Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam rDAC vs Hegel HD2

georing

Rekomendowane odpowiedzi

HD2 z kolei to jak gadają ma bardzo niski poziom wyjściowy - nie lubię tego.....druga sprawa - to marudzi się na bas....

i nie przyjmuje wszystkich częstotliwości próbkowania...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - w sumie wg. Audio to żadna rewelacja 115 pkt to dostaje pudełeczko papierosów - Styleaudio Carat Sapphire ze zwykłym zasilaczem, bo z takim od Teddy'ego to byłoby 125 pkt pewnie :-)) Tak jak mówiłem, jest ciśnienie na Hegla, a jest mnóstwo DAC-ów dobrze grajacych :-)

Oj zyzio zyzio, caly czas sugerujesz sie punktacja w niemieckich czasopismach, moze najpierw posluchaj zanim zaczniesz teoretyzowac. Po zatym HD2 pudeleczko papierosow? Ty wogole widziales tego DACka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

A słuchał ktoś może już HD11?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

Oj zyzio zyzio, caly czas sugerujesz sie punktacja w niemieckich czasopismach, moze najpierw posluchaj zanim zaczniesz teoretyzowac. Po zatym HD2 pudeleczko papierosow? Ty wogole widziales tego DACka?

Niczym się nie sugeruję, piszę jedynie że dobrych Dac-ów jest na rynku multum i na Heglu świat się nie kończy. Gdzie ja pisałem, ze Hd 2 to pudełeczko papierosów ? :D pisałem o Styleaudio, nie pierwszy raz czytasz pobieżnie :D

A może ktoś napisać jak to jest, że nagle "ni z gruszki, ni z pietruszki" pojawia się norweska firma Hegel na rynku, która robi tak wielkie zamieszanie w świecie audio? Wypuszcza rewelacyjne DACi, świetne wzmacniacze i odtwarzacze płyt CD. Wszyscy dookoła mlaskają i wystawiają najwyższe noty w recenzjach? Skąd tak dobra technologia w Heglu, skąd know-how? Może Hegel to jakiś pogrobowiec i inżynierowie działu audio firmy Tandberg?

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Bent Holter juz dawno projektowal sprzet. Jednak firma poza Norwegia nie byla znana. Zdreszta poprzednie ich produkty graly moim zdaniem ciut za chlodno, jednak poprawnie. Niemniej nie w moim guscie, sytuicaja zmienila sie po wypuszczeniu H100 i HD10. Pomimo, ze H100 jest do bolu neutralny to jednak bardzo muzykalny. HD10 idzie w strone analogowosci i ma brzmienie ciut ocieplone. Bardziej dla melomanow niz ludzi jarajacych sie czestotliwosciami, nie znaczy to jednak, ze HD10 czegos brakuje:) W tewj chwili za Heglem stoi soundgarden ktora oferuje Hegla w sprzedazy, wlascicielem firmy jest bogaty Pan ktory zarobil krocie na Tivoli. Tak wiec Hegel ostro atakuje USA, i Erope, a moim zdaniem ich produkty sa naprawde rewelacyjne do ceny, wystarczy powiedziec, ze sa o wiele popularniejsze od innej znanej norweskiej marki Electro Companiet.

Violet o Tandbergu nie slyszalem, ale moze Bent ma i to w zyciorysie;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

A słuchał ktoś może już HD11?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i ciekawie jest wypoziomowany cenowo HD11 :)

ma pilota i pewnie xlr-y

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Hegel jest mała firma, jak większość w Norwegii, ale ani tak robią że produkcję lokują poza granicami.

Np. obudowa wyglada jak z garażu na Litwie.

Jest jeszcze tez mała firma Abrahamsen, mają też DAC A-DAC, tańszy ale niższej jakości i trudniej dostępny.

Co do poziomu sygnalu wyjsciowego z Hegel HD2 to też się bałem ale nie jest źle.

Wlaśnie chodzi teraz cicho i jest dobrze. Wg mnie ważny jest też poziom wyjściowy z komputera, wtedy konwerter pracuje lepiej.

Czytałem na amerykańskim forum że laptopy lepiej pracują na 48 kHz i dlatego lepiej ustawiac na 44.1 bo DAC to poprawi.?

Ja dla poziomu wyjsciowego USB uzywam dodatkowy program Breakaway i mozna go ustawic jako Bypass, ale poziom utrzyma. Nie każdy tak lubi.

Info: nie jestem ekspertem audio

PS

Jestem w Norge, czas szybciej idzie niż myślałem, ale jestem Polakiem.

Jeszcze jedno, HD10 prezentuje się lepiej w rzeczywistości niż na zdjęciu.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

OK. Już trochę poczytałem. Hegel to konsekwentnie rozwijana marka - można rzec, z wizją:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ta "norweska" ideologia nie ma czegoś wspólnego z chińską Operą ?

Też to zauważyłem:) ale nie pisałem, żeby marketingu nie psuć;)

Czołówka wzmacniaczy jest podobna, płyteczki i kondensatory w zasilaczu też.

No właśnie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czyżby?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• Redaktorzy

Oj, widzę, że zaczyna się kolejny wątek śledczo-insynuacyjny. Bardzo możliwe, że obudowy zarówno Hegel jak i Opera zmaawiają w jednej fabryce, ale ... warto zwrócić uwagę co jedni i drudzy do nich wkładają. A różnice nie są nazwijmy to delikatnie natury kosmetycznej.

Hegel H100

p2661966984.jpg

i "bliźniacza" dla co poniektórych Opera Consonance A100 Linear

big388073a1005.jpg

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Załączam zdjęcie "trochę" bardziej podobne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To te same wzmacniacze. Czy teraz dedektywi sa zadowoleni? Moze jeszcze warto dopisac, ze tak wogole to wszystkie wzmacniacze brzmia tak samo...

proponuje ten watek..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie to nie jest oburzajace a poprostu smieszne:) Gdy sie podniesie maske samochodu to tez z reguly wszedzie jest podobnie.

Oczywiscie fabryka moze byc ta sama, ale to raczej wszystko:)

Dla mnie to nie jest oburzajace a poprostu smieszne:) Gdy sie podniesie maske samochodu to tez z reguly wszedzie jest podobnie.

Już tak ich nie broń :-)))) Jak wszystko ? Koszty produkcji są niskie, a zdzierają z nas ile się da :-))))

To te same wzmacniacze. Czy teraz dedektywi sa zadowoleni? Moze jeszcze warto dopisac, ze tak wogole to wszystkie wzmacniacze brzmia tak samo...

proponuje ten watek..

Ukryta Zawartość

.

Nie przeczę, że HEGEL to są dobre klocki.

Ale dla mnie zadziwiające jest to, jak Ty zdecydowanie stronniczo bronisz tego producenta, hmm...

W nawiązaniu oczywiście do powyższej teorii spiskowej ;)

Ukryta Zawartość

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

to że robią w jednej fabryce nie oznacza że są takie same w środku podobnie było w tym przypadku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Załączam zdjęcie "trochę" bardziej podobne.

Ten sprzęt ze zdjęcia to co to jest za model? i jakiej marki?

Bo faktycznie wygląda bardzo podobnie jak Hegel zaprezentowany powyżej.

whiter1 tak jestem bardzo stronniczy, mozesz jeszcze napisac pare slow dlaczego. Z checia wszyscy wysluchaja nastepnej teorii spiskowej, ja rowniez:)

Ten sprzęt ze zdjęcia to co to jest za model? i jakiej marki?

Bo faktycznie wygląda bardzo podobnie jak Hegel zaprezentowany powyżej.

To jest hybryda opery oferowana na polskim rynku za 2k.

Mozna wziac na odsluch oba i sie przekonac:) Nic prostszego.

whiter1 tak jestem bardzo stronniczy, mozesz jeszcze napisac pare slow dlaczego. Z checia wszyscy wysluchaja nastepnej teorii spiskowej, ja rowniez:)

Wojtku, wyluzuj.

Moja wypowiedź była w żartobliwym tonie, dla rozluźnienia coraz gęsciejszej atmosfery, o czym swiadczy znaczek na jej końcu.

Sam jestem zainteresowany HD10, którego planuję w tym tygodniu posłuchać, lub wypożyczyć, jesli mi się uda.

Chociaż, w każdym żarcie jest ziarno prawdy... ;))

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.