Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Denon AVR 1912?

philipus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Stoję przed wyborem sprzętu do nagłośnienia salonu 40m2, mocno przeszklona przestrzeń. Dokonałem wstępnego wyboru: amplituner Denon AVR 1912, oraz kolumn KODA Harmony K-5200F w zestawie 5.1. Można zobaczyć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proporcje pomiędzy wykorzystaniem sprzetu do celów filmy/muzyka 20%/80%.

Słucham głównie muzyki smooth jazz, rock a także classic.

Prośba o opinie czy te głośniki to zasadne połączenie, inne połączenia, które mogą dać podobny efekt? Czy głośniki JAMO nie sprawdziłyby się bardziej?

Thx

M.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/87368-jakie-kolumny-do-denon-avr-1912/

odradzam ten amplituner - miałem nieprzyjemność go słuchać i nie znalazłem kolumn, z którymi dobrze by zagrał. jest po prostu cherlawy na całej linii. Do muzyki zdecydowanie Harman lub Marantz.

swoją drogą, chcesz słuchać muzyki, a kupujesz kina domowe - zdajesz sobie sprawę, że za cenę 5 kiepskich kolumn do KD możesz kupić dwie bardzo dobre, które faktycznie sprawdzą się w muzyce?

odradzam ten amplituner - miałem nieprzyjemność go słuchać i nie znalazłem kolumn, z którymi dobrze by zagrał. jest po prostu cherlawy na całej linii. Do muzyki zdecydowanie Harman lub Marantz.

swoją drogą, chcesz słuchać muzyki, a kupujesz kina domowe - zdajesz sobie sprawę, że za cenę 5 kiepskich kolumn do KD możesz kupić dwie bardzo dobre, które faktycznie sprawdzą się w muzyce?

Co do denona się nie zgodzę ale każdemu podoba się co innego. Zgodzę się z tym że tylko stereo 80% muzyki, innego wyjścia nie ma, a koda K-5200 będzie za mała na 40m.

Jak chcesz tanio i dobrze to w stereo polecam Monitor Audio M6 + AMC XIA

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Dla mnie bezsensu . Skoro 80% do muzyki to różnica jest ogromna na korzyść wzmacniacza i kolumn. Po prostu ogromna.

A kino w 20% i tak wytrzyma.

Oczywiście że MA kolumny zagrają o niebo lepiej niż te Twoje.

Do jakiej kwoty ten zakup ?

No tak, dzięki za sugestie. W międzyczasie zasięgnąłem trochę języka "tu i tam" i poczytałem archiwum tego forum. Nadal nie mam odpowiedzi co sądzicie o głośnikach JAMO S 606 HCS, lub Dali Concept 6 albo Klipsche do tego sprzętu. Odnośnie o KD vs Stereo, zawsze można czasowo wyłączyć głośniki tylne i przedni, do słuchania muzyki, czyż nie? A korzystać z pełnej konfiguracji przy oglądaniu filmów np. Gwiezdnych Wojen, Armagedon etc?

Nie chce przekroczyć budżetu 7 tyś. PLN za cały sprzęt z montażem, transportem etc.

Harmana odradzam, sporo usterek typu wejścia HDMI i wyświetlacz. Natomiast z całą świadomością polecam Marantza np. NR-1402

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub NR-1602 Bardzo dobrze sobie radzi w stereo jak i w kinie. Wszystko zależy od tego jaki masz na wszystko budżet.

Ukryta Zawartość

Witam!

Oczywiście zgadzam się z przedmówcami, że do słuchania muzyki zdecydowanie lepsze są zestawy stereo, ale jak się chce mieć zarówno kino jak i stereo to wspomniane zestawy nie są złe.

Ja osobiście polecił bym zestaw oparty na Dali Concept, bo moim zdaniem zagra lepiej niż Koda czy Jamo. Natomiast jeżeli chodzi o amplituner to Denon również bardzo fajny i świetnie wyposażony, a niuansów w brzmieniu w słabo przystosowanym pomieszczeniu można nawet nie usłyszeć, za to funkcjonalność i komfort obsługi Denon'a jest bardzo dobry.

Pozdrawiam

Radek

Witam!

Oczywiście zgadzam się z przedmówcami, że do słuchania muzyki zdecydowanie lepsze są zestawy stereo, ale jak się chce mieć zarówno kino jak i stereo to wspomniane zestawy nie są złe.

Ja osobiście polecił bym zestaw oparty na Dali Concept, bo moim zdaniem zagra lepiej niż Koda czy Jamo. Natomiast jeżeli chodzi o amplituner to Denon również bardzo fajny i świetnie wyposażony, a niuansów w brzmieniu w słabo przystosowanym pomieszczeniu można nawet nie usłyszeć, za to funkcjonalność i komfort obsługi Denon'a jest bardzo dobry.

Pozdrawiam

Radek

W cenie jaka teraz nastała na Dali Concept 6 (fronty 2200zł lub zestaw za 3000zł) to te kolumny są sporym NIEPOROZUMIENIEM!

Denon 1912 jest fajny od strony "bajerów" ale poza tym to bardzo średniej jakości dźwięk...

• 2 miesiące później...

Witam.. Jestem szczeliwym posiadaczem wzmacniacza Denon 1912 ktory gra teraz z malymi kolumnami tannoy fussions front f1 i planuje zakupic jakies lepsze kolumny.. przeznaczenie bedzie 50/50 filmy z muzyka.. ogladam dobre filmy akcji a slucham muzyki klasyczne jazz blus troche klasycznego rocka .. pokuj jest spory w granicach 32m2 pokuj prostokatny .. niestety jest polaczony z kuchnia - w pokoju duza sofa i duze drzwi plastikowe z wyjsciem na balkon.. szukam w miare dobrych kolumn ktore by mogly sprostac tym dwom rzeczom i kino i muzyka.. jesli jest to mozliwe oczywiscie.. calosc bedzie wspolgrac z 50 calowa 3d plazma panasonica i odtwarzaczem blueray... prosze o porady.. zalezy mi rowniez na tym aby kolumny fajnie wygladaly oniewaz mam nwoczesnie urzadony living room.. myslałem o kolumnach tannoy v4 . MA270hd... prosze o porady :)))

• 2 tygodnie później...

Niestety bylem w sklepie muzycznym z moja luba i dostalem zakaz kupowania tych "kolumn ktore wygladaja.jak trumny" powiedziala.. sluchem kef iq 50 i bylem zadiwolony ale na oku pojawily mi sie uzywane ale w idealnym stanie b&w 684 .. Czy myslicie ze beda odpowiednie parametrami pod moj wzmacniacz denona 1912 ??

Mialem na mysli tannoy v4 piszac o tych trumnach ;))

Niestety bylem w sklepie muzycznym z moja luba i dostalem zakaz kupowania tych "kolumn ktore wygladaja.jak trumny" powiedziala.. sluchem kef iq 50 i bylem zadiwolony ale na oku pojawily mi sie uzywane ale w idealnym stanie b&w 684 .. Czy myslicie ze beda odpowiednie parametrami pod moj wzmacniacz denona 1912 ??

Mialem na mysli tannoy v4 piszac o tych trumnach ;))

No fakt te tannoy wyglądają max prosto, ale wykonane są solidnie. Jesli chodzi o to porównanie do trumien, to ciekawe co by towja luba powiedziała na heco metas 500, które w kolorze czarnym to dopiero mogiły potworne :)... no ale nadrabiają brzmieniem. Szkoda,że masz taki zakaz, bo naprawde kolumnienki są dobre.

W cenie jaka teraz nastała na Dali Concept 6 (fronty 2200zł lub zestaw za 3000zł) to te kolumny są sporym NIEPOROZUMIENIEM!

Denon 1912 jest fajny od strony "bajerów" ale poza tym to bardzo średniej jakości dźwięk...

A który amplituner w tej cenie ma wybitny dźwięk?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.