Skocz do zawartości
IGNORED

Krzywo osadzona cewka głośnika epos m22i

malikali

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy są jakieś konsekwencje akustyczne krzywo osadzonej cewki głośnika? konkretnie midwoofera, objawia się to tym ze wystarczy dotknąć go lekko z lewej strony i już cewka ociera o magnes, z 2 strony głosnika nawet ugięcie membrany nie powoduje takiego efektu. Głośnik w 2 kolumnie jest wolny od tego efektu z każdej strony dopiero mocne ugięcie powoduje styk cewki z magnesem, wniosek w pierwszej kolumnie cewka glosnika jest z jednej strony bardzo blisko magnesu, zaznaczam ze głośnik wydaje się grac przy tym normalnie, w związku z tym głośnik należy wymienić ?

Podobny efekt wystepuje w wielu roznych modelach Epos i np. Mordaunt-Short. Nie przejmowalbym sie jesli przy bardzo duzych wychyleniach membrany nie slychac ocierania lub wrecz zatrzymania sie membrany glosnika. Niestety tego typu konstrukcja narazona jest na podobne efekty, ale dzieki temu mamy zwrotnice 1 stopnia przy niskosredniotonowych lub czasem wrecz jej brak np. w Eposach. Jesli to dotyczy glosnika sredniotonowego w konstrukcji trojdroznej nie przejmowalbym sie tak bardzo, zwlasza ze nie slychac zadnego negatywego efektu. Niskosredniotonowy zbadalbym wysylajac na niego wyselekcjonowane niskie czestotliwoci w odpowiednio duzym natezeniu i w ten spsob sprawdzajac wplyw tego efektu. "Naprawilem" kilkukrotnie tego typu glosniki odklejajac brzegi membrany i przyklejajac ja jeszcze raz tym razem bardziej wycentrowanie. Po przeklejeniu podobny efekt znikal lub byl duzo mniejszy i zupelnie nie wplywal na dzwiek. W wiekszosci glosnikow tych producentow taka "wada" wystepuje tylko pewnie wlasciciele nie sa na tyle dociekliwi by badac ugiecia membrany pod roznym katem, o ile nic im w brzmieniu nie przeszkadza.

Podobny efekt wystepuje w wielu roznych modelach Epos i np. Mordaunt-Short. Nie przejmowalbym sie jesli przy bardzo duzych wychyleniach membrany nie slychac ocierania lub wrecz zatrzymania sie membrany glosnika. Niestety tego typu konstrukcja narazona jest na podobne efekty, ale dzieki temu mamy zwrotnice 1 stopnia przy niskosredniotonowych lub czasem wrecz jej brak np. w Eposach. Jesli to dotyczy glosnika sredniotonowego w konstrukcji trojdroznej nie przejmowalbym sie tak bardzo, zwlasza ze nie slychac zadnego negatywego efektu. Niskosredniotonowy zbadalbym wysylajac na niego wyselekcjonowane niskie czestotliwoci w odpowiednio duzym natezeniu i w ten spsob sprawdzajac wplyw tego efektu. "Naprawilem" kilkukrotnie tego typu glosniki odklejajac brzegi membrany i przyklejajac ja jeszcze raz tym razem bardziej wycentrowanie. Po przeklejeniu podobny efekt znikal lub byl duzo mniejszy i zupelnie nie wplywal na dzwiek. W wiekszosci glosnikow tych producentow taka "wada" wystepuje tylko pewnie wlasciciele nie sa na tyle dociekliwi by badac ugiecia membrany pod roznym katem, o ile nic im w brzmieniu nie przeszkadza.

Badałem głośnik z niskimi częstotliwościami, nic nie słyszałem żeby to przycierało jednak położenie palca na zawieszeniu (dotkniecie) powoduje przycieranie, odkryłem to przypadkiem czyściłem je takim delikatnym pędzlem do kurzu jak sobie grały. Kolumny mają może pół roku, ale nie było grane za dużo boje się że po czasie kiedy zawieszenia się dotrą zrobią się bardziej podatne to może przycierać. Szczelina w tym miejscu to mniej więcej grubość kartki A4 jak na głośnik niskośredniotonowy to chyba bardzo mało.

Problem może być również spowodowany niecentrycznym zestawieniem nabiegunników względem siebie.

Mam trzy sztuki tonsilowskich GDN 13/50/9/1 wykonanych w/g projektu i dla Eposa właśnie, wszystkie trzy wydają się być idealnie wycentrowane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.