Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam rDAC vs Hegel HD2

georing

Rekomendowane odpowiedzi

Soundgarden nie wysyła do Polski, na gray import - od kiedy jest już w Polsce oficjalny dystrybutor - może nie być gwarancji.

Cena na HD10 w Norwegii była na podobnym jak u nas poziomie (przed wyprzedażą).

Jeśli dobrze pamiętam, cena HD20 jest u nas nawet nieco niższa niż u nich, można podejrzewać, że HD11 będzie wycenione podobnie jak w Hegel-landii :)

• 2 tygodnie później...

ruscy przetestowali już Hegla hd11

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• 3 tygodnie później...

Moj wpis nie dotyczy bezposredniego porownania rDAka oraz HD2 - zamiast tego ostatniego jako konkurenta wystawilem wbudowany przetwornik w H70, ale zakladam, ze ogolny charakter bedzie podobny.

Wczoraj opisalem moje wrazenia z niedawnego testowania Hegla w watku o wzmacniaczu H200, dzisiaj dodam jeszcze krotkie spostrzezenia dotyczace odsluchow porownawczych w konfiguracjach S/PDIF oraz USB.

Grajac na wejsciach COAX (kablem Tara Labs za 150 PLN) obu dakow, zintegrowany z H70 modul pokazal bardzo fajna przejrzystosc oraz artykulacje dzwiekow. Wydawal sie bardziej otwarty i zwiewny, choc odbylo sie to nieco kosztem aksamitnosci - rDAC byl gladszy w tej czesci pasma, natomiast Hegel bardziej dobitny, lecz minimalnie szorstki przy okazji. Podobnie srednica - Arcam zagral lekko wycofanym dzwiekiem, ale bardziej analogowym, przjemniejszym na dluzsze odsluchy, niemniej jednak mniej nasyconym w gornej srednicy i wysokich tonach. Saksofon blyszczal bardziej na daku w H70. Bas? Tutaj znowu analogia - wieksza potege i rozciagniecie zaprezentowal rDAC, natomiast Hegel ladnie trzymal kontur i byl nieco twardszy.

Jezeli chodzi o USB (kabel od drukarki) - tutaj trudniej bylo mi wychwycic niuanse w srednicy. Brzmiala ona dosyc podobnie w obu przypadkach, choc moze rDAC mial minimalnie szersza scene. Na tym wejsciu nie zauwazylem juz takie przewagi Hegla w ilosci wysokich tonow i otwartosci sopranow lecz po drugiej stronie pasma Arcam wciaz mial potezniejszy bas, choc Dac w H70 fajnie go konturowal.

Wnioski - oba graja ciekawie, nieco inaczej i tak naprawde osobiste preferencje wskazuja na opcje blizsza sercu. rDAC zostaje, nie sprzedaje go, gdyz gra ladnie, lagodnie, z niezla dynamika i dobrze rozciagnietym basem, gubiac nieco szczegolow i grajac lekko wycofana scena i naprawde swietnie zgrywa sie ze wzmacniaczem Hegla.

• 3 tygodnie później...

Czytam sobie o potencjalnych problemach z zasilaniem przez usb i jest w tym sporo racji, ale też winy składającego komputer. Serwisowałem masę (setki, wiele setek) komputerów różnym ludziom, o różnym poziomie zarobków i ambicji sprzętowych i wszystkie co do jednego posiadały podstawowe zaniedbanie: całkowity brak dbałości o włożony nawet do mocnej konfiguracji zasilacz. Nie piszę tutaj wcale o magicznych urządzeniach ani nie próbuję powołać do życia "audiofilskiego zasilacza komputerowego", ale praktycznie wszystkie jakie widziałem u ludzi nie interesujących się hobbystycznie komputerami były poniżej przyzwoitości, a przeważająca większość była wręcz potencjalnym śmiertelnym zagrożeniem dla reszty sprzętu do tego stopnia, że osobiście bałbym się użyć któregoś z nich w swoim komputerze.

Kupowanie komputera przez osobę nie będącą w temacie wygląda we większości wypadków następująco: 90% pieniędzy pakujemy w procesor/pamięć/k.graficzną a na zasilacz i płytę główną zostają jakieś ochłapy. Efektem takiego braku wiedzy są drogie i na papierze mocne potworki zasilane Megabajtami, Fever'ami, Codagenami i podobnym złomem ledwie trzymającym przy życiu podstawowe komponenty komputera, a gdzie tu do portów usb, które są dużo, dużo dalej na liście priorytetów zasilania. (Przykładowa lista tykających bomb zegarowych pod linkiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Żeby było jasne: zasilacze komputerowe nie grają! Ale kiepski zasilacz spotykany w zdecydowanej większości komputerów będzie siał zakłóceniami jak szalony i nawet najlepszy dac zagra gorzej od chińskiej mp3, albo nawet z czym się często spotykam zupełnie podziękuje za współpracę portom usb i się na nie obrazi powodując że wszystko podłączone do nich będzie działać z fochami, lub tylko przy niektórych fazach księżyca - przykład: dwa całkowicie sprawne pendrive nie chcą działać kiedy są jednocześnie wpięte do komputera, albo przy próbie kopiowania z jednego na drugi któryś z nich nagle znika z systemu, itd. (możliwości są nieskończone praktycznie, można książkę o tym napisać).

Krótko: nie obrażajmy się że Ferrari nie jedzie kiedy do baku wlaliśmy wodę.

Ukryta Zawartość

problem samego zasilania na płytach usb masz rację jest szeroki, szumy wydajność prądowa etc

ale tu chodzi też o niskie napięcia wyjściowe na analogu daca zasilanego usb np hegel hd2

Focal + Naim

Jak najbardziej - masz rację, to tylko część zagadnienia, a jednocześnie wyraz braku zrozumienia technologii która zmienia się w błyskawicznym tempie - i to widać na każdym kroku: ktoś się skarży że nie słucha muzyki przy komputerze bo nie chce mieć szumu jak z odkurzacza - zwyczajnie został dalej w okolicach roku 2000 i nie ma pojęcia o współczesnych komputerach, czemu się nie dziwię, ani nie potępiam, bo gdybym się nie interesował tą dziedziną też bym dawno odpadł daleko...

Generalnie masz racje (sam używam w swoich kompach Enerrmaxów a w serwerze muzycznym mam pasywnego Seasonica), tyle że dobry zasilacz nie rozwiązuje problemu jakości zasilania na złączu USB - w dalszym ciągu jest tam tyle zakłóceń od pozostałych elementów komputera (układy DC/DC na płycie, dyski twarde, wentylatory, monitor w laptopach) że czacha dymi.

Jedyne rozwiązanie to odcięcie zasilania odpowiednią przejściówką, i podanie zewnętrznego zasilania z zasilacza liniowego.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

ruscy przetestowali już Hegla hd11

Ukryta Zawartość

Widzę tylko jeden minus: bez pilota z tym DAC nie poszalejemy ;)

problem samego zasilania na płytach usb masz rację jest szeroki, szumy wydajność prądowa etc

Po co Ci "wydajność prądowa USB" jak sprzęt typu DAC/interface zwykle ma swój zasilacz?

Ukryta Zawartość

Ktos w porownywal w koncu HD2 vs rdac z teddym prado?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Widzę tylko jeden minus: bez pilota z tym DAC nie poszalejemy ;)

Po co Ci "wydajność prądowa USB" jak sprzęt typu DAC/interface zwykle ma swój zasilacz?

hegel hd2 nie ma zasilacza.

Focal + Naim

Może mieć:

Ukryta Zawartość

Mam takie PSU, aktualnie testuje je globtrotter na Stello U3, podobno efekt jest bardzo dobry.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ciekawe czy to cudo działa? Mam HD2 i chętnie bym tego spróbował, ile kosztuje taki zasilacz?

W planach mam zakup lepszego DACa, myślałem coś z półki HD11, co myślicie o pozostawianie HD2 jako źródła sygnału dla HD11 (przez Coaxial)? warto się w to bawić? czy bezpośrednio przez USB podłączyć wszystko do HD11 (czy innego)

Powinno działać tak jak na wszystkie inne DACi/konwertery. Z grubsza działa to analogicznie do dodania lepszego, liniowego zasilacza do rDACa. Im lepszy prąd na wejściu, tym lepszy dźwięk na wyjściu.

Jak jesteś z W-wy to mogę ci na jeden wieczór to cudo pożyczyć, obecnie ma je u siebie globtrotter - ja się nawet jeszcze w kolejce do posłuchania nie dopchałem.

Ceny nie pamiętam, jest w podanym linku.

Niestety nie jestem z Warszawy, ale będę wdzięczny jak opiszesz wrażenia odsłuchu jak będzie warto to czemu nie, można się skusić na taki mały upgrade

Koszt takiego upgrade z linku powyżej 98EURO + 6 EURO przesyłka

Miałem dziś przyjemność posłuchać rDAC-a z zasilaniem Tomanka. To jest naprawdę bardzo przyzwoity sprzęt.

Jak na tani DAC na podkreślenie zasługuje doskonała jakość muzy przez USB. Grał lepiej niż mój stary Philips, co jest komplementem dla rDAC-a bo Philips był wyjściowo 2x tańszy.

Bardzo ładny barwowo ten Arcam. Za swoją cenę - okazja!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 4 miesiące później...
  • 1 rok później...

Może mieć:

Ukryta Zawartość

Mam takie PSU, aktualnie testuje je globtrotter na Stello U3, podobno efekt jest bardzo dobry.

Odgrzeję temat. Sory za ewentualną ignorancję techniczną, czy takie coś nie wystarczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.