Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 3000 zł

Different

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Czytam i czytam..., ale z Harmanem mało osób współpracuje ;-)

Wstępnie obrałem pewne kierunku przy wyborze kolumn głośnikowych.

Precyzuję swoje oczekiwania i obecny system .

Obecnie posiadany przeze mnie system to :

Amplituner Harman Kardon AVR4550 ( posiada moc ok 70W na kanał - ale są

to wiarygodne dane - transformator ma moc ok 930W , same tranzystory też

niczego sobie - miałem okazję w nim pogrzebać wymieniając stabilizator ).

Odtwarzacz Denon DVD-1920

Kolumny Technics SB-M500M2

Kolumna centralna Eltax ( totalne dno swoją drogą ;) )

Kolumny efektowne - wolnostojące własnego projektu ( należycie pomierzone - ale to tylko przetworniki TVM ).

odtwarzacz sieciowy Ferguson Ariva ( jedynie czasem używany do filmów z

dysku , ewentualnie muzyka w formacie FLAC )

Okablowanie Audionova Moonwalk Bi-Wire

Momentami podłączam również subwoofer - również wykonany we własnym

zakresie

Pomieszczenie ok 30m^2 - prostokątne, raczej słabo umeblowane - podłoga

bez dywanu .

Preferencje muzyczne - głównie muzyka filmowa ( instrumentalna ) , muzyka

rockowa , muzyka klasyczna, czasem pop.

W tej chwili skupiam się na stereo z tego amplitunera - kino traktuję

jako dodatek.

Brakuje mi przejrzystości , naturalności , skali dźwięku oraz

przestrzeni.

Szukam w kolumnach tego co powyżej , a także głębokiego - naturalnego -

dokładnego basu.

Nie ukrywam , że czasem lubię posłuchać naprawdę głośno - stąd i

skala dźwięku ma dla mnie znaczenie.

Do tej pory moim faworytem były Monitory 9v6 lub 7v6 firmy Paradigm , Kef

IQ5 , Monitor Audio M6 .

Znalazłem też inne propozycje w tej podobnej cenie : Celestion

F38 , Dali Concept 6 oraz wiele innych.

Zakładany budżet to ok 3000 zł za parę kolumn - możliwie chciałbym

zejść poniżej tej kwoty.

Chętnie skleciłbym coś samodzielnie ( przy pomocy tego forum naprawdę się da ) , ale nie mam ani czasu ani możliwości dokładnych pomiarów - a bez tego cała gonitwa traci sens...

Proszę o ewentualne propozycje , sugestie , uwagi ...

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/87298-kolumny-pod%C5%82ogowe-do-3000-z%C5%82/

Pogadaj z p. Grześkiem, może się uda zejść trochę z ceny jeszcze :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Zdecydowanie proponuję posłuchać polskie kolumny Tonsil Pulse. Dodatkowo poniżej założonego budżetu. Dobrym rozwiązaniem jest także najnowsza seria kolumn Paradigm Monitor.

Zapraszam na odsłuchy

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za sugestie.

Jak wypadają nowe 'Monitory' na tle starych ?

Cena podobna - jednak nowe wyglądają na 'lżejsze' ..

Nie brakuje im dynamiki i przestrzeni , znanych ze starszych wersji ?

Pozdrawiam

Witam. Tonsil Pulse myslę, że będą za słabe. Paradigm Monitor warto posłuchać. Ze swej strony polecam gorąco odsłuch Heco Metas serii 700 lub coś z Magnata - znakomicie zgrywają się z Harmanem. Coś lepszego to już próg 4-5 tys. Zdecydowanie polecam zmianę kabli głośnikowych - Audionova Moonwalk są zbyt ciemne do HK i za bardzo przerysowują dół. Miałem HK 3480 z Missoin m34i oraz Heco Metas 700.Nie znam Kolegi interkonektu.Pzdr.

Nad interkonektem też popracować trzeba.

Póki co to nieco 'grubszy' sklepowy budżetowiec za ok 50 zł - szału nie robi .

Jako , że ampli ma ( moim zdaniem ) lepsze DAC od Denona - podłączyłem po coaxialu ( również budżetówka za ok 40 zł ).

Przy okazji może warto zmienić i ten element ?

Co do głośnikowych - wyglądają solidnie i z pewnością są lepsze niż zwykły drut 2x4mm^2 z beztlenowej miedzi , ale jeśli proponujesz coś w dobrej cenie to jestem otwarty na propozycje.

Nie idź w kable tylko dołóż lepiej do kolumn, okablowanie to ostatnia rzecz w jaką powinieneś inwestować przy obecnej konfiguracji (szczególnie że posiadasz już głośnikowce, które mimo producenta są niezłe - ale przy kolumnach które posiadasz aktualnie są zdecydowanie na wyrost). Dobre interkonekty zrobisz za 60 zł. (20 zł. Dobre wtyki, np. Vitalco, reszta na kabel).

Zostając przy głównym wątku kolumn głośnikowych - czekam na dalsze propozycje.

Heco - jeśli znajdę chętnie posłucham.

Magnat - może to utarty mit po kilku wątkach i odsłuchach w sklepach typu MM - ale raczej kojarzę je z 'łupanką' ;)

Co z Kef , Celestion , Tannoy ?

Tonsil Pulse kompletnie się nie sprawdzą w twoim pomieszczeniu i z takim amplitunerem. Będzie grało płasko, bez głębi i soczystości a już o basie to można zapomnieć.

Najlepsze moim zdaniem będą Celestion F38. Miałem kiedyś te kolumny u siebie i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Będziesz miał bardzo dobry mięsisty bas ze względu na papierowe i miękko zawieszone membrany i znakomite delikatne ale dźwięczne wysokie tony.

Na Kefach będzie duża przestrzeń, ale nie spodziewaj się super lokalizacji czy chociażby soczystości w brzmieniu.

nie wierz, ze na Celestion F38 będziesz miał mięsisty bas. Bas oczywiście jest i jest go sporo, ale nie jest on mięsisty a raczej dudniący. Nie potrafi zejść nisko. Kolumny te grały u mnie przez ok rok z amplitunerem Yamaha RX797 a później z NAD C372.

jak nie masz oporow to poszukaj cos na allegro uzywanego, albo na forum w ogloszeniach.

te minas anor sa calkiem fajne.

za 3tys nie kupisz nic nowego, co gralo by naprawde dobrze, ale uzywane zakladajac ze bedzie to 40% ceny nowego, moze sie okazac ze ze osiagniesz nieznane ci obszary dzwiekowe ;]

a przeciez z regoly nasze sprzety sa cackane i niejednokrotnie w stanie sklepowym po mimo 5ciu lat uzywkowania.

jedyne przeciwskazanie to zawieszenie piankowe glosnikow, (parcieje po kilku latach) ale pewnie i tak nie myslisz o czyms takim ;p

poszukaj w sieci i podeszlij linki z konkretnymi pytaniami na forum ;]

pozdro

Nie mam absolutnie zastrzeżeń do sprzętu używanego.

Błądzę po aukcjach od dobrych 2 tygodni i nic ciekawego....

Paradigm M 9v5 za 1999 , M 7v6 za ok 2000 zł , uszkodzona nowa wersja M 7v7 za ok 2000 zł , B&W 603 S3 - ok 2000zł , KEF IQ5 za ok 2000 zł , sporadycznie IQ7 , później jest spory skok cenowy...

Nie mam absolutnie zastrzeżeń do sprzętu używanego.

Błądzę po aukcjach od dobrych 2 tygodni i nic ciekawego....

Paradigm M 9v5 za 1999 , M 7v6 za ok 2000 zł , uszkodzona nowa wersja M 7v7 za ok 2000 zł , B&W 603 S3 - ok 2000zł , KEF IQ5 za ok 2000 zł , sporadycznie IQ7 , później jest spory skok cenowy...

no tak, ale poczekaj chwilke, moze cos sie pojawi w przedziale 3000+

z tych tanszych modeli ludzie czesciej sie przesiadaja niz z lepszych konstrukcji.

polecam studio 16htz.

dobre przetworniki i super cena/jakosc.

za 3tys mozesz miec wypasiony zestaw

byla tam nawet wczesniej propozycja jakas z tej stajni.

Pogadaj z Grzesiem, cos sie znajdzie.

to jest tez dodatkowy plus ze latwo te kolumny pozniej odsprzedac i mozna je w rozliczeniu wymieniac na lepsze ;] super polityka firmy!!

pozdro

A ja ( zapewne nie tylko ) sądzę , że póki co chcę wycisnąć ile się da z posiadanego sprzętu - inwestując w nowe kolumny...nie rezygnując z muzyki wielokanałowej.

Może kiedyś będą możliwości na rozdzielenie systemów.

Nie słuchałem kolumn Studio 16Hz - czy zestaw z 'jedynie' ( rozumiem tutaj ich dobrą jakość i bardzo przemyślaną konstrukcję - zestrojenie obudowy, filtry etc.. ) 2 głośnikami jest w stanie zapewnić potęgę , której również szukam - nie tylko na basie..?

Mam tu na myśli konkretny model podany w linku powyżej.

Pzdr

wiec włąsnie chodzi o to czy powinienes wyciskać z kolumn ile się da czy z elektroniki :) jezeli elektronika jest ograniczeniem to lepsze kolumny nie pomogą

Dobre kolumny zagrają dobrze z najpodlejszą (współczesną) elektroniką.

Słabym kolumnom nie pomoże najlepsza na świecie elektronika.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

A jako , że Harman do skrajności od dołu nie należy....

Z kolei Technics do pewnego momentu był też niezły...

Teraz jednak czas na krok dalej .

Wracając do wątku..

Dali ?

Tannoy ?

Nikt nie odpowiedział o skali dźwięku w Studiu 16Hz..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie kombinuj, Harman najlepiej gra z JBL ( tylko nie ES 100 bo są gorsze ), i jeszcze jedno,

podepnij w bi-wiringu

Ukryta Zawartość

Harman najlepiej gra z JBL

może wyrośnij już z tych bajek ;) to kit wciskany naiwniakom przez sprzedawców

wracamy do wymagań autora tematu:

Preferencje muzyczne - głównie muzyka filmowa ( instrumentalna ) , muzyka rockowa , muzyka klasyczna, czasem pop. W tej chwili skupiam się na stereo z tego amplitunera - kino traktuję jako dodatek. Brakuje mi przejrzystości , naturalności , skali dźwięku oraz przestrzeni.

czy poza skalą dźwięku i jako tako muzyką rockową, te kolumny sprawdzą się, zapewniając cokolwiek z tych wymienionych cech ? bo mi się wydaje że są przeciwieństwem i to całkowitym, dokładnie wszystkiego co zostało tu wymienione...

Niepotrzebnie pomieszałem brakujące cechy w obecnych kolumnach i wymagania stawiane nowym.

Podsumowując :

Chciałbym aby kolumny grały z dobrą przestrzenią , naturalnie ( nie popadając w skrajności w żadnym zakresie - oddając dźwięk instrumentów w miarę wiarygodnie ) , ale i z dobrym basem oraz skalą dźwięku..

Myślę , że wyżej wymienione raczej nie stoją w opozycji do siebie :)

Do JBL - Infinity - Magnat nie mam kompletnie przekonania.

W tym przedziale cenowym niestety ale oferują z wymienionych przeze mnie - jedynie masę dźwięku.

Dobre kolumny zagrają dobrze z najpodlejszą (współczesną) elektroniką.

Słabym kolumnom nie pomoże najlepsza na świecie elektronika.

no pozostaje mi pogratulować Ci wiedzy i doświadczenia w świecie audio ...

a autorowi wątku zanim wtopi kolejne tysiac złotych lub dwa w kolumny proponuje podłaczyć do swoich obecnych głosników lepszy a przede wszystkim stereofoniczny wzmak i dobre cd, pozdrawiam

Paradigm Monitor 7.6 z twoim HK zagrają bardzo dobrze, ale nie tak dobrze jak ze wzmacniaczem HK.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

• 2 tygodnie później...

Witam po krótkiej przerwie.

Co myślicie o Monitor Audio BR6 :

Ukryta Zawartość

??

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Niestety powyższych nie udało się kupić w okazyjnej cenie.. - może to i lepiej..o czym niżej..

Udało mi się za to posłuchać kilku pozycji i ciekawe wnioski ( chociaż nie wiem czy wiarygodne ze względu na miejsce i sprzęt towarzyszący ) :

VISATON VIB CANTO - krótki odsłuch , spore możliwość...dość liniowe...soczyste, naturalne...ale obawiam się o dynamikę no i ta cena... ( Onkyo 3007 , DENON DVD A1UD )

CELESTION F38 - dość poprawne , niezły bas - chociaż nie taki jaki sugerowałyby gabaryty.. z przestrzenią nieco gorzej.. ( H/K AVR460 + CD Amplifikator )

KLIPSCH F62 - spore możliwości dynamiczne ( to akurat nie dziwi ) , nie usłyszałem syczenia czy agresywności w brzmieniu - krótki odsłuch ( Onkyo 607 + Blue Ray Onkyo )

MONITOR AUDIO BX6 - świetna średnica , dobra scena i lokalizacja , wysokie mi również odpowiadały... ale bas często był dudniący ( 'dziwne' wentylowanie takiej ilości głośników ) , a możliwości dynamiczne kończyły się bardzo szybko.. ( H/K AVR460 + CD Amplifikator )

KEF Q5 ( tak , właśnie stare Q5 a nie IQ5 ) - pod każdym względem odpowiadały mi najbardziej... chociaż zastanawiam się nad ich dynamiką - czy wytrzymają głośniejsze słuchanie ( w sklepie nie chciałem przesadnie ich rozkręcać ) ?

Bas prezentował się bardzo dobrze - tutaj ponoć starsza konstrukcja bije na głowę nowszą..

Dobra przestrzeń , w miarę naturalne , miłe brzmienie... nie wiem jak 'rozkręciłyby się' wysokie w miarę słuchania..

( H/K AVR460 + CD Amplifikator )

Wciąż trochę chodzą mi po głowie Paradigmy Monitor 9v6 ( teraz ich cena poszła sporo w dół - można znaleźć nową parę za ok 2900 zł z przesyłką ).

Niestety ani w okolicach Trójmiasta ani Torunia ( gdzie często bywam ) nie mogę takowych znaleźć aby posłuchać i zweryfikować opinie ( rzekomo męczące wysokie tony oraz kiepski bas ).

masz rację z tymi BX6 i dziwnym basem, zwłaszcza przy wysokich głośnościach to słychać (za małe otwory), u mnie grają z zatkanymi bas refleksami (obydwoma, bo mogą grać jako zamknięta konstrukcja) i tak jest zdecydowanie najlepiej, bas jest bardziej sprężysty i przyjemniejszy w odbiorze, a głośno też potrafią zagrać :)

jeśli chodzi o Paradigmy to miałem 9v5 i zamieniłem je na BX6, góra jest gorsza od MA, ostrzejsza i bardziej dobitna a mniej "dźwięczna", melodyjna... podkreśla bardziej sybilanty,

bas jest bardzo dobry i mocny, o ile masz spore pomieszczenie (daleko od ścian) oraz najważniejsze - wytłumione pomieszczenie, bo one mają świetną kontrolę basu, timing a charakter basu jest nieco utwardzony i jak nie są spełnione te warunki to będą po prostu dudnić (trochę się z nimi namęczyłem)

generalnie są to kolumny dobre do mocniejszych brzmień (rock, metal) a mniej finezyjne od MA czy KEF

Mimo wszystko postaram się posłuchać tych 9v6 - będę wkrótce w Poznaniu - może uda mi się posłuchać nie tylko takowych..

Przepuszczam póki co okazję ( czy aby na pewno : 1650 ) KEF Q5 ...

Może uda mi się posłuchać : B&W CDM7 ( cena 3000 zł - średnio okazyjna...) oraz DM604 w tej samej cenie...

Jak czytam o zatkaniu BR w Monitor Audio BX6 - chętnie wróciłbym i tych posłuchać w innej konfiguracji :)

Jak ma się porównanie KEF Q5 ( przetworniki 165 mm ) do IQ7 ( rzekomo to następca - ale odchudzony o jeden port i słabsze elementy wykończenia ) ?

Gotówka zebrana - a wkrótce moje stare Technicsy pójdą w świat - długo bez kolumn nie wytrzymam ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.