Skocz do zawartości
IGNORED

Kable do Kef Cresta3+NAD C 356bee+NAD C 521i

mikerzeznik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów!

Zestaw jak w temacie. Jakie kable polecicie żeby nieco "stłumić" wysokie nie tracąc na przestrzeni i stereofonii?

Teraz gra to na zwykłych grubych miedziakach.

Interkonekt podstawowe xlo.

Małe pomieszczenie, jakieś 10m2.

Grana muza to w większości rock progresywny, jazz, rock, trochę klasyki.

Z góry dzięki za jakieś sugestie.

No i zaznaczam, że ma być maksymalnie tanio jeśli w ogóle jakaś rada na to jest.

Osobiście jeśli miałbym coś zmienić w Twoim zestawie, to pierwsze co bym zrobił, zamienił podłogówki na monitory. Pomieszczenie jakim dysponujesz jest za małe na takie kolumny, przez co nie grają one tak jak powinny. Zmiana okablowania moim zdaniem nic nie poprawi.

Mam znajomego, który zawsze ostatecznie ratował się barwą dźwięku. Ale jego problemem był niedosyt i dołu i góry, a czasem jeszcze naciskał dinks loudnes, żeby było z wykopem. Jeśli na wyłączonych barwach i wyłączonym konturze jest źle, to może być i tak, że odległość do kolumn jest za mała i nie uzyskują równowagi tonalnej. Zastosowanie (teoretycznie z tej samej serii) monitorów może jeszcze to pogłębić, bo basu będzie mniej. Aby to zmulić, trzeba walczyć też z IC; może taki firmowy od np. Technicsa albo za 10 zł z marketu zrobiłby to wystarczająco dobrze. Moje problemy były odwrotne, bo musiałem dźwięk otworzyć. Zabawy gałką wysokich tonów jednak zubożą dźwięk i zacznie to grać środkiem, Może też być, że zarówno IC, jak głośnikowe wprowadzają takie zmiany w barwie, które odbiera się jako nadmiar wysokich, a są to raczej zniekształcenia, jak np w kolumnach Bolero 200, wynikające ,jak sądzę z przebiegu impedancji w pasmie. Możesz, jeśli chcesz i umiesz z pomocą lutownicy warto poeksperymentować; ja tak zrobiłem i skończyły się moje kłopoty. Wystarczy 4 wtyki cinch i trochę drutów na IC i na głośnikowe. Ja zacząłem od solid o średnicy 1,5 mm, a skończyło się na solid 0,4 mm. Nie wydaje mi się to w Twoim przypadku panaceum, ale spróbuj, bo nigdy nie wiadomo...A może też grubsze linki w kolumnach...AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Osobiście jeśli miałbym coś zmienić w Twoim zestawie, to pierwsze co bym zrobił, zamienił podłogówki na monitory.

Tak się składa, że właśnie zamieniłem monitory Q15 na te podłogówki w poszukiwaniu nieco głębszego basu.

Chodzi mi o radę jak "nieco" przytłumić wysokie a nie "bardzo" przytłumić.

Tak powiedzmy jeśli teraz ocenimy że wysokich jest na 100 pkt to chcę sprawić żeby było na 85 pkt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.