Skocz do zawartości
IGNORED

Kable cyfrowe - sygnatura brzmienia.

palton

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 lata później...
  • Użytkownicy+

Proszę bardziej doświadczonego kolegę 747, o wyjaśnienie w sposób przystępny, w jaki sposób grafit jest najlepszym przewodnikiem?

• Użytkownicy+

Panowie spokojnie, bez złośliwości. Człowiek się cały czas uczy, a jak sądzę większość z nas, nie bada materiałów w laboratorium, tylko raczej słucha. Próbujemy oczywiście pobieżnie znać podstawowe zjawiska, jednak jest to czubek góry lodowej. Jest wśród nas kilka osób, które wiedzą więcej, więc chętnie się czegoś dowiem. Jest to forum otwarte, więc słowo tu pisane podlega weryfikacji. Być może znajdą się koledzy, którzy podejmą polemikę na temat właściwości kabli.

Panowie spokojnie, bez złośliwości. Człowiek się cały czas uczy, a jak sądzę większość z nas, nie bada materiałów w laboratorium, tylko raczej słucha. Próbujemy oczywiście pobieżnie znać podstawowe zjawiska, jednak jest to czubek góry lodowej. Jest wśród nas kilka osób, które wiedzą więcej, więc chętnie się czegoś dowiem. Jest to forum otwarte, więc słowo tu pisane podlega weryfikacji. Być może znajdą się koledzy, którzy podejmą polemikę na temat właściwości kabli.

Tak na luźno to grafit ma pewna przewagę nad super czystą miedzią o bardzo długich pojedynczych ziarnach ponieważ inaczej rozkłada się średnia prędkość termiczna elektronów w zależności od średniej prędkości dryfu.Tematu nie będę rozwijał tylko zasygnalizowałem jeden z wielu problemów występujących w przewodnikach.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Użytkownicy+

Tak na luźno to grafit ma pewna przewagę nad super czystą miedzią o bardzo długich pojedynczych ziarnach ponieważ inaczej rozkłada się średnia prędkość termiczna elektronów w zależności od średniej prędkości dryfu.Tematu nie będę rozwijał tylko zasygnalizowałem jeden z wielu problemów występujących w przewodnikach.

Sądziłem, że czym dłuższe kryształy, tym lepiej. Niektórzy chwalą się miedzią monokrystaliczną.

Sądziłem, że czym dłuższe kryształy, tym lepiej. Niektórzy chwalą się miedzią monokrystaliczną.

Podobno czym mniej kryształów tym lepiej, stąd te coraz dłuższe kryształy i o to głównie chodzi.

Trzy kryształy uzyskuje się przy bardzo wolnym odlewaniu z prędkością 0,5 cm/ minutę; przemysł na tak wolna prędkość nie ma czasu :)

Kolejna sprawa jak jest taki długi powiedzmy 150 metrów kryształ miedzi przykładowo odlewany poziomo w technologii Ohno to co się z nim dzieje jak jest potem nawinięty na bęben i po kolejnych podgrzaniach i przepuszczeniach przez oczka kalibrujące pręt na drut coraz cieńszy?

• Użytkownicy+

Podobno czym mniej kryształów tym lepiej, stąd te coraz dłuższe kryształy i o to głównie chodzi.

Trzy kryształy uzyskuje się przy bardzo wolnym odlewaniu z prędkością 0,5 cm/ minutę; przemysł na tak wolna prędkość nie ma czasu :)

Kolejna sprawa jak jest taki długi powiedzmy 150 metrów kryształ miedzi przykładowo odlewany poziomo w technologii Ohno to co się z nim dzieje jak jest potem nawinięty na bęben i po kolejnych podgrzaniach i przepuszczeniach przez oczka kalibrujące pręt na drut coraz cieńszy?

Czytałem kiedyś, że jakaś firma z Japonii odlewa b. cienkie pręty. Nie pamiętam już jaka firma je stosuje (zdaje się że kilka).

Czytałem kiedyś, że jakaś firma z Japonii odlewa b. cienkie pręty. Nie pamiętam już jaka firma je stosuje (zdaje się że kilka).

Tak zrobienie kabla trwało by wtedy lata świetlne :)

Wolne odlewanie miedzi powoduje że krystalizacja ziaren (nie wiadomo dla czego trzech? może trzeba odlewać jeszcze wolniej aby nie powstało żadne ziarno i to była by TA MIEDŻ AUDIOFILSKA))jest ułożona idealnie wzdłuż pręta. Szybsze odlewanie powoduje odchylanie krystalizacji od osi pręta. Dla naszych celów szybko odlewana miedź ma kryształy w poprzek pręta.

Podobno Acrolink czy w zasadzie jego właściciel Mitsubishi ma jakąś kosmiczną technologię kablową.

oj tam oj tam marketing

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

oj tam oj tam marketing

:-)

Ale słychać, że coś tam jest technologicznie na rzeczy, bo tak rozbudowanego i nisko schodzącego basu jak w sieciówce 7N-PC9500 nie słyszałem na żadnym innym kablu. A to jest dość obiektywnym wyznacznikiem klasy przewodnika.

Dowcip polega na tym że urzadzenia do takiego odlewania są wykonane w skali laboratoryjnej a więc są nieduże i prototypowe co tygrysy lubią najbardziej :)

mnie podpasował oyaide dr 510

górę trzyma w ryzach z duża rozdzielczością i wybrzmiewaniem blach

przepiane barwy instrumentów sax fortepian bajka

trójwymiarowy szczegółowy środek

co mine zadziwiło to wybrzmiewanie gitary akustycznej w utworze który miałem osłuchany byłem w szoku że może tak długo z słyszalnym falowaniem wybrzmiewać

bas bez zastrzeżeń

generalnie warto spróbować

• 3 lata później...

Czołem,

Czy ktoś z Was miał okazję bawić się kablami Shunyaty Alpha Digital lub Delta Digital?

Jakieś ciekawe wnioski? obserwacje?

Pozdr, P

Lubię sobie pogrywać ... 

• 11 miesięcy później...

Mam pytanie  jak   należy  podłaczyć  przewody w przewodzie cyfrowym  który oryginalnie był  w  wersji  zbalansowanej XLR  a  obecnie  chciałbym  go przerobić na  wersję RCA. Producent  deklaruje  że  ten  sam przewód może  być  użyty  zarówno  w  wersji XLR(zbalansowane   110  ohmj)   jak  i  w wersji  RCA lub  BNC  75ohm.    Jak wówczas wykorzystać  dwa   niezalezne  przewody wokół  których  ułożony    jest   ekran.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.