Skocz do zawartości
IGNORED

Kingston SSDNow KC100

Misiork

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ja z jednym pytaniem. Chciałem kupić taki dysk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie wiem czy ładować taką inwestycję? Na Allegro coś nie mogę znaleźć a chciałbym nowy i tanio Podajcie mi może jakieś linki A jak ktoś ma to niech napisze czy kupować czy jest to bezsens.

Dzięki wielkie i pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/87295-kingston-ssdnow-kc100/

Szaleństwo.

Toż to półprzewodniki. Nic się nie kręci. Musi kosztować... Jeszcze...

Co doradzić?

Zależy, czy stać Cię na sponsorowanie rozwoju technologicznego.

Również technologia jeszcze nowa. Nie tyle pamięci flash, co aplikowania ich do wymagań właściwych pamięciom masowym (układy współpracujące, interfejsy,...).

Ja czekam jeszcze 2-3 lata.

Ostatnio kupiłem HD 1TB zewnętrzny USB3.0 do serwera muzycznego. Mały pobór mocy, bardzo szybki, niezwykle cichy... Z USA: $98

A co CI da ten ssd bo nie wiem ?

Zupełny brak wibracji (obudowa nie będzie "buczeć"), brak jakiegokolwiek szumu czy stukotu głowic.

ps. "tylko do audio" faktycznie lepiej kupić wolniejszy/tańszy SSD - nie są tu potrzebne gigatransfery i dziesiątki tysięcy IOPS

Mozna dysk polozyc na gabce i tez nie bedzie go sluchac.

Tyle że w cieplejsze dni dysk osiągnie rekordowe temperaturki :)

Zreszta watpie ze ktos jak ma ssd nie bedzie uzywal juz HDD. Chyba ze dla niektorych 160 gb wystarczy

Do tego co się aktualnie używa wystarczy (może nie każdemu, ale wielu ludziom). Do magazynowania/archiwizowania są inne nośniki.

chlopaki maja racje, taka pojemnosc chyba bedzie cie ograniczac!!

u mnie lezy na podlodze na gabce.

nic nie slychac nawet z bliska!!

obudowa na usb 2.0, wystarcza, tam nie ma duzych transwerow a i film HD blue ray tez oglada sie normalnie, jak chce skopiowac duzo rzeczy z kompa to podlaczam na eSata.

dysk samsung green line 5400obr/min 1.5tb 250zl + kieszen na usb z zewn zasilaniem 100zl.

wolniejsze dyski robia mniej halasu a przeciez szybkosci obracania 7200/m i tak nie wykorzystasz. dlatego green line.

za 350zl masz powierzchni muzycznej na kilka lat zbierania zasobow ;]

pozdro

dysk samsung green line 5400obr/min 1.5tb 250zl

Warto dołożyć parę groszy i kupić model 2 TB 5400-5900 RPM na talerzach 666 GB (Samsung F4 lub Seagate Green). Transfery będą wyższe (istotne przy kopiowaniu większej ilości danych by się nie zestarzeć), a dzięki niskiej prędkości obrotowej pracuje to cicho.

obudowa na usb 2.0, wystarcza, tam nie ma duzych transwerow a i film HD blue ray tez oglada sie normalnie, jak chce skopiowac duzo rzeczy z kompa to podlaczam na eSata.

Obudowa USB3 łączy jedno (kompatybilność) z drugim (max transfery dysku, bez ograniczeń interface'm).

jeżeli planujesz budowę typowo pod taki "Serwer Stereo" polecam SSD

jam mam OCZ Vertex 2 E SSD 2,5'' 60GB i jestem bardzo zadowolony nic nie słychać a czas ładowania systemu bardzo szybko

ponadto próbowałem wiele dysków lecz tylko SSD daje większa szybkość sprerzystość w odtwarzaniu dźwięku nie chce prowokować dyskusji to jest moje prywatne odczycie

próbowałem wiele dysków lecz tylko SSD daje większa szybkość sprerzystość w odtwarzaniu dźwięku

No, wreszcie ktoś odważny. I nie słuchaj rocha, że wszystkie dyski twarde grają tak samo.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Sam dzisiaj kupiłem SSD 60GB (OCZ Agility3) na system, a na muzę mam Samsunga 2TB F4EG, plus 500GB Seagate na filmy i zdjęcia. Różnica w działaniu systemu jest kolosalna, natychmiastowa rekacja. Kolega powyżej napisał, że SSD był 15% szybszy - chyba był to słaby dysk albo żle ustawiony. Myślę, że HDD mocno ogranicza prace systemu, szczególnie gdy inne komponenty mają wysoką wydajność.

mam kingstona 64G na system, system startuje doslownie w kilka sekund, na dane mam cos wiekszego, zaleta: pozbylem sie drugiego chalasliwego tradycyjnego dysku, wszystko super tylko te ceny jeszcze lekko zniechecaja.

Dysk szumi, wibruje, chrobocze? Jest na to rada - obudowa Scythe Quite Drive. I druga rada - wyciszyć programowo głowicę (niewielkim kosztem czasu dostępu). Efekt? Kompletna cisza.

.

Sam dzisiaj kupiłem SSD 60GB (OCZ Agility3) na system, a na muzę mam Samsunga 2TB F4EG, plus 500GB Seagate na filmy i zdjęcia. Różnica w działaniu systemu jest kolosalna, natychmiastowa rekacja. Kolega powyżej napisał, że SSD był 15% szybszy - chyba był to słaby dysk albo żle ustawiony. Myślę, że HDD mocno ogranicza prace systemu, szczególnie gdy inne komponenty mają wysoką wydajność.

nie przesadzaj!

zależy z jakiego dysku sie przesiadales, u mnie np. pracowaly dyski po 10k i 15k obrotow i dyski ssd wcale wielkich przyrostu transferow nie zanotowaly - oczywiscie sa cichsze. trzeba pamietac tez, ze do dyskow ssd potrzebne sa systemy, ktore je obsluguja tj. win xp sie nie nada, tak samo wczesniejsze wersje linuxow.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

nie przesadzaj!

zależy z jakiego dysku sie przesiadales, u mnie np. pracowaly dyski po 10k i 15k obrotow i dyski ssd wcale wielkich przyrostu transferow nie zanotowaly - oczywiscie sa cichsze.

Oczywiście dla niektórych cisza jest bardzo ważna ;)

trzeba pamietac tez, ze do dyskow ssd potrzebne sa systemy, ktore je obsluguja tj. win xp sie nie nada, tak samo wczesniejsze wersje linuxow.

Nie przesadzaj!

Na XP też będzie to chodzić (ale spadnie wydajność bez trim i może być problem przy formacie by bloki były spasowane) ... ale działać jakoś będzie. Vista zdaje się to samo co XP.

Tak czy inaczej Windows 7 lub najnowszy linux jest wysoce wskazany.

Oczywiście dla niektórych cisza jest bardzo ważna ;)

Nie przesadzaj!

Na XP też będzie to chodzić (ale spadnie wydajność bez trim i może być problem przy formacie by bloki były spasowane) ... ale działać jakoś będzie. Vista zdaje się to samo co XP.

Tak czy inaczej Windows 7 lub najnowszy linux jest wysoce wskazany.

oczywiscie, ze uruchomisz system z takiego dysku, ale spadnie i wydajnosc i moze szybciej sie zuzyc. niestety trzeba pamietac, ze dyski ssd maja skonczona mozliwosc odczytu i zapisu komorek pamieciowych i po jakims czasie/ich zuzyciu pojemnosc takiego dysku sie zmniejsza. dlatego zaleca sie np. nie korzystanie z partycji temp w przypadku linuxa itd. czary mary

oczywiscie przy zwyklych zastosowaniach nie powinnismy sie tym martwic, bo szybko to nie nastapi.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

A co CI da ten ssd bo nie wiem ? Kup 500gb samsunga roznica bedzie minimalna. Porownywalem z SSD intela 120Gb , dziala z 15% szybciej. Strata kasy.

Np po to, polecam obejrzeć

.

OD ponad roku mam OCZ 128GB. Nie widze innej opcji, niz SSD pod system. Ladowanie to jedno, ale czas reakcji aplikacji to juz inna bajka. Standartwoy HDD potrafi niezle zirytowac, gdy w trakcie pracy aplikacji dysk jest przemielany. Przy SSD nie uswiadczysz tego.

ja przymierzam się do ssd w laptopie

Ukryta Zawartość

, chcę wymienić hdd najszybszy jaki jest obecnie a taki mam seagate 7200 który ma transfery 110odczyt i 80-90 zapis na jakiś model sdd chyba kingston v+ czyli transfery ok 250 oba ale na sata 2 bo taki kontroler u mnie jest, kumpel ma appla pb i dokonał takiej wymiany lądowanie systemu i wczytywanie np zdjęć iphoto polowa czasu! , warto jak ktos potrzebuje szybkości a nie pojemności, zrobił tez dla ciekawości na kingston hyperx najszybszych dla klienta stacje graficzna która miała 4 takie sdd w macierzy - transfery mierzone po 2GB/s!!!!!!!!!!!!!! pokazywał mi to niesamowicie szybki podsystem dyskowy, ale drogi swoja droga!! w każdym razie w moim obecnym lapciu asus g73jh który jest bardzo wydajny ma 8GB ramu proc 4rdzeniowy i radeona 5870 1GB = dysk stanowi ograniczenie jego wydajności, ponieważ mam dwa w środku jeden zostawiam wolny na składowanie danych 500GB a pierwszy chce wymienić na optymalnie najszybszy pod sate2 , obecnie produkowane ssd są wydajne i trwałe i zdecydowanie tańszy megabajt niż rok temu, za rok będą wiadomo tańsze ale obecnie nie sądzę że przyśpieszą w wydajności nie będzie tak szybko dużego skoku wydajnościowego, raczej popularyzacja i spadek cen obecnych standardów wydajności

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

OD ponad roku mam OCZ 128GB. Nie widze innej opcji, niz SSD pod system. Ladowanie to jedno, ale czas reakcji aplikacji to juz inna bajka. Standartwoy HDD potrafi niezle zirytowac, gdy w trakcie pracy aplikacji dysk jest przemielany. Przy SSD nie uswiadczysz tego.

Ostrzegam przed ostatnią serią OCZ (3), jest z nimi masa problemów (BSOD itd), informacji o tym jest masa na wszelakich forach komputerowych, chociażby pclab. Bezpieczniejszą opcją jest np Crucial M4, ma może mniejszy zapis, ale to nie jest aż tak istotne jeśli chodzi o dysk pod system.

Ostrzegam przed ostatnią serią OCZ (3), jest z nimi masa problemów (BSOD itd).

To prawda :) Czytałem o tym wcześniej, jednak postanowiłem zaryzykować i wszystko jest cacy (najnowszy firmware) - oby tak dalej.

najszybszych dla klienta stacje graficzna która miała 4 takie sdd w macierzy - transfery mierzone po 2GB/s!!!!

Biorąc pod uwagę że w RAID nie działa TRIM, to po pewnym czasie może być "ZONK".

akurat stawiał to na xeonie 8 rdzeniowym pod osx-em :)

No tak ... ale nadal ma RAID? ... i nadal nie działa mu TRIM (co zaowocuje spadkiem wydajności po pewnym czasie ... i to z tego co widziałem całkiem sporym).

Sam myślę nad zakupem OCZ Revo 230 GB ... ale wewn. RAID 0 mnie powstrzymuje (trim nie będzie działać z tego co wiem). ... a dysk fajny ... na PCI-E x4 ... transfery po 0,5 GB/s w "obie strony".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.