Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 3000 zł

Different

Rekomendowane odpowiedzi

słuchaj, być może po części to prawda, ale również to samo można napisać w drugą stronę - że sam nie słuchałeś MA BX6 (o ile w ogóle tych MA słuchałeś, bo piszesz raz że RX, potem BR) w odpowiedniej konfiguracji, odpowiedniej adaptacji itd, więc taka dyskusja nie ma sensu bo dane kolumny na wylot zna tylko ich właściciel, a nie ktoś kto słuchał w salonie przez godzinę czasu - tutaj jedynie można poznać z grubsza charakter brzmienia

Słuchałem Focali 816 , 726, 716 - był to mój faworyt..ale jednak średnica w MA podobała mi się bardziej .

Idą Święta - istotnie - ale co równie istotne każdy słyszy inaczej w domowym zaciszu...w zestawieniu z własnym sprzętem , akustyką i repertuarem - nie widzę sensu rozwlekania 'to jest be , a to jest cacy' .

Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję za konstruktywne wpisy :)

Słuchałem Focali 816 , 726, 716 - był to mój faworyt..ale jednak średnica w MA podobała mi się bardziej

to dziwne bo ja mialem zupelnie inne wrazenie sluchajac MA srednica wydawala sie byc sucha a gora podbarwiona moze innych kolumn sluchalismy

W focalu srednica mi bardziej odpowiada bardziej nasycona pelniejsza

no właśnie, nie wiadomo jakich Ty w ogóle kolumn Monitor Audio słuchałeś, bo raz piszesz o RX, potem o BR, BX... jak dla mnie to się w ogóle kupy nie trzyma, no ale nie dociekam, w sumie mało mnie to interesuje

przemyślenia o średnicy i charakterze brzmienia pozostawmy tym, którzy naprawdę tych kolumn słuchali, każdy swój rozum, uszy i swój gust posiada, nikt nie potrzebuje uświadamiania, że to co słyszy nie jest prawdą w opinii kogoś innego

wesołych ;)

jak sie kupy nie trzyma to trzeba czytac ze zrozumieniem,mama nie uczyli,do szkoly nie chodzili,

pokaz gdzie o BR pisalem

RS6,BX6,RX8 mialem okazje posluchac u siebie nie w sklepie,wiem jak to gra i jak narazie staram sie nie wrzucac ich do jednego wora jak to mowisz ale nie jest latwo bo podobne som

Skoro dziwne dla Ciebie to widocznie masz inne preferencje - o gustach się nie dyskutuje... średnią możemy wyciągnąć dopiero słuchając..słuchając...

Jeśli miałeś kolumny u siebie - widocznie grały w innym zestawieniu...innym otoczeniu.. Czy to nie wystarczy ?

Mi Focale również bardzo się podobały - ale jednak wybrałem MA - urzekły mnie . To źle w Twojej opinii ? Każdy ma prawo do własnego zdania , dopóki nie narzuca go innym...

Koniec tematu samych kolumn póki co - proszę o wpisy wnoszące coś do tematu .

Mam propozycję - może spotkamy się z Focalami , MA przy jednej elektronice i posłuchamy MUZYKI - czyli tego co najważniejsze być powinno na tym forum ?

Zapraszam do siebie - wtedy dyskusja będzie ciekawsza i zapewne w przyjemniejszej atmosferze :)

Pozdr

690 jest całkowicie nie do trafienia, 680 czasem się trafi - również świetny wzmacniacz i gra bardzo dobrze z MA

są jeszcze wysokie HK 6800, 6850R, 6900, 6950R nieco starsze...

osobiście zapolowałbym na wysoki model Sansui z serii x700 w górę lub np AU D9 - to wysoki model z serii tej samej co moja końcówka mocy BA-F1, gra znakomicie z BX6

Sansui są bardziej dostępne na ebay.com niż w Polsce, ale czasem się też trafiają

wiem kto ma taki wzmacniacz,zreszta kiedys testowalismy HK680 690 i te monitory audio i pare cdekow,na allegro ostatnio byl chyba z miesiac temu poszedl za 1200

• 4 tygodnie później...

Witam.

Pozdrawiam Wszystkich w Nowym 2012 :)

Panowie....

Słucham....

Trochę zmian zaszło...podstawki granitowe pod kolumny ( ciężkie - ok 5 cm grubości każda ) , dywan , zmodyfikowane ustawienie.. do tego sprawiłem sobie ( właściwie to sam zrobiłem - listwę sieciową z filtrem mocnym - troszkę analogicznie do listy SO ) .

Słucham , ale wciąż brakuje mi wypełnienia...przestrzeni...precyzji....

Co obstawiacie na najsłabszy element systemu ?

Przypomnę :

Harman Kardon AVR 4550

Denon DVD 1920

Monitor Audio BX6

Odtwarzacz sieciowy Ferguson Ariva 200A

Rozglądam się równolegle za CD i wzmacniaczem stereo...gdzieś obok kabelki ( głośnikowe i połączeniowe ) - chciałbym mieć swojego HK do KD , ale jednocześnie dojrzałem do prawdziwego stereo ( czując niedosyt słuchania ).

Kwota... Temat względny.... za wzmacniacz powiedzmy ok 1200 zł...za CD do 800 zł...za kabelki głośnikowe do 400 zł......

Całościowej kwoty nie chciałbym wydać na raz...dlatego pytam o kolejność i priorytety...

Jeśli trzeba chętnie przedstawię schemat pomieszczenia i fotki :)

Pozdrawiam - Marcin

jeśli jest w idealnym stanie to jest tyle wart :)

trzeba pamiętać że to stosunkowo niezbyt stary wzmacniacz (produkcja ok 2000r) a nie 20-25 letni dziadek, a kosztował trochę grosza...

Myślę....

Sansui AU-D9

HK 980

HK 680

HK 6800

Arcam Diva A65

Rotel RA-1060

Rotel RA-870BX

Rotel RB-970BX

Jak widać szukam wciąż 'króliczka' - jeśli ktoś powie 'wydasz 2000 zł na wzmacniacz C' i usłyszysz więcej - idę na to...

Wiem , że słuchania nic nie zastąpi....ale z używanym sprzętem ciężko jest w tej kwestii...

Wobec tego ponawiam - jeśli jednoznacznie uważacie za najsłabszy element ampli - proszę o sugestie jak powyżej.

Jeśli warto rozłożyć środki - i takie sugestie mile widziane..

A może warto założyć i wątek 'akustyka' by pokombinować w tym kierunku ?

Pozdr - Marcin

stawiałbym na tego Sansui AU D9, moja końcówka BA-F1 wydaje mi się że jest z tej samej serii (wygląda bardzo podobnie jeśli chodzi o gałki, wzornictwo itd) a brzmienie piękne

co do HK - 680 to świetny i sprawdzony model z MA BR i BX, 6800 może zagrać nieco bardziej miękko ale czy to dobrze do MA, miałbym wątpliwości

Rotel - nie sądzę, miałem 985BX i moim zdaniem HK 680 grał nieco lepiej (dość podobny charakter), nie słyszałem jednak Rotela z MA, musiałbyś sam sprawdzić

nie rozumiem za to co tu robi HK 980, to tak jakbyś wybierał spośród średniej klasy kilkuletnich BMW i rozważał alternatywę - nowego Poloneza :)

Different

wykrec glosniki i polutuj przewody,to poprawi precyzje i barwe dzwieku,te chinskie zlaczki psuja dzwiek,wzmacniacz raczej mususz zmienic,no i akustyka wiadomo kolumny od scian i pokoj choc troche wytlumiony,

• 2 tygodnie później...

Uwierzyłby Ktos... kabel 'Radiokomunikacyjny' ( moja branża ) CNT 400 - 1 kabel na '+' i jeden na '-' - żyła 'gorąca' : jako głośnikowy i zwykła miedź ucieka w przepaść...

Naprawdę różnica kolosalna w każdym aspekcie - barwy, scena , stereofonia , dynamika... Basu mniej - ale tutaj akurat mogłem wyciągnąć zatyczki z przednich BR...

Osobny wątek w dziale akustyka - spróbuję wykonać panele i opiszę wrażenia...

Póki co myślę również nad nieco wyższym pułapem cenowym wzmacniacza - zapewne lepiej inwestować w SH - co polecicie do powiedzmy 3000 zł ? Nie wiem jaka jest granica inwestowania w elektronikę z tymi kolumnami.... A może inny krok dalej ?

Pozdr

Teraz szukamy wzmacniacza :)

Mamy :

TagMclaren 100P

Luxman M-03

Proton D-1200 ( nie znam szczerze mówiąc )

Sansui AU-D9

HK 6850

Wiem , że to spory rozstrzał cenowy - myśląc realnie - myślę , że okolice 2500 ( z naciskiem im mniej tym lepiej ) za wzmacniacz będą rozsądną ceną...

Pytanie kolejne - rozdzielać systemy ? Czy Pre HK 4550 nie zdegraduje nowego nabytku jako 'końcówki' ?

Nie wiem też na ile wąskim gardłem jest u mnie źródło... Lubię słuchać również muzyki z FLAC - obecny player pozwala mi przez przetworniki C/A amplitunera słuchać w miarę rozsądnie ( niestety wbudowane w Arivę 200A DAC-i są bardzo kiepskie ).

Panowie.

Okazja - muszę podjąć szybką decyzję :

TagMclaren 100P w dobrej cenie.... Słuchał ktoś elektroniki ( w tamtym czasie chyba to był projekt wspólny z Audiolabem ) ?

Proszę o pilną odpowiedź - mam mało czasu :)

Pozdr

Uwierzyłby Ktos... kabel 'Radiokomunikacyjny' ( moja branża ) CNT 400 - 1 kabel na '+' i jeden na '-' - żyła 'gorąca' : jako głośnikowy i zwykła miedź ucieka w przepaść...

Naprawdę różnica kolosalna w każdym aspekcie - barwy, scena , stereofonia , dynamika... Basu mniej - ale tutaj akurat mogłem wyciągnąć zatyczki z przednich BR...

tzn co konkretnie zamieniłeś na ten kabel CNT 400 ? cały kabel głośnikowy od wzmacniacza do kolumn ? czy go wstawiłeś zamiast oryginalnych zworek przy zaciskach kolumn ?

Poprzednio był zwykły - miedziana plecionka 2x2.5mm^2 . Obecnie jako głośnikowy ( na stronę ) 2xCNT400 ( wykorzystane tylko 'gorące żyły' jako '+' i '-' ).

Brzmi bardzo ciekawie w porównaniu do zwykłego kabla...

TagMclaren poszedł więc szukam dalej.

Ponowię pytanie czy warto dodać samą końcówkę pod Pre Ampli ?

Czy może lepiej szukać integry i CD podpiąć pod nią , a przy okazji słuchania w 5.1 wykorzystać powyższą jako końcówkę mocy na fronty ?

Myślałem nad Audiolab 8200 p - końcówka ( ciekawe bo prawie identyczna jak powyższy TagMclaren , który kosztował swojego czasu 8500 zł ).

Czekam na ciekawe oferty Sansui - ale póki co nic z wyższej półki nie widzę...

Pozdr

• 2 tygodnie później...

Nadal nic nie kupiłem :) Słuchałem już AA Hyperionów, Harpii Amstaf Mini, Audiovectorów C2, Elac EL 141. Lipa jednym słowem. Zastanawiam się nad Esami Ostinato2. Co myślicie? Może ma ktoś coś ciekawego na sprzedaż albo chociaż do posłuchania z okolic Wawy lub Łodzi (będę w ten weekend w Łodzi) w interesującym mnie budżecie?

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Infinity Kappa 80 są w Łodzi. Jeśli właściciel będzie miał czas to ich posłucham. Ma ktoś w Łodzi Esy Ostinato2 dla porównania? Bądź inne jakieś ciekawe kolumny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Już nie mówię o Hyperionach, ale Harpia Amstaf Mini to trzy drożna kolumna i ma wykop na basie a i detalu też jej nie brakuje. Drugie znakomite kolumny to Audiovector C2, Elac EL 141 też mają właściwie same zalety. Wszystkie kolumny mają przy tym zupełnie inne brzmienie. Nie wiem gdzie i z czym słuchałeś tych kolumn, ale mówienie, że to lipa, to chyba "drobne" nieporozumienie.

Esa Ostinato na pewno nie będzie krokiem do przodu.

Opisz krótko brzmienia poszczególnych kolumn i napisz co ci w nich nie pasowało.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.