Skocz do zawartości
IGNORED

Wadia 381i , prośba o opinie

djm

Rekomendowane odpowiedzi

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Przemek. Pamiętaj!!!

Jak Ci nie spasuje ...........dzwoń:)

Poważnie, moim zdaniem to doskonała baza do budowania naprawdę dobrze brzmiącego systemu.

p.s. co tam w Azji?:)

Gdyby Przemo uzupełnił swoje "O mnie", wiedziałbyś, że ma właśnie głośnikowe ... CGR :) IC również CGR, chociaż ja tak jak radzisz, wolałbym Tarę.

Czyli jest już w połowie drogi :)

Moim zdaniem Głośnikowy CGR jest znacznie lepszy niż IC - i w tym momencie to on będzie ograniczał brzmienie systemu. Następny logiczny krok po CGR to Tara 0.8 - podobny balans tonalny, delikatnie po ciepłej stronie neutralności, ale znacznie lepsza rozdzielczość i transparentność. Choć przy tym kalibrze sprzętu to bym się nie szczypał i poszedł od razu w Tarę RS-1.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Użytkownicy+

Czyli jest już w połowie drogi :)

Moim zdaniem Głośnikowy CGR jest znacznie lepszy niż IC - i w tym momencie to on będzie ograniczał brzmienie systemu. Następny logiczny krok po CGR to Tara 0.8 - podobny balans tonalny, delikatnie po ciepłej stronie neutralności, ale znacznie lepsza rozdzielczość i transparentność. Choć przy tym kalibrze sprzętu to bym się nie szczypał i poszedł od razu w Tarę RS-1.

The one byłby ok.

• 1 miesiąc później...

Witam szanownych kolegów,

zwracam się w tym miejscu do Was z prośbą o pomoc w podjęciu decyzji. Mianowicie jestem o krok od kupienia Wadii 6. Wiem tylko tyle, że to dość leciwy już CD. Pytanie czy za 7tyś warto iść w tę stronę zwłaszcza, że w zasadzie nic się nie słyszy o Wadii 6. Bardziej o Wadii 16, 21, 830 itd.

Czy rzeczywiście postęp technologiczny jest na tyle duży, iż w owej "6-ce" zabraknie jakości?

Generalnie od lat słucham na Meridianach, przerobiłem je do tzw. ostatniej śrubki. Ostatni jaki miałem i najbardziej mi się podobał to 588.24 ale bas był zbyt ulotny (brakowało go). Liny też przerobiłem. Bardzo ładnie brzmią - dźwięki są głębokie w całym paśmie.

Jednak kusi mnie bardzo Wadia, o której słyszę i czytam, że jest jeszcze bardziej analogowa, gładka (perlista w środku/górze) i bas ma jak trzeba.

Pytanie dobrze robię w kontekście Wadii 6. Czy nie lepiej 21 lub 16. Jeśli już.

Zastanawia mnie to również w kontekście porównania z tańszą ale młodszą Wadią 830. Może nie warto przepłacać???

BARDZO PROSZĘ szanownych kolegów o pomoc w tej kwestii bowiem laik ze mnie w temacie Wadii.

Z góry wszystkim dziękuję...

Arek

witam forumowiczów

noszę się z zamiarem zmiany mojego CD Wadia 16i

zastanawiam się nad Wadią 381i ale nie miałem okazji posłuchać, w USA 381 ma dobre recenzje, może ktoś ma porównanie 16i do nowszych konstrukcji Wadii np 381i, 581se, 861se ?

I jeszcze jedno, powszechne są opinie że Wadia ma bardzo dobrą regulację głośności, ja kiedyś próbowałem i zawsze po podłączeniu przedwzmacniacza (obecnie BAT VK 51se) dźwięk z pre Wadii wypadał gorzej zwłaszcza w zakresie rozdzielczości. Satysfakcjonująco pre Wadii grało tylko przy wyższych poziomach głośności. Czy nowsze konstrukcje Wadii mają lepsze rozwiązania w tej kwestii? Może jest jakaś możliwość regulacji ? Jakie są wasze doświadczenia z regulację głośności z CD?

Gdyby ktoś zastanawiał się dlaczego Wadia to powiem tylko że z sentymentu :-), no może nie tylko, ma charakterystyczne ciepłe brzmienie, solidną budowę, i funkcjonalność z baterią wejść i wyjść cyfrowych na przetwornik i transport, w 381 jest ponadto USB (dzisiaj USB jest już pewnie standardem w tej klasie) ale jeśli ktoś ma lepszy pomysł to bardzo proszę o sugestię. Z góry dziękuję za pomoc.

(dodam tylko że reszta systemu to monobloki JRDG model 6, kolumny S&L Enigma Medius Exellence, okablowanie głośnikowe i xlr Cardas GR , sieciówki różne:-)

A może kolega sprzedał by mi swoją 16-kę w rozsądnej cenie bo już głowa mi pęka nad zastanawianiem się czy 6-ka będzie u mnie dobrze grać. Jeśli można prosić - potrzebuję w miarę możliwości szybkiej decyzji...

Pozdrawiam

• Użytkownicy+

A może kolega sprzedał by mi swoją 16-kę w rozsądnej cenie bo już głowa mi pęka nad zastanawianiem się czy 6-ka będzie u mnie dobrze grać. Jeśli można prosić - potrzebuję w miarę możliwości szybkiej decyzji...

Pozdrawiam

Przemek jest zalatany, więc odpowiem za niego.

Byłem przy transakcji i wiem, że Wadia 16, jest sprzedana. Wydaje mi się, że jeśli poszukujesz cd z dobrą podstawą basową, to dobrze szukasz. Niestety, nie pomogę w wybraniu konkretnego modelu.

Przemek jest zalatany, więc odpowiem za niego.

Byłem przy transakcji i wiem, że Wadia 16, jest sprzedana. Wydaje mi się, że jeśli poszukujesz cd z dobrą podstawą basową, to dobrze szukasz. Niestety, nie pomogę w wybraniu konkretnego modelu.

Dzięki za informację. Teraz tylko kwestia wyboru 6 czy 16?

Wiem, że takowego nikt za mnie nie podejmie więc może zapytam inaczej - duże są różnice w brzmieniu?

I druga rzecz, tak mniej więcej ile trzeba teraz dać za 16-kę?

Ja tę 6-kę mogę mieć za 7tyś. Kompletnie nie wiem czy to dobre pieniądze i czy wiele by trzeba dołożyć do 16-ki (jeśli się kiedyś pojawi)?

Pozdrawiam

• Użytkownicy+

Dzięki za informację. Teraz tylko kwestia wyboru 6 czy 16?

Wiem, że takowego nikt za mnie nie podejmie więc może zapytam inaczej - duże są różnice w brzmieniu?

I druga rzecz, tak mniej więcej ile trzeba teraz dać za 16-kę?

Ja tę 6-kę mogę mieć za 7tyś. Kompletnie nie wiem czy to dobre pieniądze i czy wiele by trzeba dołożyć do 16-ki (jeśli się kiedyś pojawi)?

Pozdrawiam

Za tę kwotę, miałbyś Przemka 16-kę i zostałoby Ci na kable... Być może kolega tanio sprzedał. Nie mam pojęcia, jakie teraz są ceny rynkowe.

Za tę kwotę, miałbyś Przemka 16-kę i zostałoby Ci na kable... Być może kolega tanio sprzedał. Nie mam pojęcia, jakie teraz są ceny rynkowe.

Dzięki wielkie, to stawia całą sprawę w zupełnie innym świetle.

Kończąc już wątek nieszczęsnej 6-ki, napisz mi z tego co pamiętasz czy w tej 16-ce były jakieś niedobory w górze, średnicy (wokale) czy basie. Najwięcej opinii jest, że góra troszkę obcięta i bas w sensie fundamentu muzyki słaby (kontrabas zbyt lekki).

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie pomocne słowa.

Pozdrawiam

• Użytkownicy+

Bas z 16-ki jest dobry, góra rzeczywiście nieco uspokojona. Mogą być różne opinie, ponieważ jest podatna na rodzaj stolika, na którym stoi i oczywiście na kable. Kolega grał na CGR, bo lubi dogrzany dźwięk, z mocnym basem.

Bas z 16-ki jest dobry, góra rzeczywiście nieco uspokojona. Mogą być różne opinie, ponieważ jest podatna na rodzaj stolika, na którym stoi i oczywiście na kable. Kolega grał na CGR, bo lubi dogrzany dźwięk, z mocnym basem.

Z całym szacunkiem, nadal nie wiem co robić. W weekend przesłuchałem CECa. Wszystko gra jak należy. Góra perlista, środek ok tylko dołu brak. Kontrabas mnie nie przekonał.

Ciekaw jestem co odpowiecie na takie pytanie (mój zestaw opisałem - phast, kolumny Goodmans połączone wszystko neutralną furukawą): mianowicie słuchając CECa trąbka Miles'a Davis'a z Kind of blue ładnie zabrzmiała ale zabrakło jej kolorytu, głębi. to była gra zamiast opisywanie przez Davis'a historii. Trochę też chuda była w kontekście powietrza i tzw. "plucia w trąbkę".

Pytanie - czy Wadia 6 sprosta moim oczekiwaniom?

Myślę, że to najlepszy bo konkretny przykład/pytanie.

Ozłocę ;) za wyczerpującą odpowiedź ;)

Pozdrawiam wszystkich melomanów.

>djm mógłby chyba najwięcej na ten temat powiedzieć bo słuchał Wadii z Phastami a 16-ka i 6-ka to raczej to samo. Tak myślę...

• Użytkownicy+

CEC-a i Wadię, słuchałem w innych systemach, więc trudno coś powiedzieć. Wydaje mi się, że Wadia to wyższa półka, ale to tylko gdybanie.

CEC-a i Wadię, słuchałem w innych systemach, więc trudno coś powiedzieć. Wydaje mi się, że Wadia to wyższa półka, ale to tylko gdybanie.

dzięki, zawsze to coś ;)

Pozostaje pytanie jak się ma 18-to letni cdp Wadii do 6-cio letniego CECa. Czy tu nie wyrównają się szanse???? Jak uważasz?

Bardzo Cię proszę napisz jak chociaż w ogólności mógłbyś podejść do mojego pytania odnośnie trąbki Davis'a. Jesteś człowiekiem osłuchanym i wiem, że masz pojęcie o analogowym brzmieniu.

Bo zaczynam już niebezpiecznie kombinować z np transportem CECa + Audionemesis. Zamiast relaksować się przy muzyce ja wciąż szukam...

dzięki, zawsze to coś ;)

Pozostaje pytanie jak się ma 18-to letni cdp Wadii do 6-cio letniego CECa. Czy tu nie wyrównają się szanse???? Jak uważasz?

Bardzo Cię proszę napisz jak chociaż w ogólności mógłbyś podejść do mojego pytania odnośnie trąbki Davis'a. Jesteś człowiekiem osłuchanym i wiem, że masz pojęcie o analogowym brzmieniu.

Bo zaczynam już niebezpiecznie kombinować z np transportem CECa + Audionemesis. Zamiast relaksować się przy muzyce ja wciąż szukam...

Jak pięść do oka.

Wadia przeliczając na owe czasy musiała by kosztować 40 tyś a CEC sam wiesz.

• Użytkownicy+

dzięki, zawsze to coś ;)

Audionemesisa miałem kilka lat. Porównywałem go bezpośrednio ze wspomnianą Wadią 16-ką, a właściwie, to z dacem wbudowanym w niej. Audionemesis był podłączony do Wadii i wykorzystywał jej napęd. Jedynym elementem dodatkowym, był kabel cyfrowy Tary ISM Onboard digital 75, a więc droższy, od samego daca :) To był nokaut w pierwszej sekundzie, 16-ka, była pod każdym względem lepsza. Jeśli Cec jest gorszy niż Audionemesis (a czytałem takie opinie), to nie mam pytań. Nemesis jest więcej niż ok, ale to inna klasa sprzętu.

Z tym osłuchaniem, to duża przesada. Akurat znam te urządzenia, więc mogłem kilka słów napisać, ale inni mają o wiele większą wiedzę. Pewnie warto by było posłuchać Daca, którego ma Stary audiofil. Niestety, zdaje się, że to rzadkie urządzenie.

PS. Rozmawiałem dziś z Przemkiem. Jeśli znajdzie trochę czasu, to coś skrobnie w temacie.

16-ka i 6-ka to raczej to samo. Tak myślę...

To dwa różne odtwarzacze. Przez pewien czas po wprowadzeniu 16, model 6 można było upgradować do nowszej specyfikacji przez wymianę całego mainboardu odtwarzacza (z przetwornikami CA i cała sekcją analogową) - takie egzemplarze po upgrade otrzymywały literkę 'i' w nazwie (Wadia 6i) ale znalezienie teraz takiego w morzu zwykłych 6-tek to trochę jak szukanie igły w stogu siana.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

To dwa różne odtwarzacze. Przez pewien czas po wprowadzeniu 16, model 6 można było upgradować do nowszej specyfikacji przez wymianę całego mainboardu odtwarzacza (z przetwornikami CA i cała sekcją analogową) - takie egzemplarze po upgrade otrzymywały literkę 'i' w nazwie (Wadia 6i) ale znalezienie teraz takiego w morzu zwykłych 6-tek to trochę jak szukanie igły w stogu siana.

W takim układzie, astrachując od literki "i", duże są różnice w brzmieniu 6 i 16?

• 5 miesięcy później...
  • Użytkownicy+

A co myślicie Panowie o Wadii S7i? To wyższy model niż 381 ale czy ktoś miał okazję posłuchać, porównać?

A 381i słyszałeś ? Jakie wrażenia ?

Słyszałem 2x jakieś Wadie ale to było ok 10 lat temu i nie pamiętam jakie to były modele.

Poza tym wiele zależy od reszty toru audio więc trudno mi teraz ocenić tamte playery same w sobie.

A jakie twoje wrażenia w porównaniu do Esoterica? Albo czegoś innego?

Pamiętam iż miałem wtedy wrażenie że to było granie raczej chłodne a na pewno wyczynowe i raczej analityczne.

Ale część osób uważa że właśnie nie, że Wadie grają ciepło.

Może teraz te nowsze wersje grają inaczej?

Nie wiem dlatego zapytałem.Może ktoś z czymś porównywał?

BD PHILIPS 9600 i dobry DAC. przy okazji film obejrzysz. Nie wierzysz. Sam sprawdź.

Świetnie hula z dacami PS. zobacz , pomacaj , posłuchaj a potem popatrz z innej perspektywy na stare Cd playery.

sly.10 lat temu... TY WIDZIAŁ SMOKA?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kto potraktuje poważnie niepoważny wpis zyska. trzeba tylko do powyższego zakupić kabel sieciowy do Bd dwukrotnie od niego droższy i dobrą cyfrówkę. HULA aż miło, albo mi odbiło?

Ukryta Zawartość

nawet dałem Ci linki.

Ukryta Zawartość

sly for you... żeby wiedział o co common ze smokiem....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.