Skocz do zawartości
IGNORED

Składanie pojemności kondensatora - zwrotnica

malikali

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postanowiłem zmodyfikować tor wysokotonowy w swoich eposach, wszedłem w kondensatory jantzen superior i rezystory mills, ta zamiana pozytywnie minie zaskoczyła wysokie tony w m22i uszlachetniły się różnica jest spora, ale w pozostałych kolumnach epos m5i mam problem, zwrotnica tweetera to 3 rząd czyli 2 kondensatory 12uf i 4.7uf i o ile nie ma problemu z zakupem kondensatora o mniejszej pojemności to 12uf dostępne są tylko mkp cross cap. Nowe serie jantzena nie mają w ofercie takich pojemności i tu moje pytanie składać tą pojemność 12uf z 2 kondensatorów np: standard Z-cap czy lepiej dac pojedynczy Cross Cap 12uf? jaki wpływ ma takie łączenie kondensatorów w zwrotnicach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oryginalne w m5i były jakieś mkt teraz są właśnie scr, ale szukam czegoś z stajni Jantzena bo scr jednak jest trochę za ostry. Kolega MARER napisał ze są Silver i Superior 12uF ale nawet na stronie producenta nie ma ich w specyfikacjach, swoją drogą jak by nawet był to cena i tak by mnie odstraszyła. Ciekaw jestem tego bocznikowania i zastanawiam się jaka różnica była by między Standard Z-cap (składanym) a pojedynczym Cross Cap czy te kondensatory to ta sama półka?

Oryginalne w m5i były jakieś mkt teraz są właśnie scr, ale szukam czegoś z stajni Jantzena bo scr jednak jest trochę za ostry. Kolega MARER napisał ze są Silver i Superior 12uF ale nawet na stronie producenta nie ma ich w specyfikacjach, swoją drogą jak by nawet był to cena i tak by mnie odstraszyła. Ciekaw jestem tego bocznikowania i zastanawiam się jaka różnica była by między Standard Z-cap (składanym) a pojedynczym Cross Cap czy te kondensatory to ta sama półka?

Jeżeli za ostro to spróbuj clarity cap SA, ale tanio nie będzie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak są w Polinku :-) cenki niezłe ;-)

Z-SILVER CAP 800 VDC / 12.00 uF 2% MKP - 167,54 PLN Brutto

Z-SUPERIOR CAP 800 VDC / 12.00 uF 2% MKP - 157,72 PLN Brutto

Próbuj bocznikowania ...

O matko to za Superior na 2 zwrotki wyszło by 452zł a jak doliczyć jeszcze centralny to już się robi ponad 600zł, chyba faktycznie cos pokombinuje z bocznikowaniem. Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

O matko to za Superior na 2 zwrotki wyszło by 452zł a jak doliczyć jeszcze centralny to już się robi ponad 600zł, chyba faktycznie cos pokombinuje z bocznikowaniem. Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Śmiało łącz kondensatory. Na zwrotnicach głośnikowych to tylko wyjdzie na plus. Wiele razy to sprawdzałem. Ale raczej niech to będą tego samego typu kondzie, z mieszaniem typów i producentów różnie to wychodzi.

Wg mnie bocznikowanie to jedna z dróg do braku zgodności fazowej.

O rety !

Rady forumowych znawców. W tych kolumnach nie wiem czy wszystkie przetworniki są tyle warte.

Jak koniecznie musisz wymieniać i faktycznie były tam MKT to wymień na najtańsze MKP np te SCR-y.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Podważasz, że jak zwrotka będzie kosztowała tyle co przetworniki to brzmienie nie podniesie się o poziom wyżej...?

Wg mnie bocznikowanie to jedna z dróg do braku zgodności fazowej.

To oczywiste.

Mniejsza pojemność to krótszy korpus kondensatora i dłuższe druty. Prąd dłużej płynie po drutach nim dotrze do kondensatora. A to w oczywisty sposób wpływa na różnice faz; zwłaszcza w zakresie sopranów.

Kolega wymieni i usłyszy przecież zmianę...

Ciekawy temat, szczególnie jeśli idzie o zgodność fazową. Na mój rozum, to powinno mieć znaczenie, czy pojemność złożymy z trzech elementów, czy wstawimy jeden. Myślę, że należy pamiętać, łącząc je właśnie równolegle, że czasem warto dołożyć 50%, żeby mieć kondensator pojedynczy. W przeciwnym wypadku trzeba się starać, aby łączące je przewody miały możliwie tę samą długość. No i oczywiście zwracać uwagę na część zewnętrzną i wewnętrzną cylindrów nawojowych folii kondensatorów, żeby łączyć tak samo. Może to teoria, ale lepiej być spokojnym.

Inaczej może być jak ze zworami przy biwiringu, że lepiej dać dobry przewód, niż szerokie złocone fabryczne blachy. Choć tu akurat wystarczy zwykle podłączyć przewody do górnych zacisków (HF), i po kłopocie. AB.

PS. a przewody wyglądają na solid, więc bym ich nie ruszał; chyba że są grubsze niż 0,4 mm, a wtedy warto spróbować.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ciekawy temat, szczególnie jeśli idzie o zgodność fazową. Na mój rozum, to powinno mieć znaczenie, czy pojemność złożymy z trzech elementów, czy wstawimy jeden. Myślę, że należy pamiętać, łącząc je właśnie równolegle, że czasem warto dołożyć 50%, żeby mieć kondensator pojedynczy. W przeciwnym wypadku trzeba się starać, aby łączące je przewody miały możliwie tę samą długość. No i oczywiście zwracać uwagę na część zewnętrzną i wewnętrzną cylindrów nawojowych folii kondensatorów, żeby łączyć tak samo. Może to teoria, ale lepiej być spokojnym.

Inaczej może być jak ze zworami przy biwiringu, że lepiej dać dobry przewód, niż szerokie złocone fabryczne blachy. Choć tu akurat wystarczy zwykle podłączyć przewody do górnych zacisków (HF), i po kłopocie. AB.

PS. a przewody wyglądają na solid, więc bym ich nie ruszał; chyba że są grubsze niż 0,4 mm, a wtedy warto spróbować.

Kiedyś w innych kolumnach też stałem przed tym problemem ale musze powiedzieć że składanka to było najgorsze co mogłem tam dać, wolałem wtedy o 0.9uf zmniejszyć konda tak żeby był jeden i dopiero zagrało. To były inne paczki, boje się tylko ze tu może się to powtórzyć i z tego co czytam lepiej pozostać przy jednym kondensatorze. Swoją drogą ciekawe co piszą o superior to podobno nic innego jak dwa standard Z-cap + metalizowana folia było nie było łączenie tylko w jednej obudowie.

PS. epos dal kable z litej miedzi ok. 1mm na średnie i wysokie i grubszy na basowy, raczej nie będę się bawił w ich wymianę. Natomiast ciekawy jest temat tych zworek bo różnica gdzie wepnę kable jest słyszalna, dziwne zjawisko słyszałem że najlepiej łączyć po przekątnej

PS. epos dal kable z litej miedzi ok. 1mm na średnie i wysokie i grubszy na basowy, raczej nie będę się bawił w ich wymianę. Natomiast ciekawy jest temat tych zworek bo różnica gdzie wepnę kable jest słyszalna, dziwne zjawisko słyszałem że najlepiej łączyć po przekątnej

Cooo? Jak połączysz po przekątnej, to odwrócisz fazę sekcji wysokotonowej, na pewno to usłyszysz, ale na pewnie nie będzie lepiej!

Cooo? Jak połączysz po przekątnej, to odwrócisz fazę sekcji wysokotonowej, na pewno to usłyszysz, ale na pewnie nie będzie lepiej!

Chodziło mi o kable które idą od wzmacniacza do kolumny, jeśli są zworki to preferowane są podłączenia do zacisków tweetera a z blaszek leci dalej kolejno na pozostałe głośniki ale niektórzy łączą jeszcze na krzyż to znaczy + do zacisku tweetera a – do zacisku midwoofera Ciekaw jestem które rozwiązanie jest lepsze…

Zdecydowanie łączyć do wzmacniacza zaciski HF. Efekty nie zawsze są słyszalne, bo to już zależy od przezroczystości wszystkich elementów toru. Te szerokie blaszki degradują tylko tor HF, bo tam głównie słyszymy zmianę barwy. Podobnie może degradować dźwięk zwrotnica, która ma szerokie ścieżki. Natomiast bardzo trudno to wyłowić w pasmie do 2 kHz, gdzie siedzi głośnik niskotonowy. Oczywiście w kolumnach trójdrożnych jest inaczej. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.