Skocz do zawartości
IGNORED

przedwzmacniacze za 20zł

dida83

Rekomendowane odpowiedzi

wiem że to może nie jest ten dział,choć sam nie wiem czy tu nie znajdę więcej odpowiedzi..

czy takie przedwzmacniacze jak ten będą czegoś warte?czy na tych podstawowych dodanych do zestawu częściach bedzie to lepsze od wbudowanych przedwzmacniaczy w wzmacniaczach stereo z lat 90tych ?czy może są jakieś inne daye polecane?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/88397-przedwzmacniacze-za-20z%C5%82/

Warte są tyle ile warte są elementy w komplecie.Grać gra ale rewelacji i zachwytu nad brzmieniem nie ma

Podobnej klasy są kity AVT, Janbo. Raczej lutowanie dla zabawy i treningu niż satysfakcji z zakupu.

Ten akurat jest całkiem fajny, nawet zbudowany z części znajdujących się w zestawie. Niestety nie będzie wyraźnie lepszy od większości wejść phono we wzmacniaczach zintegrowanych z lat 90. Warto go złożyć, ale tylko wtedy gdy nie posiada się żadnej innej możliwości podłączenia gramofonu. Układ J-71 to interpretacja własna firmy Jabel znanego układu RIAA autorstwa Ratzky'ego z wczesnych lat 70.

Ukryta Zawartość

pewnie chodzi o ten tak?

Ukryta Zawartość

Na jebaju chińskie ludki sprzedają skradzionego Bugla.

Tak czy inaczej, żaden preamp nie zagra bez zasilania a to jakie będzie jest bardzo ważne w tym przypadku.

Jabel podobał mi się o niebo bardziej niż jakikolwiek zestaw z avt. To w sensie podobania, natomiast jak to już było poiwedziane: szału nie ma i nie będzie.

Jeśli komuś nie zależy na jakości to może sobie takie coś wstawić do gramofonu i będzie śmigać. Pewnie nawet fajniej niż nady-pidżeje-kambodże-etc w zależności co do tego kita wstawi i jakie da zasilanie.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Nie najgorzej sprawiał się Nord Elektronik z przełącznikiem (większy bas/mniejszy bas)który kiedyś dawno zmontowałem, jakby mu wsadzić lepsze kondy i dobre zasilanie - jakieś minimum poprawności powinien pokazać.

Witam

Obawiam się jednak że jakość elementów jest kiepska.

Rezystory mają ferromagnetyczne cienkie nóżki, a elektrolity też nie są "audio".

Złożyłem ten zestaw od razu na lepszych elementach.

Elektrolity we/wy 4,7uF wymieniłem na Rubycony YXA (średnie)i reszta niestety to YK.

Rezystory na Royalohm metalizowane 1%.

Myślę o dalszym tuningu, może tranzystory wymienić, zasilanie poprawić.

Czy macie jakieś propozycje tuningu ?

Widzę że ten układ przynajmniej jest na tranzystorach, a nie scalaku. Dla treningu lutowania można to sobie sprawić. Osobiście próbowałem układ a AVT i jakiegoś "chinczyka" - nie brzmiały dobrze. Ale jeżeli ktoś już ma wprawę w lutowaniu to polecam coś takiego Le Pacific

Ukryta Zawartość

Można to zmontować nawet "na pająka". W internecie jest wiele przykładów wykonania tego przedwzmacniacza. Tranzystory są dostępne na allegro. Kondensatory można dać WIMA MKP, MKC lub MKS.

Aby nie być gołosłownym załączam rysunki układu elementów i ścieżek z skali rzeczywistej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Równie tanim i dobrym 'kitem' jest pcb uniwersalne + projekt z datasheet LME49710.

"czy niewystarczy zasilacz mocny z odpowiednim napięciem jakie potrzebuje płytka?"

Wystarczy. Działać będzie zapewne.

"chodzi mi o takie regulowane wtyczkowe?"

Większego g...a nie ma chyba. Może się nadać jeśli układ wymaga pojedyńczego napięcia bo takie z reguły one są.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 2 tygodnie później...

Główny argument to solidna filtracja i stabilizacja.Wtyczkowe tego nie zapewniają.

Ja do kitów używałem przemysłowego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo akurat taki miałem pod ręką ;-)

Ukryta Zawartość

Pozdr, Krzysiek

Widzę że ten układ przynajmniej jest na tranzystorach, a nie scalaku. Dla treningu lutowania można to sobie sprawić. Osobiście próbowałem układ a AVT i jakiegoś "chinczyka" - nie brzmiały dobrze. Ale jeżeli ktoś już ma wprawę w lutowaniu to polecam coś takiego Le Pacific

Ukryta Zawartość

Można to zmontować nawet "na pająka". W internecie jest wiele przykładów wykonania tego przedwzmacniacza. Tranzystory są dostępne na allegro. Kondensatory można dać WIMA MKP, MKC lub MKS.

Aby nie być gołosłownym załączam rysunki układu elementów i ścieżek z skali rzeczywistej

Jakiś czas temu naczytałem się o tym kicie. Na ebay gotowiec troszkę drogo wychodzi względem części, dlatego skompletowałem większość włącznie z ruskimi PIO, tylko niestety z braku czasu leży to w szafie :) Przypomniałem sobie teraz i chyba czas najwyższy zrobić płytkę i zobaczyć, czy to jest takie dobre.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.