Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki douszne/dokanałowe nowe do 70 złotych,Pomocy!

marcel-ja@wp.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,poszukuje słuchawek do 70 złotych,douszne lub dokanałowe,nie wiem czym jedne różnią się od drugich,jestem nie obeznany w tym temacie,nie wiem na co mam patrzeć,na allegro zaciekawiły mnie creative ep 630,monster beats tour i akg k317 z tym, że spotkałem się na różnych forach z opiniami, że łatwo trafić na podróbki więc proszę o podawanie zarówno nazw jak i linków,Pomocy!!

Douszne znaczy wkładane do ucha. Potocznie oznaczają sluchawki typu "pchełki" czyli wkładane do ucha, ale w miarę luźne dość płytkie, trzymające się w małżowinie ucha. Dokanałowe to w zasadzie też douszne, ale tak naprawdę stanowią odrębną kategorię. Jest to kostrukcja z węższą końcówką od pchełek wchodzi głębiej, do przewodu słuchowego zewnętrznego (coś jakby kanał) i dość szczelnie, co powoduje dość duże wytłumienie dźwięków z zewnątrz oraz sprzyja uzyskaniu niższych częstotliwości odtwarzania w stosunku do "pchełek".

Ostatnio jednak pojawiają się opinie o większej szkodliwości na słuch w stosunku do innych typów słuchawek. Poza tym dobre pchełki często lepsze są od takich sobie dokanałówek patrząc na całość dźwięku.

Co do podróbek, to w szczególności są one w sprzedaży na aukcjach typu allegro. Najlepiej znajdź sobie np. w skąpcu model który Ci sie podoba i zobacz średnią cenę jaka jest tam oferowana. Jeśli na aukcji oferują np. zamiast 90zł (sklepowe) np.30zł czy nawet jeszcze mniej to chyba nie ma wątpliwości co jest grane (w szczególności dotyczy to właśnie takich modeli jak np. ep 630).

miłego szukania

A może jakieś propoycje?Slucham glownie rocka,sluchawki będą uzywane z telefonem(galaxy mini),polecano mi soundmagic pl11,może warto?

Ja od siebie bym Ci polecił dokanałowe słuchawki SoundMagic PL21, co prawda przekraczają trochę Twój budżet (90 zł) ale jest to naprawdę para solidnych słuchawek ;)

Pozdrawiam

Dlatego napisałem dousznych/dokanałowych , narazie wszystkie propozycje jakie dostałem dotyczyły dokanałowych,sam już nie wiem :(. Podawajcie swoje propozycje

Dlatego napisałem dousznych/dokanałowych , narazie wszystkie propozycje jakie dostałem dotyczyły dokanałowych,sam już nie wiem :(. Podawajcie swoje propozycje

Obecnie wiele osób wybiera słuchawki douszne typu pchełki (to najgorszy wybór) lub dokanałowe. Nie myślą o tym, że za parę lat zrobi się poważny problem ze słuchem juz nie pisząc o tym, że muzyka z tych popierdułek brzmi cienko.

Wlazłeś na forum audiofilii, to posłuchaj rady starszego i kup Koss Porta Pro (dołożyć 30zł to chyba nie problem?). Muzyka z nich będzie brzmiała o niebo lepiej - mocniej, dynamiczniej, przestrzenniej i... bezpieczniej niż ze słuchawek dousznych.

jak się będą głupio pytać, dlaczego masz inne słuchawki niż wszyscy, to powiedz, że dlatego że jestes inny niz wszyscy. Słuchawki mają wieczystą gwarancję (jak rozjedziesz je czołgiem, to Ci za 40zł wymienią na nowe) to kopara kolegom znowu opadnie. Kup i więcej nie szukaj, bo nic lepszego nie znajdziesz.

Obecnie wiele osób wybiera słuchawki douszne typu pchełki (to najgorszy wybór) lub dokanałowe. Nie myślą o tym, że za parę lat zrobi się poważny problem ze słuchem juz nie pisząc o tym, że muzyka z tych popierdułek brzmi cienko.

Wlazłeś na forum audiofilii, to posłuchaj rady starszego i kup Koss Porta Pro (dołożyć 30zł to chyba nie problem?). Muzyka z nich będzie brzmiała o niebo lepiej - mocniej, dynamiczniej, przestrzenniej i... bezpieczniej niż ze słuchawek dousznych.

Nożem też można pokroić chleb lub uciąć sobie palec, czy dlatego mamy nie używać noży? ;)

Te czy inne słuchawki nie uszkodza słuchu same z siebie, tylko w skutek niewłaściwego użytkowania.

Akurat dobrze izolujące dokanałówki to bardzo bezpieczna opcja, można sobie cichutko słuchać muzyki zamiast skupiać się na "przekrzykiwaniu" nimi otoczenia. IMHO to zdrowsze niż wspomniene Porta Pro np. w autobusie, gdzie bardzo często słyszę dokładnie to co ich użytkownik stojąc ze 2-3 metry do niego ;) Oczywiście izolacja ma swoje minusy - w mieście trzeba mieć oczy dookoła głowy...

Dokanałówki/IEM to też różne modele, o różnej jakości za różne pieniądze - nie można stwierdzić, że to wszystko popierdółki. Jak ktoś chce coś takiego w wersji hi-end (w końcu to forum ałdjozbokofili co zostało podkreslone ;) ) to ma kilkudrożne konstrukcje robione na zamówienie pod konkretne ucho (wizyta u audiologa, odlewy, pomiary, wykończenie, itp.) za całkiem konkretne pieniądze...

Oczywiście za 70zł wypasu nie będzie, ale nie róbmy też przerostu formy nad treścią jak chodzi o przenośny zestaw audio...

Nie mam pojecia czmu niby douszne czy dokanalowe sluchawki szkodza. Szkodza jak kazde inne. Akurat dokanalowki sa moim zdaniem bezpieczniejsze od wszelakich innych. Na skutek tego ze izoluja dzwieki z zewnatrz, nie trzeba tak podkrecac vol, aby cos uslyszec w ruchu ulicznym. I mozna ich uzywac w kazdej porze roku czego np nie mozna powiedziec o Porta Pro, sprawę designu przemilczę. Chyba ze ktos lubi wygladac jak najezdzca z obcej planety.

?👈

Nie mam pojecia czmu niby douszne czy dokanalowe sluchawki szkodza. Szkodza jak kazde inne.

To przeczytaj i miej pojęcie:

Prof. Henryki Skarżyński zwraca uwagę , że dużo młodych ludzi słucha muzyki na słuchawkach. Najgorszą formą słuchania muzyki jest robienie tego przez słuchawki douszne, które szczelnie zamykają zewnętrzny przewód słuchowy i odcinają dźwiękowe tło otoczenia. Muzyka przestaje być jednostajna. Dźwięki stają się drażniące, a to stanowi dobre podłoże do rozwoju tzw. nadwrażliwości na dźwięki. – Gdy jej doświadczamy część elementów w uchu wewnętrznym ulega uszkodzeniu. Przestajemy przyjmować dźwięki, zaczynają nas drażnić, chcemy się przed nimi bronić - dodaje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sprawę designu przemilczę. Chyba ze ktos lubi wygladac jak najezdzca z obcej planety.

Design Porta Pro jest sprawą gustu. Mi się bardzo podobają. Najbardziej jednak podoba mi się w nich to, że grają pełnym pasmem i zrównoważonym pasmem co oznacza, że nie narażają słuchu na późniejsze komplikacje.

jeżeli ktos chce kupić pchełki czy dokanałowe do 70zł, to nie znajdzie tam żadnej jakości. A w porta pro przynajmniej minimalną, akceptowalną.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To przeczytaj i miej pojęcie:

Prof. Henryki Skarżyński zwraca uwagę , że dużo młodych ludzi słucha muzyki na słuchawkach. Najgorszą formą słuchania muzyki jest robienie tego przez słuchawki douszne, które szczelnie zamykają zewnętrzny przewód słuchowy i odcinają dźwiękowe tło otoczenia. Muzyka przestaje być jednostajna. Dźwięki stają się drażniące, a to stanowi dobre podłoże do rozwoju tzw. nadwrażliwości na dźwięki. – Gdy jej doświadczamy część elementów w uchu wewnętrznym ulega uszkodzeniu. Przestajemy przyjmować dźwięki, zaczynają nas drażnić, chcemy się przed nimi bronić - dodaje.

Nie rozumiem wypowiedzi tego profesora. Pewnie chodzi mu o glosne sluchanie. Mnie nic nie drazni, nie slucham na tyle glosno aby nie slyszec co sie dzieje wkolo mnie. Widze ze kurczowo uczepil sie tego "szczelnego zamkniecia przewodu sluchowego", tylko nie zdaje sobie sprawy z tego ze inne sluchawki, ktore nie izoluja otoczenia trzeba krecic na volume wiele dalej przez co sluch dostaje w p... 2 razy tyle. Osobiscie doslowny ból sprawialy mi sluchawki nauszne, zamkniete (Sennheise HD202). Uszy mnie doslownie kuły, nie mowiac o dyskomforcie i ze bylo w nich cholernie gorąco. Jezeli juz to tylko naglowne, otwarte. Mam wrazenie ze szanowny Pan Profesor nawet w uszach sluchawek nie mial. A jak je mial to przez 2 minuty. Widze tez ze probujesz sie usprawiedliwiac ze korzystanie z innych sluchawek niz douszne nie szkodzi na sluch, zdrowie.

?👈

Też nie za bardzo rozumiem wywodu Pana Profesora, ciekawe czy robił jakieś badania w tym kierunku ;)

Akurat słuchawek dokanałowych/IEM używa się np. na scenie jako osobistych odsłuchów co ma chronić słuch muzyków.

Ja swoje spostrzeżenia napisałem na podstawie swojego doświadczenia. Używałem i używam różnych typów słuchawek, w tym dość dobrze izolujących dokanałowych i dla mnie to ulga przy odsłuchu np. w środkach komunikacji miejskiej. Oczywiście kwestia "higieny słuchania" jest bardzo ważna, zwłaszcza przy tego typu słuchawkach higieny sensu stricte. Dłuższe sesje moga doprowadzić do zmęczenia, ale tak samo możemy zmęczyć się np. zamkniętymi nausznymi. Patologie znajdą się wszędzie i niczego nie dowodzą, jak już wyżej napisano w takich Portach trudno o komfortowe warunki do odsłuchu gdy wokół jest głośno (też miałem okazję tego doświadczyć), więc albo dajemy sobie spokój, albo rujnujemy słuch podgłaszaniem...

Therion, jesteś w stanie przedstawić jakieś swoje osobiste doświadczenia w tym temacie? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.