Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz 7000 PM duży problem

StonerWizard

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zakupiłem Marantz PM - 7000 na allegro od sprawdzonego sprzedawcy i jest taki problem, podłączam sprzęt czyli:

kolumny Tannoy M 2.5

jakiś tani gramofon z przedwzmacniaczem do wejścia aux

zakładam mostki na gniazdach processor przy pomocy kabli RCA (in z out x 2)

i...

nic. Zero dźwięku, nic się nie dzieje, a po chwili zaczyna jedna kolumna charczeć i raz czy dwa burknie głośnik i charczenie i cisza. Sprzedawca nie wie co to może być, ja też nie mam pojęcia co to może być, jakieś dobre rady co to mogło pójść źle?

https://www.audiostereo.pl/topic/88402-marantz-7000-pm-du%C5%BCy-problem/

podłącz jakies radio, cd, dvd, moze gramofon nie działa

spróbuj podpiąć pod inne wejście

podpinałem dvd, podpinałem pod inne wejścia i dalej to samo - czyli nic

Dałem by pocharczyło sobie, a jak wyłączyłem wzmacniacz, wtedy trzask/dudnięcie i wychylenie głośnika niskotonowego ;/

Dzięki Zyzio, mógłbyś mi powiedzieć jeszcze skąd to się wzięło? Czy mogło to zostać uszkodzone w transporcie? podpinałem sprzęt pod głośniki i dvd/gramofon odłączony od gniazdka, więc chyba nic z mojej winy?

Najprosciej zmierzyc miernikiem napiecie na wyjsciu glosnikowym, powinno byc prawie zero, napewno ponizej 0,1 V. Jezeli jest uszkodzona koncowka mocy to wystepuje tam kilkadziesiat V, co moze doprowadzic do przepalenia/uszkodzenia cewki w glosniku. Oczywiscie jezeli nie zadziala zabezpieczenie wzmacniacza ( bezpiecznik lub uklad elektroniczny ). Uszkodzenie takie raczej nie moze byc wyikiem zlego transportu, ani z winy uzytkownika,

Gość czubsi

(Konto usunięte)

To raczej na stałe napięcie nie wygląda ... Poza tym uszkodzenie końcówki wcale nie musi się objawiać stałym napięciem na zaciskach - zależy od sposobu uszkodzenia oraz konstrukcji wzmacniacza. Sądzę też, że przy stałym napięciu wzmacniacz nie charczałby co jakiś czas tylko albo raptownie wychylił membranę na maksa co mogłoby natychmiast uszkodzić głośniki albo nie działoby się dosłownie nic (z racji wyłączenia sekcji końcówki przez układ zabezpieczenia). Ostatnia możliwość to po chwili od włączenia idzie dym ... Puknięcie po membranach świadczy o conajmniej rozregulowanym torze wzmocnienia (głównie bias w sektorze końcówki - podejrzewam, że zamiast blisko 0 jest z kilka Volt ... jednak wtenczas wzmacniacz mimo to cośtam by brzęczał ...) Ja stawiam na uszkodzenie raczej mechaniczne co wcale nie wyklucza ewentualnej pełnej świadomości sprzedającego ...

• 2 tygodnie później...

Sprzedawca stwierdził - wypiął się kabelek od końcówek mocy podczas transportu, podziękowałem, ale nie wziąłem ponownie. Znalazłem inny, który już przetransportowałem sobie sam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.