Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnice do Monacor SPH-135C + Peerless XT25TG30-04

Michal D.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Temat może niekoniecznie trafiony, ale może ktoś z kolegów chciałby się podjąć i trochę dorobić... A mianowicie:

Zlecę projekt (z ew. wykonaniem) zwrotnic możliwie dobrej jakości do poniższego zestawu:

- głośnik nisko-średniotonowy Monacor SPH-135C

- głośnik wysokotonowy Peerless XT25TG30-04

Oczywiście chodzi o dwie zwrotnice, do dwóch kolumn.

Obudowy mają pojemność 12L, wykonane z 18mm MDF. Strojenie na ok. 43Hz (jeśli są lepsze opcje - będę wdzięczny za porady).

Nie ma problemu z udostępnieniem kolumn do dokładnego wystrojenia zwrotnic (w grę wchodzi Warszawa i najbliższe okolice - dowiozę kolumny we wskazane miejsce).

Zainteresowane osoby proszę o odpowiedź na forum, ewentualnie kontakt mailowy.

Oczywiście wszelkie porady i sugestie mile widziane :)

Żeby było jasne - kolumny robię dla siebie. Niestety o zwrotnicach nie mam zielonego pojęcia, a chciałbym żeby to wszystko możliwie ładnie mi grało :)

Pozdrawiam

Michał

Kto nie chce zarobić? To mogą być jednak nie wiadomo jakie pieniądze, albo spore, albo bardzo małe. Zacznę jednak od pewnej sugestii. Ja robiłem MONITORY (bo bardzo duże, 30 l) na XT, jeszcze VIFY. Polecam oczywiście to, co mi wyszło :), oczywiście subiektywnie. Masz lepszy głośnik na dole, ja robiłem na 21 cm Alphardzie serii ultimate. Jakość basu uznaję za zadowalającą, natomiast to, co się dzieje wyżej przerosło mocno moje oczekiwania. A zwrotnica jest pierwszego rzędu; dwa elementy, a do tego przewód cienki solid, nawet nie firmowy. Ten Monacor ma charakterystykę jak lotnisko, więc zwrotnica na ok 2,5 do 3 kHz pasuje tu idealnie. Oczywiście rezystor szeregowy, dla wyrównania skuteczności (ok 3 dB) w granicach 5,1 do 10 Ohm. A zaczęło się od artykułów o Sonus Faber. Tam w kilku kolumnach, nie tylko dwudrożnych jest XT i zwykle tak tylko filtrowany. Poczekaj na inne, może lepsze pomysły. Słucham wielu gatunków muzycznych, bo od sonat barokowych po Stevie Ray Vaughana i Aerosmith. Uważam, że wszystkie gatunki zyskały, choć jeśli zdarzą się źle, agresywnie nagrane kawałki, to mam chęć wyskoczyć przez okno(na szczęście 1 piętro). Do tego rozwiązania to trzeba mieć przyzwoity wzmacniacz i źródło, które na pewno nie "przewala" wszelkich sybilantów itp. Powinieneś sam się podjąć eksperymentu. W końcu wyliczone przez WinISD elementy to tylko dół 0,5 mH i na XT - 8 uF z rezystorem na początek 6,8 Ohma. Koszt niewysoki, można zamówić, kupić w STX, czy jak kto lubi. Jak będzie źle, strata niewielka, ale będzie wiadomo, że nie tędy droga i ten dźwięk jest nie dla mnie, bo źle jest to i tamto. A wtedy zlecać jakiemuś "profi". AB. PS> A o zwrotnicach też nie mam zielonego pojęcia; za to pięknie MNIE gra.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Trochę poczytałem na temat "robienia" i strojenia zwrotnic, pogrzebałem w WinISD i X-over 3 Pro i doszedłem do wniosku, biorąc pod uwagę wszystkie wyczytane wiadomości, że chyba odpuszczę temat własnoręcznego kombinowania...

Obecnie w pracy i w domu mam następujące zestawy:

- Gale 3010s + mini subwoofer na TVM ARN-150 + Sony TA-F222ES (pierwsze ES Sonego)

- Gale Gold Monitor MK-2 + Radmor 5102 (lekko stuningowany :)

Generalnie - chciałbym aby obecnie budowane monitory zastąpiły któreś z powyższych, przy tym oczywiście podnosząc jakość odsłuchu. W związku z tym, pomyślałem, że dziesiątki godzin, które miałbym poświęcić na kombinacje ze zwrotnicami wolałbym przeznaczyć na inne cele :) Co do pytania o pieniądze - nie wiem ile takie usługi kosztują. Dlatego też zwróciłem się z pytaniem na forum. Myślę, że tu najprędzej znajdę kogoś, kto podejmie się takiego zadania. Jeśli oczywiście nikt się nie znajdzie, będę musiał przysiąść i samemu grzebać...

Pozdrawiam

Michał

Zapytaj w loudspeakershop.eu oni zajmują się takimi sprawami i są w tym cholernie dobrzy. I wcale nie tak drogo jakby się można było spodziewać.

To wyceluj w coś gotowego sprawdzonego, polecam gorąco Usher'y 8935A + 9930-20 do kupienia jako kit w loudspeakershop.

Zmiażdży to, co wymieniłeś niemiłosiernie:-)

Karol.R:

W poniedziałek rano wysłałem zapytanie, dziś dostałem odpowiedź. Mogą zrobić zwrotnice, potrzebują jedną kompletną kolumnę. Akurat tak się zdarzyło, że w międzyczasie została mi polecona jedna osoba, która jest chętna zaprojektować i dostroić zwrotnice. Temat już "ugadany". Gdy będę miał już wszystko gotowe i osłuchane to dam znać jak wyszło (jeśli oczywiście jest zainteresowanie).

Tak przy okazji (jakby ktoś chciał robić zwrotnice w loudspeakershop.eu) to podaję orientacyjne ceny jakie otrzymałem w odpowiedzi: "Projekt zwrotnicy dwudrożnej - 300zł, montaż 200-300zł, części – nie wiadomo dopóki nie ma projektu, ale z reguły około 150 zł i w górę"

Adam_85:

Miło, że proponujesz inny, lepszy zestaw. Jednakże mam gotowe obudowy i komplet głośników, o których wcześniej pisałem. Trochę bez sensu teraz to rzucić w kąt i robić coś innego. Nie wspominając już o tym, że moje kolumny są małe, podstawkowe, bo takie miały być. Projekt, który podrzuciłeś jest projektem kolumn podłogowych.

Ale dzięki za dobre chęci :)

Szybko się poddajesz. Te dwa głośniki mają spory potencjał. Strojenie na 43 Hz można zostawić, choć można podjąć próbę strojenia dokładnie na rezonans, czyli 40 Hz. Razem byłyby o wiele lepsze, niż oba modele Gale. Co do czasu, to wystarczy zamówić 6 elementów i złożyć, nawet prowizorycznie. Efekt, moim zdaniem będzie natychmiast. Ale to...nie moje buraczki. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

audioburak: Gdy się na czymś nie znam zupełnie i nie mam odpowiedniego sprzętu do pomiarów, to się poddaję. Wolę oddać to specjaliście, który ma kompletny sprzęt pomiarowy i doświadczenie w temacie, a sam w tym momencie przeznaczę swój czas na coś na czym się znam i po prostu zarobię... nawet więcej :)

jamess8: Jestem z Warszawy. Złożoną kolumnę wysyłam do Żar, do znanego i uznanego specjalisty w temacie strojenia i projektowania zwrotnic. Co prawdą trochę będę musiał poczekać w kolejce, ale mam nadzieję, że będzie warto :)

Co racja, to racja. Mam nadzieję, że obejmuje to również przyzwoite okablowanie, a odsłuchy będą udane, bo to one w końcu decydują o stopniu zadowolenia. Ta para głośników powinna starczyć na długo, no chyba że dołożyć subwoofer...zależy jednak, na ilu metrach. Życzę sukcesu. AB.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.