Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  65 członków

Jamo Klub
IGNORED

Klub Jamo Concert i serii D8...

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdopodobnie zakończyłoby to żywot albo wzmacniacza, albo gwizdków, do których sygnał idzie z obu par górnych terminali :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Idea przyświeca taka, że kombinując z różnym podłączeniem można delikatnie modyfikować charakterystykę przenoszenia wyższych częstotliwości.

O ile dobrze pamiętam, zwarcie zworkami górnych i środkowych terminali daje podbicie 1,5dB w paśmie od 3kHz do góry.

Mogłem coś pokręcić, trza by zerknąć w instrukcję jak ktoś ma.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

No właśnie o tym mówię. Jak wyciągniesz górne zworki, to będziesz miał charakterystykę "na zero",

a jak zostawisz tak jak jest, to będziesz miał podbicie na wysokich. O ile dokładnie, to trzeba w instrukcji sprawdzić, bo nie pamiętam.

Oprócz tego można to podbicie zmniejszyć wyciągając tylko jedną blaszkę (od plusa albo od minusa) no jest tych kombinacji tam w cholerę i trochę.

Tak czy siak nie polecam podpinania trzech wzmacniaczy, bo to się może skończyć tylko źle :)

Edytowane przez parantulla

Krzychowicz12 - jak sprawdza się okablowanie Albedo w Twoim systemie?

Obecnie kable głośnikowe i sygnałowe to Albedo Monolith.

Sprawdzają się idealnie,nic ne podbarwiają są bardzo neutralne.

Piękna stereofonia,scena bardzo precyzyjna, bas szybki precyzyjny..

Wcześniej miałem Albedo AIR1 i FLAT-ONE , na tym zestawie kolumny grały zbyt ostro,

słabsza stereofonia, mnie wyraźna średnica, zawsze czegoś brakowało.

Zaznaczam kolumny cały czas ustawione na neutral.

Gość Lestek

(Konto usunięte)

cześć jestem nowym zarejestrowanym użytkownikiem tego forum więc proszę o wyrozumiałość . Posiadam aktualnie model Jamo c607wcześniej Jamo z serii „s” i wszystko to gra dzisiaj z Marantz 5008 (wcześniej yamaha, denon) mam 2 pytania:

czy ktoś może mi napisać jaka jest różnica w brzmieniu pomiędzy c605/c607 a nowymi kolumnami c95/c97 czy ktoś już miał styczność z nowościami Jamo

czy jak kolega wyżej jest sens zakupu kabli głośnikowych Albedo Monolith bo akurat mam możliwość zakupu po troszkę tańszej cenie( wiem że są drogie ale grają naprawdę świetnie)

czy lepiej odpuścić i kupić coś tańszego , a na myśli mam chord odyssey 2 dodam że pragnę zakupić wzmacniacz na uwadze mam creek 50A lub marantz 8005 dziękuje za szczere odpowiedzi

Lestek

okablowanie jest bardzo ważne ale moim zdaniem to taka kropka nad i, wcześniej lepiej złożyć resztę toru czyli wspomniany wzmacniacz.

Mi osobiście bardziej brzmieniowo pasuje nowa seria od poprzedniej o której piszesz, nowa seria ma ładny trochę podbity bas i wysokie tony ale zrobiono to z wyczuciem, miło się słucha .

Panowie,

czy ktoś spotkał się z takimi "rodzynkami" ????

post-21442-0-47759400-1424128398_thumb.jpg

post-21442-0-10472900-1424128434_thumb.jpg

post-21442-0-24575200-1424128468_thumb.jpg

Niestety nie widziałem/nie słuchałem tej "fortepianowej" w wersji małych Concertów :-(

Jak widać na tabliczce – limitowana wersja 1000sztuk (a raczej 1000 par), rocznik zapewne 1998 :-)

Cenowo to było ok.1500funtów.

Ale czy były jakieś zmiany poza lakierem – nie wiem :-(

Front jest taki sam jak zwykłe D830 (matowy), tylko ta błyszcząca reszta "pudła" robi różnicę.

Zresztą chyba w podobnym okresie była zrobiona wersja Limited Edition kolumn D590 (ale całe matowe, czarne). Niestety również w tym przypadku nie znalazłem informacji, czy się czymś różniły się od zwykłych D590 :-( Poza ceną, bo sporo ich trafiło do Polski - ktoś z naszych musiał zrobić niezły deal po zakończeniu produkcji i wykupić niezłe "resztki" z zapasów magazynowych.

Pozdrawiam

PS. Przymierzasz się? Bo cena używek jest taka sama jak zwykłych C8/D830...

Coś ten lakier jakiś taki nierówny, jakby go amator w garażu nakładał.

Jakoś nie sądzę, żeby to był oryginalny wypust JAMO, tym bardziej że pierwsze na oczy widzę.

Macie jakieś wiarygodne informacje na temat specjalnej wersji D-830 w takim wykończeniu?

Bo mi to wygląda na chałupniczą robotę i jeśli jest tak w istocie (a jestem tego niemal pewien) to wartość tych paczek jest żadna.

Parantulla : Szukam informacji w temacie "czarnej" serii :) jak coś znajdę to się podzielę.

RoRo1 : Myślę że moja rodzina Concertów już się nie rozrośnie no chyba że marzenia małego chłopca i Oriele :)

Trochę dziwna sytuacja z czarnymi 830, poszperałem i znalazłem zdjęcia innych ale o tym samym numerze na tabliczce znamionowej ale różnice widać na pierwsze spojrzenie.

post-21442-0-96099000-1424633650_thumb.jpg

post-21442-0-22239200-1424633688_thumb.jpg

post-21442-0-90177800-1424633715_thumb.jpg

Sorry ,że zaśmiecam temat mam pytanie siadł mi niskotonowiec w D450 i nie wiem jak mam sie do niego dostać jak również jaki jest to model nr parts głośnika być może ktoś z kolegów się orientuje i pomoże info proszę na priv pozdrawiam Bartek

Trochę dziwna sytuacja z czarnymi 830

Od razu mówiłem, że to jakaś lipa jest.

Od razu mówiłem, że to jakaś lipa jest.

Wzmianki są o serii limitowanej ale nic konkretnego, a sytuacja z dwoma kompletami specjalnymi o tym samym numerze dają do myślenia.

Panowie pytanie do wszystkich:

Znacie kogoś kto posiada Oriele jeśli tak proszę o info na priv...

<p>Znacie kogoś kto posiada Oriele jeśli tak proszę o info na priv...

Kamlot apeluję do Ciebie, nie goń króliczka i przypominam coś z pierwszych kart klubu. Ale życzę powodzenia i sukcesów w gonitwie."01.02.2011Napisano 22.03.2012 - 09:43Kamlot oby owa pokusa nie skończyła się wielkim rozczarowaniem po podłączeniu ich w domu. Co prawda słuchałem ich kilka ładnych lat temu, ale są chyba raczej wymagające co do sprzętu napędzającego. Nie wiadomo jakie wzmacniacze na nich dobrze grają, jak je najlepiej rozstawić. Cena jest jak dla mnie zaporowa więc się nie angażuję emocjonalnie.Ale kąsek jest bardzo egzotyczny i chyba szybko czegoś podobnego nie zobaczymy. ""29.10.2008Napisano 22.03.2012 - 23:52 Zorge taki zakup to sfera marzeń...A zakup tak jak napisałeś to początek góry lodowej. Pomieszczenie , sprzęt towarzyszący , okablowanie to pewnie krotność kwoty zakupu.Ryzyko zagra czy nie jest podobne jak przy zakupie nowych wysokich modeli, trzeba spełnić cały szereg wymagań by być zadowolonym.Myślę że to rarytas z którym raczej już się nie spotkamy"

Audiofilizm to: niewiedza dlaczego gra, a gra - pełnia szczęścia

Audioholizm to: wiedza dlaczego gra, a nie gra -dramat

• 4 miesiące później...

Buehehe, powodzenia życzę.

Ostatnio gościu za cztery klocki męczył chyba ze dwa miesiące, a temu siedem się przyśniło, no no...

• 3 miesiące później...
Gość pantagruel

(Konto usunięte)

Poszukuję sprzedawcy R907. Jakoś nikt z naszych dystrybutorów nie ma ich w ofercie. Może nie są produkowane? (chyba nie). Lub kontakt z osobą, która by chciała sprzedać ten model. Jaka jest w ogóle aktualna cena?

Poszukuję sprzedawcy R907. Jakoś nikt z naszych dystrybutorów nie ma ich w ofercie. Może nie są produkowane? (chyba nie). Lub kontakt z osobą, która by chciała sprzedać ten model. Jaka jest w ogóle aktualna cena?

Cześć ,

w czwartek wyślę info .

Buehehe, powodzenia życzę.

Ostatnio gościu za cztery klocki męczył chyba ze dwa miesiące, a temu siedem się przyśniło, no no...

Ja swoje w stanie idealnym sprzedałem w dwa dni na olx za 5 tys.

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

• 1 miesiąc później...

Witam,

Podpowiedzcie dobrzy ludzie ,bo szukam czegoś fajnego do mocnej lampy w 18 metrach kwadratowych..czy concert 11/870 nie będzie za duży i czy nadaje się pod lampę?

Edytowane przez Aleko

Witam,

Podpowiedzcie dobrzy ludzie ,bo szukam czegoś fajnego do mocnej lampy w 18 metrach kwadratowych..czy concert 11/870 nie będzie za duży i czy nadaje się pod lampę?

Podłączałem do lampy Jamo Concert D 830 w 20 m2 pożyczone od mojego koleszki Zorge i było miło.

D 870 do 18 m2 , no nie wiem...

Moim zdaniem kolumny nie zdołają rozwinąć skrzydeł jeśli wiesz co mam na myśli.

Pozdrawiam ,

90125

Podłączałem do lampy Jamo Concert D 830 w 20 m2 pożyczone od mojego koleszki Zorge i było miło.

D 870 do 18 m2 , no nie wiem...

Moim zdaniem kolumny nie zdołają rozwinąć skrzydeł jeśli wiesz co mam na myśli.

Pozdrawiam ,

90125

Wiem,bo miałem Dali Grand..chciałbym dobrać coś o potężnym brzmieniu,dość szybkim i w miarę szczegółowym ale tak by sie w tych 18-tu metrach nie kisiło..

Witam,

Z lampą zagrają bardzo dobrze , słuchałem Concert 11 z lampą w 22 metrach i niczego nie brakowało ale były to lampowe końcówki mono. Moim zdaniem jeżeli te 18 metrów jest w prostokącie to będzie ok.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.