Skocz do zawartości
IGNORED

Jak i gdzie podłączyć ekran USB

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dłubię ostatnio takie urządzonko do odtwarzania plików: mikrokontroler z ARM9 plus dac. Zacząłem robić kabelki do wyprowadzenia na obudowę (drewnianą) wtyku USB i skonstatowałem, że ekrany (obudowy) gniazd USB (zresztą wszystkich inny też) zamocowanych do płytki mikrokontrolera nie są połączone z masą GND układu. Zwykła przewód USB jest ekranowany i też stwierdziłem, że jego ekran nie jest w żadnym miejscu podłączony do pinu GND.

Gdzieś to połączenie jednak powinno być - gdzie je zrobić najlepiej?

Też miałem ten problem nie tak dawno temu i stwierdziłem że podejrzę jak to robią inni.

Pooglądałem trochę urządzeń z USB i parę schematów, wszędzie widziałem podobne rozwiązania.

Obudowy złącz USB są łączone z masą układu za pomocą kondensatorów, najczęściej 2, czasami 3 sztuki.

Pojemności rzędu 1nF każdy, na napięcie 2kV (ESD swoje robi).

Też miałem ten problem nie tak dawno temu i stwierdziłem że podejrzę jak to robią inni.

Pooglądałem trochę urządzeń z USB i parę schematów, wszędzie widziałem podobne rozwiązania.

Obudowy złącz USB są łączone z masą układu za pomocą kondensatorów, najczęściej 2, czasami 3 sztuki.

Pojemności rzędu 1nF każdy, na napięcie 2kV (ESD swoje robi).

Dzięki, Rozumiem, że na płyce z mikrokontrolerem?

Przeszukałem jeszcze raz schemat i rzeczywiście znalazłem, że GND połączone są z ekranami poprzez kondensator 10n/1kV.

Uf:)

Czyli nie ma i nie musi być galwanicznego połączenia.

Czyli nie ma i nie musi być galwanicznego połączenia.

Nie ma nie musi a nawet nie powinien :) Polecam poczytać spec USB :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Przy odbiorniku, kondesator do masy cyfrowej, owszem na duże napięcie ale nie odsprzęgające typu X lub Y.

Oczywiście można też bez pardonu bezpośrednio w masę, ale to już kwestie norm bezpieczeństwa i podobnych bardzo nieaudiofilskich bzdur

Shield should only be connected to Ground at the host. No device should connect Shield to Ground.

to po to aby przez ekran nie płynęły prądy wyrównawcze pomiedzy urządzeniami takie prady mogą być skutecznym źródłem zakłóceń

Choć i tak sygnał USB to sygnał różnicowy wieć specjalnie nie powinno się dziać nic złego

Z drugiej strony nie wiem czy ta zasada jest zawsze stosowana :) ale to już inna historia :)

z tego co ja w idziałem to na ogół na chamca łączą oba ekrany :) i sie nikt tym nie przejmuje :)

No ale moze miałem takie szczeście

Choć i tak sygnał USB to sygnał różnicowy wieć specjalnie nie powinno się dziać nic złego

Dla USB nie powinno.

to masz fajny kabel :)

Może tutaj jest ukryta tajemnica grających kabli USB ? :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Fabryczne kable USB, jakie ja mam, nie mają podlączonego ekranu do GND z żadnej strony.

Ale, ok do GND nie powinien być podpięty tylko do metalowej części złącza, chyba że źle zrozumiałem i nie jest podpięty nigdzie?

Jedynie z metalowymi obudowami wtyku lub gniazda. W hoście realizowane jest dalsze połączenie, np. do metalowej obudowy urządzenia. Połączenie z GND realizowane jest w hoście poprzez kondensator np. 10 nF.

Przeglądałem standardy (specyfikacje) budowy kabli USB - ekran podłączony jedynie do metalowych obudów gniazd i wtyków.

Czyli jest dobrze, ekran w kablu powinien być podpięty tylko i wyłącznie do metalowych obudów złącza. Połączenie z masa takie czy inne jest dopiero w urządzeniu.

• 2 lata później...

Odkopię temat, mam więc pytanie jeżeli u mnie wygląda to tak że zasilanie i sygnał mam w osobnych ekranach (GND, +5V) (D+, D-), ekrany obydwu przewodów łączą się na wejściu kabla tj przy wtyczce PC na punkcie GND, to jest połączenie niepoprawne?

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znalazłem coś takiego, czy to poprawne połączenie? Czy ekran w takim przypadku łączyć z obydwu stron czy tylko przy wtyczce od strony komputera?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.