlepsze są...dobre tranzystorowe.

A tak już na serio to jest wielu fanów lampy, ja powoli też się do nich zaliczam i fajnie jak lampa jest w torze audio ale nie na wzmocnieniu a wcześniej, w preampie.

Taka hybrydowa konfiguracja jest najlepsza bo ma zalety lamp jak przestrzeń, detale, barwy i zalety tranzystora czyli wielki, głęboki i dobrze kontrolowany bas czego lampa mieć nie będzie.

No ale to kwestia gustu.Sam musisz posłuchać.

Bzdury żaden wzmacniacz tranzystorowy ani hybrydowy nie miał takiej przestrzeni jak lampowce (a miałem w domu wzmacniaczy wiele) a najlepszą jakość i kontrole basu miał Cayin a88t na kt88 i żaden tranzystor mu nie podskoczył . Lampa lampie nie równa.

Wiadomo że każdy ma swój gust.

Mnie się też podoba przestrzeń kreowana przez lampę stąd preamp lampowy w moim systemie.

Ale jednak jako wzmacniacz to już za lampę dziękuję, ale rozumiem, że komuś może się podobać.

Wiele małych firm "garażowych" produkuje ogromny wybór wzmacniaczy lampowych bo koszt produkcji jest tani a zysk bardzo duży.

Do tego nie potrzeba technologii, laboratoriów, zaawansowanych układów elektronicznych itd.

A mimo tego, że łatwiej jest produkować wzmacniacze lampowe to jednak aż tak wielu producentów ultra high end unika lamp i robi tylko tranzystory.

Choćby Pass, Krell, Solution, Vitus Audio,Spectral, Halcro, Burmester, MBL, Accuphase, Classe, Gryphon, Gamut, DCS, Lavardin, Mark Levinson i wiele innych. Dan D'Agostino twórca Krella , a teraz nowej firmy Dagostino Labs, wybitny twórca i ekspert wzmacniaczy zapytany czy zamierza wprowadzić opcje lampowe stwierdził że NIE, że lampa jest za słaba na najlepsze wzmacniacze. Oni wszyscy nie znają się na wzmacniaczach?

Ja wiem, że jest kilka firm które produkuje też uznane wzmacniacze lampowe jak Wavac, VTL czy VAC ale jednak więcej jest firm preferujących tranzystory. A gdyby lampa była lepsza to każdy wolałby więcej zarobić na wersjach lampowych niż zarabiać mniej i produkować

bardziej skomplikowane wersje tranzystorowe.

Tak więc prawdą jest że lampa potrafi pokazać piękną przestrzeń ale prawdą też jest że tranzystor pokaże lepszy, głębszy i lepiej kontrolowany bas i ogólnie daje większy drive.

Być może w średniej półce gdzie tranzystory są równie średniej klasy to możliwe że wtedy lampa zagra ciekawiej ale w wysokiej półce najlepsze wzmacniacze na rynku nie są lampowe a tranzystorowe.

... bo koszt produkcji jest tani a zysk bardzo duży. Do tego nie potrzeba technologii, laboratoriów, zaawansowanych układów elektronicznych itd.

przed napisaniem kolejnego komunału proponuje nieco pogłębić posiadana wiedzę

(najlepsze są te które grają a jest ich niewiele)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

niedawno napisał ze szkoda mu kasy na koncówki lampowe bo za drogie te hiendowe -to teraz musi sobie udowodnić

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

przed napisaniem kolejnego komunału proponuje nieco pogłębić posiadana wiedzę

(najlepsze są te które grają a jest ich niewiele)

Ale jakiego komunału? Że do produkcji wzmacniaczy lampowych nie potrzeba laboratoriów itd? A to nie jest prawda?...hehehe...nie rozśmieszaj mnie.Nawet w Polsce jest kilka domorosłych konstruktorów wzmacniaczy lampowych i w garażach sklecają swoje "super" konstrukcje twierdząc że te ich cuda to najlepsze wzmacniacze!! Cały koszt użytych elementów jest żaden, cena detal spora, zero technologii, zero laboratoriów i tylko wiara jest wielka że to takie super sprzęty.

Zrobienie dobrego wzmacniacza lampowego zabrało mi ok 3 lat prób i badań,pomimo tego że układ był dopracowany przez konstruktora.Wzmacniaczy tranzystorowych zrobiłem w życiu kilkanaście w różnych konfiguracjach i po dojściu do absurdu,czyli do kilku tranzystorów w układzie podstawowym a kilkunastu do poprawiania i stabilizoawnia tego co było podstawą dałem spokój.Faktycznie nie da się bez porządnego zestawu mierników...Jedyny tranzystorowiec grający przyzwoicie-powiem nawet rewelacyjnie to McIntosh z autotransformatorami na wyjściu.Reszta to suchy beznamiętny dźwięk z suchym basem,ale nadający się do "ŁOJENIA".Co kto lubi....

Zrobienie dobrego wzmacniacza lampowego zabrało mi ok 3 lat prób i badań,pomimo tego że układ był dopracowany przez konstruktora.Wzmacniaczy tranzystorowych zrobiłem w życiu kilkanaście w różnych konfiguracjach i po dojściu do absurdu,czyli do kilku tranzystorów w układzie podstawowym a kilkunastu do poprawiania i stabilizoawnia tego co było podstawą dałem spokój.Faktycznie nie da się bez porządnego zestawu mierników...Jedyny tranzystorowiec grający przyzwoicie-powiem nawet rewelacyjnie to McIntosh z autotransformatorami na wyjściu.Reszta to suchy beznamiętny dźwięk z suchym basem,ale nadający się do "ŁOJENIA".Co kto lubi....

To powiedz mi dlaczego aż tyle najlepszych firm ultra high Endu woli tranzystory a nie lampy?

Dlaczego tak wielu producentów kolumn prezentuje je na pokazach podłączone do wzmacniaczy tranzystorowych a nie lampowych?

To Celowo chcą odstraszyć klientów od swoich produktów ?

Dlaczego Krell,Pass,Spectral,Vitus i wiele innych nie plajtuje ?

zapewne to nowa wyszukiwarka ułatwia zadanie

proponuje jednak lekture działu lampy , przeciez temat stary jak audio :)

wazniejsze jest jednak nie co lepsze ale co Tobie się bardziej podoba w konkretnych aplikacjach lamp ktore masz szanse posłuchać

Mam do ciebie prośbę.

Ujawnij swój własny hi-end i uzupełnij wpis w "o mnie".

Rochu

Dał mi kiedyś swój zestaw na pw i muszę stwierdzić,że....nie dość że marzyciel i jeszcze troll......to jeszcze bez rozumku-tak sądze po opisie!!

I co....zatkało kakao!!!pozdr.

Mam do ciebie prośbę.

dawno nie było hiendowej wersji trolla XYZeta :)

Mam do ciebie prośbę.

Ale a już pisałem to kilka razy. Esoteric, Linn+VTL+Krell+Focal Utopie, MIT, Synergistic Research,Shunyata, Gigawatt i tyle.

Panowie, co wy robicie, było już kilka razy o tym czy SE czy PP.

Odpowiedź jest prosta, wybór należy do każdego słuchacza czy woli 1,3,5 itd harmoniczną w dźwięku (SE) czy 2,4,6 itd ale zawsze o jedną mniej (PP)

Nie ma czegoś takiego jak wyższość SE nad PP i na odwrót, ważna jest konstrukcja.

Panowie, co wy robicie, było już kilka razy o tym czy SE czy PP.

Odpowiedź jest prosta, wybór należy do każdego słuchacza czy woli 1,3,5 itd harmoniczną w dźwięku (SE) czy 2,4,6 itd ale zawsze o jedną mniej (PP)

Nie ma czegoś takiego jak wyższość SE nad PP i na odwrót, ważna jest konstrukcja.

tanebo dostał juz taka odpowiedz

teraz jest debata lampa a tranzystor

tanebo dostał juz taka odpowiedz

teraz jest debata lampa a tranzystor

Hehehe...to fakt. Ważne żeby każdy miał to co jemu się podoba i tego wszystkim życzę. Lampa, świeczka czy inny grzejnik, nie ważne. Byle dawał radochę.

• Użytkownicy+

Lista Hi-End-owych wzmacniaczy lampowych, może być dłuższa niż tranzystorów.

WAVAC, VTL, VAC, BAT, Ancient Audio, Manley, AUDIO NOTE, Sonic Frontiers, Mcintosh, Leben, Cary, Jolida, Luxman, Unison Research i wiele innych ...

Stary A. twierdzi że Phast też ;)

Lista Hi-End-owych wzmacniaczy lampowych, może być dłuższa niż tranzystorów.

WAVAC, VTL, VAC, BAT, Ancient Audio, Manley, AUDIO NOTE, Sonic Frontiers, Mcintosh, Leben, Cary, Jolida, Luxman, Unison Research i wiele innych ...

Stary A. twierdzi że Phast też ;)

Tak czy inaczej kilkadziesiąt światowej sławy firm ultra high Endu uważa że dobry tranzystor jest lepszy niż dobre lampy.

Pewnie są głusi i głupi skoro to takie oczywiste że się mylą.

Tak samo kilkadziesiąt firm produkujących drogie kolumny pewnie nie mają pojęcia i też muszą być głusi.

Nawet studio BBC wyposażone w wysokie B&W i wzmacniacze Classe pewnie też niepotrzebnie wydali tyle kasy na tranzystory skoro mogli kupić tańsze lampowe od Heńka z garażu.

A w tym roku na show w Monachium Focal swoje Grande Utopie prezentował z Vitusami. Pewnie nie byli świadomi że to tranzystory...hehehe

Focal ma największe w Europie laboratorium badawcze i odsłuchowe i pewnie sobie na złość żeby nic nie sprzedać to specjalnie prezentują swoje mega drogie kolumny na tranzystorach zamiast na lampach.

Nie wiem po co te firmy brną w te tranzystory skoro i tak wiadomo że są do dupy!...hehehe

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie są najlepsze zestawy za ponad milion dolców jeden faktycznie ma końcówki mocy lampowe ale pozostałe 3 mają końcówki tranzystorowe.

Pewnie też nie mają pojęcia. Głuche głupole z dużą kasą i nic poza tym...hehehe

Przypominam że toczymy dyskusje nie o wyższości lampy nad tranzystorem ogólnie a jedynie w ostatnim miejscu toru audio czyli na samym wzmocnieniu.

Bo preamp lampowy czy DAC lampowy to inna sprawa.Mówimy o końcówkach mocy!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak czy inaczej kilkadziesiąt światowej sławy firm ultra high Endu uważa że dobry tranzystor jest lepszy niż dobre lampy.

Tak samo kilkadziesiąt firm produkujących drogie kolumny pewnie nie mają pojęcia i też muszą być głusi.

Nawet studio BBC wyposażone w wysokie B&W i wzmacniacze Classe pewnie też niepotrzebnie wydali tyle kasy na tranzystory skoro mogli kupić tańsze lampowe od Heńka z garażu.

A w tym roku na show w Monachium Focal swoje Grande Utopie prezentował z Vitusami. Pewnie nie byli świadomi że to tranzystory...hehehe

Focal ma największe w Europie laboratorium badawcze i odsłuchowe i pewnie sobie na złość żeby nic nie sprzedać to specjalnie prezentują swoje mega drogie kolumny na tranzystorach zamiast na lampach.

Nie wiem po co te firmy brną w te tranzystory skoro i tak wiadomo że są do dupy!...hehehe

Ty jesteś jakiś nawiedzony gość...he,he,he,he

Nie wiesz to nie pisz-bo BBC JEST WYPOSAŻONA W MCINTOSHE i to ponad pięćdziesiecioletnie.

Ty jesteś jakiś nawiedzony gość...he,he,he,he

Nie wiesz to nie pisz-bo BBC JEST WYPOSAŻONA W MCINTOSHE i to ponad pięćdziesiecioletnie.

Widziałem zdjęcie ze studia BBC i to całkiem świeże i były B&W i wzmacniacze Classe. McIntoshe to może i gdzieś tam też są choć od twoich czasów mogło się wiele zmienić.

• Użytkownicy+

A drugie tyle mówi, że lampa lepsza... A może jest tak, że każda z technik, ma plusy i minusy ?

B&W jest ściśle związana z Classe i choćby chciała, to nie może innego sprzętu mieć. Tyle w temacie classe ...

Uprzejmie donoszę, że Pan wtopił ... hehe:

Stoisko Trimex

z kolumnami Focal Grande Utopia EM napędzanymi elektroniką Unison Research 845 ABSOLUTE.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niiedawno na AS w W-wie, fokal grał z lampą Unisona (pierwszy link). Można mnożyć przykłady ... Nie jestem za żadną techniką, mówię tylko jaka jest prawda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale a już pisałem to kilka razy. Esoteric, Linn+VTL+Krell+Focal Utopie, MIT, Synergistic Research,Shunyata, Gigawatt i tyle.

Juz Ci się zmieniło coś -bo masz w/g Ciebie-co pisałeś do mnie-

-wysokie focale...pewnie takie ze dwa metry

-krell FBI-szkoda że nie CIA

-ESOTERIC

-LINN AKURATE DS

-wysokie mity

-wysokie synergistic research

-v-ray II

-anacondy

widzę szybkie zmiany-tzn.jest gigawatt,vtl.......no i na pewno jest mamy do czynienia z klonem i tyle w temacie.

A drugie tyle mówi, że lampa lepsza... A może jest tak, że każda z technik, ma plusy i minusy ?

B&W jest ściśle związana z Classe i choćby chciała, to nie może innego sprzętu mieć. Tyle w temacie classe ...

Uprzejmie donoszę, że Pan wtopił ... hehe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niiedawno na AS w W-wie, fokal grał z lampą Unisona (pierwszy link). Można mnożyć przykłady ... Nie jestem za żadną techniką, mówię tylko jaka jest prawda.

To Pan wtopił Panie Palton bo nie doczytał co napisałem! Mówię nie o audio show w Warszawie ale o High End Society w Monachium.

A Trimex ma w dystrybucji zarówno Focala jak i Unisona więc pokazuje to razem.Buisness i tyle.

Natomiast zgodzę się z tobą że obie techniki mają plusy i minusy a poza tym każdy ma swój gust. Ja też polubiłem lampę w torze ale nie na stopniu wzmocnienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+
W 2001 roku firma Classé stała się częścią B&W Group. Dystrybucja, finanse oraz zaplecze organizacyjne oferowane przez tego wiodącego brytyjskiego producenta głośników pomogły Classé zająć czołową pozycję wśród high-endowych produktów audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stary Audiofilu widzę że wiesz o mnie więcej, wiesz że jestem klonem choć nie wiem kogo i jak rozumiem twierdzisz że nie mam sprzętu jaki tobie podałem.No cóż.Skoro wiesz lepiej to fajnie...hehehe

Mówisz że Krell FBI to CIA...pewnie nie wiesz co to Krell FBI? To poczytaj i się dowiesz, A wysokie Focale które pewnie mają 2m...może zgadłeś w swej złośliwej ironii...hehehe

A co do studia BBC to może masz rację bo chodziło o jeszcze bardziej wymagające studio Abbey Road a poniżej fotki ze wzmacniaczami tzn końcówkami mocy Classe...nie lampowymi!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Stary Audiofilu widzę że wiesz o mnie więcej, wiesz że jestem klonem choć nie wiem kogo i jak rozumiem twierdzisz że nie mam sprzętu jaki tobie podałem.No cóż.Skoro wiesz lepiej to fajnie...hehehe

Mówisz że Krell FBI to CIA...pewnie nie wiesz co to Krell FBI? To poczytaj i się dowiesz, A wysokie Focale które pewnie mają 2m...może zgadłeś w swej złośliwej ironii...hehehe

A co do studia BBC to może masz rację bo chodziło o jeszcze bardziej wymagające studio Abbey Road a poniżej fotki ze wzmacniaczami tzn końcówkami mocy Classe...nie lampowymi!

Ukryta Zawartość

Post wyżej masz wszystko wyjaśnione ...

To Pan wtopił Panie Palton bo nie doczytał co napisałem! Mówię nie o audio show w Warszawie ale o High End Society w Monachium.

A Trimex ma w dystrybucji zarówno Focala jak i Unisona więc pokazuje to razem.Buisness i tyle.

Natomiast zgodzę się z tobą że obie techniki mają plusy i minusy a poza tym każdy ma swój gust. Ja też polubiłem lampę w torze ale nie na stopniu wzmocnienia.

Ależ doczytałem, tylko co z tego ? Pewnie tamtejszy wystawca ma Focale i właśnie tego trana z którym się wystawiał. Być może były jeszcze inne interesy. Nie wierzę, że na wystawie ma wielkie znaczenie dla dźwięku, jaki będzie wzmacniacz. Marketingowo jak widać ma.

Ukryta Zawartość

Post wyżej masz wszystko wyjaśnione ...

Wiem, czytałem. Czyli znów buisness. Ale to dowód że końcówki lampowe są lepsze? Studio Abbey Road woli gorszy sprzęt i dlatego bierze B&W z Classe nawet jeśli są powiązane?

A co do Focali z Vitusami to były czerwone i Vitusy też były czerwone czyli specjalnie przygotowane na ten pokaz pod czerwone Grande Utopie.

Nie był to więc przypadek wynikający akurat z tego że obie marki ma jakiś sprzedawca co też nie jest wykluczone.

Tak czy inaczej ten spór ma o tyle sens że twierdzenie iż lampa jest lepsze jest błędne.

Gdyby tak było to lampowy sprzęt wyparłby tranzystory.

Jedno i drugie ma swoje plusy i swoją klientelę.

W mojej ocenie najlepsze jest rozwiązanie hybrydowe czyli preamp lampowy i końcówka tranzystorowa a wtedy łączy się zalety obu technik ale to oczywiście kwestia gustu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.