Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie kolumn - wychylanie w tył, wysokość... etc

Lumperator

Rekomendowane odpowiedzi

Sporo się mówi o szerokości między kolumnami, odległościami od ścian, doginaniu, dywanach, zasłonach... itp.

Mnie zaś trapi co innego. Posiadam kolumny Heco Metas 700. Moje uszy są dokładnie na wysokości głośnika

średniotonowego zamontowanego na samej górze kolumny. Niby ucho powinno być w obrębie tweetera lub gdzieś

między tweeterem a średniotowcem. Kolumny stoją na marmurach 3cm z maksymalnie odkręconymi kolcami.

Czy w tej sytuacji nie lepiej obniżyć ciut kolumnę, ale wychylić ją nieco do tyłu o kilka stopni?

Zdaję sobie sprawę, że w sporej mierze zmieni się rozkład fal w pokoju. Chciałbym zasięgnąć właściwej teorii.

Jeśli taki temat gdzieś istnieje lub był poruszany, to proszę o usunięcie.

.

Nie słuchaj teorii, skup się na praktyce. Mnie śmieszą te bzdurne zasady wygłaszane z namaszczeniem przez neofitów. Ja lubię gdy głośnik wysokotonowy jest wysoko - zdecydowanie ponad moim uchem, choćby i 0,5 metra. I nie obchodzi mnie co na to teoria. Kolumny podłogowe stoją u mnie teraz na 40 cm podstawkach - i jest dobrze.

Ludzie - poeksperymentujcie sobie zamiast zakładać wątki co na jakiś temat sądzą inni. Przecież to przyjemne ! Dognijcie kolumny do środka pokoju, na wprost do siebie, równolegle do siebie, a nawet odegnijcie je na zewnątrz. Postawcie prosto albo odegnijcie do tyłu. Postawcie na podłodze albo na podstawkach. Obciążcie je od góry albo nic na nich nie stawiajcie. Przysuńcie je do ściany, odsuńcie od ściany na 20 cm, na 40 cm, na 1 metr. Poeksperymentujcie z dywanami, obrazami, półkami. To wszystko zmienia scenę, dźwięk. Czasem na lepsze, czasem na gorsze a czasem nie zmienia.

Ale powiększa się zasób Waszego doświadczenia. A ono jest ważniejsze niż opinie innych !

Popieram to co napisał przedmówca. Ja swego czasu walczyłem z ustawieniem celanów. Jeździłem z nimi parę ładnych tygodni po pokoju. Wnioski? lubią stać daleko od ścian, im dalej tym lepiej to wszystko wygląda. Również kombinowałem z odchylaniem ich ale jednak wyszło mi że najlepiej jak stoją w pionie. Znajdź jakiś utwór, poprzestawiaj i posłichaj.

PS. Jak byś był zainteresowany to mam jeden który bardzo pomaga mi w ustawieniu sprzętu (jest w nim szybki wokal który w przypadku złego ustawienia zlewa się i brzmi nijako).

Kolego justas32, nie zakładałem wątku po nic. Sporo eksperymentowałem z ustawieniem kolumn i jak na razie nieźle brzmią stojąc pionowo. Chciałem się tylko dowiedzieć, czy wychylenie w tył z czystej teorii jest zgodne z jakimiś założeniami czy też nie. Innymi słowy czy nisko osadzony tweeter można zrekompensować przechyleniem kolumny w tył?

.

Nie widzę nic złego w pytaniach o doświadczenia innych - po to (między innymi) jest to forum.

Własne eksperymenty z ustawieniami warto robić świadomie

Nie wiem, jakie bzdurne zasady miał na myśli justas, ale faktem jest, że każdy pokój jest inny. A raczej zestaw kolumny-pokój. Teoria ma pomóc w doborze punktów wyjścia (bo jest ich wiele) które potem można weryfikować w praktyce.

Zobacz na kolumny Audio Physic. Z założenia są projektowane tak, jak Ty chcesz zrobić. Nie ma w tym żadnej herezji - jest wpływ na przebieg charakterystyki częstotliwościowej i pierwsze odbicia w miejscu odsłuchu. Czy w Twoim przypadku ta korekcja będzie na "+" czy na "-" to rzeczywiście tylko test praktyczny.

Gość chml

(Konto usunięte)

Ja proponuje szanownym kolegom choc raz w zyciu posluchac dobrych kolumn omnipolarnych. Ich ustawienie w pomieszczeniu jest proste (wrecz prostackie), wszelkie wychylania, odgiecia, wysokosci nie maja znaczenia. Sweetspot olbrzymi, nie ma znaczenia gdzie sie siedzi na kanapie. Dla mnie to koniec poszukiwan w tym temacie.

PS. Jak byś był zainteresowany to mam jeden który bardzo pomaga mi w ustawieniu sprzętu (jest w nim szybki wokal który w przypadku złego ustawienia zlewa się i brzmi nijako).

Jak możesz podaj autora tego utworu, albo podeślij na PW.

Może ktoś z kolegów podpowie jakiś utwór w którym przez dłuższą chwilę jest nagrany krótki kontrolowany bas, tak żeby można było poeksperymentować z ustawieniem kolumn.

Co kolega Lumperator chce osiągnąć przez zmianę wysokości? A jeżeli myśli kolega że po zmianie wysokości odkryje "niebo" to jest kolega w błędzie.

Co kolega Lumperator chce osiągnąć przez zmianę wysokości? A jeżeli myśli kolega że po zmianie wysokości odkryje "niebo" to jest kolega w błędzie.

Ja proponuje szanownym kolegom choc raz w zyciu posluchac dobrych kolumn omnipolarnych. Ich ustawienie w pomieszczeniu jest proste (wrecz prostackie), wszelkie wychylania, odgiecia, wysokosci nie maja znaczenia. Sweetspot olbrzymi, nie ma znaczenia gdzie sie siedzi na kanapie. Dla mnie to koniec poszukiwan w tym temacie.

Z moich doświadczeń dobre ustawienie kolumn omnipolarnych to wyjątkowo długotrwały koszmar. Ale też je sobie cenię - choć ich wyginania, odgięcia i wysokości mają oczywiście znaczenie.

A odchylanie kolumn do tyłu - oczywiście tak. Może pomóc. Ale absolutnie nie musi ...

Po przesłuchaniu kilku opcji, jednak najlepiej mi się słucha w ustawieniu pionowym. Przy wychyleniu w tył dźwięk traci spójność, lokalizacja i przestrzeń nie ulegają poprawie. Wręcz przeciwnie, przekaz traci życie.

.

Gość chml

(Konto usunięte)

Z moich doświadczeń dobre ustawienie kolumn omnipolarnych to wyjątkowo długotrwały koszmar. Ale też je sobie cenię - choć ich wyginania, odgięcia i wysokości mają oczywiście znaczenie.

A odchylanie kolumn do tyłu - oczywiście tak. Może pomóc. Ale absolutnie nie musi ...

O! Mam zdecydowanie inne zdanie. Duevele graja (prawie) zawsze tak samo, gdzie by nie byly postawione. Na pewno nie ma zadnego znaczenia jak je odegniesz, przeciez to glosniki omnipolarne(!) Ciekaw jestem, czy ktos jeszcze na tym forum uzywa dookolnych glosnikow?

O! Mam zdecydowanie inne zdanie. Duevele graja (prawie) zawsze tak samo, gdzie by nie byly postawione. Na pewno nie ma zadnego znaczenia jak je odegniesz, przeciez to glosniki omnipolarne(!) Ciekaw jestem, czy ktos jeszcze na tym forum uzywa dookolnych glosnikow?

Ja używam ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.