Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz SA 7003 vs Audiolab 8200CD

max720

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich .

Czy ktoś miał możliwość porównania tych modeli ? Czy ewentualnie da się któregoś poprawić , wycisnąć na MAXA poprzez lampizację? Będzie to pod wzmacniaczem lampowym Yaqin MC-100B i ewentualnie pod DAC-iem , ale nie koniecznie.

Do Marantza ciągnie mnie SACD , które chciałbym poznać.

Jakie macie zdanie na ten temat ? Niestety przez region w którym żyję nie mam możliwości osobistego porównania.

Pozdrawiam , Maciej

https://www.audiostereo.pl/topic/87751-marantz-sa-7003-vs-audiolab-8200cd/

Ja kupiłem Marantza SA 8003 (7003 "dotknięty świętą ręką" KI), ponieważ szukałem odtwarzacza z wzmacniaczem słuchawkowym. Ma niezłą dynamikę i selektywność, co nie zaszkodzi, kiedy sygnał poleci przez lampę. Gra trochę lepiej niż 7003, bardziej plastycznie, ale różnica nie jest powalająca. Moim zdaniem dobry odtwarzacz za te pieniądze, podobnie jak 7003. Ma też USB, wiąc gdyby ktoś bardzo chciał...

7003 możesz chyba zaryzykować, a SACD robią wrażenie. Jednak, gdybyś trafił 8003 niewiele droższy, to warto dopłacić. Według mnie.

Podłączając się pod wątek, ciekawi mnie do jakiej sumy warto wydać pieniądze (wystarczy za 2600zł czy lepiej wydać 4000zł) na kolumny podstawkowe do zestawu Marantz SA 7003 + wzmacniacz Marantz 7004 ??? Zakładając, że muzyka klasyczna z płyt CD oraz SACD będą miały tutaj pierwszeństwo ;)))

Moim zdaniem kolumny są najważniejsze. Słuchałem PM7004 z bardzo dobrymi kolumnami i brzmiał bardzo dobrze. Gdy wróciłem do domu i słuchałem dla porówniania takiego zestawu z Sennheiserem HD600 różnica in minus była bardzo duża.

Podłączając się pod wątek, ciekawi mnie do jakiej sumy warto wydać pieniądze (wystarczy za 2600zł czy lepiej wydać 4000zł) na kolumny podstawkowe do zestawu Marantz SA 7003 + wzmacniacz Marantz 7004 ??? Zakładając, że muzyka klasyczna z płyt CD oraz SACD będą miały tutaj pierwszeństwo ;)))

Myslalem, ze juz wybrales Vienna Acoustics Haydn Grand, chociaz w kazdym watku piszesz cos innego a pytasz o to samo. Moze posluchaj w koncu czyjejs rady i cos kup albo sam posluchaj i przestan pytac.

Moja rada? Mam marantza pm i sa 8003. Gra to z Dynaudio Contour 1.4 i jest swietnie jesli chodzi o jazz. Posluchaj swego zestawu 7004 +7003 z dynaudio ale z serii DM badz Excite albo z xavianami. Wypozycz za kaucja i zobacz jak to gra u Ciebie. Tak na marginesie jesli masz mozliwosc to zamiast sa7003 kup sa8003, mialem oba i roznica jest slyszalna.

Jeśli odtwarzacz będzie grał ze wzmacniaczem lampowym to po co go jeszcze lampizować. Poczytaj wątki a zrozumiesz, że co za dużo to niezdrowo.

Co do monitorów to polecam dopisać do listy RLS Callisto III i posłuchać oczywiście.

Jeśli chodzi o porównanie Marantza CD7003 z Audiolabem 8200CD to moim zdaniem Audiolab zagra zdecydowanie lepiej, jest to dużo bardziej szczegółowe źródło. Jest również moim zdaniem zdecydowanie lepiej wyposażony (rzut oka na tylną ściankę chociażby) oraz wykonany. Jedyny minus to jak wspomniałeś brak odczytu SACD (kwestia wykorzystania). Osobiście - prywatnie posiadam tego Audiolaba i spędziłem sporo czasu porównując go zarówno z Marantzem, Denonem, jak i kilkoma innymi odtwarzaczami. Polecam.

Pozdrawiam,

Michał

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Osobiście - prywatnie posiadam tego Audiolaba i spędziłem sporo czasu porównując go zarówno z Marantzem, Denonem, jak i kilkoma innymi odtwarzaczami. Polecam.

Można prosić o konkretne modele, z którymi porównałeś Audiolaba?

Może ktoś porównywał odtwarzacz strumieniowy Marantz NA 7004 właśnie z Marantz SA 7003 ??? Czy przewaga w jakości dźwięku u strumieniowca jest dużo większa??? Pytam,bo nastawiłem się na zakup odt.strumieniowego, ale lepiej dopytać, jakie posiadacie odczucia, różnice???

dużą część forumowiczów wypowiada się na temat sprzętu który widzieli na zdjęciach albo ewentualnie w sklepie...

Powiem tak: miałem oba włąsne ok 1/2 roku w domu i nie rozwodząc się nad szczegółami został Marantz .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.